Kevytlätinää ruokavaliosta ja Helsingin kaupungin lihaa vihaavat päättäjät

Kävin viime tiistaina 2.11. vuositarkastuksessa. Olen käynyt vuosikontrollista 17 vuoden ajan, kun minulle määrättiin 2004 kolestrolilääkkeet, kun olin saanut aivoinfarktin (infarktista selvisin säikähdyksellä).

Kaikki arvoni olivat kohdallaan. Kysyin lääkäriltä mitä kolestroliarvot näyttävät. Yhteiskolestroli oli 4,2 ja ”hyvän” ja ”huonon” kolestrolin suhde oli hyvä, eli ihannearvot, sanoi lääkäri. Kysyin siksi, koska vuosi sitten, vaikka yhteiskolestroli oli hyvä, kolestroliarvojen suhdeluku ei ollut ihan paras mahdollinen. Trimmasin hieman ruokavaliotani ja nähtävästi se oli toiminut.

Ruokarasvoina käytän voita ja kylmäpuristettua oliiviöljyä. Perusteena mm. se  että molempia on käytetty ruokarasvoina niin kauan kuin historia tietää. Rypsiöljyn kierrän kaukaa, samoin kaiken (kaupan hyllyllä siis) missä lukee ”luomu”. Esimerkin vuoksi: Ei luomua sisältäviin maitotuotteisiin on lisätty d-vitamiinia. Ei luomua olevissa viljatuotteissa on seleeniä, koska lannoitteisiin on lisätty seleeniä, mitä ainetta Suomen maaperässä on niukalti.  Lisäksi kaupan hyllyllä olevan luomutuotteen  kuljetusketju arveluttaa. Olen lapsena (silloin 1950-luvulla) syönyt ehtaa luomua, joten ei minulla luomutuotteitta vastaan sinänsä mitään ole, jos sitä voi ostaa jostain lähitilalta.

Syön sekaruokaa, lihatuotteista käytän etupäässä valkoista lihaa (kana, kalkkuna, jne), koska punainen liha enemmälti käytettynä voi nostaa kolestoroliarvoja. Ainakin minulla, ja tämä ei ole luulon vaan tiedon asia.

Soijatuotetta kokeilin kerran takavuosina, se kun on kuulemma valkuaispitoisuudeltaan lähes lihan veroista. Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, sahanpurulta se maistui. Lisäksi olen kuullut, että soijaa on ennen muinoin käytetty hätäravintoja ja sen suosion salaisuus on agressiivinen mainonta ja terveysguruina esiintyvien pölkkypäiden suitsutus.

Well, tuo Helsingin kaupungin viimeisin tempaus lihattoman ruokavalion puolesta (kaupungin järjestämissä ruokailuissa) on minusta hulluuden huipentuma. Ihminen tarvitsee valkuaista noin gramman painokiloa kohden vuorokaudessa. Valkuaista saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, ja varsinkin kasvavat lapset ja ikäihmiset tarvitsevat enemmän valkuaista kuin muut.
Tämä Helsingin tempaus kuulemma tukee sitä, että metsien hävittäminen saa luvan loppua.
Mietiskelin, että mistä Helsingin päättäjät meinaavat saada asukkaittensa ruokapöytään valkuaista. No, luultavasti Atlantin takaa tuotua soijaa, ja mieluummin Brasiliassa kasvatettua soijaa, koska Brasilian sademetsien hävittämisen suurimpia syitä on nimenomaan kaataa metsät pois soijaviljelmien tieltä.
Jos kerran järki pitää heittää roskakoppaan, tehtäköön se sitten kunnolla!

15 vastausta artikkeliin “Kevytlätinää ruokavaliosta ja Helsingin kaupungin lihaa vihaavat päättäjät”

 1. ”Linolihappo on maailman lihavuusepidemian keskeisin syy. Omega 6 ja Omega 3 epäsuhta sekoittaa koko pakan. Että näitä juttuja löytyy linolihapon haitoista. Mutta Itä-Suomen yliopisto ei lue näitä juttuja laatiessaan ravitsemussuosituksia. Ihmisiähän on niin helppo syyttää kaikesta kun itse elää kaiken yläpuolelella.” -Lääkärikirjailija Antti Heikkilä3.12.2017, Facebook.

  1. Täällähän on mielenkiintoista tulkintaa ravitsemus-asioista…

 2. Tuosta soijasta.
  Maailman soijasadosta 83 prosenttia käytetään soijaöljyn ja eläinten rehun valmistukseen.
  Soijaa tuotettiin maailmassa noin 220 miljoonaa tonnia vuonna 2008. Yhdysvallat on soijan suurin tuottajamaa 33 prosentin osuudella. Seuraavaksi tulevat Brasilia 27% ja Argentiina 21 %. -Wikipedia.

 3. Edellinen on täyttä humpuukia koko lihavuusjutusta.

  Ongelmat ovat itse hankitussa ja syödyssä huonossa mättöruoassa, kunnon liikunnan puutteesta, myös perusgenetiikassakin, muuta sitä voi hallita.
  Jotkut sairaudet, olivatpa nekin itse hankittuja tai eivät vaativat pillereitä, jotka sekoittavat kilpirauhasen ja hormoonit.

  Miksi suuret ikäpolvet eivät olleet lihavia 50-60 luvuilla ?

 4. Liikkuvalla ikäihmisellä ei ole mitään paino onkelmia kun on 175 cm ja paino n 70 kg ikää voi olla vaikka 70-80 ikävuotta
  Noin on v 2021 terv tepivaari

 5. Jos liikkuva syö kaiken mitä eteen tuodaan ja mikä ei enään liiku, niin voi paino heitellä 56 – 61- 70 kg. Nyt ollaan menossa kohti normaalia 70kg, mutta koville se ottaa. Painon pudotusta ei edes huomannut, ennenkuin lääkäri se sanoi.

 6. Liikkuminen ja ruoka molempia tarvitsee jos meinaa että jalat toimisi kunnolla mutta ei pidä syödä enempää kun on tarve
  Mulla ainakin vatsa sanoo ei sitten enempää olen täynnä mutta aika usein painolle ei voikkaan mitään itse
  Monasti silloin on jokin sairaus ja liikkuminen jää pienemmäksi terv tepivaari

 7. Sokerista kirjoitellaan silloin tällöin, mutta lihaa ja eläinrasvoja mollatan jatkuvasti.
  Kolme toisistaan riippumatonta tutkijaryhmää maailmalla kävi pari-kolme vuotta sitten läpi kaikki rasvatutkimukset ja jokainen päätyi tulokseen ettei tutkimuksissa ole todisteita siitä, että eläinrasvat olisivat terveydelle vaarallisia.
  Yksi ryhmä löysi lisäksi todisteita siitä, että teollisesti prosessoitu margariini olisi terveysriski.
  Tästä huolimatta sama lätinä jatkuu koko ajan.

 8. Lihassa on monia ihmiskeholle tarpeellisia aineita, jos ei syö lihaa pitää selvittää mistä ei lihasta näitä kyllin saa.
  Ärsyttävähän tuo Helsingin lihattoman pöydän päätös on, ei pitäisi tehdä näin äkkinäisiä ja jyrkkiä päätöksiä. Olisi voinut vain vähentää lihan osuutta ja käytettävissä olevin keinoin hankkia kotimaista, vaikka nyt sitä luomulihaa.

 9. Minulle lääkäri sanoi aikanaan että ota leivän päälle Keiju 3 öljyä -tuote. Vaikka elintapani kestävätkin päivänvaloa, sanoi että tuolla minimoi riskit kolesterolin noususta, joihin minulla on alttiutta. Ainakin toistaisekis on toteuttanut mitä pitää.

  Vaan jos joku toinen pärjää paremmin toisella aineella, ei siinä mitään. Olemme yksilöitä.

 10. Suo siellä, vetelä täällä,
  Vaikka me ihmiset noudatamme samoja luonnonlakeja ja lainalaisuuksia, olemme kuitenkin yksilöitä.

  Parisen vuotta sitten muualla asuva, vähän yli viisikymppinen mies kertoi lopettaneensa rasvattoman maidon käytön. Hänellä oli korkea kolestroli, johon oli määrätty lääkkeet. Lääkkeistä huolimatta kolestroliarvot eivät olleet laskenet tarpeeksi. Sitten hän oli saanut vinkin, että rasvaton maito oli ehkä syypää tähän. Hän siirtyi kevytmaitoon ja kolestyroliarvot laskivat siihen mihin pitikin.

  Itse käytin maitotuotteista etupäässä rasvatonta maitoa/piimää niin kauan kuin sitä on kaupoissa ollut.
  Nyt jo edesmennyt anoppini söi voita, punaista maitoa, ei vältellyt lihaa eikä läskiä, oli tupakoinut nuoresta asti ja eli hieman yli 80-kymppiseksi. Eikä sairastellut kuin jonkin verran silloin loppuvuosinaan.
  Monta kertaa hän sanoi minulle kun istuimme samassa ruokapöydössä:”Miksi sie Lassi juot tuota kurria (rasvaton maito) ja panet leivän päälle kissanrasvaa (kevytlevite). Läski ja voi se tiellä pitää.”

  Tiedä noista, näyttää siltä että teki niin tai näin,naiset pääsääntöisesti elävät pitempään kuin miehet.

  1. Vuosia sitten eräässä julkistetussa tutkimuksessa päädyttiin siihen, että nimenomaan maidon homogenointi johtaa sellaisiin rasvarakenteisiin, mitkä aiheuttavat haavaumia verisuonten sisäpintaan ja kolesterolin lisääntyminen on elimistön yritys korjata tilannetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *