Paljon yhdelle viikolle

Aivan selvä sotilaspoliittinen linjaveto Suomelta tämän viikon aikana. Ensin NATO kokoontuu virallisesti ensimmäistä kertaa Suomessa. NATOn edustaja sanoo TV:ssä koko kansalle että olette tervetulleita NATO jäseniksi.

Samalla ilmoitetaan että Presidentti Niinistö tapaa Putinin tulevana perjantaina virallisesti.

Muistakaa myös tämä:

Suomi touhuaa aktiivisesti Arktisessa neuvostossa, meillä on yllättävän iso vaikutusvalta tässä. Tiesittekö että Arktinen neuvosto on perujaan 1991 Suomen aloitteesta perustetun ”Rovaniemi prosessin” vuoksi yleensäkään olemassa. 1996 lopulta perustettiin Arktinen neuvosto.

Arktisen neuvoston jäseniä ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Mukana yhteistyössä ovat myös alueen alkuperäiskansat kuten saamelaiset.

Eikä pidä unohtaa myöskään tätä foorumia jossa olemme mukana, tästä harvemmin uutisoidaan mutta on erikoisen tärkeä:

Rannikkovartiostofoorumi

”Arktinen rannikkovartiostofoorumi (Arctic Coast Guard Forum, ACGF) on itsenäinen, ei-poliittinen arktisten valtioiden operatiivisten rannikkovartiostoviranomaisten yhteenliittymä. Arktinen rannikkovartiostofoorumi on perustettu lokakuussa 2015 Yhdysvalloissa. Kaikki kahdeksan arktista maata osallistuvat sen työhön (Islanti, Norja, Suomi, Ruotsi, Tanska, Yhdysvallat, Kanada ja Venäjä).

Arktisen rannikkovartiostofoorumin keskeisiä tavoitteita ovat arktisen alueen merellisen turvallisuuden yhteistyön tiivistäminen sekä parhaiden käytänteiden vaihto niin jäsenmaiden välillä kuin muiden toimijoiden kanssa. Foorumi pyrkii lisäksi toimeenpanemaan Arktisen neuvoston suosituksia.” (UM/Arktiset toimijat)

Edelleen, NATOn vierailu Suomessa ja perjantainen Suomen presidentin vierailu Venäjällä ei ole sattumaa, en usko sattumiin…

3 vastausta artikkeliin “Paljon yhdelle viikolle”

  1. Suomi alkaa kiinnostamaan nyt erityisen paljon NATOa sekä Yhdysvaltoja Kiinan vallan noustessa kohisten. Suomen liittyessä NATO maaksi se suojelisi Baltian aluetta myös Venäjän uhalta. Pitää edelleen muistaa että Suomella on mm Euroopan suurin tykistö ja enemmän NATO yhteensopivat joukot kuin monella NATO maalla…🤔

  2. Suomi toimii myös Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajana 2021-2023

    https://um.fi/barents-yhteistyo

    ”Barentsin euroarktinen neuvosto (Barents Euro–Arctic Council, BEAC) perustettiin Norjan aloitteesta vuonna 1993 annetulla Kirkkoniemen julistuksella. BEAC:n tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella, eli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisosissa.”

    Pieni maa voi olla iso toimia.

  3. Niin voi ja onkin sitä ilman Natoakin Suomi on korkealle arvostettu maa Yhdysvalloissa terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *