Muutettavat muuttuvat, perusta pysyy

Pohjimmiltaan Euroopan voimapolitiikan syvät rakenteet eivät ole muuttuneet. Ilman että kukaan sitä myöntäisi itselleenkään maanosan keskeiset suurvallat Venäjä ja Saksa ovat jälleen hiljaisesti käytännössä suuntautumassa Euroopan jakamiseen.  Eivät niinkään tietoisesti tähän pyrkien vaan tilanteen pakottamina.  Alueita Venäjälle ja alneellista etua, raaka-ainevaroja ja energiaa Saksalle. Tapahtumisen sisään kirjoitettu rautainen lainalaisuus johtaa automaattisesti tähän koska muu ei ole reaalimaailmassa mahdollista. Suut puhuvat toista, teot toista – julkilausumat ja filosofia ovat yhtä, valtioetu toista. Paremmin kuin tuhat sanaa tästä kertovat mainiot kuvat liitto­kansleri Olaf Scholzin kehonkielestä.

Molotov–Ribbentrop Pakti 1939 on tulkittu vain silmän lumeeksi ja kummankin osapuolen pyrkimykseksi pettää toista ja pelata aikaa. Kaikkea tätä siinä olikin  –  pinnalla. Mutta siinä oli pohjalla molemmilla aito pyrkimys tunnustaa tosiasiat – kummankin todellinen etu jakaa Eurooppaa. Pakti olisikin pitänyt ja maailmanhistoria mennyt toisin elleivät länsivallat olisi silloinkin olleet enemmän moraalisia kuin paktikumppanusten tapaan kyynisiä.

Kuinka on nyt? USA:n presidentti Biden on jo osoittanut rooseveltilaisuutta (mistä häntä on pilkattukin) ja Iso-Britannian pääministeri Johnson hieman piirteitä Churchillista. Ranska on yhtä lailla epävarma ja saamaton kuin silloinkin. Ja Yhdistyneet kansakunnat Kansainliiton tapaan voimaton

4 vastausta artikkeliin “Muutettavat muuttuvat, perusta pysyy”

  1. Vai Ranska de Gaulen aikana saamaton ? Ei ollut ? Silloin Saksa oli kuin Venäjä nyt. Ranska eripurainen sisäisesti kuin aina. Britit saarensa ”ikuisina” henkisinä vankeina kuin nytkin. USA ratkaisijan asemassa kuin nytkin. Ja EU yhtenäisempi kuin Eurooppa koskaan pienistä murinoista huolimatta.

  2. Saksa ja Ranska ovat omituinen pari, vähän kuin Cranen veljet tv-sarjassa Frasier. Ystäviä ovat, mutta aina jos koittavat tehdä jotain yhdessä niin tulee hirveä tappelu.

    Ehkäpä juuri tuo pienen rähinän tasapainon hienosäätö on Euroopan avain.

    1. Kyllä Ranska ja Britannia olivat aika saamattomia pitkään. Vaikka ne olivat Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen asettuneet tukemaan Puolan koskemattomuutta niin mitä ne tekivät kun Hitler kuitenkin hyökkäsi Puolaan 1.9. 1939? Julistivat sodan Saksalle ja jäivät odottamaan miten Puolan käy! Sotaan ne ryhtyivät vasta keväällä 1940 kun Hitler hyökkäsi Ranskaan.

  3. Kun pirulle antaa pikkusormen se ottaa koko käden.

    Putin johtaman Venäjän toimet Ukrainassa kertovat paljon – enemmän kuin Putinin valheet

    Yhtymäkohtia Hitlerin ja Putinin välillä on lukuisia.

    Länsimaat asettivat kyseenalisia pakotteita, kun Putin oli vallannut Krimin (Saamaan aikaan Saksa oli moninkertaistamassa kaasun ostoa Venäjältä). Tämä ei selvästikään riittänyt Putinille – se havitteli Itä-ukrainaa.
    Tosiasiassa Putinin lopullinen päämäärä oli, mikä käynyt nyt selväksi, ottaa haltuun koko Ukraina.

    Jos Putin olisi saanut vallattua salamahyökkäyksellä Ukrainan, niin tuskin hänen halunsa olisivat loppuneet tähän.
    .
    Muita yhtymäkohtia Hitleriin:

    Putin ei välitä edes oman kansansa kärsimyksistä eikä sotilaittensa kuolemista.

    Putin on ilmiselvästi sairas kuten oli Hitlerkin.

    *
    https://www.verkkouutiset.fi/a/ukrainalaislehti-saksa-ja-ranska-painostivat-ukrainaa-suostumaan-venajan-vaatimuksiin/#84691299

    Saksa ja Ranska painostivat Ukrainaa suostumaan Venäjän vaatimuksiin

    16.02.2022
    …..
    Saman asian sanotaan nousseen esiin Saksan liittokansleri Olaf Scholzin toissapäiväisellä vierailulla Ukrainassa. Lähteiden mukaan Scholz oli suostutellut Zelenskyä antamaan Venäjän miehittämille alueille itsehallinnon. Scholz myös totesi tapaamisen jälkeen Zelenskyn aikovan esitellä suunnitelman Itä-Ukrainan alueiden ”erityisasemasta”. Zelensky ei ole kommentoinut tätä julkisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *