Tarkkuuskivääri.

”Kolumnisti XX”;  Snaiperkivääri .338 Lapua Magnum on huippua.

Jotain asetekniikasta tiedän mutta kyllä tuossa tekstissä puhutaan a-tarvikkeesta, .338 mg, ei sellaista asetta liene olemassakaan, ainakaan sniperkiväärinä.

Sakon TRG, on sekä siviilikäyttöön, että sotilas- ja poliisiviranomaisten tarkkuusammuntakivääri eli sniperkivääri. Se perustuu paljolti Walmetin Tourulan tehtailla aikanaan suunnittelemaan Tikka tarkkuuskivääriin.

Kaliiperi .50 on äärimmäisen tarkka a-tarvike oikeassa aseessa, kuin on myöskin .338 mutta jälkimmäinen sopii ainoastaan pehmeihin maaleihin, ei ajoneuvo/vast maaleihin.

Metsästyskäytössä muuten ainakin suurriistan osalta tänäkin päivänä suositaan melko raskaita luoteja kevyiden ja nopeiden sijaan. Aikanaan kun vielä metsästin, tuo kaliiperi 30-06, kulki ”lihanpilaajan maineella”.

Luodin pyyhkäisyala on molemmissa aseissa ja kaliipereissa ehdotonta maailman kärkeä.

 

 

9 vastausta artikkeliin “Tarkkuuskivääri.”

 1. Minä en paljon kivääreistä tiedä vaikka aikoinaan olin lähellä ostaa valmetin petran. Minulle riittää ilmakivääri ja ilmapistooli ampumaharrastukseen.

  1. Viimeisessä palveluspaikassani ammattisotilaana, sanoin, ken ilmapistoolilla ampuu minua paremmin ja annan 10 pistettä tasoitusta, lupaan sahata ilmapistoolini (vipuviritteinen Feinwerkbau) piipun poikki.
   Ehjänä vein ilmapistoolini siviiliin lähtiessäni.
   Sanottakoon; ilmapistoolitaulun kymppi, 10 m ampumamatka, on n nuppineulan kokoinen.
   Palveluspaikassani oli henkilökunnan käyttöön Feinwerkbaun, sekä ilmapistooli ja ilmakivääri vapaasti käytössä sisäradalla.

 2. Lapsuudessani lähes joka taloudessa oli jonkinlainen ase jopa useampiakin. Meillä kolme. Kyllä me muksut tiesimme missä paukut säilytettiin ja heti aseen kantoluvan saatuamme ammuttiin pilkkaa. Haulikon panokset ladattiin itse ja sitä piti tarkkana katsoa. Ilmakolla enemmän tarkkuuskisaa. No harjoitus tekee mestarin ja armeijassa ammunnoissa eka luokka josta viikon kuntoisuuslomakin.

  1. Olisihan se mukava kokeilla ihan oikeaa tarkkuuskivääriä, mutta taitaa silmät harittaa likaa, kun ne ovat ihan eri paria. Käsi ei kyllä tutise, marskin ryyppykin onnistuisi, mutta kun ei maistu enää.
   Haulikolla voisi roiskia kiekkoja.

   1. Olen kerran jos toisenkin saanut kokeilla Dragunovin tarkkuuskivä-äriä ; hyvä ase alle 1000m, toisaalta kerran sain kokeilla TRG .50. Aivan loistava ase tarkkuusammuntaan. Tämä tapahtui ihan siviilissä jo ollessani.

  2. Ammuin aikanaan, silloin kun vielä armeijan leivissä olin, isopistoolin 3×10 ls, tuloksen 297 ja sain siitä mestariluokan merkin n:o 197.

    1. Niin Heikki, missä ammunnassa?
     Jos rk:lla 10 ls sarjat, erinomainen tulos.
     Tietääkseni varusmiehet ampuivat pelkästään rk-ammuntoja. Isopistooliammuntoja, ainakaan minun aikanani varusmiehillä ei ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *