Gaza: mitä tapahtuu seuraavaksi?

Gazan taloista moni on raunioina. Ihmiset istuvat raunioilla, joitakin on kuollut ja haavoittunut, Israelin iskujen tai ehkä Hamsin omien rakettien jäätyä lyhyeksi, sitäkin tapahtui. USA on jo luvannut apua jälleenrakennukseen. Varmaan myös  EU laittaa euroja jonoon jotta ihmisparoille saadaan uusia taloja, Iran kustataa Hamasille uudet raketit ja ehkä ”metron” eli tunnelit entisten tilalle, Uudet talot nousevat, Israelin ”saarrosta” valitetaan, sanotaan, ettei kaikkea rakentamisessa tarvittavaa saa vietyä. Egyptillä on  myös maaraja Gazan kanssa, mutta jostain syystä siitä ei haluta puhua.

Kun talot ovat pystyssä ja tuhannet uudet raketit iskuvalmiina jäädään odottamaan seuraavaa sotaa. Jerusalemissa tulee taas jotain revohkaa, Israelin poliisi ja arabit ottavat yhteen moskeijan pihalla. Hamas ampuu satoja raketteja juutalaisten niskaan, Israelista tulee puheluita: ”Kohta uusi kerrostalonne tuhotaan koska siinät on Hamasin toimintaa”. Taloja tuohoutuu, Hamas esittelee ”marttyyreita”. Israelia paheksutaan, USA ja EU lupaavat rahaa uusiin taloihin, Iran uusiin raketteihin.

Ylen toimittajan mukaan suurin ongelma on Israelin ”saarto”. Rakettien ampuminen naapurin niskaan keskeltä kaupunkia ilmeisesti ei niinkään.

4 vastausta artikkeliin “Gaza: mitä tapahtuu seuraavaksi?”

  1. Israelin pitäisi ottaa se paikka takaisin, niin sieltä ei ammuttaisi raketteja enää.

  2. Israelille vaan maajoukkojen lähettäminen ja alueen valvonta tuottaisi omia tappioita. Sitä hintaa ei ehkä haluta maksaa. Jotkut myös spakuloivat sillä, että Netanyahu hyötyy Hamasista. Se antaa hänelle kannatusta vahvana johtajana ja antaa syyn ohittaa maltillisempi arabiporukka jolloin ei tarvitse ryhtyä neuvottelemaan kahden valtion mallista.

    Miksipä ei Gazaan lähettettäisi YK:n joukkoja pitämään yllä järjestystä ja Hamasia? Periaatteessa asia pitäisi hoitaa jotenkin niin. Mutta Hamas ei halua luopua hyökkäyksistään koska sen tavoite ei ole mitään vähempää kuin Israelin tuhoaminen.

    Monet ovat menneet propaganda-ansaan ja pitävät Hamasin ampumia raketteja ”puolustuksellisina”. Sitähän ne eivät missään tapauksessa ole koska Israel ei aio hyökätä Gazaan. Rakettien ampuminen on täysin järjetöntä ja vaikka ne olisvat protesti ”Gazan saartoa” vastaan niin ne eivät auta mitään vaan saavat aikaan omia uhreja. Paljonkohan rahaa noihin meneekään ja paljonko sillä voitaisiin nostaa tavallisten ihmisten elintasoa jos rahat käytettäisiin oman kansan olojen parantamiseen?

  3. Gazan kaista . Maailma maksaa paitsi sotimisen, niin se myös elättää gazalaiset.
    .
    Alla olevat luvut takaavat, että tämän kevään tapahtumat tulevat toistumaan muutaman vuoden välein.
    .
    Esitetään, että kaksivaltioperiaate ratkaisi ongelmat – epäilen tätä. Paletinaliset tulevat toimeen suurelta osin erilaisten avustusten avulla. Tämä on tilananne etenkin Gazan kaistan kohdalla.

    Voisivatko palestiinalaiset todella itsenäistyä?

    **************************************************************************************************
    Gazassa väestön vuotuinen kasvuvauhti on 2,91% (vuoden 2014 arvio), maailman 13. korkein, ja sitä pidetään usein ylikansoitetuksi.

    Väkiluku (arvio 2020) : 2 047 969
    Väestötiheys: 5,046/km2
    [ Lähde .Wikipedia ]

    ***********************************************************************************************

    https://www.ts.fi/uutiset/maailma/3949605/Gazassa+elama+on+koyhaa++jopa+nelja+viidesta+asukkaasta+tarvitsee+humanitaarista+apua

    Gazassa elämä on köyhää – jopa neljä viidestä asukkaasta tarvitsee humanitaarista apua

  4. Maailma on elättänyt ”palestiinalaispakolaisia” jo yli 70 vuotta. Alkuperäisiä sotaa paenneita oli noin 700-800 tuhatta. Nyt ”pakolaisia” on yli viisi miljoonaa. Arabit puhuvat ”arabiveljistä” mutta esimerkiksi Libanonissa palestiinan arabit ovat joutuneet asumaan pakolaisleireissä eikä täysiä kansalaisoikeuksia ole myönnetty. Ratkaisuksi arabit ovat esittäneet pakolaisten ”paluuta” eli nuo yli viisi miljoonaa alkuperäisten pakolaisten lasta.lastenlasta ja lapsenlapsenlasta jne. pitäisi siirtää Israeliin! Maailma tukee arabien loukattua kansallisylpeyttä miljoonilla.

    Gazan luonnollinen yhteys olisi pikemminkin Egyptissä kuin Jordan joen länsirannalla. Egyptillehän Gaza kuuluikin ennen Kuuden päivän sotaa eikä se tiettävästi alueen arabeja haitannut, kukaan ei ollut vaatimassa alueen ”itsenäistymistä”. Mutta eihän se kelpaa koska se jättäisi Israelin alueen rauhaan. Arabinationalismi sitä ei hyväksy. Meillä paheksutaan jos joku on kovin kansallismielinen mutta samat paheksujat saattavat tukea arabien jörjetöntä kansalliskiihkoilua jossa ihmisten tulevaisuus ei paina mitään kun Israelilta yritetään kupata maat pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *