Venäjä, mitä mieltä

Aika paljon saamme mediassa lukea että Venäjältä tulee jotain pahaa. Se pyrkii vaikuttamaan muiden maiden asioihin, levittää disinformaatiota, harjoittaa hybridisosankäyntiä, valloitti osia Ukrainasta, tappaa toisinajattelijoita myrkyillä, ei suo kansalaisilleen vapaita vaaleja, vallassa olijat ovat kaapanneet median muutamia mainitakseni. Maata hallitsevat upporikkaa ihmiset.  Urheilussa se harrastaa valtiojohtoista vilppiä. Jostain syystä se näkee myös EUn jonka osa mekin olemme vihollisekseen. Se ei taida paljon avustaa maailman nälässä ja hädässä olevia kuten länsimaat ja USA, tai ainakaan sellaisesta ei uutisoida.

Kaikesta tästä panettelusta huolimatta meillä on paljon ihmisiä jotka ymmärtävät ja puolustavat Venäjän käytöstä. Itse en oikein pysty sitä ymmärtämään. Kaikkein ontointa on Venäjän puolustelu sillä perusteella että kun muutkin maat maailmassa käyttäytyvät huonosti.

Voisiko tämä ymmärrys naapuriamme kohtaan osaltaan juontua siitä että maassa vuosisataisen itsevaltiuden (tsaarit) kauden jälkeen oli seitsämisenkymmentä vuotta vallalla kommunismi, siis että jotenkin kuvitellaan että nykyisellä Venäjällä olisi jotain tekemistä se kanssa.

Tämän nyt kirjoitin vähän mitä sylki suuhun tuo periaatteella, uskon että täällä on asiaa enemmän miettineitä jotka auttavat  paremmin ymmärtämään mikä on Venäjässä hyvää ja mikä huonoa.

27 vastausta artikkeliin “Venäjä, mitä mieltä”

 1. Enpä juuri mitään hyvää keksi. Onhan siellä tavallisia ihmisiä mutta maan johto ja agenda on hyvin vihamielinen. Ei jatkoon.

  1. Hyviä ihmisiä on kaikkialla, meilläkin aivan puoluekannasta riippumatta.

   1. Jep. Mutta kun katsoo Venäjän historiaa 500 vuoden ajalta niin en koe että se olisi mm maa jossa haluaisin asua. Ehkä tämä kertoo sen miksi ei jatkoon.

   2. Tuo muuten oli aivan oivallinen kommentti; minä en ihmistä arvosta puoluekannan mukaan vaan ihmisen ajatukset. teot yms, ne ratkaisevat arvostuksen i.

 2. En kehu en moiti koska se on itäinen naapurimme ja en moiti läntistäkään naapuria en tosin sitäkään kehu mistään mitä ovat Suomelle tehneet
  Ensin alkoivat sodan ja sen hävittyään meidät myytiin orjiksi
  Oikeasti ei Suomella ole kunnon naapureita kun pohjoisessa Norja ja etelässä Eesti
  Mitään politiikkaa tähän ei tarvitse sekoittaa Venäjä on enempi porvari valtio tänä päivänä kun Yhdysvallat
  Ja se on fakta asiaa terv tepivaari

 3. Myllymatti listasi asioita, jonka vuoksi Venäjästä ei yleensä tykätä – tykkääjiä taitaa olla varsin vähän.

  Minun mielestäni kyseessä ei ole valtiojohto, joka olisi nyt jotenkin huonompi kuin ennen. Venäjä on ollut imperialistinen noin 500 vuotta, on sitä parhaillaan, ja tulee olemaan jatkossakin. Ihan siitä riippumatta millainen järjestelmä on ollut, tai kuka on näyttänyt olevan johdossa.
  https://jput.fi/Imperialistinen_Venaja.htm

  Kun vielä otetaan huomioon Venäjän ja venäläisten ”patologinen” valehtelu, niin eipä Venäjä puolesta ole mahdollista puhua positiiviseen sävyyn valehtelematta.
  https://jput.fi/Venalainen_valehtelu.htm

 4. Venäjällä on käytännössä diktatuuri. Putin käyttäytyy hillitymmin kuin moni muu diktaattori, mutta toimii häikäilemättömästi. Maailmassa on tällä hetkellä monta muutakin diktaattoria ja heitä yhdistää saman tyyppinen toiminta. Sen keskeinen idea on pitää diktaattori vallassa, muiden ihmisten elämällä ei ole siinä paljoa arvoa. Keinona on lietsoa pelkoa ja vihaa muita maita kohtaan koska se saa kansallistunteen nousemaan ja silloin kansa suurelta osin ryhmittyy diktaattorin puolelle koska ”vihollinen uhkaa”. Sillä tavalla Putin on käyttänyt ”NATO:n uhkaa” . Pikku sodat helppoja vastustajia vastaan tuovat myös kannatusta. Mitäpä vapaudesta kun meillä on Krim!

  Tuo Myllymatin kommentti siitä miten Neuvostoliiton varjo saa monet kommunistit puolustelemaan Venäjää näyttää pitävän täsmälleen paikkansa. Vaikka Putin toimii kuin Mussolini se ei kommunisteja haittaa, onhan Putin entinen KGB:n mies ja Venäjän kansallislaulussa on sama sävel kuin Neuvostoliitolla. Neuvostoliitto myös opetti ihailemaan venäläisyyttä ja USA:ta pitää tietysti aina vastustaa. Venäläinen fasismi on niin hienoa fasismia.

  1. Norpalta jälleen hyvä kommentti.

   Haluan kuitenkin tehdä pienen lisäyksen.

   Putin ja Putinin lähipiiri ovat olleet nimenomaan kommunisteja, hyvin luotettavia kommunisteja, että ovat päässeet KGBn korkeisiin upseeriarvoihin.

   Putin on julkisesti presidenttinä ollessaan nostanut maljan KGBlle (edelliseltä nimeltään NKVD, nykyiseltä nimeltään FSB) sanoen, että entisiä KGBläisiä ei ole. Se taas tarkoittaa, että Putin ja kumppanit ovat edelleen KGBläisiä. Muuten, ennen Venäjän pääministeriksi saamistaan Putin oli FSBn (KGB) pääjohtaja.

   Toinen lisäys: Kommunismi, Saksan Kansallissosialistisen Työväenpuolueen ja Fasismin yhteinen nimittäjä on sosialismi.
   https://jput.fi/kolmen_sortin_sosialisteja.htm

   Sosialismin eri lahkoja ovat: Kommunismi, Natsismi, Fasismi ja Sosiaalidemokratia. Punalippujen kantajia. Varokaa punalippujen kantajia.

   Adolf Hitler oli vannoutunut sosialisti:
   https://jput.fi/Adolf_Hitler_vannoutunut_sosialisti.htm

   Mitä todennäköisimmin myös Putin on vannoutunut sosialisti.

 5. Kirjallisuuden harrastajana en nyt malta olla kehumatta venäläisiä kirjailijoita. Mikä hirmuvalta milloinkin on ollut vallassa niin hienoja kirjailijoita on sieltä tullut. Toki vähän sordiinon kanssa heitäkin komentotalouden aikoina. Ja muitakin maailmankuuluja taiteilijoita, säveltäjiä, maalareita, tanssijoita. Perivenäläiseen haaveilevaan ja melankoliseen luonteenlaatuun liittyy kauneuden kaipuu ja estetiikka.

  Venäjä aihe ei täällä näyttänyt paljon herkistävän, toisin olin vähän kuvitellut kun muistelen Pirkanblogistien juttuja aikojen saatossa. Siis että naapuria puolusteltaisiin, ainakin perusteella että kun USAkin sitä ja tätä.

  Vinkkinä vielä että jos on joku kiinnostunut toisesta maailmansodasta, siitä erityisesti naisen silmin niin kannattaa lukea Nobel palkitun Svetlana Aleksijevitšin kirja Sodalla ei ole naisen kasvoja.

 6. Lainaan tähän pätkän yhden Venäläisen kirjailijan luonnehdintaa venäläisistä:

  Venäläinen julmuus

  Kuuluisa venäläinen kirjailija arvioi venäläisiä seuraavasti: ”Julmuus – se on ihmetyttänyt ja piinannut minua koko ikäni. Mistä ihmisen julmuus johtuu, mistä se on peräisin? Tätä asiaa olen ihmetellyt, mutta en ole pystynyt enkä pysty sitä ymmärtämään. – – Nyt, Euroopan sodan hirmuisen mielettömyyden ja vallankumouksen veristen tapahtumien jälkeen, – – minun on todettava, ettei venäläinen julmuus näytä kehittyneen mitenkään; voitaisiin sanoa, etteivät sen muodot muutu. Muuan 1600-luvun alkuvuosien kronikoitsija kertoo, millaisia kidutuksia hänen aikanaan käytettiin: ’Suuhun kaadettiin ruutia ja se sytytettiin; toisiin tungettiin ruutia toisesta päästä. Naisilta puhkaistiin rinnat, haavojen läpi pujotettiin köysi, josta heidät ripustettiin roikkumaan.’ Vuosina 1918 ja 1919 Donilla ja Uralilla tehtiin samanlaisia tekoja: miehen alapäähän työnnettiin dynamiittipötkö ja se räjäytettiin. Uskon, että Venäjän kansan erikoispiirre – yhtä ainutlaatuinen kuin englantilainen huumorintaju – on erityinen julmuuden taju, kylmäverinen julmuus, ikään kuin haluttaisiin kokeilla ihmisen kärsimiskyvyn rajoja, tutkia elämän kestokyvyn sitkeyttä. Venäläisessä julmuudessa on pirullista taidokkuutta, siihen sisältyy jonkinmoinen hioutuneisuuden, harkitun määrätietoisuuden sävy. Tätä erikoista piirrettä ei voida selittää nimittämällä sitä psykoosiksi tai sadismiksi, eiväthän nämä sanat edes selitä mitään. – – Jos julmat teot olisivat vain yksilöiden psyykkisen kieroutuneisuuden ilmauksia, niistä ei kannattaisi puhua: ne kuuluisivat psykiatrin toimialaan, eivät moralistille. Puhun tässä kuitenkin vain kollektiivisesta kärsimyksillä huvittelusta. – – Kummat ovat sitten julmempia, valkoiset vai punaiset? Luultavasti he ovat yhtä julmia, koska kummatkin ovat venäläisiä. Kysymykseen julmuuden asteista historia muuten vastaa sangen selvästi: aktiivisempi osapuoli on julmempi.”[viii]
  https://jput.fi/Murhanhimoiset_venalaiset.htm

 7. Tässä unohdetaan että parhaillaan nytkin ”Wagner joukot” eli venäläiset sotilaat tappaa ihmisiä Libyassa…mutta sehän on vain normaalia..

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c53285ba-2e70-4135-8f89-9b48423692cb

  ”Wagner on venäläinen sotilasyritys, joka lähettää palkkasotilaita sinne, missä Venäjä ei voi itse näyttää toimivansa.

  Wagneria rahoittaa Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigožin, josta käytetään myös nimitystä ”Putinin kokki”.

  Prigožin on tunnettu myös Pietarin trollitehtaasta.”

 8. Yhtenäinen Venäjä on kokoomuksen sisarpuolue.

  Huonoon komentointialustaan ei tunnu mahtuvan tarkemmat analyysit.

  1. Ettäkö yhtenäinen venäjä olisi kokoomuksen sisarpuolue, ottaneet oppinsa kokoomukselta?

 9. Lisätään vielä yksi määritelmä Venäjästä.

  Venäjän puolustusministeri määritteli vähän aikaa sitten julkisesti Suomen viholliseksi. Niin, Venäjä on demokraattisten maiden, mukaan luettuna Suomi, vihollinen.

 10. Media is full of shit. Vihjailevat Venäjän vaalien olleen vilpillisiä, mutta ei ole mitään sanottavaa viime vuoden USA:n vaaleista.

  1. Valkopeseekö USAn vaalien vilpillisyys jotenkin Venäjän vaalien vilpillisyyttä.

   1. Ei, mutta osoittaa älyllistä epärehellisyyttä jos syytetään Venäjää jostain mihin itse syyllistytään. Media on mennyt niin huonoksi, että en enää luota siihen mitä uutisoivat Venäjästä tai ylipäätään mistään.

    1. Ei ole varmaan olemassa sellaista väärintekoa johon joku valtio ei olisi syyllistynyt

    2. Harvoin joku puolustelee jotain pahasti tekoa sevuoksi että kun Venäjäkin niin tekee

     1. Niinpä.
      Vaan kyllä Venäjän tekosia puolustellaan jatkuvasti, että, ”Kun USA:kin…”

      1. Juuri näin, ja mikä tässä harmittaa on se että puolustelija ei pysty parempaan

 11. USA:n vaalit olivat vilpilliset vain Trumpin kannattajien mielestä. Trump olisikin varmasti halunnut samanlaiset vaalit kuin idolillaan Putinilla. USA:ta arvostellessa on otettava huomioon, että siellä on vapaa media. Venäjän media ei kuuna päivänä voisi kertoa Putinin seksiskandaaleista tai veroepäselvyyksistä tai vastustajien vakoilusta kuten USA:ssa. USA on puutteistaan huolimatta demokratia, Venäjä fasistinen diktatuuri.

  1. Media on demokraattipuolueen äänitorvi, mutta siellä on sananvapaus mikä erottaa sen Venäjästä.

Kommentoi