Eesti

Eesti siirtyi ensi kerran sosialistiselle tielle 26.10.1917.

Saksa oli miehittänyt Eestin suursaaret Muhu, Saarenmaa ja Hiidenmaan Lokakuun alussa 1917.

Tästä syystä riski, että Saksa miehittäisi koko Eestin oli suuri.

Saksassa vaadittiin sotatoimien uudistamista Venäjää vastaan, uusien maa-alueiden mm.koko Eestin valloittamista idässä. Mutta Brest-Litovksin rauhanneuvottelujen alkuvaiheessa Saksa vaati, että sille luovutettaisiin ”vain” Puola, Liettua, osa Latviasta, Eestistä (saaret) ja Valko-Venäjästä.

Leninin mielestä näihin ehtoihin tuli suostua.

Lenin puolusti Saksan kanssa solmittavan rauhansopimuksen pikaista allekirjoittamisen välttämättömyyttä muunmuassa sillä, että niissä oloissa ei ollut mitään mahdollisuuksia puolustaa Riian ja Räävelin välistä rannikkoaluetta.

Mutta ulkomaalaisasiain viraston johdossa tuolloin ollut Trotski yritti kuitenkin tyrkyttää puolueelle ja hallitukselle omaa seikkailuhenkistä linjaansa vetää armeija pois ja jättää rauhansopimus allekirjoittamatta.

Lenin sanoi: ”Vetämällä joukkomme pois luovutamme Eestin sosialistisen tasavallan saksalaisille…allekirjoittamalla rauhansopimuksen…säilytämme Eestin sosialistisen tasavallan ja teemme mahdolliseksi voittojemme varmistamisen…jos saksalaiset ryhtyvät hyökkäykseen, meidän on pakko allekirjoittaa mikä tahansa rauhansopimus, joka siinä tapauksessa on tietenkin oleva epäedullisempi”

Erittäin raskaita seuraamuksia aiheutui Neuvostovaltiolle Trotskin petollisesta käyttäytymisestä Brest-Litovskissa, kun hän oli jättänyt täyttämättä Leninin ohjeen ja teki tyhjäksi rauhansopimuksen solmimisen.

Saksalaiset sotajoukot uudistivat hyökkäyksensä koko rintamalla.

Neuvostovaltiolla ei ollut vielä omia sotavoimia, Punaista Armeijaa vasta muodostettiin.

Saksalaiset pysäytettiin vasta Pihkovan ja Keilan luona 23.2.1918.

Maaliskuussa 1918 Neuvostohallitus allekirjoitti Lenin ehdotuksesta rauhansopimuksen huolimatta Buharinin johtamien vasemmistokommunistien sekä Trotskilaisten ”vallankumoukselliseen sotaan” Saksaa vastaan kehoittajien kiivaasta vastarinnasta.

Rauhan solmiminen oli ainoa ulospääsy tilanteesta, muutoin vallankumouksen tuho olisi ollut väistämätön.

Uudet rauhan ehdot olivat paljon raskaammat, kuten Lenin oli ennustanutkin.

Saksa kahmaisi nyt Venäjältä yli 150 000 neliökilometrin alueen. Sittemmin Saksa miehitti koko Eestin, Latvian ja Ukrainan.

Tämä kaikki mahdollistui Trotskin petollisen toiminnan seurauksena.

10 vastausta artikkeliin “Eesti”

 1. Ettei joku nokkava ala heti aukomaan päätään, sanon, että aikakausi oli ensimmäisessä maailmansodassa.
  1914-1918.
  Tsaarin Venäjä oli osana ensimmäistä maailmansotaa. Josta syystä Venäjällä suurin osin syttyi Venäjän sisällä vallankumous.
  Lenin, joka oli vallankumousjohtaja, oli sitä mieltä, että ensimmäisestä maailmansodasta on hetimiten irtauduttava.
  Ensimmäinen maailmansota oli luonteeltaaan imperialistinen, josta syystä ensimmäinen työväen valta oli siitä irtauduttava suorastaan hinnalla millä hyvänsä.

  1. Meinaatko, etteivät neukkulan toisessa maailmansodassa ja sen jälkeen tekemät maiden valtaukset, mukaan lukien Krimin valtaus, olleet imperialistisia?

 2. Venäjällä kuohui. Tsaari menetti valtansa helmikuun vallankumouksessa 1917. Syntyi porvarillinen hallitus, johon bolsevikkeja ei otettukaan. Kerenskin(mensevikki) porvarihallitus ei työväen vaatimuksista huolimatta/lupauksistaan irtaututunut ensimmäisestä maailmansodasta, ei toteuttanut 8 tunnin työpäivää eikä maareformia. Näin syntyi Venäjällä kaksoisvalta.
  Bolsevikit eivät olleet vallassa vaikka heillä oli kansan kannatus, Kerenskin porvarihallitus ei nauttinut kansan tukea, mutta päättivät.
  Tsaarin osallistuminen imperialistiseen sotaan olis saattanut ihmisten kyllästymisen lakipisteen.
  Lokakuussa 25 päivä 1917 oli pelkkä muodollisuus kun kansa otti vallan.
  Ja Suomi sai itsenäisyyden.

