Ei kirjoja lukemalla opi tekemään käsillään töitä

Tällä Lajusella on sanottavaa olipa tohtori tai toope.

Kirurgikin on helvetin oppinut korkeapalkkainen käsityöläinen kuten hammaskääkärikin.

Niin on sukankutoja, timpurikin, kultaseppä kuten Fabrege, holvimuurari, joita ei enää löydy, kaivurin/nosturin kuljettaja, vaan ei palkoiltaan.

Mikään kädentyön taito ei häivy maailmasta. Jopa antiikin roomalainen viivasuoran, taivaanrantaan ulottuvan pällystetyn tien maanmittaustekniikkaa välineineen ihmetellään vielä.

Kannattaa väännellä montaa vitsaa nuorena, että halko kuin halko halkeaa oikein vanhempana.

Suosittelen lukemaan:

HS Helsinki | Teijo Lajusella on kirurgisen tarkka taito, ja siksi hänelle soitetaan tietyin välein presidentin kansliasta: https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009064172.html?share=c8b11c27fc234de403ce72d70bd6628a

 

11 vastausta artikkeliin “Ei kirjoja lukemalla opi tekemään käsillään töitä”

 1. Pareet on että osaa edes vähän kaikkee, ennkuin on hyvä vain yhdessä.

 2. Viime vuosien heikko tilanne voi olla seurausta siitä että koulun penkiltä on tullut kirjanoppineita vähän joka tasolle.

  1. Joku epätasapaino on.
   Polku arkkitehdiksi, inssiksi ja DI:kin on aikaisemmin ollut vaiheittainen. Ensin harjoittelua oikeissa töissä 2 vuotta jne…
   Sitten vielä opinnäytteitä.
   Nyt syntyy vain näitä kirjoituspöytämaakareita ja jälki on sen näköistä.
   Ei maailma elä vain humanisteilla, tohtoreilla ja toimittajilla. Jonkun tunnetun juristinkin täytyi käydä hakemassa käytännön oppi vankilan sellin kautta.

 3. Onneksi ainakin käytännön tasolle ollaa taas ottamassa oppisopimuskoulutettavia kuten Nokian renkaan joka ensin irtisanoi väkensä ja siirsi toimintansa venäjälle josta nyt joutui palaamaan takaisin ts ne firmojen johtajat hakevat oppinsa ulkomailta joka tulee todella kalliiksi. Oliskohan lopultakin opittu kylliksi?

 4. 80-luvun alusta palkattiin kaikenlaisia ekonomeite, juristeja ja muita ”johtajia” johtotehtäviin suoraan käytännössä ilman mitään kokemusta ja se näkyi monen firman konkurssina.
  Nykyään ammattokoulussa ja AMKissa ainakin koulutuksessa on paljon itseopiskelua ja ammattikoulussa käytännön harjoittelu on lähes olematonta järjettömien koulutusleikkausten vuoksi.
  Mistä se ammattitaito muka syntyisi tällä tavalla?

   1. Kaipa osaat kertoa itse…
    Nykyhallitus ei ole niitä supistuksia ainakaan merkittävästi korjannut, vaikka on syytänyt jonkin verran rahaa koulupakkoon.

 5. Kerronpa yhden tarinan, jonka minä kuulemma osaan käsilläni ja vaimo kaiken muun, meniaan lentävä lause meidän huushollissa.
  Se, kuulemma, mitä minä osaan on Volvon moottori. Tarkemmin Amazon 122 S viritetty versio kahdellla SU- kaasarilla.
  Aikanaan tilasin venttiiliremontin Pirkanmaan ammattikoululta, kun ei ollut kaikkia työkaluja ym.venttiiilin jousien purisimia jne.
  Työ tehtiin nopeasti ja minun piti hakea auto sieltä sopimuksen mukaisesti asuessani Hesassa.
  Ei siitä noudosta meinannut tulla mitään, kun eivät saaneet käyntiin. Neuvoin kaikki mahdolliset jutut ja työnjohtaja kuunteli nolona ja suutuksissa minulle, etteikö hän muka tiedä moottoreista mitään.
  Ei onnistunut mikään ja lähdin hakemaan kuitenkin.
  Auto sätki ja pätki vaikka kaikki sytys- ja jakajan johdot jne. olivat ok.
  Kehotin että, ”panes ohutta öljyä SU-kaasareiden sylinterihin, koska ne olivat valuneet pois venttiilikopan ollessa asennuksen aikana ylös-alaisin”.
  Panivat tipat ja männät sisään. Minä starttasin ja pörrrr.. Volvolla oli kuin uusi kone.
  Työnjohtaja-opettaja oli punaisen vihreä, kiittäessäni muuten hyvästä työstä.
  Ps. Tekemällä oppii aina jotain !

Kommentoi