Sotaa vastaan

 

Kun katselee tai lukee uutisointeja parhaillaan käytävästä Ukrainan sodasta, voi vain todeta, ei mitään uutta auringon alla. Typerintä mitä ihmiskunta voi tehdä. Raastaa ihmisten elämiä, raakuuksia, hävittää koteja, ekologisia tuhoja maapalloa kohtaan, kärsimystä nyt ja kauas tulevaisuuteen.

On toki hyvä kertoa ja uutisoida hirveyksistä ja kauheuksista mitä sodat julmuuksissaan saavat aikaan. Meidän tavallisten tallaajien olisi kuitenkin muistaa huolehtia itsestämme. Muistaa myös kuinka sodissa totuus häviää ensimmäisenä.

Miten natsi-Saksan propagandaministeri Göbbels totesikaan: Mitä suurempi valhe – sitä uskottavampi se on. Seuratessani kuukausien ajan maamme ja ulkomaista mediaa, voi kysyä, mikä on totta ja mikä propagandaa – molemmin puolin sodan osapuolia, sekä heitä tukevia tahoja?

Elämme hetkessä, juuri nyt ja reagoimme sen mukaan mitä luemme, mitä saamme tietää. Uskomme ja haemme tukea omille sympatioille tai antisympatioille. Näiden ajatusten sisään on lähes mahdoton tuoda muita näkemyksiä. Saati, että itse alkaisimme pohtia omia päätelmiämme.

Nyt ihmiset ovat raivoissaan. Mutta jos kysyn, oletteko lukeneet mitä kauheuksia tapahtui omassa maassamme sisällissodan aikaan ja varsinkin sen jälkeen. Maailman mittakaavassa, väestömäärään suhteutettuna tapahtui hirvittävä kansanmurha. Vastaajalle tulee vaivautunut olo ja vastahyökkäys, mitä se tähän kuuluu?

Kyllä kuuluu, sanon. Ihmisen henki ei ollut pennin arvoinen. Syyttömiä haettettiin kodeista, naisia raiskattiin, lapsia tapettiin. Vankileireillä kidutettiin, rääkättiin, tapettiin montun reunalle, nälkään kuoltiin. Kun puhun tai kirjoitan näistä, sanotaan: Se oli silloin, mitä niitä kaivelemaan, nyt on nyt.

Miksi sodan täytyy tulla lähelle, että se koskettaa meitä? Miksi me käännämme selkämme Afganistanin sodan julmuuksille ja raakuuksille? Miksi miljoonat Jemenin sodassa kaatuneet, kärsineet, nälänhädässä olevat eivät satu meidän sydämiin?? Siksikö kun meille on syötetty ns. ”arvoyhteisöä”, jota muka läntinen maailma edustaa? Tämän ”arvoyhteisön”pahanteoille ja julmuuksille suljemme silmämme – jopa sallien ne.

Oli sota ollut milloin ja missä tahansa, on se aina yhtä tuomittavaa. Olen sodan vastustaja ja tulen aina olemaan. Vastustan sotilasliitto Natoon liittymistä. Tuntuu kuin Natoon kuuluminen antaa anteeksi tai vaietaan tekoja joita muuten missään nimessä ei hyväksyttäisi tai sallittaisi. Esimerkkinä Turkin käymä sota Kurdeja vastaan.

Moniko teistä on itkenyt kurdistanilaisten puolesta, kironnut Turkin hyökkäykset tai olette käyneet osoittamassa mieltä Turkin lähetystön edessä? Mikä on kaksinaismoraalin tila yhteiskunnassamme??

Sodat eivät lopu sotimalla. Ihmiskunta lopettaa sodat, ryhmittymällä rauhan puolelle sotaa vastaan. Koskaan ei tule olemaan hyvää sotaa – kaikki sodat ovat pahoja ja tuomittavia.

Hannu Tiainen

Kihniö

23 vastausta artikkeliin “Sotaa vastaan”

 1. Nähdäkseni Ukrainassa on yksi sotiva osapuoli ja se toinen puolustaa oikeutta olemassa oloonsa.

  Miksi edellistä on mahdoton myöntää ?

  1. ”Miksi edellistä on mahdotonta myöntää?”
   Myönnän, että edellinon on näkemyksesi.

   Kommenttina lisättäköön, että näkemyksesi on puuttellinen kapeakatseisuudessan ja yksinkertaistettu. Maailma ei ole musta-valkoinen.

   Ensinnäkin Ukrainassa on monta osapuolta (Kiova, Donbass, Odessa, ja Krimi) joista kaikki puolustavat oikeutta olemassaoloonsa (ja/tai väestönsä oikeuksia). Lisäksi osapuolia ovat pääasiallisesti Venäjä, USA, EU, UK (ja muutama haja-asutusalue jossain päin maailmaa, kuten Kanada ja Australia, Etelä-Afrikka, ja sen sellaiset USA:n vasallivaltiot).

   Koko rumban tarkoitus on taklata yksinapaista maailmanjärjestystä vastustavat tahot pois (ensisijaisesti Euroopan) energia- ja sotateollisuusmarkkinoilta ja estää Kiinan nousu maailman talousmahdiksi.

   Ts. imperialistien kuolinkamppailun nappuloiksi ovat nyt viimeiseksi valiutuneet sekä Ukraina ja Venäjä (ja kaikki siltä väliltä, kuten aluekiistojen kohteena olevat Donetsk, Lugansk ja Krim)…

 2. Hannu,- Suomessa on ollut pinnan alla ryssäviha vuodesta 45 lähtien ja se on ollut ymmärretävää, kun Neuvostoliitto yritte tehdä maastamme itselleen reservaatin orjatyövoimalleen.
  Nyt kun Venäjä tekee samaa Ukrainassa, niin nyt tämä meidän ryssäviha on ryöpsähtänyt pidikkeistään ja kahdeksankymmentävuotiset patoutumat saavat oikeutuksensa.
  Kaikki varmasti tuomitsevat Venäjän brutaalin hyökkäyksen Ukrainaan, mutta koska valtiojohtommekin vakuuttaa, että meihin ei kohdistu sotilaallista uhkaa, niin mielestäni tässä venäjähysteriassa on kaikilta karannut mopo käsistä, kun kaasu on hirttänyt kiinni.
  Tämä ei ole puolustuspuhe venäjälle ja kukaan ei Venäjän oikeudetonta ja kansanmurhaan rinnastettavaa hyökkäystä hyväksy, mutta ehkä toivoisin kuitenkin että, ei levitettäisi enempää hysteriaa kansan keskuuteen median ja politikkojen toimesta, sillä kansalaiset ovat jo muutenkin koronasta johtuen joutuneet paniikkiin.

 3. Pitääkö Hannun kaivaa juuri nyt kaikki maailman sodat puolustaakseen, ettei tämä nyt mitään, mitä sotarikollinen Venäjä tekee ? Ei kyllä mene mitenkään jakeluun.

 4. Hannun jutussa oli paljon oikeaa asiaa mutta sellainen maku siitä jäi että katseet eivät saisi erityisemmin kääntyä Venäjän tekemiin julmuuksiin vaan koko maailman pahat voimat olisi samalla ja koko ajan tuomittava, sellaista idealismia. Ei riitä useimpien into ja voimat sellaiseen kaikki tai ei mitään suhtautumiseen.

 5. Turkin toimien vastustaminen on ollut aika haastavaa. Kun vähänkin kritisoit miten sulttaani lahtaa kurdeja, olet heti islamofoobikko, näin twiittaa sinulle ilmastonmuutosta vastustava vasemmistoaktivisti lomamatkaltaan Turkista. Mutta on sitä koitettu.

 6. On turha jauhaa paskaa ”kansanmurhasta”.
  Tiainen osaa aktiivisesti unohtaa, että sen siviilien murhaamisen ja väkivallan aloittivat punakapinalliset.
  Samoin Tiainen osaa aktiivisesti unohtaa, että suurin osa kuoli tauteihin ja nälkään, mistä kärsivät kaikki eivätkä pelkästään punaiset.

 7. HT : ”Typerintä mitä ihmiskunta voi tehdä. Raastaa ihmisten elämiä, raakuuksia, hävittää koteja, ekologisia tuhoja maapalloa kohtaan, kärsimystä nyt ja kauas tulevaisuuteen.”

  HT , tottunut Venäjän/Neuvostoliiton kävijä – menepä kertomaan sanomasi diktaattori Putinille.
  *
  HT on varmaan kuulut, että suurin osa tavallisista venäläisitä tukee Putinin käynnistämää hyökkäystä Ukrainaan – tämä kyllä varmasti johtuu Venäjän valhemediasta.

 8. Ihmetellä täyty mikä on HT:n pitkien sepustusten tavoite. Uskotko niiden lukevien PB:n bloggaajien muuttuvan suopeaksi Venäjän toimille Ukrainassa.
  .
  HT: ”Nyt ihmiset ovat raivoissaan. Mutta jos kysyn, oletteko lukeneet mitä kauheuksia tapahtui omassa maassamme sisällissodan aikaan ja varsinkin sen jälkeen. Maailman mittakaavassa, väestömäärään suhteutettuna tapahtui hirvittävä kansanmurha. Vastaajalle tulee vaivautunut olo ja vastahyökkäys, mitä se tähän kuuluu?”
  .
  Suora kysymys HT:lle oliko sinun sukulaisia tappamassa valkoisia?

  ********************************************************************************

  HT :”Miksi sodan täytyy tulla lähelle, että se koskettaa meitä? Miksi me käännämme selkämme Afganistanin sodan julmuuksille ja raakuuksille?”

  Muistatko HT mitä ryssät saivat aikaan vallattuaan Afganistanin?

  27. huhtikuuta 1978 kommunistinen PDPA aloitti vallankaappauksen Kabulissa armeijan tuella ja Daoud syöstiin vallasta ja maa julistettiin demokraattiseksi tasavallaksi.[11] Vallankumous tai -kaappaus on saanut nimensä tapahtumakuukauden paštunkielisestä nimestä eli saur-kuukaudesta (suom. härkä). Vallankumous oli lyhyt ja väkivaltainen. Presidentti perheineen ja lähimpine avustajineen surmattiin ja haudattiin joukkohautaan. [ Wikipedia]

 9. HT : ”Moniko teistä on itkenyt kurdistanilaisten puolesta, kironnut Turkin hyökkäykset tai olette käyneet osoittamassa mieltä Turkin lähetystön edessä? Mikä on kaksinaismoraalin tila yhteiskunnassamme??”

  HT, oletko itkenyt kurdien hyökkäyksien vuoksi?

  https://mepc.org/commentary/kurdish-terrorism-increases-turkey

  Kurdish Terrorism Increases in Turkey

  *
  Pienen Suomen Kansan ei kannata edes yrittää ratkoa tai edes sekaantua maailman kaikkiin konflikteihin.

 10. HT – sinusta on varmaan kiva kirjoittaa mitä olet päässäsi kehittänyt – välillä, kuitenkin, kannattaisi lukea edes vähän.

  1. Erityisesti rikollinen putinan valehtelijasakki ja Suomessakin nuo putinan hyödylliset idiootit.

 11. Ainuttakaan sotaa ei voi puolustella mistään kulmasta itseään saa puolustaa muttei tarvii alkaa sota tilaa terv tepivaari

  1. Niinpä, vaan nämä putinan hyödylliset idiootit vaativat Ukrainaa lovuttamaan rikollisen sodan edessä eivätkäputinaa lopettamaan sitä.

 12. Zaharova muijan kelpaa esittää kovista Kremlin bunkkereissa – menisitpä itse mukaan sotaan

  *****************************************************************************
  IS 25.5.2022

  Maria Zaharova latasi tylyn kommentin rauhansuunnitelmasta
  .
  Jos he toivovat Venäjän federaation tarttuvan mihinkään länsimaiseen suunnitelmaan, he eivät ole ymmärtäneet paljoa, Zaharova puolestaan lausui keskiviikkona.

  https://is.mediadelivery.fi/img/978/18e5b4e741b944b680d0762aeeb1c0a6.jpg.webp

  1. zaharovskaja räksyttää putina käskyjen mukaan ymmärtämättä, että ryssän suunnitelmat eivät tule kelpaamaan nyt eivätkä tulevaisuudessa.
   Ei voi kuin odottaa, että putinan sakki kaatuu.

   1. Missä kansalaissodassa ”raiskattin naisia ja tapettiin lapsia”? Tai ehkä tarkoitit partisaanien uhreja jatkosodan aikana?

    1. Ei Tiainen niistä välitä.
     Olivathan tekijät neukkulan ”huippusotilaita” eli siviilien raiskaajia ja murhaajia.

 13. Suora kysymys HT:lle oliko sinun sukulaisia tappamassa valkoisia?

  *
  Alla olevasta HT: ’ naisia raiskattiin, lapsia tapettiin.’

  Yllä oleva teksti istuu varsin hyvin kuvauksiin siitä mitä ryssät parastaikaan tekevät Ukrainassa.

  *
  HT: ”Nyt ihmiset ovat raivoissaan. Mutta jos kysyn, oletteko lukeneet mitä kauheuksia tapahtui omassa maassamme sisällissodan aikaan ja varsinkin sen jälkeen. Maailman mittakaavassa, väestömäärään suhteutettuna tapahtui hirvittävä kansanmurha. Vastaajalle tulee vaivautunut olo ja vastahyökkäys, mitä se tähän kuuluu?
  .
  Kyllä kuuluu, sanon. Ihmisen henki ei ollut pennin arvoinen. Syyttömiä haettettiin kodeista, naisia raiskattiin, lapsia tapettiin. Vankileireillä kidutettiin, rääkättiin, tapettiin montun reunalle, nälkään kuoltiin. Kun puhun tai kirjoitan näistä, sanotaan: Se oli silloin, mitä niitä kaivelemaan, nyt on nyt.”

  1. Näin se on Albanus.
   Suomen punakapinan aikaiset tapahtumat sopivasti liioiteltuina ovat riittävä puolustus Ukrainassa tehtäville sotarikoksille punaideologian kannattajan mielestä.

 14. Sotaa voi vastustaa aseitta pyörittämällä rukousmyllyjä kuten Tiibetissä, mutta silloin antautuu valloittajalle. Onko Venäjän alusmaat hyvinvoinnissa olevia?

Kommentoi