No aamusella oli lunta maassa

No onhan sellasta sattunut ennekin jopa äitien päivänä tullut n 30 cm uutta lunta

No eihän tuokaan  päivä kaukana ole  tuo äitienpäivä nytkään no ei sitä lunta tullut kun nimeksi ja sen verran vaan että voi mainita

Näin Tampereella tänään 6pv 5kk 2021 seommoro tepivaari kirjoittiTeuvo Mast

8 vastausta artikkeliin “No aamusella oli lunta maassa”

  1. Olin poikasena kova hekottelemaan. Yksi hekottelemisen aihe oli Arijoutsin pakinat.

    Tässä tuli mieleeni Arijoutsin kertomuksia juhannukseen liittyvistä ennusmerkeistä ja taioista.

    ennusmerkki:
    Jos juhannusaamuna on aitan katolla lunta, niin lunta on myös perunapellon vaossa.

    taika:
    Jos varhain juhannusaamuna ottaa lakanan ja vetää sitä aamukasteessa naapurin viljapellolla ja vääntää sitten lakanaan kertyneen veden omalle pellolleen, saa helposti hullun nimen.

  2. Mutta sitten tulee lämmintä kun kylmät on tullut alas pilvistä terv tepivaari

  3. Vesikaasu tiivistyy sateeksi törmätessään kylmään ilmamassaan, jos suhteellinen kosteus lämpimässä ilmassa on ollut riittävä.

    Kun Sahara kärsii kuivuudesta, niin voi olla syynä liian pieni suhteellinen kosteus ta puute kylmästä ilmamassasta.

    Suhteellista kosteutta voitaisiin lisätä luomalla Välimeren vedellä Libyan vajoamaan Saimaan kokoinen järvi. Tarvittaisiin tunnelia 80 km. Helsinkiin vettä tuovan Päijänne-tunnelin pituus on 120 km.

    Mutta olisiko mahdollista saada alueelle kylmiä ilmamassoja lorauttamaan haihtuneet vedet autiomaahan?

    Kesäaikaan vallitsevat tuulet käyvät Välimereltä etelään. Libyan etelärajoilla on yli kaksikilometrisiä vuoria ja niiltä virtaa ajoittain jokia pohjoiseen Saharaa kohden. Ilma viilenee kohotessaan. Saharassa joet kuitenkin kuivuvat. ”Libyan Saimaa” voisi olla avuksi Saharan vihreytyksessä. On se kumma, ettei Välimereltä tuleva kosteus tahdo riittää rannikkoa kauemmaksi.

    Kuumassa Saharassa järven haihdunta olisi huomattavaa. Toisaalta haihdunta alentaisi ilman lämpötilaa. Alentunut lämpötila saattaisi tiivistää vesikaasua sateiksi.

  4. Tampereen yläpuolella kosteahko lämpimämpi ilma ja pakkasilma sekoittuivat toisiinsa. Ehkäpä pakkasilman lämpötila oli peräti -15 astetta, koska kykeni paitsi tiivistämään veden että jäädyttämään sen.

  5. No meillä tais olla juuri ja juuri minuksella alle asteen sitä oli nyt aamusella olikin plus 0.8 astetta n 05,00 terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *