Kohtuus kaikessa pitää riippuvuudet loitolla.

Viina on viisasten juoma sanotaan ja tämä varmasti pitää paikkansa siltä osin, että vain heikot antaa sen tulla isännäksi omaan mieleensä ja kieleensä ja sitä kuvataan riippuvuudeksi, joka hallitsee elämää.

Vain ”viisaat” ja selkärangan omaavat kykenevät noudattamaan vanhaa totuutta, olipa kysymys minkäsorttisesta riippuvuudesta hyvänsä,  että kohtuus kaikessa pitää lääkärin loitolla.

Se että riippuvuudet nimitetään sairaudeksi on tosiasioiden pakenemista, kun ei uskalleta tunnustaa että kysymyksessä on vain luonteenlujuuden ”puutostauti”.

Ja tottakai riippuvuudet sairastuttavat mitä moninaimpiin sairauksiin, mutta niiden akuunpaneva voima on selkärangattomuus ja luonteenlujuuden heikkous.

Sitten vielä sanovat asioihin vihkiytyneet geenitutkijat, että riippuvuudet johtuvat perintöyekijöistä, jonka edessä on nostettava kädet pystyyn.  Voi pyhä jyssäys sentään sanon minä, on helppo mennä sieltä missä aita on matalin kuin sanoa, että sinun selkärankasi on valahtanut housuun.

Kaikillahan elämänsä aikana tulee vastaan ongelmia, mutta jotka eivät kykene niitä kohtaamaan muuten kuin ajautumalla riippuvuussuhteeseen mitä moninaisempien houkutusten johdattamina, niin kuten jo aikaisemmin sanoin, niin on turhaa etsiä syyllistä lääketieteestä, riittää kun vilkaisee peiliin.

Tämä ei ole vihapuhetta niitä kohtaan jotka ovat kohtuuden antaneet mennä liiallisuuksiin, tämä on vain tosiasian tunnustamista ja kun sen itselleen myöntää, niin siitä lähtee selkäranka taas nousemaan ylös housuista.

10 vastausta artikkeliin “Kohtuus kaikessa pitää riippuvuudet loitolla.”

 1. Ei kai näin saisi puhua eikä vertailla mutta olisiko liikalihavuus suomalaisten terveyden kannalta summa summaarun vielä pahempi juttu kuin alkoholi. Ylipaino toki voi joskus johtua geeneistä, perimästä äidinmaidosta mutta lienee pieni vähemmistö.
  On vaan niin että viinan juomista pidetään kai pahempana terveysongelmana kuin ylipainoa.

  Sitä en osaa arvioida että kummasta paheesta kieltäytyminen on vaikeampaa, mutta ihmisen itse päätettävissä olevia asioita ovat molemmat.

  1. Kyllä riippuvuuksia on joka lähtöön, mutta vain yksi niihin johtava määrite, kuten jo mainitsinkin.

 2. Virolainen sanoi aikanaan Kekkoselle että lääkär määräs hänet vähentämmää alkoholin käyttöö enkä mie ole ikkää tippaakan juont. Kekkonen sano että pitäisi elää niin että voi toteuttaa lääkärin neuvoja. Otan iltaisin konjakkiryypyn mutta vain yhden. En ole varma tuliko karjalan murre oikein mutta se on sivuseikka. – Liikalihavuus on ehdottomasti yksi pahin liian viinan ohella.

 3. Nettipelit ja cokis, niihin on monet jääneet koukkuun!
  Näkyy painokäyrässä!

 4. Arvin kertomus on osa totuutta.

  Vaan luonne ei selitä kaikkea. Geenit selittävät toisen mokoman.

  Mutta tärkeintä on auttaa ihmistä joka ei omin avuin pärjää.

 5. Minulle tuo olut on heikkous. Välillä sitä tulee litkittyä liiaksi.

 6. Kaikkea ei kannata kokeilla, muuten saattaa löytyä vahingossa aine tai asia, josta tullee riippuvaiseksi. Itse olen vältellyt esimerkiksi kansantansseja.,,

 7. Arvi on jäävi, kun ei ole koskaan viinan tai sorbuksien kanssa lätrännyt.
  Mutta pakko hällä on olla muita paheita tolkuttomasti meihin tavallisiin verrattuina. Ei kehtaa vaan kertoa, että esimerkiksi pössyttelee savuisessa biljardikammiossaan, jonka seinät on täynnä mimmikakentereita. Ja kuuntelee maammelauluja uudelleen sanoitettuina. Biljardikammiossaan on lehmänkello hälytysjärjestelmä, jonka naru on pingoitettu portin pieleen, ettei naapurin iivana yllätä.

  1. Kyllä minulla on kaikki samat paheet kuin hyveetkin ollut kuten muillakin elämäni varrella, mutta ne ei ole kuitenkaan tulleet herraksi minun kieleeni eikä mieleeni muuten kuin sopivasti annosteltuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *