Säännöt meitä suojelevat

Tuli nyt vaan mieleen, että on se hyvä kun meillä on sääntöjä ja pykäliä. Pysyy joku roti yhteiskunnassa.

Kuten se, että ravintolassa on oltava asiakaspaikkojen mukaan laskettava tietty määrä järjestyksenvalvojia. Määrä on ehdoton ja sanktiot seuraavat sen rikkomisesta heti.

Toki moisista määristä voidaan nyt vähän joustaa paikoissa, joissa ei ole niin justiinsa. Hoitokodeissa ei hoitajien määrä ole turhan tarkkaa, eihän se nyt mikään baari ole! Kiva jos olis muutama, mutta jos ei niin kolmen vuoden päästä tehdään tarkastuskierros ja jos ei homma toimi, sanotaan soo soo ja uhataan tulla vuoden päästä uudestaan.

Jätteistäkin ollaan tarkkana. Jos olet hakenut luonnosta kiuaskivet ja aiot vaihtaa ne uusiin, vanhat kivet ovat ongelmajätettä. Jos viet ne takaisin luontoon, sakot tulee. Ei se luonto nyt mikään kivien säilytyspaikka ole!

Hieman voidaan joustaa, jos viet luontoon vaikkapa kymmeniä romuautoja. Eihän nyt autot mitään jätettä ole, joten suottako tuosta murehtimaan. Ei tämä nyt aivan niin pikkutarkka maa ole.

Talouden pelissäkin ollaan silmät tarkkana. Jos emme vedä tiukkaa rajaa, verotus kaatuu. Siksi erityistä huomiota laitetaankin riskipaikkoihin, kuten villasukkien kutojiin. Onneksemme yhteiskunta pysyy kurissa ja villasukkafanaatikot on pantu tiukasti verolle. Kun sukka puikoista putoaa, euro verottajan kassaan kilahtaa.

Toki pieni jousto sallitaan poliittisilta säätiöiltä. Ei sitä nyt ihan jokaisesta asiasta voi veroja kerätä. Sitä paitsi, puhumme hädin tuskin muutamasta sadasta miljoonasta vuodessa, ei sillä uusia hävittäjiä osteta.

Kohtuus kaikessa, jopa tiukan sääntelyn alaisuudessa, eikös vaan?

28 vastausta artikkeliin “Säännöt meitä suojelevat”

 1. Blogin avauksesta:

  ”Toki moisista määristä voidaan nyt vähän joustaa paikoissa, joissa ei ole niin justiinsa. Hoitokodeissa ei hoitajien määrä ole turhan tarkkaa, eihän se nyt mikään baari ole! Kiva jos olis muutama, mutta jos ei niin kolmen vuoden päästä tehdään tarkastuskierros ja jos ei homma toimi, sanotaan soo soo ja uhataan tulla vuoden päästä uudestaan.”

  *
  Hmm..

  Tehdään säädöksiä, joiden toteutukseen ei riitä resurssit tai niitä haluta myöntää.

  Ratkaisuna ongelmaan: Välinpitämättömyys.
  *
  Sen sijaan pikkujutuissa valvovan viranomaisen on kiva harrastaa pilkunnussintaa.

  *******************************************************************

  Olisiko suunta (osin) oikea?

  https://www.kaleva.fi/eduskunta-hyrisi-yksimielisyytta-turhaa-saantelya/1846734
  .
  24.06.2015
  .
  Eduskunta hyrisi yksimielisyyttä – turhaa sääntelyä purettava
  .
  Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kaikkia ongelmia ei voi ratkaista lain tai normien avulla, vaan tarvitaan myös luovia ratkaisuja.

  1. Luovuutta tarvitaankin kansalaisten rokottamisessa ja kiusaamisessa, kun vanhoja tapoja on jo niin paljon.

 2. Auto saa ruostua metsään, mutta jos käyt Pyynikin Näkötornilla kahvilla ja autosi pyörä on sen aikaa asvaltin ulkopuolella saat sakot.

 3. ”Jos olet hakenut luonnosta kiuaskivet”

  Saakohan ”luonnosta” hakea kiuaskiviä, paitsi omalta maalta? Sinne omalle maalla taas saanee viedä takaisin ne kiuaskivet, jotka on sieltä omalta maalta haettukin.

 4. En osaa sanoa mistä kiuaskiviä saa hakea.

  Mutta sen tiedän että luontoon niitä ei saa viedä takaisin, edes omaan metsään. Oman puutarhan koristekivinä niitä sen sijaan saa käyttää.

 5. Tokko niitä kiuaskiviä luonnosta tavallinen taavi ottaa? Tarvii olla melkoinen kiviasiantuntija. Kaupasta noita ostetaan käsittääkseni. Ei joka kivi kelpaa kiukaaseen.

  1. Luonnosta jokainen ostettu kivikin on otettu, joten miten se voi olla ongelmajäte muuten kuin ääliöiden mielestä?
   Tosin samaa on se, että kalliossa oleva uraani ei ole ongelma, mutta kivestä irroitettuna se on sitä.

 6. Eemeli, kyllä meillä ainakin isä käytti jokien ja järvenrantojen kiviä kiukaassa. Tokihan niitä kaupasta saa myös, kaupunissa yleisempää mutta jos on silmää ja sopiva paikka tiedossa, luonnonkivistä pärjää.

  Ja kuten edellä todettu, luonnosta ne kaupankin luonnonkivet ovat, jos nyt ei lasketa mahdollisesti tapahtuvaa käsittelyä divetymonoksidilla. Keraamiset ovat sitten asia erikseen toki – joskin niidenkin materiaali on luonnontavaraa.

  1. En nyt ihan suosittelisi luonnonkiviä kiukaaseen. Jonkin verran kivilaatuja tuntevana kännattaisi käyttää joko kaupan kiviä ( diabaasi jne) tai sitten vaihtoehtona käydä hakemassa kiuaskivet sellaisesta paikasta jossa on räjäytetty kivet kalliosta. Toki ne täytyy pestä koska niissä saattaa olla jäämiä räjäytysaineista.

   1. Oliviini on para kiuaskivi.
    Toki ne maksavat hieman enemmän, mutta vastaavat hyvin hintaa.

    1. Juuri noin kiuaskivien rols roise on Oliviini hinta on korkeampi mutta kannattaa satsata ja saa nautinnon saunasta terv tepivaari

 7. Fiksuja neuvoja toki Ilpolta. Itse olen Kerkes-tuotteiden ystävä, mutta selvä se on että kivissä on eroja.

  Silti katson oikeudeksi iskeä päätäni seinään ajatuksesta että luonnosta otetut kivet muuttuvat ongelmajätteeksi istuttuaan hetken kiukaassa.

 8. Olen,Kyuu, samaa mieltä kanssasi. Jos ne olis vaarallista ainetta niin eihän niitä kukaan kiukaaseen laittais. Kiven koostumus toki muuttuu lämmönvaihtelujen myötä mutta ei se nyt ongelamjätteeksi muutu. Täyttä huuhaata…

 9. Sanovatten että kiuaskivet eivät maadu…mitähän sekin meinaa. En oo verkosta tarkempaa selitystä löytänyt.

  1. Varsin terävä huomio joltain oppineelta…Kivet eivät yleensäkään maadu 🙂

 10. Turhia säätelyitä poistuu pikkuhiljaa. Tämä nyt ei varmaankaan ole niitä kaikkein merkittävimpiä sääntelyn purkuja – ainakaan minulle

  **********************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/8eb456be-fc05-46a6-a0ad-cf4aba40d661
  .
  31.03.2020
  .
  Saavatko baarit myydä alkoholia take awaynä? Kyllä, ja lupahakemuksia on jo tullut

  Mutta mikä on tilanne alkoholin suhteen? Saako ravintolasta tilata lounaan kylkeen yhden oluen tai voiko lähikuppilasta hakea lonkeropullon kotiin?
  .
  Kyllä voi, mutta siihen vaaditaan vähittäismyyntilupa.
  .
  Vuoden 2018 alussa voimaan tullut uusi alkoholilaki toi mukanaan uudistuksen, joka salli alkoholin myymisen ulos ravintolasta.

 11. Tämä ei ole ehkä pidetty mielipide, mutta mielestäni alkoholia saa jo nyt aivan riittävän helposti ja laajalti. Kenenkään ei tarvitse pelätä jäävänsä selvin päin. Mitään ”tarvetta” vapauttaa säätelyä ei ole.

  Toki, jos ravintoloiden toimintaedellytyksiä voidaan helpottaa, se todennäköisesti tarkoittaisi merkittävästi lisää työpaikkoja ja verotuloja, eli ei sinänsä huono idea.

 12. Tässä toinen sääntelyn helpotus, joka vaikuttaa olevan vielä kehitysvaiheessa – ainakin Kangasalassa.

  ***************************************************************************
  https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/raha-laki/voisinko-muuttaa-kesamokille-lue-koskeeko-lakiuudistus-sinua/
  .

  Voisinko muuttaa kesämökille? Lue, koskeeko lakiuudistus sinua
  .
  Tuhannet mökkiläiset haaveilevat muuttavansa kesämökille. Toukokuusta lähtien mökin muuttaminen kodiksi on piirun verran aiempaa helpompaa, vaikka ei se vieläkään ole yksinkertaista.
  .

  Tiukinta näkemystä edustaa pirkanmaalainen Kangasala, joka kielsi muutama vuosi sitten pariskunnalta mökiltä asumisen, vaikka nämä olivat eläneet siellä vuosia, maksaneet kiinteistöveroa ja hakeneet postinsa mökin postilaatikosta.
  ,
  Korkein hallinto-oikeus oli kunnan kanssa samaa mieltä: mökillä ei saa asua luvatta. Jos muuttaminen sallitaan yhdelle, pitäisi se sallia sitten kaikille muillekin.

 13. Mitenköhän tätä saataisiin valvottua paremmin. Ai niin, gps-valvonta autoihin jota niin Vanhanen, Sipilä, Aho kuin Saarikkokin on meille luvannut. Sitten tulee äkkiä soitto viranomaiselta: ”tietojemme mukaan olet jo kolmannen kerran tässä kuussa matkaamassa mökille, ethän varmaan asu siellä? tulemme tarkistamaan.”

  1. Jos joku viranomainen haluaa, älypuheimen logista saa paikkatiedon koska vaan, huolimatta siitä, että paikannusnäpykkä ei ole päällä.
   Jos käytät navigattoria, se on aina päällä. Google seuraa sinua aina, ja raportoi paikkatiedon perusteella. Helppoa kuin heinänteko.
   Muuten uudehkot n. 10 v ikäisetkin autot ovat paikannettavissa tai perheessä on jonkun sijainti aina päällä.

 14. Purkivat taksien sääntelyn. Vika oli siinä ettei se ollut sitä turhaa sääntelyä.

  Itse vein kiuaskivet takaisin luontoon. Ehkä ne löydetään ja saan haasteen. En muista oliko hanskat joten niissä voi olla dna:tani. Ta ehkä koira haistaa ja johdattaa poliisit meidän saunalle.

 15. Tuo berneri laittoi koko taksimaailman sekaisin ”asian tuntevuudellaan” joka olikin nolla tason miinus puolella
  Nyt paikkallaan mutta ihminen itse sai palkinto viran terv tepivaari

 16. Älä vie kiviä kuumana metsään ne ilaisee paikan minne ne heitit muuta haittaa ei niillä luonnossa kyllä ole terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *