25 vastausta artikkeliin “Tärkein juhlapäivä meinaa unohtua”

  1. Minä rakastan suomesta ennenkaikkea suomen kieltä sen vivahteineen ja murteineen.

  2. Eipä missään lehdessä tätä mainita, mutta kyllä rantaruotsalaisten päivä muistettiin julistaa.

  3. Mikael Agrigola (1510-1557) teki suurtyön pannessaan alulle suomen kirjakielen kehityksen.
    Tämä Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatun suomennoksellaan loi Suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsä ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat. Häntä pidetään siksi suomen kirjakielen ja ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä.

    Agricolan teksteistä tunnetuin on Abckirian etulehdellä oleva runo, josta saa hyvän kuvan hänen kielestään. Teksti on vanhahtavasta kieliasustaan huolimatta yhä nykylukijan ymmärrettävissä:

    »Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori.
    Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Some

    Agrigolan äidinkielestä ei ole varmuutta. Toisten tutkijoiden mukaan se on suomi, toisten tutkijoiden mukaan ruotsi. Oli niin tai näin, Agrigola on hallinnut suomenkielen täydellisesti.
    —————————————–
    Lähde Wikipedia.

    1. Juu, kyllä ihan sujuvaa suomea osasi

      ”Mikael Agricolan lapsuuskoti oli Pernajassa, Torsbyn kylässä, itäisellä Uudellamaalla sijainnut maatalo, joka hieman myöhemmin on saanut Mikael Agricolan sisarenpojan, Sigfrid Maununpojan, mukaan nimen Sigfrids. Tämä Sigfrid hoiti tilaa ja omisti siitä osan 1600-luvun alussa. Pernaja on vanhaa kulttuuriseutua, joka on muodostanut itsenäisen seurakunnan jo 1300-luvun lopulta alkaen.

      Agricolan isä oli varakas maanviljelijä nimeltään Olavi. Ajan tavan mukaan Agricola käytti usein lisänimeä Olaui eli ’Olavinpoika’ eräänlaisena sukunimenä. Viipurin koulussa hän opettajansa Johannes Erasmuksenpojan ohjeiden mukaan otti itselleen myös latinankielisen lisänimen Agricola, joka merkitsee maanviljelijää.

      Agricolan äidistä ei tiedetä yhtään mitään. Eräät tutkijat ovat arvelleet, että hän olisi saattanut olla suomenkielinen. Tämä voisi selittää, miksi Agricola oppi niin täydellisesti suomea Pernajassa, joka 1500-luvulla on ollut jokseenkin täysin ruotsinkielistä seutua.”

      Lähde:

      https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/mikael-agricolan-elama-ja-tyo

  4. Pannaanpa uusiksi.

    »Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori.
    Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen.
    Laki / se Sielun Hirmutta / mutt Cristus sen taas lodhutta.
    Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este.
    Nijte muista Elemes aina / nin Jesus sinun Armons laina.

    Opi nyt, vanha ja nuori, / joilla ompi sydän tuore,
    Jumalan käskyt ja mielen, / jotta taidat suomen kielen.
    Laki se sielun hirmuttaa, / mutta Kristus sen taas lohduttaa.
    Lue siis, hyvä lapsi, tästä / alkuoppi ilman estettä.
    Niitä muista elämässä aina, / niin Jeesus sinulle armonsa lainaa.»

    1. Mikkelis-Makkelis Kola oli tulella poltetun tšekin, Jan Hussin ja Martin Lutherin seuraaja.

      Hussin teloitusta seurasi hussilaissodat, joiden seurauksena paavi hyväksyi kansankielisen Raamatun. Luther arvostelu edelleen katolisen kirkon käytäntöjä, joka johti protestanttisen liikkeen vahvistumiseen.
      Kustaa Vaasa (Kustaa kakkosen isofatsi) kumosi katolisen vallan Ruotsissa.
      Kustaa Vaasa saattoi tukea Raamatun kääntämistä suomeksi nopeuttaakseen protestanttien voittoa täällä.
      Kustaan pojan, Kallen, aikana käytiin nuijasota katolisen Flemingin sotureiden ja kapinallisten talonpoikien välillä.

  5. Muistan lapsuudesta kun asuttiin omakotitalossa ja meillä oli pihassa kadun ainoa lipputanko. Isä ei koskaan laittanut ruotsalaisuuden päivänä eikä vappuna lippua salkoon. Eräs naapuri siitä muistaakseni kerran pahastuikin.

    1. …enkä minä kyllä kuuna päivänä tule EU.n tähtilippua salkooni nostamaan.

  6. Vietimme Mikael Agricolan 500-v ”synttäreitä” Pernajan kirkolla v. 2010.
    Juhlajumalanpalvelu Pernajan kirkossa på svenska ja suomeksi.
    Bileet olivat sellaiset, joita vain täällä haukutut rantaruotsalaiset osaavat järjestää moninaisine kala-liha-soppa-jälkiruokaherkkuineen ja lapsille omat erikoiset. Ruoan ja särpimiä oli koko Pernajalle vieraineen yllin kyllin ml. oikeaa sahtia. Otimme sitä silloin Agricolan kunniaksi, skål !
    Tiedemiehet olivat aikansa edistyksellisimpiä kansainvälisiä maailmanihmisiä eikä silloin lennetty eikä junailtu, vaan kuljettiin hevosilla ja laivoilla.

    1. ”Ensimmäiset ihmiset tulivat Ruotsiin edellisen jääkauden loppuessa kahta reittiä, toinen ryhmä saapui etelästä ja toinen Suomesta jäästä vapautunutta Norjan rannikkoa pitkin. Ryhmien esinekulttuurit erosivat, kuten myös heidän piirteensä. Geenitestien perusteella etelästä saapuneilla ihmisillä oli tumma iho ja siniset silmät, kun taas Norjan rannikkoa pitkin saapuneilla yksilöillä oli vaalea iho ja silmien väri vaihteli.” (Wikimaailman ihmetietoa)

      Ruotsalaiset on hyvinkin kantasuomalaisten jälkeläisiä, me olimme ennen heitä. Ei tässä muuta.

