Meitä ”hulluja huittisita” 80-90- luvulla oli vähän, sen sijaan muualla on edelleen

Kannattaa lukea pari kokemusta 90- luvun lamasta, ettei taas eräiden hullujen saateta antaa meistä väärää käsitystä.

Minäkin olin yksi työllistäjistä, mutta selvisin melkein kuivin jaloin, mutta tässä on todella kovia kokenut Katinkullan perustaja Pertti Lindeman:

Marinin hallitus epäonnistunut? | Uusi Suomi Puheenvuoro

Tässä se vähäinen mitä minä koin:

80-luvun lopulla yrityksillä meni hyvin ja investoitiin koneisiin ja tuotantoon. Työllisyys oli kunnossa. Pankit tarjosivat pääasiassa vakuudellisia lainoja investointeihin, mutta myös vakuudettomia ml. ulkomaisia valuuttalainoja. Ja niistä kilpailtiin.

Sitten oli yksitystalouksia, jotka rakensivat kotejaan ja myivät alta pois edelliset. Mutta oli sellaisiakin, joitka jostakin syystä jäivät kahden asunnon loukkuun, kun markkinat romahtivat pankkirkiisin vuoksi muutamassa päivässä kuin seinään poliittisita lupauksita huolimatta.
Viinasen/Ahon lupaukset petettiin raskaasti. Pankit menivät konkurssiin ja veivät mukanaan sadat tuhannet työpaikat.
Asuntojen hinnat romativat tasolle 30 % entistä hinnoista. Normaalit velatkin jäivät takaajien maksettaviksi tai itse järkevän lainan ottajille.

Sitten tulivat ilkkujat, jota eivät tehneet mitään tai elelivät turvakoloissaan. Roskapankit ja jobbarit, jotka ostivat asuntoja pilkkahintaan.

500 000 työtöntä, konkursseja ja itsemurhia ja Suomi ajautui kaaokseen.

Ja, että tuosta vielä ilkutaan.

Nyt ei ole sellaista vastuutonta Brysselin konetta, jossa asiat olisivat sekasin kuin Suomessa aikanaan, vaan kaikkien maiden hyväksynnällä toimitaan.

Satuin olemaan taksin takapenkillä palaamassa työmatkalta SKOPin tietohallintojohtajan kanssa, kun hän sai soiton, että Ali-Melkkiä on tehnyt itsemurhan. Että sellaista.

Minäkin sain takiini, en valuuttalainoista, vaan takasin luotettavalle rakentajalle pienen lainan, että sai valmiiksi ostamani asunto-osakkeen Helsingissä. Rakentaja meni konkurssiin , ja läheltä piti minuakin.

Minulla oli myös pääosakkuus F-Musiikkiliikkeessä oman päätyön osalla.

9 vastausta artikkeliin “Meitä ”hulluja huittisita” 80-90- luvulla oli vähän, sen sijaan muualla on edelleen”

 1. Se -90-luvun puoli keikautti minutkin palkka-työnsyrjästä. Onneksi ikä pelasti putkeen ja eläkkeellä harrastusten sekä hyötyliikunnan pariin. Nyt eläkeaikani loppupuolella toivon etten joutusi huonoon hoitoon vaan mieluusti saappaat jalassa sillä tämän ajan yhteiskuta ei näy selviävän kunnolla itsekään…

 2. Nyt saattaa olla vielä pöljempi hamlitud kuin Holkerilla.
  Perussuu oli valheellinen valjuttakurssi. Nyt euronki kurssi lienee liian kprkea. Ostetaan Ikeasta kiinalaista kertokäyttöroinaa syömävelalla sanalla kun oma tuotanto näivettyy.
  Holkerin kasinokaudella ostettiin velaksi autoja ja luksusta. Lainan saanti ulkomailta loppui kun ulkomailla honattiin menon pöljyys täällä ja nähtiin, että edessä on pankodevalvaatio.

  1. Täysin eri asia. Nyt me olemme EU:ssa ja luupin alla suurimmilta mokilta, mitä valtio voisi tehdä.
   Se on kansainvälinen pääomarosvojen ahneuden ongelma, että hammaspaikkakin täytyy tilata Kiinasta uiguurien halpatuotantona, joku vetää isot rahat välistä.

 3. Nuo blogin yrittäjä-Lindemannit olivat ne, jotka pitivät Suomea pystyssä. Kesti yli 20 vuotta, että pienyritykset saivat taas tuulta siipiensä alle. Siinä
  välillä tulivat nämä Nokian pörssimiljonäärit, joista puolet kapsahti rutiköyhiksi. Mutta he ihan omasta syystään, sellaista kuplaraha, pörssin kanssa pelaminen on.
  Mutta valtio kusetti 90- luvulla yrittäjät ja kansalaisensa, ja rikollinen on edelleen vapaana.
  Nyt sentään eletään vastuullisen politiikan kanssa koronankin kanssa.

 4. Koivisto konklaaveineen oli päätekijä. Olisi voinut komentaa devalvaation ajallaan. Yhtesvaluuttaleikkikin, ECU, oli turmiollinen. Vaikka nähtiinhän siinä, mitä hallaa valheellinen valuutan arvo tekee valtiolle. Huhun mukaan ylikorkean valuutan vaikutusta oikein testattiinkin tarkoituksella.
  Opetus väärästä valuutan arvosta tulikin, mutte siitä huolimatta liityttiin euroon, vaikka oli pelättävissä, ettei ay:ltä löydy joustoa, eikä valtio rahataloutta osata mukauttaa tarvittaessa.

  Laman perussyy oli siis valheellinen valuutan arvo. Lama vei velkaatuneet yritykset ja yksityiset, kunnat ja valtion vaikeuksiin. Konkursseja tehtiin.

  Tuossa tilanteessa tuli maisemaan uusi mörkö, eli pyrkimys unionin jäseneksi. Jäsenyys edellytti pankeilta vakavaraisuutta. Koivisto ei hyväksynyt korkeimman oikeuden ratkaisua, missä pankin omavaltaista koron nostoa ei hyväksytty.
  Koivisto edellytti pankeille oikeutta ”ryöstökorkoihin”, vskavaraisuustavoitteen vuoksi. Samaten pankeille annettiin lupa lyödä lihoiksi hyviäkin yrityksiä ja yksityisiä omaisuuksia. Kun pankit muuttivat kaappauksiaan rahaksi vaikka pilkkahintaan, saatiin pankkien taseet eu-kuntoon.

  Yhteenveto:
  Pyrkimys unioniin oli kaiken sen taloustuhon pääsyy.

  —–
  Nyt vihreä siirtymä ja muut hallituksen kotkotukset ovat omiaan johtamaan koko maan suuriin vaikeuksiin. Ay rupeaa ryppyilemään, koska se ei hyväksy elintason alennusta. Ryppyily tulee pahentamaan tilannetta entisestää. Köpösti käy taas kerran.

  1. Tuo historia ei päde tänään. Eikä vihreä siirtymäkään kaikkine temppuineen, jotka ovat Euroopan ja maailmanlaajuisia eivätkä Suomen kotkotuksia lukuunottamatta muutamaa.

 5. Turpeeseen on sitoutunut aurinkoenergiaa kätebässä muodossa. Turpeen kaasutuksen kautta voitaisiin valmistaa bensaa, dieseliä ja metaania. Turve on Suomen rikkaus, jonka käyttöä suomivihamieliset vihreöt sabotoivat kaikkien vähäisten aivosolujensa voimin.

  Eu koituu riesaksemme samoin kuin 1990 -luvulla.
  Vihreisto pamputtaa autoilijoita eroon taloudemlisista vempeleistään ja käyttää rahojamme epägyytyydyttävien sähköautojen verotuneen ja hankintaan.
  Vihreitten aivokapasiteetti ei riitä tajuamaan, mikä häikki tulee kauppataseen heidän toilailuistaan. Vihreistö kannustaa velkaantumkseen Holkerin hallituksen
  tavoin.

  Euro tuhoaa valujtalta joustavuuden samoin kuin Holkerin kiinnipito
  väärästä valuutan arvosta.
  Jos EU suhtautuu yliolkaisesti oikeuteemme hakea omat ratkaisumme omissa olosuhteissamme, voi olla viisata hankkiutua unionista eroon. Saksastakaan ei ole kohta rahoittamaan unionia kalliiden energiaratkaisujensa takia.
  —–

  Tässä on otettava huomioon sekin, errä Koivisto ja Holkeri olivat sentään isänmaan yhtäviä, tyhmiä, mutta ystäviä. Sen sijaan vihreät ovat tyhmiä,eikä idänmaallisuudesta ole takeita, enemmänkin isänmaallisuuden puutteesta tai vihamielisyydestä.
  EU ei ymmärrä olosuhteitamme ja sen direkgiivit eivät meille aina käy vaan ovat enempi haitaksi.

Kommentoi