Pilven veikot-kokoomusnuoret

Isänmaan toivot, kokoomusnuoret haluavat huumeet pois rikoksista, mutta huumeita myyvät rikolliset. Taitavat tehdä tällasia ehdotuksja pikkusta enemmän pilvessä. Poliisi ja muu virkavalta ovat ankarasti tätä tavoitetta vastaan.

Kokoomusnuoret kannattaa kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia – emopuolue odottelisi lisää esimerkkejä muualta Euroopasta: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000009183230.html?share=3104d044e6551d3125bd3d19caf5d247

72 vastausta artikkeliin “Pilven veikot-kokoomusnuoret”

 1. Olen vähintään sataprosenttisesti kokoomusnuorten kannalla.

  Huumeiden ongelmista on perkule vie päästävä eroon. Suomi on jo Euroopan surkein paikka.

  Siinä missä Portugali – jossa Kokoomusnuorten ehdottama muutos on tehty – pärjää loistavasti. Paljon vähemmän rikollisuutta, kuolemia ja muutoinkin vähemmän huumehaittoja.

  Iso peukku.

 2. Seuraavaksi yhteiskunnalta ilmaiset huumeet kaikille ja vapaat huumeluolat.
  Huumeiden käyttäjille välittömästi eläke, jotta ehtii piikittämään.
  Vastuu seurauksista on aina jonkun muun.

 3. No onhan ehdotus mutta kellä työläisen lapsella olisi varaa moiseen hulluuteen nykyään terv tepivaari

 4. Pellolta pöytään ja nuppi sekaisin.
  Maaseutu eläväksi ja pellot hampulle, niin maailman onnellisin kansa olisi vieläkin onnellisempi.

 5. Saatan olla aivan väärässä, mutta käytön dekriminalisointi taitaa olla vääjäämättä edessä ja ehkä pakon sanelemana.

  Poliisilla jää jo nyt rikoksia tutkimatta pilvin pimein ja jostain pitää karsia, joten…?

  Tässä on nyt hyvä huomata, että kyse on käytöstä, ei välittämisestä, maahantuomisesta tai myymisestä.

  Itse en välttämättä esitystä kannata, mutta en myöskään koe sitä kovinkaan ongelmallisena.

  Kyseessä on addiktio ja vaikka se on itse hankittu niin ihan samaa voidaan sanoa kaikista addiktioista.

  1. Valitettavasti tämän addiktion tuloksena on massiivisesti rikoksia ja myös melkoisesti tappoja.
   Jos huumeiden käyttö dekriminalisoidaan, pitää lakiin lisätä huumepäissä tehtyihin rikoksiin koventamisperiaate eikä vain paijata ehdollisilla.

 6. Arvon ystävät, ymmärrän että moraalisesti ehdotus tuntuu huonolta. Maalaisjärjellä se voi myös tuntua vielä pahemmalta.

  Itse vihaan huumeita keskivertokansalaista enemmän, mutta kannatan nykyään ehdottomasti dekriminalisointia. En kannattanut muutama vuosi sitten. Sitten luin tutkimuksia, kertomuksia maailmalta ja lisää tutkimuksia – mieleni muuttui.

  Teille, jotka vastustatte ehdotusta, laittakaa ihmeessä referenssit tutkimuksiin millä perustein olette tätä mieltä. Olen valmis muuttamaan mieltäni, jos numerot niin osoittavat.

  Siinä välissä tarjoan Ylen melko tuoretta juttua Sveitsistä

 7. Tässä ei ole mitään epäselvää. Vapaampi käyttö lisää täyttä riippuvuutta ja kasapäin rikoksia. Eli se on portti helvettiin.
  On järkyttävää katsella Hatanpään korvaushoitoon meneviä, sekaisin olevia poikia, miehiä, tyttöjä, naisten joukkoa, karmeaa. Tätäkö halutaan lisää?

  Miten he…issä jonkun puoleen julkinen osasto ryhtyy narkkarien kavereiksi- vastuuttomuuden huippu !

  1. Eikös sekä Vasemmistoliitto, että Vihreät ole olleet samalla kannalla jo vuosia ja ovat niitä erehtymättömiä hallituspuolueilla.

 8. Heikki, olet yksinkertaisesti väärässä. Esimerkiksi IZA toteaa:

  The results suggest that a policy change implemented in Portugal contributed to a decrease in the number of heroine and cocaine seizures, a decrease in the number of offenses and drug-related deaths, and a decrease in the number of clients entering treatment. Moreover, the policy change contributed to a reduction in the incidence of drug addicts among HIV individuals.

  Mikään tieto ei puolla väitettä, että käytön vapautus lisäisi riippuvuutta ja rikoksia. Merkittävä määrä tietoa sanoo täysin päinvastaista.

  1. THL: kanta tukee kyllä Kyuun kantaa ja onhan asiasta tutkimustietoa saatavilla.

  2. Kokemuksesta voin sanoa, että hampun polttajasta melkoisen todennäköisesti tulee kovempien piikittäjä.
   Kun se kierre alkaa, mikään puhe tai holhous ei todellakaan toimi kuin likimain vahingossa.
   Jokainen selittää voivansa lopettaa koska tahansa, mutta aivan ihmeesti se lopettaminen ei onnistukaan, vaan mennään pikku hiljaa kovempiin aineisiin.
   Olen tätä menoa aika monta vuotta läheltä katsellut eikä käytön vapauttaminen olisi näitä tapauksia todellakaan estänyt jatkamasta.

 9. En tiedä onko blondimpaa muotivillitystä olemassa kuin kannabisöljytipat kielen alle ja:

  ”Kokoomuksen ohella myös keskustan ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt kannattavat emopuolueitaan liberaalimpaa huumepolitiikkaa. Kokoomusnuoret esitti vuonna 2020 kannabiksen käytön, kasvatuksen ja myynnin laillistamista itsehoitolääkkeenä.”

  ”Huumausaineiden käytön rangaistavuus ei ole osoittautunut toimivaksi keinoksi ehkäistä huumausaineiden käytön tuomia haittoja. Rankaisemisen sijaan päihdeongelmiin tulee hakea ratkaisuja toimivalla päihdehoidolla”, sanoi tiedotteessa Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Tella Soini

  — Eli siis ne vähätkin julkisen terveydenhuollon ajat, joihin sairaat joutuvat jonottamaan, tulee varata nuorille päihderiippuvaisille, joiden on tarkoitus boostata nuorten self-help/ new-age-kyvytyrittäjyyttä?
  Itsensä hoitavathan eivät sitten enää lääkäreitä tarvitse, kun THC maagisesti parantaa syövänkin varmaankin. Muotihömpötyksille ja barbien yrttikokeiluille ei näy loppua nyt kun uusnousukkaat vauvaporvaritkin pääsemässä ekoilun syrjästä kiinni. Omassa naapurustossakin huonotapaiset äklömakeilta parfyymeilta lemuavat lapset kaahaavat valkoisella bemmillä pihaan paskan popin soidessa vielä kun lapset ovat jo kerrostalon sisääntulo-aulassa, auto lukitsee itse itsensä, mutta saattaa myös jäädä takaluukku auki räntäsateeseen. Oli miten oli, heidän perässään kun sattuu talsimaan koiralenkiltään myöhäis-arki-iltana, niin hissi pitää tuulettaa ennen kuin siellä pystyy matkustamaan näiden parfyymin, tupakan j kannabiksen jälkilemussa, joka on lähes sietämätön. Ja autolla ihan ajavat juubaloisessa.

  I’m a barbie girl, in a barbie world, life in plastic is fantastic, you can brush my hair undress me everywhere… Maailmanrauhaa, la, la, laa! Ihkuu, raksuu, poksuu.

 10. Päihteiden saatavuuden ja laillisuuden tai rikoksettomuuden, toisin sanoin, hyväksyminen räjäyttää Suomessa pommin niinkuin kävi jo kauan sitten keskioluen vapauttamisen kanssa.
  Suomi ei ole Euroopalainen tässä mielessä.
  Yhden narkkarin saaminen kaidalle tielle kestää 10 vuotta. Onnistumis % on pieni.
  Katselin tätä surkeutta Lahdessa,-toivottomasti.

  Pitkän linjan huumepoliisilla synkkä visio: ”Ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä” https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67ef2dd3-f15c-4233-8799-9506691e5d39

 11. Niin, paitsi että alkoholin kulutus on laskenut Suomessa jo toistakymmentä vuotta, samalla kun vapautuksia on tehty yhä enemmän.

  Poliisi on väittänyt dekriminalisointia ongelmaksi jokaisessa maassa jossa se on tehty, ja ollut joka kerta väärässä.

  Myös nelosoluen vapautuksen väitettiin aiheuttavan kaaos, mutta kävikin päinvastoin.

  1. Ei meillä ole varaa odottaa 20-30 vuotta, että kuolevat. Se on vain pantava kaikin keinoin poikki. Vanhemmat myös vastuuseen. Saatavuus ja jakelijat linnaan. Hoitoon niin paljon kun rahkeet kestävät, heti.

   Muuten jätevesitutkimukset kertovat, että vanhemmat itse etätyössä käyttävät huumeita ja alkoholia.

 12. Mielestäni päihderiippuvaiset ja mt-ongelmaiset vievät jo ihan riittävästi huomiota ja tilaa muilta hoitoa tarvitsevilta ja heihin on satsattu aika tavalla. Siksi en varaisi enempää hoitopaikkoja päihde-ongelmissaan rypeville nuorille, vaan reippaasti katkaisuhoitoon ja punaposkisesti vaikka kolailemaan kiinteistöjen pihoja!

 13. Kokoomukselle miinusta sopivasti ennen vaaleja.
  Huumeet aiheuttavat riippuvuutta ja riippuvuus ajaa rikoksiin.

 14. Saa nähdä. Kokoomuksella on perinteisesti arvostettu faktoja, sillä tässäkin mennään.

  Mutta toki ymmärrän että persuille on tärkeää esittää moraalista ylemmyyttä tässä asiassa, vaikka huumekuolemat kasvaisivat mihin asti.

  1. Tämä ei ole varmaan persujen, ei kokoomuksenkaan ydinporukan saati kepun jehujen, eikä demarienkaan. Jokin siipi vasureista ja iso joukko vihreistä kannattaa.
   Ja tulevaisuuden pilvenveikot kokoomuksesta.

  2. Eikö ihmisen vapaa tahto päätyä huumekuolemaan ole samanlaisen libertarismin ja amerikkalaisenkin liberalismin mukaista ajattelua? Skid-row jenkkilässä, josta olen seurannut erään dokumentaarisen videokuvaajan tekemiä erilaisten nistien haastatteluja ja haastatteluja revisited vuosikymmenen varrelta, on inhottavaa katsottavaa.
   Olen viettänyt useita viikkoja kuntoutuksessa samalla osastolla kaverin kanssa, jolta oli amputoitu raaja suonensisäisen piikityksen vuoksi, ja johon kaveriin tutustuin. Ja vaikka tiedän, ettei porttiteoriat ehkä olisi tuoreimman tiedetrendin mukaisesti pätevä näkökulma aiheeseen, niin kyllä mielestäni on aika jotenkin häpeällistä, että huumeet nousevat jopa TAYSissa elämäänsä elävien pienten syöpäpotilaiden ja kaiken muun ohi. Eivätkö nuoret häpeä että he vievät sekoilullaan niin paljon huomiota ja tilaa ihmisiltä, jotka oikeasti eivät mahda sairauksilleen mitään?

 15. Se tuntuu olevan joku tämän päivän naurettava huomionhakuinen trendi, että pitään hakemalla hakea ongelma, jolla sitten saadaan itsestä tehtyä puheenaihe ja sitten päästään rypemään tässä kulttuurissa, jossa ongelmat ja niistä puhuminen yhdistää.
  Tilailaan netistä pilsuja ja vedetään narsistisesti se homma överiksi, kunnes hiljainen ystävä kävelee pakkasessa metsään viimeiselle matkalleen. Sitten narsistit päivittelevät kuinka eivät huomanneet ja kuinka kauheaa. Tekevät vielä suuremman numeron sitten siitä, miten frendin kohtalo aiheutti retkahduksen ja lisää tarvetta itse saada huomiota itselle ja omille tunteille ja päihdeongelmassa ryvennälle.

 16. Kokoomusnuoret ovat oikealla asialla.
  Ainakin kannabiksen käyttö pitäisi laillistaa Suomessa heti. Se on edessä ennemmin tai myöhemmin: Kannabis ei ole sen haitallisempi kuin alkoholi, ei henkilökohtaisesti eikä sosiaalisesti. Luulenpa että kahdesta pahasta se pienempi.
  Kokoomusnuorten linjaukselle👍.

  1. Mihin mahtaa perustua tämä, ettei aiheuta haittaa? Miten määritellään haitta? Jokainen elämäntapa-pössyttelijä, jonka itse olen tuntenut (seurustellutkin muutamien kanssa) jumittaneet aika isosti arkensa kanssa. Toki jos amerikkalaistua halutaan, niin joo, vedetään pilveä vaikka 11-vuotiaana välitunnilla VSCO-girl porukassa.

 17. Heikki, olet siteerannut lähes sanasta sanaan persujen parin viikon takaista kannanottoa. Vaikea olla vetämättä tästä aasinsiltaa.

  Eikä se kiellettyä toki ole. Puolestani ihminen saa olla niin kokoomusnuorten kuin persujenkin kannalla.

 18. Liisan kommentti on hyvin tärkeä. Kannabis on haitallinen aine. Alaikäisenä se on katastrofaalisen haitallinen. Väitteet sen haitattomuudesta ovat puutaheinää.

  Se, mistä on keskusteltava, on miten haitat minimoidaan. Se on monimutkainen psykologinen, yhteiskunnallinen, taloudellinen, terveydellinen ja kriminaalipoliittinen soppa, jossa on osattava keskittyä haluttuun lopputulokseen.

 19. ”Kieltolaki ei kuivattanut Suomea
  LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM

  2012;127(23):2445-52

  Aija Kaartinen

  ”Ei täällä ainakaan voi huomata, että on kieltolaki. Juopuneita näkee runsaasti erittäinkin lauvantai- ja sunnuntai-iltoina. Puukotuksia ja tappeluita on hyvin usein, samoin murhia ollut useita. Useimmissa tapauksissa on väkijuomilla ollut osansa.”

  (Elimäen kunnanlääkärin lausunto, Kieltolakitiedustelu vuonna 1923)

  Kieltolaki oli voimassa Suomessa 1.6. 1919-5.4.1932. Vuonna 1917 säädetty asetus kielsi yli kaksi tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien aineiden valmistuksen, maahantuonnin, myynnin, kuljetuksen ja varastoinnin. Poikkeuksena oli lääkinnällisiin, teknillisiin tai tieteellisiin tarpeisiin tarvittava alkoholi.”

  1. Että jos jotain lakia rikotaan niin se on turha? Laitetaan sitten anarkia ja villi länsi.

 20. Mitkä mahtaisivat olla ne hyvät ja huonot puolet jotka huumeidenkäytön dekriminalisoinnilla voitaisiin saavuttaa?
  En usko ainakaan käytön vähentymiseen. Miksi joku jättäisi käyttämättä jos saa käyttää? Mutta joku joka on aiemmin pidättäytynyt vaikka kokeilemasta kannabista saattaisi kokeilla jos se olisi laillista.

  Poliisille olisi ehkä vaikeampi tilanne kun pitäisi arvioida onko aine pelkästään omasn käyttöön vai myös myytäväksi.

  Käyttäjälle hoitoon hakeutumisen sanotaan olevan helpompaa, mutta olisiko se?
  Käyttöhuoneet, vaikka ajatus vaikuttaakin älyttömältä, voisivat olla pelastus joillekin ja puhtaat neulat vähentäisivät tautien leviämistä.

  Alkoholin käyttö tuskin on vähentynyt siksi että sitä saa helpommin. Kännissä örveltäminen vaan ei enää ole coolia varsinkaan nuorison mielestä. Myös tupakointi on vähentynyt, sitä vastaan on käyty kovaa kampanjaa.

  1. Huumeiden käytön seurausten mittarina käytetään kuolemien määrän pienemistä. Entä kaikki päihteet yhdessä. Entä niiden yhteiskäytön muut vaikutukset. Entä muiden sivullisten kuolemat ja onnettomuudet sekä rikokset niiden syistä.
   Entä töiden ja muiden yhteiskuntaa pyörittävien toimien mahdollisesta heikkenemisestä.
   Entä terveysvaikutukset yhteensä masennuksinneen. Lääkkeiden räjädysmäunen kasvu.
   Entä, entä….
   Kysymystä käsitellään kuin tapettisiin yksi kärpänen katossa, muille pannaan ikkuna auki.

 21. ”Että jos jotain lakia rikotaan niin se on turha? Laitetaan sitten anarkia ja villi länsi.”

  Luulenpa vain, että ymmärsit hyvin mitä tarkoitin.

 22. 12.9.2017.”Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret -järjestö haluaa purkaa nuuskan kieltolain, jota järjestö pitää epäonnistuneena.
  Puheenjohtaja Jiska Gröhnin mukaan kieltolain vaikutus on sama kuin alkoholin kieltolailla Suomen itsenäistymisen ensimmäisinä vuosikymmeninä.

  – Laki ei toimi, vaan salakuljetus ja käyttö rehottavat villinä. Nykytilanteesta hyötyvät lähinnä verotulot keräävä Ruotsin valtio sekä erinäiset salakuljettajatahot, yksittäisistä kansalaisista rikollisliigoihin, sanoo Gröhn.” – MTV3-uutiset.

 23. https://blogi.thl.fi/huumeiden-kayton-rangaistavuudesta-tulisi-luopua/

  THL-blogi, 13.2.2018.
  Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

  Kansainvälisten kokemusten mukaan käyttörangaistuksista luopuminen ei lisää käyttöä. Esimerkiksi Portugali dekriminalisoi huumeiden käytön ja pieneten määrien hallussapidon vuonna 2001. Huumeiden käyttöön puututaan hallinnollisin seurauksin, joissa sosiaalitoimen rooli on keskeinen.

 24. Kuultani kokoomusnuorten ehdotuksen olin pöyristynyt, sisimmässäni ehdottomasti sitä vastaa sen kummemmin pohtimatta asiaa.
  Nyt kun juuri luin tämän ketjun läpi olen hämmennyksen tilassa. Kannanotot puolesta ja vastaan ovat jyrkkiä, paremmin perustelevat he jotka näkevät vapaamman menon parempana kahdesta huonosta

 25. Sveitsin käyttöhuoneita koskevasta jutusta:

  ”Huumeongelma poistui näkyvistä, ei ratkennut —
  Hänen mukaansa käyttöhuoneet ovat poistaneet näkyvän huumeidenkäytön niin tehokkaasti Zürichin katukuvasta, että ihmiset toisinaan luulevat ongelman kadonneen.
  – Meille on tärkeää näyttää kansalle, että huumeongelma on yhä olemassa. Sitä ei ole ratkaistu, mutta käyttäjät ovat näissä paikoissa.”

  Ja:

  ”IT-alalla työskentelevä 20-vuotias Leon on yksi heroiinihoitoa saavista Arudin potilaista. Hän esiintyy tässä jutussa nimimerkillä, koska työnantaja ei tiedä hänen opioidiriippuvuudestaan.

  Leon kertoo aloittaneensa opioidien käytön 15-vuotiaana oksikodonilla. Se on erittäin voimakas kipulääke, joka aiheutti Yhdysvalloissa laajan opioidiepidemian.
  – Pystyin käyttämään 1–2 vuotta jäämättä fyysisesti koukkuun. Sitten tulin hitaasti riippuvaiseksi oksikodonista. 17-vuotiaana hakeuduin hoitoon Arudiin. Olen nyt ollut kolme vuotta korvaushoidossa

  Leonin mukaan korvaushoitoon pääsyssä on monia hyviä puolia. Ensinnäkin hänen ei tarvitse tehdä laittomuuksia kuten ostaa aineita kadulta ja tuhlata niihin suuria määriä rahaa. Toiseksi lääkeheroiini on puhdasta, joten hän ei joudu pelkäämään epäpuhtaiden katuhuumeiden terveysriskejä.”


  Siis kolme vuotta jo korvaushoidossa, mutta tämä voinee olla myös lopunelämän kestävä hoito, sikäli että psyykkinen riippuvuus ei lähde pois.
  Näin olen itsekin käsittänyt ja lukenut ihmisen aivojen addiktio-mekanismin synnystä erityisesti nuorilla muodostuessaan, että se muodostaa aivoihin ikään kuin pysyvän jäljen, nk. ”aivojen moottoriväylän”, jossa sitten ne vahvimmat assosiaatiot ja tunnekokemukset rakentuisivat ikään kuin pysyviksi — jolloin muiden arkisten hyvää oloa/ iloa tuottavien elämysten on hyvin vaikea kilpailla moottoriväylällä olevan psyykkisen huumeriippuvuuden kanssa, joka voi olla lopunelämän mittainen ongelma. Näin olen lukenut.
  Tästä syystä olen käsittänyt että alkoholisti on aina alkoholisti, vaikka olisikin raitistunut absolutistiksi. Psyykkisen riippuvuuden sekä siihen liittyvän aistillisen assosiaatio-avaruuden vuoksi monille addikteille varmin keino välttää retkahdusta olisi kerta kaikkiaan välttää aineen lisäksi kaikkia niitä rutiineja, paikkoja, välineitä, aistimuksia ja jopa ihmisiä, jotka hänen aivot assosioi tälle moottoriväylälle, jossa dominoi tämä psyykkinen riippuvuus.

  Huumeiden käyttäjälle huume lienee paras tunne mitä hän on kokenut, siis ihan sukupuolista kanssakäymistä ja lapsen syntymää parempi euforinen olotila, johon kun aivot muodostavat moottoriväylän, niin se on aika vaikeaa nauttia enää arkisista pienistä kokemuksista.
  Olen lukenut, että ne ihmiset, jotka todella näkevät kovasti vaivaa, voivat vuosien tietoisen itsensä uudelleen-ehdollistamisen kautta oppia ikään kuin saamaan uudelleen nautintoa tavallisista asioista, mikä perustuu siihen, että vältetään kokonaan aivojen vanhalle moottoriväylälle vieviä tunnekokemuksia ja pyritään sen sijaan vahvistamaan uusia, päihteisiin liittymättömiä vahvoja myönteisiä tunne-elämyksiä — jolloin hiljalleen aivot reitittyvät uudelleen ja muodostavat uusia väyliä, joilla pystyy jotenkin kilpailemaan moottoriväylällä olevan huume-himon kanssa.

  Korvaushoidon idea lieneekin poistaa huumeidenkäyttäjän psykologinen euforian tunteen/ aineen himo synteettisen vahvan huumeen avulla, joka on pitkävaikutteisempi, tasaisempi ja voisi mahdollistaa arjen normaaleja toimintoja, opiskelua/ työssäkäyntiä.

  1. Olen ollut siinä käsityksessä että aikaa myöten euforia katoaa ja ainetta esim. heroiinia on saatava jotta ylipäänsä pystyy olemaan ja välttää vierotusoireet.

   1. En itse ole kokenut/ kokeillut, mutta lukenut ja kuullut erilaisia asioita. Joidenkin mukaan yksi eka kerta vahvaa opioidia saattaa olla jotenkin absoluuttisen hyvänolon kokemus, jota sitten tavoitellaan yhä uudelleen — mutta joka tapauksessa kyseessä lienee sekä psyykkinen että fyysinen riippuvuus.
    Tuo aikaa myöden muodostuva pakko saada ainetta kuulostaa fyysisen riippuvuuden fiksaamis-tarpeelta, johon sitten vedetään mitä vaan saadaan hankittua, mihin liittynee elimistön omien välittäjä-aineiden varastojen tyhjeneminen/ loppuminen, kuten bilehuumeissakin, jotka hetkellisesti ilmeisesti vapauttavat suuren määrän noita välittäjä-aineita, jonka jälkeen sitten seuraa ”laskut” ja jopa todella alakuloinen ja paska olo kun ihmisellä kestää sitten luonnollisesti saada tuotettua normaalitila.

    ”Amfetamiinin, kokaiinin ja heroiinin kokeilijoilla on kannabista huomattavasti suurempi riippuvuusriski. Heroiinin riippuvuuspotentiaalia pidetään näistä kaikkein voimakkaimpana. Ihmisen yksilöllinen alttius kehittyä riippuvaiseksi heroiinista vaihtelee kuitenkin huomattavasti. Niille, joille riippuvuus kehittyy helposti, jo muutamien viikkojen tai kuukausien toistuva käyttö saattaa johtaa aineen sietokyvyn kasvuun, aineen himoon ja vaikeuksiin lopettaa käyttö.
    Oireet voimistuvat melko nopeasti käytön jatkuessa. Tila johtaa kuukausien tai muutaman vuoden kuluessa aineen pakonomaiseen päivittäiskäyttöön. Riippuvuuden kroonisessa vaiheessa aineen aiheuttaman mielihyväkokemuksen merkitys vähenee. Tilalle tulee välttämättömyys saada ainetta hermoston normaalitoiminnan turvaamiseksi.

    Pakonomaisen tarpeen ja siitä johtuvan pakkokäyttäytymisen takana ovat nykykäsityksen mukaan aivojen mielihyväkeskuksessa tapahtuvat monimutkaiset opiaatin aiheuttamat toiminnalliset ja rakenteelliset muutokset. Muutokset johtavat aivojen luonnollisen opioidin, endorfiinin, vähenemiseen aiheuttaen tilalle tyypilliset oireet. Muutokset ovat nykykäsityksen mukaan ainakin osalla ihmisiä hitaasti palautuvia tai vaikeimmissa tapauksissa pysyviä. Tämä selittää vaikeasti heroiiniriippuvaisten taipumuksen retkahtaa pitkienkin päihteettömyyskausien jälkeen ja huonot hoitotulokset nopeasti tapahtuneiden vieroitushoitojen jälkeen.

    Endorfiinipuutosta korvaavat lääkehoidot ovat osoittautuneet myös käytännössä tehokkaiksi hoitokeinoiksi ja edellytykseksi valtaosassa tapauksia vaikeasti opiaattiriippuvaisen psykososiaalisessa kuntoutuksessa.

    Amfetamiini- ja kokaiiniriippuvuudessa heroiiniriippuvuuden kaltainen fyysinen komponentti ei ole niin voimakas. Ainehimo kuitenkin on miltei yhtä voimakas ja retkahdusriski onnistuneenkin vieroituksen jälkeen suuri. Amfetamiini- ja kokaiiniriippuvuudelle ei tunneta toistaiseksi tehokasta lääkehoitoa.”
    – Antti Holopainen, ylilääkäri, Järvenpään sosiaalisairaala

    (https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-muut-paihdyttavat-aineet/huumeriippuvuus)

    ”Opiaatit jaetaan luonnon- ja synteettisiin opiaatteihin ja niitä kutsutaan yhteisnimellä opioidit. Luonnonopiaatit ovat peräisin oopiumunikosta (Papaver somniferum). Unikon kuivatusta maitiaisnesteestä saadaan oopiumia. Raakaoopiumista valmistetaan morfiinia sekä kodeiinia ja niistä edelleen heroiinia. Synteettisiä opiaatteja ovat esimerkiksi metadoni ja petidiini.

    Opiaattien, kuten kaikkien päihdyttävien aineiden vaikutukset käyttäjälleen riippuvat siitä, millaisessa mielentilassa ja seurassa ainetta käytetään. Myös se, käytetäänkö ainetta yhdessä muiden päihteiden kanssa ja se, onko käyttäjä ensikertalainen vai kokenut käyttäjä, muokkaavat päihteen vaikutusta. Opiaatit vaikuttavat lamaannuttavasti keskushermostoon. Välittömästi aineen ottamisen jälkeen käyttäjä kokee voimakkaan hyvän olon tunteen. Nälän ja kivun tunteet katoavat, samoin seksuaalinen halu. Usein aineen ottamiseen liittyy aluksi pahoinvointia ja rauhattomuutta. Suuremmilla annoksilla käyttäjä tuntee olonsa lämpimäksi, hänen raajansa tuntuvat raskailta ja suu kuivuu. Olotila on vuorotellen virkeä ja unelias, sisään päin kääntynyt. Annosta kasvatettaessa hengitys hidastuu, pupillit muuttuvat nuppineulanpään kokoisiksi ja iho tuntuu kylmältä, nihkeältä ja se sinertää. Hengityspysähdys voi johtaa kuolemaan. Yliannostuksen vaara on aina olemassa kun huume ostetaan katukaupasta, koska sen vahvuutta on vaikea arvioida.

    Säännöllinen opiaattien käyttö johtaa sietokyvyn kasvamiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen. Säännöllinen pitkäaikaiskäyttö voi johtaa fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen. Vieroitusoireet ovat voimakkaita. Jos opiaatteja on käytetty säännöllisesti, voivat vieroitusoireet ilmaantua jo muutaman tunnin päästä viimeisestä annoksesta ja ovat pahimmillaan 2–3 vuorokauden jälkeen.”

    – VTM Sanna Sairanen; Kristiina Niinivaara, lääkäri, A-klinikkasäätiö


    Lisäksi vaikkapa tällainen haastattelu, jos kiinnostaa:
    https://youtu.be/NNq9hKdwIro
    (Fentanyl Addict interview-Travis / Soft White Underbelly)

    1. Tämä valaisi vähän lisää. Vähän sama kuin niillä jotka käyttävät dopingia lihasten kasvatukseen. Oma hormonituotanto lamaantuu.

     1. Varsin kiintoisa ihmiseen uppoutuva aihe kyllä. Itselleni doping-aineista sekä rakennusaineenvaihdunnasta/ anaboliasta…

      (”Anabolisia tiloja on kaksi. Lyhytkestoinen anabolinen tila vallitsee jokaisen aterian jälkeen. Kun ravintoa on nautittu, veren glukoosipitoisuus nousee, jolloin insuliinin tuotanto käynnistyy ja glukoosi kulkeutuu energiavarastoihin, esimerkiksi maksaan, rasvakudokseen ja lihaksiin. Lyhytkestoinen tila on vallitseva niin kauan kuin glukoosia on veressä tarpeeksi. Glukoosipitoisuus nousee tehokkaimmin suun kautta nautitun glukoosiannoksen jälkeen” /Wikipedia)

      …tuli mieleen mitä juttua taannoin joku lääkäri ruokadokkarissa selitti urheilujuomiin liittyen: että pelkkä sokerivedellä purskuttelu ainetta nielemättä parantaisi suoritusta.

      Kiintoisia myös nämä ihmisen sisäsyntyisten välittäjäaineiden toimintamekanismit — esimerkiksi Kannabis-kasvissa olevien kannabinoidien ja ihmisessä olevien sisäsyntyisten kannabinoidien, kuten Anandamidin sitoutuminen kannabinoidireseptoreihin (vrt. opioidien sitoutuminen opioidireseptoreihin myy, kappa, delta jne.) toiminta:

      ”Anandamidi eli N-arakidonyylietanoliamidi on aivoissa esiintyvä endogeeninen (sisäsyntyinen) välittäjäaine ja kannabinoidi, joka sitoutuu kannabinoidireseptoreihin. Urheilusuoritus johtaa anandamidin vapautumiseen elimistössä, mikä tuottaa urheilijalle hyvää oloa urheilusuorituksen jälkeen.”

      ”Anandamide is found in nearly all tissues in a wide range of animals. Anandamide has also been found in plants, including small amounts in chocolate.

      Black pepper contains the alkaloid guineesine, which is an anandamide reuptake inhibitor [anandamidin takaisinoton estäjä]. It may therefore increase anandamide’s physiological effects.

      Low dose intake of anandamide has an anxiolytic effect [ahdistusta lievittävä vaikutus], but high dose intake injected directly into the cerebral fluid of the brain of mice shows evident cell apoptosis (programmed cell death) in vitro as opposed to necrosis.

      A Scottish woman with a rare genetic mutation in her FAAH gene with resultant elevated anandamide levels was reported to be immune to anxiety, unable to experience fear and insensitive to pain. The frequent burns and cuts she suffered due to her hypoalgesia healed more rapidly than was expected.”
      (Wikipedia)

      Sinällään en ole oikein ikinä pystynyt ymmärtämään sen enempää urheiluun liittyvään dopingiin (kuten veritankkaukseen, aineiden käyttöön ym.) kuin huumeidenkäyttöönkään tai jopa lääkkeiden käyttöön liittyvää tietynlaista riskinottoa ja väkivaltaa/tuhoamista suhteessa omaan kehoon, jolle tuotetaan haittaa ilman minulle ymmärrettävää syytä. Vaatii tietynlaista uskoa sekin.

      1. Hormoneita popsitaan usein jotta saataisiin helpommin isot lihakset. Niiden taas uskotaan tuovan ihailua ja varmaan myös on helpompi hyväksyä itsensä kun kehonkuva vastaa omaa ihannetta. Jotkut ovat valinneet vielä hormoneitakin helpomman tien ja pumpanneet lihaksiinsa öljyä. Ne näyttävät tietysti kauheilta mutta kun kehonkuva on vääristynyt niin eivät sitä huomaa. Sama on naisilla yleisempi anoreksia ja erilaiset luonnottoman suuret implantit.

       1. Lihasten kasvattaminen ja ulkonäkökeskeinen tasaisen lihaksikkaan vartalon tavoittelu lienee kehonrakkennuksessa se juttu.

        Kuitenkin käsittääkseni doping-aineissa yleisurheilijoilla on tavoitteena suorituskyvyn/ kestävyyden, hapenoton, tarkkaavuuden, kivunlievityksen yms. saanti aineista, ja osa doping-aineista mitä urheilijat saattavat kehoonsa on vaan tarkoitus toimia muiden kiellettyjen aineiden peite-aineina vaikuttamalla vaikkapa doping-näytteisiin.

   2. Olen kuullut, että ihan Suomessa määrättävät vahvat kipulääkkeet leikkauksen jälkeen vaikka, kuten lääke nimeltä Oxynorm, joka on oranssinrusehtavaa suun kautta annettavaa liuosta, aiheuttavat ihmiselle itselleen pelottavia ja ahdistavia vieroitusoireita, kuten kouristuksia.
    Itse olen aikanaan saanut kyseistä ainetta sairaanhoitajan toimesta yli 10x yliannoksen, mikä aiheutti vahvan kutinan, pelon tunteen kun livuin tajuttomuuden rajamailla ja koin jonkinlaisen kehostani irtaantumisen kokemuksen silloin, että katselin itseäni ikään kuin sairaalahuoneen katosta ylhäältä. Kädet menivät veltoiksi enkä hallinnut tahdon alaisesti enää itseäni, yritin puristaa lakanaa ja laskea kymmeneen pysyäkseni tajuissani. Seuraavana päivänä olo kuin olisin jäänyt rekan alle, ja pään kääntäminenkin aiheutti pahoinvoinnin tunteen ja tunsin myös pettymystä siitä, että olin elossa, mikä oli erikoista. Täysin lannistettu tunne.

    1. Ruumiista irtautumiskokemukset ovat tietysti ihan oma juttunsa, mutta kiinnostaisi tietää onko kukaan ”itseään katonrajasta katsellut” kyennyt kertomaan asioita joita näkee vain siitä vinkkelistä vai ovatko ne vain epämääräisiä kuvia omasta kehosta.

     1. Juu, ei minulla vissiin mitään psykedeelistä tms. irtaantumista, tuosta jo sen verran aikaa, ettei muistikuvia enää tarkkoja, mutta muistona jonkinlainen epämääräinen kehollinen juttu se myrkytettäväksi joutuminen oli, kokemus ikään kuin kahdessa paikassa olemisesta. Vahva ikävä/ lähimmäiset ihmiset siinä mielessä ylhäällä itseä katsoessa, pelko läsnä siinä sairaalan vuoteella makaavassa omassa kehossa tjs. Helpotus/ pelosta vapautuminen sairaalahuoneen katossa leijuessa.

 26. Mitä korvaushoito sitten on?

  Aineista lyhyesti (Wikipediasta):

  METADONI on synteettinen opioidi (Suomessa mm. kauppanimillä Dolmed, Metadon Abcur, Metadon Nordic Drugs ja Methadone Martindale Pharma)
  – Metadoni on keskushermostoon vaikuttava aine. Se on niin sanottu euforisoiva (opioidi)analgeetti ja sen vaikutus on näin ollen voimakkaasti kipua poistava/lievittävä ja euforisoiva
  – Metadoni, kuten muut euforisoivat analgeetit, muuttaa myös kivun tuntemusta (nosiseptio).
  – Metadonia käytetään voimakkaassa kivunlievityksessä sen pitkävaikutteisuuden ansiosta mm. syöpää sairastavien henkilöiden taudin loppuvaiheessa
  – Päihteenä käytettäessä metadonin tavoiteltavana vaikutuksena on euforia
  – Metadonin käyttäjistä 11-100 prosentilla esiintyy ummetusta, sekavuutta tai virtsaamisvaikeuksia ja 1,1-10 prosentilla sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, verenpaineen laskua, virtsaumpea, hikoilua, pahoinvointia, oksentelua, heikotusta, huimausta, väsymystä tai hallusinaatioita.

  BUPRENORFIINI (kauppanimikkeitä Suomessa esimerkiksi Temgesic, Subutex, Suboxone, Norspan, Bunalict ja Buvidal) on teollisuusyritys Reckitt Benckiserin vuonna 1969 kehittämä, tebaiinista puolisynteettisesti valmistettava opioidi, jota käytetään kipulääkkeenä leikkausten jälkeen ja sydäninfarktin tai syövän kipujen lievityksessä, sekä opioidiriippuvaisten henkilöiden korvaus- ja vieroitushoidossa

  – Buprenorfiini on Suomen huumeiden käyttäjien keskuudessa yleisin opioidi. Buprenorfiinia salakuljetetaan Suomeen usein Ranskasta. Pääosa katukaupassa liikkuvasta buprenorfiinista tulee laittomasti ulkomailta

  – Proviisori Hanna Uosukaisen väitöskirjan mukaan suurin osa tutkimuksen kohteena olleista buprenorfiinin väärinkäyttäjistä käytti sitä päivittäin suonensisäisesti. Buprenorfiinin väärinkäyttäjien keskuudessa työttömyys, matala koulutustaso sekä toimeentulo sosiaalitukien avulla olivat yleisiä

  – Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Päihdehuollon huumeasiakkaat 2011 -raportin mukaan buprenorfiinin ensisijaiseksi ongelmapäihteekseen maininneista 86 prosenttia käytti ainetta pääosin pistämällä. 44 prosenttia buprenorfiinin ongelmakäyttäjistä käytti ainetta päivittäin

  – Rattijuopumuksissa buprenorfiini-tapauksia oli vuonna 2012 vajaa 700. Poliisin mukaan korvaushoidosta saadusta annoksesta päätyy lähes aina osa laittomasti myyntiin

  – Buprenorfiiniin liittyvä sekakäyttö aiheuttaa nykyisin Suomessa enemmän kuolemia kuin mikään muu laiton huumausaine. Erityisen vaarallista se on nautittuna yhdessä alkoholin ja bentsodiatsepiinin kanssa.

  Että semmoisia lääkkeitä ja hoitoa.

 27. Älkää sitten ihmeessä sotkeko Pilvenveikot ry ’ä kokoomuksen huumeiden käyttöä ajaviin nuoriin.

  Pilvenveikot on vuonna 1976 perustettu suomalainen sotilaslentäjien veteraaniyhdistys. Yhdistyksen perustajia oli kaksitoista, muun muassa Valistuksen toimitusjohtaja Kullervo Virtanen ja mainosalan yrittäjä Aapo K. Tulkki. Pilvenveikoista kertoo dokumenttielokuva Pilvenveikot – Sotakertomuksia ilmasta. [Lähde : Wikipedia ]

 28. https://www.duodecimlehti.fi/duo80441

  Kannabiksen merkittävimpiä haittavaikutuksia ovat päihtymystilaan liittyvä psykomotorisen toimintakyvyn ja muistin heikkeneminen ja pitkäaikaiskäyttöön liittyvät hengitysteiden sairaudet, riippuvuus ja psykoottisten oireiden paheneminen. Kannabiksen polttaminen raskauden aikana lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

  1. Kyllä suurin haitta kannabiksesta on että hetki menee sillä sitten tulee kovemmat lopussa sitten onkin mm heroiini terv tepivaari

 29. Tuntuu suorastaan ihan hirveältä, jotka ovat itsensä saaneet tuohon koukkuun. En ole itse koskaan kokeillut mitään huumeiksi määriteltyjä.
  Eka tähkäviina 16 vuotiaana jne……
  Tupakkaa kokelin ”100 vuotta” sitten, mutta askiakaan en ole ostanut. Sikareja jonkun verran myös kauan sitten. Urheilu vei äijän.
  Sen sijaan kaikkia mahdollisia alkoholijuomia olen maistanut, toisia vähemmän toisia enemmän. Olut määrällisest voittaa viinien kanssa. Periaatteessa olen lopettanut kaikki jo vuosia sitten mitä nyt jokunen kuohari tai muu viini joissakin tilaisuuksissa.
  Voin kyllä mainita olevani asiantuntija tällä alalla.
  Mutta kamala kuolemantauti tuo huumekoukku.

  1. Kun keskustellaan mikä aine on vaaraksi ihmisen aivoille, niin kaikki kemialliset yhdisteet, joihin luen alkoholin ja kaikki huumeet, miedoimmista väkevimpiin ovat vaaraksi ihmiselle.
   Ei ole mitään rajaa olemassa, jossa näiden mainittujen käyttö olisi vaaratonta, vain nolla linja takaa fyysisen ja henkisen eheyden.

  1. Sanoisko, että tyypillinen EU-jorina – alkoholi ja heroiini samoissa lukemissa (hmm..)

   Alkoholiin laki kohdistuu jo , ainakin Suomessa, varsin voimakkaasti – kieltolakia ei enää kannata yrittää

   Heroiinin kohdalla ’kieltolakia’, mielestäni , kannattaa yrittää.

   *
   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/interaktiviinen-grafiikka-nama-ovat-maailman-vaarallisimmat-huumeet-yllattava-aine-ykkosena/5580532#gs.i2l61x
   .

   Lähde:

   https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881115581980
   .
   The results indicates that EU and national drug policy measures should focus on drugs with the highest overall harm, including alcohol and tobacco, whereas drugs such as cannabis and ecstasy should be given lower priority including a lower legal classification.
   .
   Tulokset osoittavat, että EU:n ja kansallisten huumepoliittisten toimien olisi keskityttävä huumeisiin, joista on suurin kokonaishaitta, mukaan lukien alkoholi ja tupakka, kun taas huumeet, kuten kannabis ja ekstaasia, olisi asetettava vähemmän etusijalle, mukaan lukien alempi laillinen luokittelu.

 30. No, jos viinan rinnalle kipuaa vielä huumeet, sitten vasta kusessa ollaan näiden yhteensä lasketussa käytössä.
  Viinan peruskemikali on alkoholi, huumeissa on sellainen coctaili, ettei siitä selviä kukaan selväjärkisenä koskaan.
  Normaalia elämää selvänäkin huumeen ex-käyttäjät eivät pysty enää koskaan elämään. Fyysinen ja henkinen vahtikoira on joka nurkan takana.

  Koko tähän huumepoitiikkaan on nyt viime hetket ottaa tiukkaakin tiukempi kanta. Vaarallisella tiellä ollaan jo menossa.

 31. https://www.is.fi/perhe/art-2000009126793.html
  .
  Näihin aikoihin Minna sai tietää tyttärensä alkaneen käyttää huumeita. Selvisi, että ensimmäiset kannabiskokeilut olivat tapahtuneet noin 15-vuotiaana.
  .
  Äiti [Minna] yritti auttaa tytärtään kaikin keinoin. Kovemmista huumeista Minna ei tiennyt mitään.
  .
  – Kialla oli bentsojen (bentsodiatsepiini) riippuvuus. Jälkeenpäin ymmärsin, että se oli Kian koetinkivi.
  .
  19-vuotias Kia päätyi epäonnisen illanvieton päätteeksi yhdeksi luvuksi rumiin tilastoihin, ja nyt hänen äidillään on tärkeä viesti kaikille.

 32. STIMULANTTIPSYKOOSI:

  Stimulanttipsykoosi on monoamiineita, lähinnä dopamiinia, keskushermostossa vapauttavien stimulanttien käytön aiheuttama psykoosi. Stimulanttipsykoosi on yleinen eritoten niillä, jotka käyttävät runsaasti amfetamiinia tai metamfetamiinia. Esimerkiksi metamfetamiinia päihteenä käyttävistä 30–80%:lle on havaittu kehittyvän stimulanttipsykoosi jossakin vaiheessa mikäli käyttö jatkuu säännöllisenä. Kolmas yleinen stimulanttipsykoosin aiheuttaja on kokaiini.

  Oireet:
  Amfetamiinien aiheuttamassa stimulanttipsykoosissa ilmenee lähes aina hallusinaatioita, jotka voivat olla kuulo-, näkö- tai tuntoaistiharhoja. Yleisimpiä tuntoharhoista on formikaatio, eli se, että psykoosissa oleva tuntee että hänen ihollaan kävelee sitä purevia hyönteisiä. Tällöin henkilö voi nyppiä ja haavoittaa ihoaan pyrkiessään poistamaan siitä kuviteltuja hyönteisiä.

  Ennuste:
  Amfetamiinien aiheuttama psykoosi jatkuu noin 60%:lla alle 10 päivää ja 80%:lla alle kuukauden, mutta 20%:lla psykoosi jatkuu yli kuukauden. Kaikki eivät parane psykoosista koskaan täysin.

  (Wikipedia)

 33. Kokoomusnuoret esittävät kaikkien huumeiden dekriminalisoimista. Jos Suomessa tehtäisiin näin, rikolliset jäisivät nuolemaan näppejään. Mutta sehän ei kaikille passaa.

  1. Ymmärrän tätäkin näkökulmaa, mutta mietin, että jos tilanne olisi se, että käyttö dekriminalisoitaisiin, niin kuinka se helpottaisi tai vaikuttaisi lain tulkintaa ja tuomareiden työtä, kun rikollisia tulisi kuitenkin tuomita? En ole alalla, mutta mietiin millä perusteella langettaa vaikkapa tuomio törkeästä huumausainerikoksesta, jonka haittaa tulisi arvioida myös kansalaisen terveydelle haitallisena, jos huumeiden käyttö olisikin laillista? Mielestäni rikoslailla kikkailu rikollisten perässä juosten heitä nalkkiin saattaen tulisi vähintäänkin sitten oikeasti miettiä loppuun asti.

   Lisäksi tuossa Sveitsiä koskevassa jutussa (tässä ketjussa aiemmin) mainittiin huumeiden käyttöhuoneiden asiakkaiden keski-iäksi oliko 50+ vuotta. En tiedä palvelisivatko sellaiset käyttöhuoneet meilläkään Suomessa nuoria, jotka tilailevat vaikkapa nk. ”silkkitieltä” (netin pimeästä verkosta) jotakin uusia muuntohuumeita itselleen ja kavereilleen koti- ja viihdekäyttöön — tai kuinka dekriminalisoinnilla olisi myönteistä vaikutusta vaikkapa siihen, kun nuori ostaa jo korvaushoidon piirissä olevalta vanhalta käyttäjältä metadonia:

   ”Raportista selviää, että Kia ja hänen 17-vuotias poikaystävänsä olivat tavanneet Espoon kauppakeskus Sellossa 38-vuotiaan parhaillaan korvaushoidon piirissä miehen. Kolmikko oli suunnannut Kian asuntoon viettämään iltaa.

   38-vuotias mies kertoi poliiseille nähneensä Kian juovan illan aikana runsaasti nestemäistä metadonia. Raportissa asiaa ei sen enempää avata, mutta nestemäistä metadonia käytetään korvaushoidossa ja asiakkaat saavat sitä myös mukaansa.”
   (is:n jutusta tässä ketjussa)

   ?

   Päihdelinkin 1.6.2021 julkaistussa huumekuolemiin liittyvässä sisällössä todetaan:

   ”Huumekuolemien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 27 prosenttia. Myrkytyksiin kuolleista kolme neljästä on ollut miehiä. Suurin osa (70%) huumekuolemien uhreista on alle 40-vuotiaita. Naisten huumekuolleisuus näyttää painottuvan aikaisempaan elämänvaiheeseen; huumekuolleisuus on naisten joukossa suurinta alle 25-vuotiailla. Keski-ikä huumekuolemissa on naisilla 31 ja miehillä 33 vuotta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 huumekuolemia oli 261, kun taas oikeustoksikologian tilastojen mukaan vainajia, joissa oli havaittu lääkkeiden tai huumeiden päihdekäyttöä oli 433 kpl. Erityisen huolestuttavaa on viime vuosina ollut nuorten kasvava osuus huumemyrkytyskuolemissa. Viiden vuoden aikana (2014-2019) alle 30-vuotiaiden osuus kuolemista on kasvanut 33 prosentista 49 prosenttiin.”

   (https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-muut-paihdyttavat-aineet/huumekuolemat-suomessa)

 34. ”Eduskunta äänesti keväällä kumoon kansalaisaloitteen, jossa esitettiin kannabiksen käytön dekriminalisointia.

  Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suositti tuolloin lausunnossaan eduskunnalle, että kannabiksen sijaan pitäisi dekriminalisoida kaikkien huumeiden käyttö. Dekriminalisointi tarkoittaa sitä, että huumeiden käytöstä ei enää rangaistaisi. Esimerkiksi salakuljetus ja myynti säilyisivät silti laittomina.

  THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen sanoo, että dekriminalisoinnilla huumepolitiikan ensisijaiseksi tavoitteeksi tehtäisiin huumeista aiheutuvien haittojen ehkäisy.

  – Huumeisiin suhtauduttaisiin silloin sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksenä eikä rikosasiana, Hakkarainen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

  Hakkarainen toteaa, että dekriminalisoinnilla on saatu muualla maailmalla aikaan hyviä tuloksia. Esimerkiksi huumekuolemat ja terveyshaitat ovat vähentyneet ja ongelmakäyttäjät ovat saaneet hoitoa huomattavasti aiempaa paremmin. Huumeiden käyttöä dekriminalisointi sen sijaan ei ole lisännyt. – –

  Huumeiden käyttö on lisääntynyt rangaistuksista huolimatta jatkuvasti. 1980- ja 90-luvuilla syntyneistä yli 40 prosenttia on Hakkaraisen mukaan käyttänyt huumeita.” – Yle uutiset 7.7.

  1. … ja lisääntyisi räjähdyksen omaisesti, jos rangaistavuus poistettaisiin samoin koukkuun jääneet, samoin kaikki kuolemat ja muut sen aiheuttamat rikokset ja rikoskuolemat.

 35. Kannattaa mennä katsomaan, mitä nämä narkkarit todella kärsivät Keskustorin nurkkien pimentoihin, Laikun puistoon, Tullin ja Hatanpään korvaushoitoon raahautuvia jne. eikä kuvitelka mitään !

Kommentoi