 3. Neukkula ei ole vallannut eikä sotinut yhdessäkään sodassa, jonka olisi itse aiheuttanut! Krimin Rhutsev antoi 60 luvulla Ukrainalle. Ukrainen asiat sittemmin sössi USA, sekä sen myötä USA. Vallan kaappasi oikeistolainen Ukrainassa. Ukrainan nykytilanne on hyvin sekava USAn takia.

  1. Afganistan, Georgia, Krim, Talvisota, Eesti, Latvia,Liettua jne.
   Yksikään näistä ei aiheuttanut sota neukkulaa vastaan.
   Älä jauha paskaa Huhtala.

 4. Bolshevikit saivat vuoden 1917 vapaissa vaaleissa vain 183/ 767 edustajaa. Niinpä he trumppilaisesti kieltäytyivät hyväksymästä vaalitulosta ja perustivat yhden puolueen diktatuurin. Että semmoinen ”vallankumous”.

 5. Voi pyhä yksinkertaisuus ..

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mhuhtala/55519-tekee-taas-mieleni-hieman-virosta-ja-sen-historiasta/

  Markku Huhtala18.12.2010

  Rankkaa vääristelyä syntyi vaikkapa siitä, että Viron
  miehitti Neuvostoliitto, se oli ja on edelleen todella rankkaa historian
  vääristelyä.

  ****************************************************************
  Blogin avaajalle:

  Venäläiset kielsivät sopimuksen pitkään. Myös Suomessa oli ( ehkä vieläkin) tahoja, jotka kielsivät sopimuksen olemisen. Sopimus koski myös Viroa. Viro sovittiin kuiluvan Neuvostoliiton etupiiriin.

  *****************************************************************
  .
  Molotov–Ribbentrop Pact

  http://en.wikisource.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact#Secret_Additional_Protocol

  Microfilm copy of Secret Additional Protocol to Nazi–Soviet Pact

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg/1800px-Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg
  *

  http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

  [http://en.wikisource.org/wiki/Molotov-Ribbentrop_Pact]

  Secret Additional Protocol

  Article I
  In the event of a territorial and political rearrangement in the areas belonging to the Baltic States (Finland, Estonia, Latvia, Lithuania), the northern boundary of Lithuania shall represent the boundary of the spheres of influence of Germany and U.S.S.R. In this connection the interest of Lithuania in the Vilna area is recognized by each party.

  Article II
  In the event of a territorial and political rearrangement of the areas belonging to the Polish state, the spheres of influence of Germany and the U.S.S.R. shall be bounded approximately by the line of the rivers Narev, Vistula and San.
  The question of whether the interests of both parties make desirable the maintenance of an independent Polish state and how such a state should be bounded can only be definitely determined in the course of further political developments.
  In any event both governments will resolve this question by means of a friendly agreement.

  Article III
  With regard to Southeastern Europe attention is called by the Soviet side to its interest in Bessarabia. The German side declares its complete political disinterest in these areas.

  Article IV
  This protocol shall be treated by both parties as strictly secret.

  Moscow, August 23, 1939.

  For the Government of the German Reich v. Ribbentrop

  Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R. V. Molotov

  *************************************************************************
  Koko Eurooppa sai maksaa kovan hinnan Neuvostoliiton ja Saksan yhdessä aloittamasta hyökkäyssodan seurauksista. Neuvostoliiton ei olisi pitänyt liittoutua Saksan kanssa. Hitler petkutti ensin englantilaisia ja myöhemmin (1941) Stalinia.

 6. Oleellinen …

  Voi pyhä yksinkertaisuus ..

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mhuhtala/55519-tekee-taas-mieleni-hieman-virosta-ja-sen-historiasta/

  Markku Huhtala18.12.2010

  Rankkaa vääristelyä syntyi vaikkapa siitä, että Viron
  miehitti Neuvostoliitto, se oli ja on edelleen todella rankkaa historian
  vääristelyä.

  ****************************************************************
  Blogin avaajalle:

  Venäläiset kielsivät sopimuksen pitkään. Myös Suomessa oli ( ehkä vieläkin) tahoja, jotka kielsivät sopimuksen olemisen. Sopimus koski myös Viroa. Viro sovittiin kuiluvan Neuvostoliiton etupiiriin.
  .
  Molotov–Ribbentrop Pact

  http://en.wikisource.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact#Secret_Additional_Protocol

  Article IV

  This protocol shall be treated by both parties as strictly secret.

  Moscow, August 23, 1939.

  For the Government of the German Reich v. Ribbentrop

  Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R. V. Molotov

 7. Jokseenkin paljon tuohon Eestin historiaan olen perehtynyt, kuin jossain määrin nykypäivän politiikkaankin, syystä, että eräs tuttavani on istuva kansanedustaja.
  Se historia ja varsinkin poliittinen historia ja eritoten 20-luvun alussa, todella mielenkiintoista. Silloin alettiin uudistuksia, jotka vapauttivat isolta osalta eestiläisiä lähes maaorjuudesta.
  Sinällään mielenkiintoinen asia noin puoluepoliittisesti on, että Eestissä on kommunistinen puolue, siis ei äärivasemmistolainen, ollut olemassa koko tasavallan olemassaolon ajan, tänäkin päivänä.
  Epämiellyttävää tässä(kin) keskustelussa, on keskustelun sävy.
  Avaaja avaa asiapuolen ja keskustelijat ottavat kantaa, kukin tyylinsä ja aatteensa siivittämänä mutta toivoa sopii kyllä että keskustellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *