Eurooppalainen känkkäränkkä

Karjalan palautus haaveet ovat Suomessa lopullisesti ehtyneet ja kuolleet. Viimeinen niitä aktiivisesti esillä pitänyt Heikki A. Reenpää (Prokarelia r.y.), viimeinen elossa ollut AKS:n valajäsen,  menehtyi hyvin korkeassa iässä ja hänen myötään konkreettiset  revanssihankkeet hiipuivat. Toki riittää niitä joiden sukujen sukupolvien takainen omaisuus (manttaalit, sahat ja myllyt) jäivät sinne ja sukulaiset eivät ole lakanneet jupinoissaan vaatimasta korvauksia (keneltä vaativat, siinä kysymys). Mutta tämä on vain voimatonta nyrkin puristelua taskussa, Suomessa palautuskysymys on loppuun katsottu.

Toisin on asian laita Unkarissa. Siellä ensimmäisen maailmansodan lopputulos, Trianonin rauhansopimus, iski todella syvän haavan koko kansan sieluun. Unkari menetti kaksi kolmannesta alueestaan syntyneille uusille valtioille. Jäljelle jäi tynkävaltio, jolla on suhteettoman suuri pääkaupunki, suuren Unkarin tarpeisiin ja voimavaroihin kasvanut Budapest.  Sama on tilanne Itävallan ja Wienin suhteen. Asiaa symbolisoi kuvaavasti Tonavan rannalla sijaitseva komea ylisuuri parlamenttitalo Unkarin mahdin päiviltä. Unkari yritti paluuta entiseen lähtemällä toisessa maailmansodassa Saksan kelkkaan samalla pyrkien pitämään Saksan etäällä sisäisistä asioistaan (onnistui vuoteen 1944 saakka, jolloin vasta alkoivat mm. juutalaisvainot maassa). Sitten Unkari sai kokea saksalaismiehityksen, joutumisen sodan jalkoihin, venäläismiehityksen, stalinistisen hallinnon terrorin, epäonnistuneen 1956 kapinoinnin.

Toisin kuin Suomessa revanssihenki elää Unkarissa. Siellä on katkeruutta naapurimaita ja samalla ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioita kohtaan sadan vuoden takaisista aluemenetyksistä. Kansallinen mentaliteetti ei ole parhaalla tavalla sopeutunut yhteistyöhön näiden kanssa EU:ssa ja Nato:ssa, esimerkkinä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarrutus, joka suuntautuu hakijoita enemmän kiukutteluna  itse Nato-järjestöä vastaan  –  paljolti tiedostamattomastikin ensimmäisen maailmansodan ympärysvaltojen kansallisuuspolitiikkaa vastaan.

Näistä Unkarin mentaalisen statuksen aineksista Orban taitavasti punoo autoritaarisen yksinvaltansa perustan. Kansallismielisyyden korostaminen on kansoille tuhoisaa.

15 vastausta artikkeliin “Eurooppalainen känkkäränkkä”

  1. Erityisesti ”siellä”.
   Täällä tuollaista ”kansalliskiihkoa” saat suurennuslasilla etsiä ja HK:n on turha räksyttää persuista.
   Pari tapausta ei ole persut eikä ”suomalaiset”.

 1. Revanssi kuuluu eiliseen, ei huomiseen.

  Tätä menoa jatkuu vähän aikaa niin Karjalan tasavalta alkaa itse pyytämään liittymistä Suomeen.

 2. ”Kansallismielisyyden korostaminen on kansoille tuhoisaa.”

  Veikkaan, että kansallismielisyydellä on esim.Ukrainassa kaikkea muuta kuin tuhoisa vaikutus, kansallismielisyyden puutteella sen sijaan olisi todella tuhoisa vaikutus.

  Edellinen sopii kyllä myös Suomeen jos historiaa katsotaan.

 3. Kansallismielisyyden olemassaolo on aina kansoille siunauksellista. Sen korostaminen on aina tuhoisaa.

 4. Eikö isänmaallisuus tai isänmaa riitä ?
  Kansallisimielisyys, partiotismi, nationalismi ovat aina tavalla tai toisella kiihkoisuuteen ja rajoittuneisuuteen liittyviä asioita kuten ”Suomi on vain suomalaisille”.

  1. Niin tai vaihtoehtoisesti jotkin hyvin rajoittuneet kiihkoilijat ovat leimanneet kansallismielisyyden ainoastaan ”Suomi on vain suomalaisille” kaltaiseksi, joka ei suinkaan pidä paikkaansa.

