Hoitajatko leikkivät ihmisten hengillä?

 

Hoitajat ja heidän järjestönsä ovat kuulemma vastuuttomia aikoessaan saattaa lakon piiriin teho-osastoja. Näinkö on? Vetäkää syyllistäjät hetken henkeä ja miettikää, miksi tilanteeseen on ajauduttu.

Hoitajien ”hätähuuto” ei suinkaan ole uusi asia. Hoitajien huoli työstään, sen monista eri ongelmista, kuten uupumisista, henkilöstöpulasta, heikosta ansiotasosta on ollut tiedossa. Kuinka ollakaan, eduskuntavaalien alla puolueet ovat kukin vuorollaan ottaneet keppihevosekseen hoito-alan. Ymmärrystä ja parannusta on luvattu, mutta vain vaalipuheissa ja lupauksissa.

Nyt kun puheet ja lupaukset on kerta kerralta lakaistu maton alle, on mitta vain yksinkertaisesti täyttynyt – kuppi mennyt oikeutetusti nurin. Mitä tästä on seurannut? Jos medioihin on uskomista, kansalaiset ovat kääntämässä selkäänsä hoitajille ja heidän järjestöilleen – aivan käsittämätöntä.

Tälläkin hetkellä rahaa pumpataan miljardeja ties mihin, mutta auta armias kun hoitajat pyytävät roposia ja parempia työoloja, niin mikä mekkala syntyy.

Nyt herätys koko ammattiyhdistys – ja vasemmistolainen työväenliike. Eikö ole korkea aika näyttää kenen joukoissa te seisotte? Vastuu tilanteesta kuuluu työnantajille, eikä suinkaan työntekijäjärjestöille.

Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että hoiva-alan ihmiset ovat viimeisiä jotka toivovat pahaa potilaille/asiakkaille. Hoitajat pakotetaan mielipuoliseen tilanteeseen. Siksi monet hakeutuvat surullisina ja pitkin hampain pois alalta, säilyttääkseen mielenterveytensä ja välttää fyysiset sairaudet.

Tarvitaan kaikkien alojen solidaarisuutta hoiva-alan työntekijöille, mutta myös meidän muiden jotka olemme saaneet hyvää ja hellää hoivaa terveydenhuolloista. Antakaamme kaikki tuki hoitajien ansaituille vaatimuksille.

Hannu Tiainen

Vähän palveluja käyttävien palveluiden valiokunnan varajäsen (vas.)

Kihniö

9 vastausta artikkeliin “Hoitajatko leikkivät ihmisten hengillä?”

 1. Eikös Vanhasen hallituksen aikaan ay;n rahoissaan kieriskelevät ja piereskelevät lakkokenraalit käyttäneet hyväkseen hoitoalan palkankorotuksia järjestääkseen itselleen liitoilleen vastaavanlaiset palkankorotukset?
  Silloin USA:sta levisi lama myös Suomeen ja lakkokentsujen sabotaasi ja pierut lisäsivät työttömyyttä. Ketään noista himopiereskelijöistä ei tietääkseni kuitenkaan erotettu, vaikka johtivat jäsenistönsä konjakkipäissään vaikeuksiin.

  Noilta ajoilta lienee jäänyt jonkinlainen trauma, joka on hidastanut palkantarkistuksia.

  Ehdotan, että teet varoiksi kierroksen kentsujen luona ja samalla vähän tanssit ripaskaa heidän pöydillään. Pelkkä paskakin voisi auttaa.

 2. Se, että hoitsujen lakkojyräpomot eivä salli edes suojatyötä, on törkeää.
  Suojatyö ei riko lakko-oikeutta, mutta sen kieltäminen vaarantaa selvästi ihmishenkiä eivätkä muut ay-liitot sellaista näytä hyväksyvän, vaikka sanovat sen kierrellen.
  Hoitajien vaatimukset ovat poskettomia eivätkä suostu samaan, mitä muut rinnakkaisalat saivat – 1% vuodessa muita aloja enemmän 5 vuoden aikana eli 5% muiden aljen päälle.
  Vaadittu 5% per vuosi on täysin posketon varsinkin, kun sotepotaska tulee jo nostamaan nimenomaan huonoimpia palkkoja saavien palkkaa selkeästi.
  25% parhaiten saaville ei ole missään mielessä kohtuullista.
  Ihan matematiikalla tianen yhteiskuntamme ei kestä tuollaisia korotuksia muuten kuin ottamalla jatkuvasti miljardeittain lisää velkaa ja se ei voi toimia.
  Lisäksi hoitajien edellisten korotusten jälkeen AKT, metalli ja paperi mittasivat itselleen suuremmat korotukset, koska eihän se käynyt, että naisvaltaiselle alalle annettaisiin jotain heitä parempaa.
  Nyt tulee tapahtumaan ´sama, koska nämä ahneet kuvittelevat olevansa muita parempia.
  Hoitajien palkat suhteessa muihin eivät koskaan parane, elleivät nuo ahneet liitot anna, joten räksytä heille tiainen.

 3. Ay ajaa itsensä nurkkaan. Olen aina kannattanut ammattiyhdistystä mutta se on jäänyt vanhoihin kuoppin eikä ole uudistunut. Hoitoala lääkäreitä myöden pitää purkaa vanha pyrokratia ja luoda uusi nykyaikaan sopiva järjestelmä. Alalla tarvitaan monen tason työntekijöitä ja palkkaus tehtävän mukaan.

 4. Hieman vaikea ottaa asiaan kantaa kun ei ole lukenut kyseistä lakiesitystä, mutta lähtökohtaisesti ajattelen lakko-oikeuden kuuluvan myös hoitajille kuin myös irtisanoutumisoikeuden.

  Pakollako terveyspalvelut vastaisuudessa hoidetaan, se varmasti houkuttaa ihmisiä alalle.

  1. Kyse ei edelleenkään ole lakko-oikeuden kieltämisestä.
   Kyse on siitä, ettei lakko-oikeuskaan anna oikeutta vaarantaa ihmisten henkiä.
   Miden amattiliittojen lakoissa on kyetty sopimaan suojatyöstä peruuttamattomien vainkojenja ihmishenkien vaarantumisen estämiseksi.
   Nyt hoitajaliitot koittavat käyttää nimenomaanihmishenkien vaarantamista pakottamiskeinonaan ja se ei käy.
   Lakko-oikeutta tämä ei todellakaan estä eikä ahneus ole peruste ihmishenkien vaarantamiselle.

 5. Hoitajien ansiotaso ei ole heikko mutta työn kuormittavuus joillakin on. Kaikki hoitajat eivät varmasti silti ole samassa veneessä, joillakin on huomattavasti raskaampaa kuin toisilla. Se pitäisi huomioida lisäresurssien jaossa kuin myös palkassa.
  Mitähän hoitajat itse tuumaisivat jos palokunta menisi totaalisesti lakkoon ja antaisi heidän kotiensa palaa ellei saa haluamaansa palkankorotusta ?

  1. Marin valehteli hoitajille, oikeasti tämä ei näiden työtä arvosta vaan pakottaa hoitajat pakkotyöhön, maaorjuuteen Suomessa 2022

  2. Saman voisi esittää, että poliisi katselisi vieressä, kun rosvot ryöstävät ja pahoinpitelevät ihmisiä, jos ei saa vaatimaansa korotusta.

 6. Tässä vaikuttaa nyt unohtuvan se, että laki jo nyt mahdollistaa lakon kieltämisen kuten jo olemme saaneet lukea hakemuksista käräjäoikeuksien, joten näinkö juuri nimenomaan hoitajilta pitää lakko-oikeus poistaa ja mahdollistaa pakkotyö? Pitäisikö sama ulottaa koskemaan myös pelastuslaitosta, poliisia jne.jne.

  Onko joku muuten oikeasti lukenut sen lakiesityksen vai ollaanko kaikki mediatietojen varassa?

Kommentoi