Ollako vai eikö olla työttömyys?

Suomessa on virallisesti noin 300 000 työtöntä, todellisuudessa noin kaksinkertainen määrä.

Sitten työantajat vinkuu, että ei ole osaavaa työntekijää, täytyy katseet siirtää ulkomaille ja saada työperäistä maahanmuuttoa työvoimapulaa helpottamaan.

Voi olla, että on työvoimapulaa, mutta, työnantajapuoli, on peiliin katsomisen paikka.

Elämme kvartaalitaloudessa/kapitalismissa. Eli neljännesvuositalous.

Työantajapuoli odottaa, että yhteiskunta kouluttaa osaavaa työvoimaa.

No, kyllä yhteiskunta kouluttaa. Mutta osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman kouluttaminen kestää 2 jopa 5 vuotta.

Suomen yhteiskunta ehtii muuttua moneen kertaan ennenkuin työvoima valmistuu ammattiin.

Ja monesti heitä ei sitten tarvitakaan. Yhteiskunta on muuttunut, on kapitalistista lamaa ym.

Ennen muinoin, kun minä olin uudempi, vielä -80 luvulla työvoimaa ei lomautettu tai irtisanottu välittömästi, kun kapitalismi notkahti. Lama monesti menee ohi jopa kohtuu nopeasti, ja työantajilla oli olemassa osaava työvoima valmiina, ja pyörät saatiin heti pyörimään.

Nyt näin ei ole, vaan lomautetaan tai irtisanotaan osaava, koulutetttu työvoima, joista monet hakeutuu muille aloille, osa jää työttömäksi, eikä työnantajille jostain syystä enää työtön kelpaakaan. Eikä yli 50 vuotiaat.

Toisaalta kuten sanoin, kapitalismi elää kvartaalitaloudessa, jossa syklit ovat todella lyhyitä, kukaan ei enää pysy kärryillä, ei edes kapitalistikaan.

Ei yhteiskuntaa enää kohta kyetä rakentamaan, vaan alkaa rappeutua.

Kavartaalitalouden lyhyt sykli on aiheuttanut kapitalistisessa taloudessa senkin, että tehdään rahaa rahalla, työ jätetään pois välistä. On syntynyt virtuaalitalous, joka elää ihan omaa elämäänsä kapitalismin sisällä.

Oma lukunsa on kapitalismin painaessa rahaa kun kapitalismi notkuu ja keikkuu kuilun reunalla.

Kapitalismin notkea teknologia luo itsessään työttömyyttä. Se mitä ennen teki tuhat työntekijää, tarvitaan enää yksi, joka ohjaa tietotekniikan avulla koko tuotantoa.

Omistaja kapitalisti ei tee muuta kuin nostaa osinkoa ja pääomatuloa, ja mukamas hikihatussa tekee työtä, jotta saa oikeuden saada tuloa miljoonia euroja kuukaudessa.

Silti ei heru kuuleviin korviin työn jakamisesta ja työajan lyhentämisestä.

Kapitalisti tarvitsee työttömiä, jotta se yksikin työssä käyvä on nöyrä ja tyytyy pieneen parin tonnin palkkaan kuussa.

Jatkuva muutos kapitalismissa on kapitalistille tärkeää, ei työläiselle. Jatkuvalla muutoksella hallitaan sekä ihmisiä että yhteiskuntaa. Useimmiten muutoksessa ei ole mitään järkeä tai edistystä.

Työttömiä voidaan kouluttaa ja pitääkin kouluttaa osaaviksi työntekijöiksi, mutta miten suunnitella työvoimaan osaavaa tarjontaa, jos tuotanto muuttuu kvartaalisti?

Kapitalistin pitää vähän, tai itseasiassa paljon luopua omastaan. Ei vain voi, kun kapitalistit kilpailee keskenään. Siksi ei voida suunnitella, eikä rakentaa tulevaa kuin sen kvartaalin verran.

Mikä sitten neuvoksi ystävät ja toverit?

Yhteiskunta pitää muuttaa paremmaksi ja toimivammaksi ihmiselle, sillä ihmistä varten kaikki on, niin yhteiskunta kuin tuotantokin.

Oikeudenmukaisuuden pitää olla päivän sana.

Kapitalistia ei pidä sääliä, eihän kapitalistikaan työläistä, tai työtöntä.