    1. On se hienoa, kun HK kumoaa omat potaskansa ihan wikipedian tekstillä.
     Siellä näet ei HK:n mielikuvituksen mukaista satua pysty löytämään

  2. Millä perusteella aina?
   Se on ihan omaa mielikuvitustasi eikä mitään muuta.

 5. 1920-luvun raja oli se ainoa oikea. Isävainaani oli sitä mieltä, että rajan mataluus molemmin puolin olisi vahvistanut kummankin elon vakautta ja hyvinvointia,

 6. Se on mielenkiintoinen aihe, että millaisiin mielikuviin eri alueilla kansallismielisyyden korostaminen linkittyy… Juuri kuuntelin brexitiin liittyen, miten tietty eläke-iässä oleva ryhmä, joka itse ei ole edes sotaa kokenut, vaan perustaisi jupinansa kansallisessa kollektiivisessa mielikuvastossa oleviin mustavalkoisiin käsityksiin omasta kansallisesta identiteetistään, olisi tuota EU-vastaista äänestäjäkuntaa.

  (”Miksi nimenomaan vanhemmat ihmiset Britanniassa aikoinaan kannattivat Brexitiä? Eikö EU:n köyhemmiltä alueilta Britanniaan tulleen työvoiman merkitys brexitiin johtavassa kehityksessä olutkaan niin iso, kuin on arveltu? Ja miten aikaisin ja kuinka alkoi itää se kehitys, joka myöhemmin johti Brexitiin?
  Haastateltavana on kääntäjä ja tietokirjailija Tommi Uschanov”
  /https://areena.yle.fi/podcastit/1-63505270)

  Se on mielenkiintoinen kysymys, että kuinka sitten lähteä rakentamaan yhteistyötä känkkäränkkien kanssa, tai kenties millaisia uudistuksia se EU:lta vaatisi sisällyttää känkkäränkätkin osaksi itseään?

 7. Maailmassa on jos jonkinlaista kansallismielisyyttä – tässä kiihkomielisyytä maassa (Ruotsissa) turvaa saaneella ihmisillä Islamistipuolueessa.

  *
  Islamistipuolue uhkaa Ruotsia sisällissodalla, mikäli ruotsidemokraatit pääsevät valtaan

  https://svenskamorgonbladet.se/2020/11/14/islamistisk-parti-hotar-att-skapa-inbordeskrig-i-sverige-passa-er-javligt-noga-sager-partisekreteraren/
  .
  Ett islamistiskt parti, Nordiska Avdelningen, riktar via en Youtube-video skarpa hot mot det svenska samhället och den svenska demokratin. Deras sekreterare, som han själv benämner sig som, Krar Al-hamede, säger att organisationens medlemmar känner oro kring Sverigedemokraternas frammarsch och anklagar partiet för att vara rasistiskt och ett hot mot minoriteter.
  .
  Krar fastställer att hans organisation vill förklara krig mot den svenska staten om Sverigedemokraterna kommer till makten i landet. De vill då starta ett inbördeskrig med ambition att störta statsmakten – väpnat uppror kommer att användas vid sidan av cyberattacker och annan samhällsomstörtande verksamhet. I videon påpekas det att organisationen har förgreningar i hela landet, ifrån Haparanda och Piteå till Skåne med stora fästen i Mellan Sverige – däribland i Stockholm.

  ****
  Islamistinen puolue Nordiska Avdelningen ohjaa jyrkästi ruotsalaista yhteiskuntaa ja ruotsalaista demokratiaa vastaan YouTube-videon kautta. Heidän sihteerinsä, jota hän kutsuu itseään Krar Al-hamedeksi, sanoo, että järjestön jäsenet ovat huolissaan Ruotsidemokraattien etenemisestä ja syyttävät puoluetta rasistisuudesta ja vähemmistöjen uhkauksesta.
  .
  Krar kertoo, että hänen järjestönsä haluaa julistaa sodan Ruotsin valtiolle, jos Ruotsidemokraatit nousevat valtaan maassa. Sitten he haluavat käynnistää sisällissodan valtiovallan kaatamisen kunnianhimolla – aseellista kapinaa käytetään kyberhyökkäysten ja muun yhteiskunnallisesti kumouksellisen toiminnan rinnalla. Videolla tuodaan esille, että organisaatiolla on toimipisteitä eri puolilla maata Haaparannasta ja Piteåsta Skåneen suuret linnoitukset Keski-Ruotsissa – myös Tukholmassa.

Kommentoi