    2. Kyllä nuo rantaruotsalaiset osaavat, vaan olihan heillä vuosisatojen ajan aikaa kehitellä tuollaisia, kun suomalaiset vietiin sotimaan ruotsalaisten puolesta ja verotettiin tyhjiksi ranta- ja muiden ruotsalaisten pitojen kustantamiseksi.
      Rantaruotsalaisuuden kritiikitön ihannoiminen on samalla suomalaisuuden halveksintaa, mille ei näköjään tänäkään päivänä mahda mitään.

      1. Niinpä ja ruotsalaisten viimeiset 200 vuotta sota saavutukset on nolla. Koska muut ei enää sotineet heidän sotiaan…oletteko miettineet tätä…

  7. Minusta tuntuu siltä, että rantaruotsalaiset, sivistyshistoriamme isät, ruotsinkieliset, ovat palon suomalais- isänmaallisempia kuin nämä itseään kanatuomalaisina pitävät ”Jukolanjussit”.

    1. Minusta puolestaan tuntuu, että nämä rantaruotsalaiset ovat nmenomaan rantaruotsalaismaallisia enemmänkin isänmaallisia.
      Sitä kertoo sekin, että jotkut rantaruotsalaiset ilmoittavat olevansa enemmän ruotsalaisia kuin suomalaisia.

      1. Rantaruotsalaiset lymyää siellä kivien välissä ja pelkäävät sitä milloin viedään oikeus olla ns ”parempi ihminen” , samaan aikaan kun nämä menee Ruotsiin, heitä katsotaan siellä alaspäin, tiedän kun tunnen näitä rannikolta.

      2. Suruista isänmaallisia olivat vain oikeamieliset.
        – Anjalan liiton miehet, jotka eivät hyväksyneet sitä, että Suomi joutui kärsimään Ruotsin sotakiihkoilut.
        – Fennofiilit, jotka arvelivat finneillekin kuuluvat oikeuksia.
        – Fennomaanit, joiden mielestä suomalaisten tuli päästä lopulta johtavaan asemaan tässä maassa.

        Epäisänmaallisia olivat finneissäkin ruotsalaisen imperialismin kumartajat. Ja myöhemmin kommunisteista ne, jotka ”oikeaoppisesti” hyväksyivät marxilaisuudesta väitteen, että isänmaallisuus on kapitalistien keksintöä ja siksi hävitettävä.

    1. ”1100-luvun lopulta olevissa Flateyjarbókíiin sisältyvissä Orkneyinga- ja Hversu Noregr bygdistí (Kuinka Norja asutettiin) -saagoissa esitetään, että Suomi (Finland) ja Kainuu (Kvenland) olisi ollut eräänlainen koko Pohjolan peruskuningaskunta, josta käsin olisi perustettu sekä Norjan että Tanskan kuningashuoneet ja annettu monia kuninkaita ja varsinkin kuningattaria myös Ruotsin valtaistuimelle.

      Suomen ja Kainuun kuninkaan Fornjotrin (=Muinaisjuutti, Vanha Jotuni) sukuluettelo on esitetty täyteläisimpänä Orkneyinga-saagan johdannossa, ns. Fundinn Noregrissa
      (= Norjan löytäminen), joka on suomennettu Kyösti Julkun kirjassa Kvenland sekä Messeniuksen Suomen, Liivinmaan ja Kuurinmaan vaiheita -kirjassa. Suuri osa luettelon nimistä on myös Hversu Noregr bygdistissä ja jokunen Historia Norwegiaessa (1100-luvun lopulta)”

      Lähde:

      https://www.kaltio.fi/vanhat/index43ec.html?81

  8. Yhden teorian mukaan pohjolan ensimmäisiä asuttajia olivat baskit, joilla ei ole kielisukulaisia ainakaan lähitienoilla.
    Ehkä olivat säilyneet nykyisen Espanjan seuduilla tai vaikka Afrikan puolella jääkauden yli.

    Mannerjään reunan sulaessa oletetaan baskien edelleen Skandinavian pohjoisimpiin osiin asti.

    En tiedä geenitutkimuksista. Baskien sekaantumista muihin kansoihin vaikeutti se, että baskit on maailman rhesustekijänegatiivisin kansa, joka on omiaan aiheuttamaan raskausmyrkytyksia ainakin toisesta raskaudesta alkaen, jos isä on rh-positiivinen.

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Baskit

  9. Olemme Messeniuksen ja saagojen mukaan hallinneet joskus Ruotsia Norjaa,
    Tanskaa, Baltiaa sekä suuria osia Puolasta ja Venäjästä. Miksei näistä
    kerrota Suomen kansalle? Vaikkei kaikkea tässä kerrottua voisikaan osoittaa
    sataprosenttisesti historiallisiksi tosiasioiksi, niin miksei ihmisille
    kerrota, että saagoista ja muista lähteistä löytyy tällaistakin Suomea
    koskevaa. Suomalaisilla on oikeus se tietää. Tällä tiedolla on myönteistä
    tekemistä suomalaisen itsetunnon kannalta.
    —————————————
    Edellä oleva on loppuosa kirjoituksesta (Matti Auer/Arto Pöllänen) ”Suomi – muinainen kuningaskunta?”

    Niin, miksi ei kerrota? Miksei kerrota myös sitä, että ruotsalainen valloittaja on väärentänyt Suomen muinaishistorian ja se tapahtui Eerikin kronikan kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *