Oletko nähnyt oikein viisasta miestä?

Jos haluaa tietää mitä ajassamme liikkuu ja miksi, kannattaa lukea viisaiden miesten kirjoja ja kirjoituksia. Näitä viisaita on kotimaan kielellä mm. professori Tapio Puolimatka, filosofi Jukka Hankamäki, lääkintöneuvos Mikko Paunio.

Ja kyllä: edesmennyt pakinoitsija Aapeli alias Simo Puupponen oli viisas mies, ainakin melko viisas.

Yksi viisauden merkki on myös rohkeus: ei pidä suutaan kiinni, vaikka turpiin tulisi omilta ja vierailta.
Seurakuntalainen on hyllyttänyt Tapio Puolimatkan blogioikeudet.
En ole välttämättä samaa mieltä Puolimatkan kanssa tästä koronajutusta, mutta hänellä on oikeus tuoda näkemyksensä julki.
Hankamäen kirjaa ”Totuus kiihottaa” en ole vielä saanut käsiini, mutta koska kirjoittaja on Hankamäki, ei hän kovin väärässäkään voi olla.

Mikko Pauniota on aiempina vuosina suojellut demaristatus, niin että hän on saanut sanotuksi tärkeimmät asiansa. Nyt kun hän on jättänyt demarit ja tehnyt selväksi, että ”O´Sullivanin laki” on ja toimii, hän on liian kuuluisa, jotta hänen kirjoituksensa voisi ohittaa olankohautuksella.

Sokrateen mukaan ihminen ei voi olla viisas, jos hän ei tunne hyvettä.

11 vastausta artikkeliin “Oletko nähnyt oikein viisasta miestä?”

 1. https://sarastuslehti.com/2021/06/27/elokapina-ja-osullivanin-laki/

  Elokapina on esimerkkinä erilainen, koska sen perustivat vasemmistolaiset ja sen ohjelma ilmentää vasemmistolaista aatemaailmaa. Tästä huolimatta se on pyrkinyt esiintymään poliittisesti sitoutumattomana tavallisten kansalaisten liikkeenä, joka pyrkii ainoastaan ilmastonmuutoksen radikaaliin torjuntaan. Aina törmätessään johonkin aatteellisesti vieraaseen elementtiin se on kuitenkin paljastanut todellisen karvansa.

 2. Noista muista en tiedä mitään, mutta Puolimatkaa kannattaa kuunnella, ajatuksen kanssa!

 3. Olen nähnyt ja myös keskustellut oikein viisaiden miesten kuin myös naisten kanssa.

  Hassua kyllä, yksikään heistä ei ole ikinä koskaan leimannut muita tyhmiksi mistään syystä, toisin kuin eräillä mielestään viisailla on tapana.

 4. Kyllä minä heitäkin luen. Aika julmetun väkevä kupla heillä on ympärillä, mutta sinänsä selkeää ilmaisua. Totuutena en niitä ota, mutta melko asiallisesti jäsenneltynä mielipiteenä kylläkin.

  Jos he yrittäisivät enemmän, omaisivat tervettä kritiikkiä ja pohtisivat myös viestinnän muotoilua, he voisivat olla puhumassa asiaansa isommallekin medialle. Ei media sensuroi heidän aatemaailmaa vaan tyyliä.

 5. Viisaus löytyy rajan takaa (kun kuolemme) kukaan ei ole tullut kertomaan kuinka sitä jakaa.

 6. Jos Aristoteles nousisi haudastaan, hän sanoisi heti ja selkeällä äänellä: ”Oletteko täysiä hulluja! Hyveellä kerskailu eli ylimitoitettu suvaitsevaisuus ei ole hyve, vaan kenties suurin paheenne.
  Ja tuo valtavirtaistunut relativismi, se vie metsään, ja sen tien päässä on nihilismi ja epätoivo.

  Ihminen tarvitsee johtotähden, jotakin itseään suurempaa ja arvokasta, jotta elämä olisi mielekästä eli moraalisen kompassin. Jos moraalinen kompassi puuttuu, ihminen altistuu ideologioille ja ideologiat lyövät rintoihinsa ja sanovat: ”Jos elämäsi on tyhjää ja onnetonta, seuraa minua, sillä minä en luule vaan tiedän, miten maailmasta saadaan parempi paikka!” Jos ihminen noudattaa tätä sairaan seireenin kutsua, hän huomaa pian että hänellä on sekä ystäviä että vihollisia (molemmat yhtä arvaamattomia ja petollisia). On ”meitä”, jotka tiedämme totuuden ja on ”niitä”, jotka ovat tietämättömiä ja joille olisi parempi ripustaa myllynkivi kaulaan ja upottaa merten syvyyksiin.
  Ideologioihin rinnastettavia ovat myös uskonnot. Ainakin nämä kaksi laajenemishaluista uskontoa – Kristinoppi ja Islam.”

  ”Mutta mitäpä minä tämän pitempään puhumaan. En usko saarnaamiseen. Uskon tekstiin ja neljään kardinaalihyveeseen: rohkeus, viisaus, kohtuus ja oikeamielisyys. Ja kuten tiedätte, Sokrateen mukaan ihminen ei voi olla viisas, jos hän ei ole omaksunut hyvettä. ”

 7. Neroksi katsotaan ihminen, jonka ÄÖ on 140 tai yli. Seuraavassa 10 maailman älykkäintä ihmistä – Lähde Iltalehti 28.2.2012.

  Stephen W. Hawking, fysikko. ÄÖ 160.

  Kim Ung-Yong, eteläkorealainen insinööri. ÄO 210.

  Paul Allen, Mikrosoftin perustajäsen, ÄO 170.

  Rick Rosner, Tv-ohjelmien käsikirjoittaja. ÄO 192.

  Garry Kasparov, sakkimestari ÄO 190.

  Sir Andrew Wiles, matemaatikko, ÄO 170

  Judith Polgar, shakkimestari, ÄO 170.

  Christopher Hirata, Nasan työntekijä, ÄO 225

  Terence Tao, ÄO 230.

  James Woods, UCLA:n professiru, ÄÖ 180.

  Lähde: SuperScholar.
  ————————————————————————————–
  Älykkyyshän ei ole sama asia kuin viisaus. Se miten viisautta mitataan ja määritellään lienee visaisempi asia kuin ÄÖ:n mittaaminen.
  Tämä seuraava määrittely kuulostaa aika hyvältä; Ihminen, joka pyrkii elämään siten, ettei vahingoita itseään eikä muita, on viisas.

 8. Kannattaa lukea tämä teos=Älykkyyden sokkeloissa & Kauhunkylväjät – nidottu, suomi, 2013
  Kirjailija: Hans-Magnus Enzensberger

Kommentoi