MOT AY yleishyödyllisyys

Katselin juuri MOT ohjelman jossa Kojamo ja AY näyttäytyivät aika kielteiskysyvässä valossa. AY saa Kojamosta suuret tulot, esiintyy ikäänkuin raadollisena sijoittajana jota enemmän kiinnostaa mahdollisimman korkeat vuokrat kuin esimerkiksi se että jäsenensä saisivat kohtuuhintaisi vuokra-asuntoja.

Mutta mitä tietämättömyydessäni jäin ihmettelemään on se miksi AY on yleishyödyllinen. Miten esimerkiksi minä ja miljoona muuta eläkeläistä nautimme tästä AYn yleishyödyllisyydestä, mitä jäsenet nauttivat, mitä ei AYssä jäsenenä olevat työtätekevät, mitä opiskelijat.

Tässä yleishyödyllisyydessä on sellainen on sellainen piirre että voitoista ei tarvitse maksaa veroa.

Uskon että täältä löytyisi heitä jotka ymmärrettävästi osaisivat selittää AYn käytöstä tässä raaassa bisneksessä vuokralla-asujien ja veronmaksajien (KELA tuet) kustannuksella.

5 vastausta artikkeliin “MOT AY yleishyödyllisyys”

 1. Miksi VVO aikanaan tehtiin sillä oli kyllä selvä tila ja se olikin vuokra asuntojen saanti Suomeen
  Tilanne silloin oli aivan toinen niitä asuntoja ei oikeasti ollut paljonkaan ja nekin vanhoja rytöjä
  Esim Amuri ja Tammela Tampereella muualla Suomessa tilanne oli vieläkin huonompi
  No aikanaan meillä oli työnantajat jotka rakensi asuntoja ja esim Tampella ab teki niitä ja paljon työvoimaa oli silloin n 10 000 ja jokahisele olisi ollut talon asunto
  No ei niissä kaikki ollut mutta kuvaa asuntojen määrää
  Mutta VVO on aikansa ankka ja täysin susi sillä ei ollut aikomustakaan vuokrata halvalla eikä ne kovin suosittuja asuntoja ollut eikä taida kojamonkaan aikana tila parantua mistään kohtaa
  Mutta kukaa määräsi VVO ja nyt Kojamon aikana vuokra tasoa siitä en tiedä sano mitään
  Mutta tuskinpa siinä järki oli mukana terv tepivaari

 2. Tietoa yhtiöstä
  Kojamo Oyj on perustettu vuonna 1969. Se on julkinen osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Helsinki, ja pääasiallinen toimiala Vuokra-asunnot. Yhtiön toimitusjohtaja on Jani Marek Nieminen.

  Yhtiön Kojamo Oyj liikevaihto oli 12,27 miljoonaa ja tilikauden tulos 63,77 miljoonaa. Liikevaihto nousi 25,4%. Liikevoittoprosentti oli -32,1%. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2019.

  12/2019 päättyneellä tilikaudella yhtiöllä oli 23 työntekijää. Työntekijämäärä laski 8% edelliseltä tilikaudelta.

  Tietojen lähde: Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ), Fonecta, Kaupparekisteri, Suomen Asiakastieto
  Lähde: Kojamo OYj PRH-tiedosto.

  En ole koskaan kuulunut mihinkään ammattiliittoon. Sen verran asia kiinnosti, että avasin tuon PRH:n tiedoston ja sieltä otin liitteeksi Kojamon taloustiedoista otteen. Pörssiyhtiö ja asuntosijoitusyhtiö näkyy olevan. Arvonlisäveroakin näyttäisi maksavan liiketoiminnastaan.
  Pääomistajia lienevät suurimmalta osin eläkevakuutusyhtiöt ja nippu ammattiyhdistysliikkeitä.

  1. MOTissa katsoin että suurin osaomistaja on AY n 37%. Kymmenen vuoden aikana saanut Kojamolta tuloja vähän vaille miljardi euroa.

   Mutta tuo yleishyödyllisyys, onko siitä tietoa tai mielipiteitä.

   1. AY toimii samoin kun nuorisosäätiökin, ”yleishyödyllisinä” toimii puolueidensa raha-automaatteina ja sampoina. ( kepu, sdp )

 3. Aikamoinen rahasampo kaikille eläkeyhtiöillemme.
  Taas tulee vastaan Suomen lakiviidakko, jos yleishhödyllisyyttä alettaisiin muuttamaan.
  Mutta kansalaisten oikeustajuun ei tuo mahdu.

Kommentoi