Epäsymmetriaa

Länsimaiden poliittinen johto vaatii, että muslimeilla tulee olla oikeus noudattaa heidän omia tapojaan.

Miten toisinpäin.

Muslimit edellyttävät länsimaiden ihmisten noudattavan heidän tapojaan tiukasti – etenkin heidän omissa maissaan, mutta myös muualla.

*

https://edition.cnn.com/2022/09/22/middleeast/iran-president-ebrahim-raisi-christiane-amanpour-intl/index.html

(CNN) Iranin presidentti Ebrahim Raisi vetäytyi pitkään suunnitellusta haastattelusta CNN:n johtavan kansainvälisen ankkurin Christiane Amanpourin kanssa YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa keskiviikkona, kun hän kieltäytyi viime hetken vaatimuksesta käyttää huivia.

11 vastausta artikkeliin “Epäsymmetriaa”

 1. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_41+2016.aspx
  .
  19.4.2021
  .
  Lakialoite LA 41/2016 vp
  .
  Perustuslain 7 § turvaa yksilön oikeuden henkilökohtaiseen vapauteen sekä koskemattomuuteen, johon ei ole oikeutta puuttua ilman laissa säädettyä perustetta. Suomeen kohdistuneen maahanmuuttovyöryn seurauksena perustuslain 6 ja 7 §:n turvaamat perusoikeudet ovat tulleet kiistetyksi eräiden kolmansista maista tulleiden väestöryhmien edustajien toimesta, joiden edustama uskonnolliskulttuurinen elämänkatsomus ei tunnusta sukupuolten välistä tasa-arvoa tavalla, jolla yhteiskuntamme tapakulttuuri ja lainsäädäntö sen tekevät. Siksi burka- ja niqab-huivien käyttökielto yleisellä paikalla olisi selkeä kannanotto valtiovallan taholta sen puolesta, että universaalien ihmisoikeuksien painoarvo asetetaan erityisryhmien uskonnollisten traditioiden edelle.
  .
  Burkan tai niqabin käytöstä ei ole säädetty islaminuskoisten pyhissä teksteissä, joten vaatekappaleiden käyttökiellon ei voida katsoa rikkovan uskonnonvapauden takaavaa perustuslain 11 §:ää tai Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklaa.

 2. Minusta pitäisi toimia vanhan sanonnan mukaan ;”maassa maan tavalla”. näin minä olen toiminut ulkomailla.

 3. Minun mielestäni typeriä nämä pitkät linkit, minä en viitsi edes lukea niitä. Edes jotain sieltä omasta päästä.

  Minä sain muutama päivä sitten yhdeltä tämän blogiston käyttäjältä viestin ja kysymyksen, että miksi ei täällä valvota, eikä noudateta sääntöjä. Annetaan kaikkien vaan haukkua kaikkia vapaasti. Enhän minä siihen osannut mitään vastata, ainoastaan parhaamme yritämme. Vapaaehtoisten paikat ovat vieläkin täyttämättä.

 4. Siteeraan vanhaa ajatusta: Se, että joku muu on idiootti, ei tarkoita että meidän pitäisi olla. Iso osa muslimienemmistöistä maista on kulttuurisesti ala-arvoisia, kulkevat kehityksessä taaksepäin.

  Meidän ei tarvitse olla. Me voimme olla reiluja kaikille, kunhan säännöt ovat samat kaikille.

  Kirjoittelen jossain välissä kun vähän olo tasaantuu tästä sääntöjen näkökulmasta enemmänkin, otetaan avointa keskustelua pohjalle.

  1. ”Me voimme olla reiluja kaikille, kunhan säännöt ovat samat kaikille.”

   *
   Ymmärtääkseni tähän lakialoite LA 41/2016 vp juuri tähtää.
   —-
   Siksi burka- ja niqab-huivien käyttökielto yleisellä paikalla olisi selkeä kannanotto valtiovallan taholta sen puolesta, että universaalien ihmisoikeuksien painoarvo asetetaan erityisryhmien uskonnollisten traditioiden edelle.
   .
   Burkan tai niqabin käytöstä ei ole säädetty islaminuskoisten pyhissä teksteissä, joten vaatekappaleiden käyttökiellon ei voida katsoa rikkovan uskonnonvapauden takaavaa perustuslain 11 §:ää tai Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklaa.

 5. Iranissa on nyt juuri isot hulinat, naiset polttavat huiveja ja leikkaavat hiuksiaan, hallitus vastaa ampumalla. Vallankumous saattaa olla ovella.

 6. Pukeutukoon jokainen aikuinen ihminen miten huvittaa. Minä näen vain pari ongelmakohtaa:
  1. Jos työ vaatii kasvojen näyttämistä, sääntö on sama kaikille.
  2. Jos poliisi tai muu viranomainen haluaa nähdä kasvosi, ne pitää näyttää.
  3. Jos vanhempi käskee lasta piilottamaan kasvonsa, se on äärimmäisen vakava ihmisoikeusrikos jonka jälkeen pitää vakavasti harkita voiko lapsi elää moisessa kodissa.

  Toivon myös että Norpan arvio on totta… puoli vuosisataa tuota hulluttelua saisi riittää. Nyt olisi ns. mahtava markkinapaikka. Uusi johto joka olisi vähän myötämielisempi maailmalle, lopettaisi putinin rahoittamisen ja tekisi IAEA:n kanssa yhteistyötä ja rimaa hipoen sietäisi Israelia (ei tarvi ystäviä olla) niin heillä olisi saumat tehdä tähtitieteellisissä määrissä kauppaa esim. EU:n kanssa.

 7. Älkää unta nähkö, että tuhansia vuosia vanha naisen alistamiskulttuuri tms. kuolisi.
  Ei, vaan näytää vain kärjistyvän ja leviävän.

  Entä pitääkö mannerouvan riisua täällä koto Suomessa kansallishameensa kaupassa, että nähdään, mitä sen alla on ?

 8. ”Älkää unta nähkö, että tuhansia vuosia vanha naisen alistamiskulttuuri tms. kuolisi.”

  En minäkään usko, että muslimimaissa mikään olisi muuttumassa.

  *
  Kuitenkin – länsimaissa ei pitäisi nöyristellä muslimien vaatimusten edessä – meillä on oikeus pitää kiinni omista tavoistamme ja oikeuksistamme.

  ****
  Amanpour teki mieletäni oikean päätöksen

  ’Iranin presidentti Ebrahim Raisi vetäytyi pitkään suunnitellusta haastattelusta CNN:n johtavan kansainvälisen ankkurin Christiane Amanpourin kanssa YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa keskiviikkona, kun hän kieltäytyi viime hetken vaatimuksesta käyttää huivia.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *