Wanhan ajan lanttulaatikko.

Wanhanajan lanttulaatikon perusainekset; 2/3 osaa lanttua ja 1/3 osa naurista. Ei varmaa kuulosta tutulta, vaan meidän yli 100 vuotta vanhan keittokirjamme resepti näin kertoilee.

Muuten maustamiseen käytetään soseutettujen nauriin ja lantun sekaan kermaa, suolaa, siirappia, korppujauhoa, pari kananmunaa, lisäksi makutottumusten mukaisesti mustapippuria, muskottia, valkopippuria, luonnollisesti lisään siihen vielä ripauksen  sumacia. Pintaan korppujauhoa.

Uuniin 175 astetta ja paistoa n 2 tuntia. Mielestäni nauris antaa hyvän makuvivahteen.

8 vastausta artikkeliin “Wanhan ajan lanttulaatikko.”

 1. Maku nouse heti kielelle !

  Mutta, olemme siinä onnellisessa asemassa, ettei keittiössä kannata tehdä muuta kuin lämmittää ja nauttia herkuista ja, kun tekemiset jäivät pääasiassa maalle tuoksuineen.
  Ostamme muutaman peruslaatikon tuosta ravintolakoulusta tai Ahlmanin tilalta siellä tuotetuista raaka-aineista- hyvin edullisesti.
  … muuten, tuo perusresepti on hyvä maukkaan kaskinauriksen kanssa, mutta mikään sumac siihen ei kuulu.

  Täällä kaupungissa sitten voimme kierrellä toreilla ja turuilla ihailemassa Joulun tekemisiä, nautiskella musiikista ja jopa itse sitä soittamalla.

  Vähän ohi aiheen: Eilen kertasin Syvian, Enkeli Taivaan, Hoosiannan jne.. ensin pianolla sitten uruilla. Tuntui komeelta !

  1. Jos muuten Heikki innostut kaskinauriista; minulla on todella vanhaa kantaa, lienee sieltä 1700 – 1800 taitteesta Keski-Suomesta.
   Se vaan tuo kaskinauris on aika vaativa kasvualustaltaan, vaatii fillerihiekkaa ja lehtipuun tuhkaa. Minulla sellainen pieni pläntti on ja aina talveksi säilön kellariin fillerin sekaan muutaman nauriin. Silloin saan siemenet seuraavaan satoon.

 2. Meidän lanttulaatikossamme on paljonkin mausteita, joita ei perinteiseen lanttulaatikkoon kuulu.
  Sumacilla saan aikaiseksi sitruunan makua, suolaa ei tarvitse paljon ja sumac sinällään on aivan yleinen mauste kaikenlaisissa laatikkoruuissa lähi-idän alueella.
  Ei se ruiskaan mikään suomalainen viljalajike ole vaan kotoisin lähi-kidästä.

 3. 100v+ vanhan keittokirjan mukaan lanttulaatikkoon kuuluivat lanttu ja nauris; mausteita ei tunnettu oikeastaan kuin kerma, voi, kananmuna, suola, pippurit tietenkin.
  Ajat muuttuvat; perinneruuista tehdään jo nykypäivin monia versioita, … onnistuneitakin. Oikeastaan mistään mausteesta ei voine sanoa; ei kuulu ..

  1. Meillä toinen siskoista tekee Koskimiehen perintein kaikki loorat ja, mitä tekeekin kaalikääryleineen jne.. Mikään ei ole kyllä niiden makua voittanut, jos ne on oikea-aikaisin raaka-ainein ja ajalla tehtyjä. Minä en noissa pärjää.

 4. Oikeasti Wanhanajan lanttulaatikko sisälsi; lanttusurvosta, korppujauhoa, kermaa, sokeria, suolaa, voita ja kananmunaa. Siinä kaikki.
  Jos toisaalta haluat oikein maittavaa lanttulaatikkoa; pakko tuunata.

 5. Pitihän oikein tutkiskella tuota lantun historiaa.
  Se on kukin onkin sittenkin skandinaavista viljelyperinnettä kuin myöskin ruokaperinnettä. jossain määrin myöskin idästä tullutta.
  Olin aiemmin käsittänyt että tuo lanttu ei olisi mitenkään suomalaista perinneruokaa vaan kylläpä näyttäisi olevan.
  https://lanttumaa.wordpress.com/yleistietoa/historiaa/
  Ote ylläolevasta linkistä; On sanottu leikkisästi, että lantulla ja paloviinalla on sama levinnäisyysalue eli Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä. Amerikan englannissa sitä nimitetään juuripässiksi ”Rutabaga” ulkomuotonsa vuoksi. …

Kommentoi