Yksinkertaiset asiat on sotkettu moderneilla käsitteillä. Työläinen on työläinen, joka ei omista tuotantovälineitä, ja saa palkkaa vain sen verran, että kykenee uudistamaan joka päivä oman työvoimansa. Oma lukunsa on pienyrittäjät, jotka eivät ole kapitalisteja, muuta kuin omissa unissaan.

Kapitalisti ottaa aina, AINA takaisin työväen taistelulla saadut edut, kapitalisti ei mitään ole antanut lahjaksi tai hyvää hyvyyttään. Vasemmisto on heikko ja hajanainen, ja siksi nyt kapitalisti leikkaa ja säästää työläiseltä. Ay liike koetetaan runnoa historian tunkiolle. Työläiset saada kilpailemaan toisiaan vastaan, toisiaan polkien, ja kapitalisti hieroo käsiään.

YTK on vain yksi kapitalistin juoni…olkaa tarkkana ja käyttäkää joukkovoimaa!!!

12 vastausta artikkeliin “Ollako vai eikö olla työttömyys?”

 1. Tuossa yhdellä työmaalla korjaavat isoa siltaa, kaikki työntekijät näyttää olevan muualta kuin Suomesta, mm Puolasta… samaan aikaan kyseisen kaupungin työttömyysluvut hipoo pilviä sekä talousalueen luvut.

  Semmoista.

 2. Haluan ja voin, käydä katsomassa duunareita, Kiinalaisia Kiinassa, Puolalaisia Puolassa, Virolaisia Virossa ja Suomalaisia Suomessa! Mielusia minulle ovat Suomalaiset erityisesti. Suomalainen kommunisti kun olen.

 3. Suomalainen työtön aivan joka ukko ei välttämättä ymmärrä hevon haileeta sillan korjauksesta. Toisaalta EUn alueella EUn jäsenmaan asukas voi hakea töitä mistä vaan EUn sisällä. Jos työnantaja palkkaa mieluummin ulkomaalaisen niin minkäs voi. Suomalaisia ei ole sopivia tai palkkavaatimus liian korkea verrattuna ulkomaalaiseen.

 4. Eemeli: Tuo on pötyä. Suomesta löytyy osaamista ihan joka lähtöön.
  Meillä Suomessa ontuu pahasti työntekijän ja työnantajan kohtaaminen.
  Meillä oli ainakin vielä -70 luvulla toimiva työnvälitystoimisto.
  Työnantaja laittoi ilmoituksen sinne, ja työnvälittäjä karttoitti osaajat ja ilmoitti heille, ja työntekijät ottivat työnantajaan yhteyden työnvälittäjän antamien tietojen mukaan.
  Hyvin toimi.
  Työnantaja raportoi työnvälittäjälle työnhakijat ja kenet otti.
  Jos joku työtön ei mennyt edes hakemaan työtä, korvaus katkesi.
  Nyt työnhaenta on täysin työttömän eli työnhakijan harteilla.
  Ei toimi.
  Meillä Eemeli on sillanrakentajia ym. osaajia paljon. Mutta ei tässä ole nyt kyse siitä onko vai ei.
  Kyse on ihan muusta.
  Mieti ihan hetki keskenäsi mikä.
  Miksi meidän hyvin toimiva työvälityssysteemi purettiin ja tilalle täm nykyinen, joka ei toimi. tai siis toimii, mutta vain työtön on syyllinen.

 5. Joukkovoimalla. Olen ollut keskisuuri yrittäjä. Mutta sanon silti: Joukkovoimalla.

 6. Markulla on pointia tässä. Olen kirjoittamassa kolumnia hiukan samasta aiheesta – miten iso osa työvoimapulasta on itse aiheutettua, ja siten samalla iso osa työttömyydestä turhaa.

  Mutta hyvä on tämäkin kulma.

 7. Suurin syy, ainakin rakennustyömaiden halpatyövoiman käyttöön on urakoiden pakollinen kilpailutus! Halvin voittaa ja hyvää ei saa halvalla, ainakaan suomalaista.
  Toinen syy paikallisten palkkaamattomuuteen on työehtosopimukset. Mikäli palkkaat, mutta saatkin kehnon ”työntekijän”, et pääse siitä eroon, mutta palkkaa joudut maksamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *