Vasemmistoliiton Natokanta tyrmistyttää

En vielä vuosi sitten voinut kuvitella suomalaisen työväenliikkeen, ainakaan sen vasemman laidan liittoutuvan Pohjois-Atlantin imperialismin kanssa. Imperialismin jota toisen maailmansodan jälkeen on Yhdysvallat johtanut raakalaismaisin ja verisin ottein, Naton toimiessa sen oikeana kätenä.

Me vanhemman polven vasemmistolaiset olemme nähneet ja kokeneet vuosien saatossa kuinka rautaisella otteella Yhdysvaltojen kapitalistinen läntinen imperialismi on ryövännyt ja raiskannut kolmansien maiden luonnonvaroja, tukahduttanut keinoja kaihtamatta eri maiden vapaustaisteluita.

Taistelimme Nelson Mandelan vapauttamisen puolesta Etelä-Afrikan apartheidin ikeen alta jota USA kylmästi tuki omia etujaan turvatakseen. Ja monia monia muita kamppailuja, joita kävimme kansojen itsemäärämisoikeuksien puolesta. Yhä kapitalismin kehto Yhdysvallat pitää muuta maailmaa varpaillaan käydessään kuolinkamppailuaan alistamalla muita komentonsa alle.

Meille kommunisteille on aina ollut itsestään selvä lainalaisuus mitä on kapitalismi ja sen imperialismin vaihe. Olin käsityksessä, että myös Vasemmistoliiton sisällä tämä yhä on selvä asia. Olihan SKDL/SKP:n alasajon jälkeen 1990 luvun alussa uuteen Vasemmistoliittoon siirtynyt iso osa tovereita.

Syy miksi en heti alussa lähtenyt mukaan Vasemmistoliittoon oli se, että olisi pitänyt luopua kommunistisen puolueen jäsenyydestä ja toisaalta taas olin valtavan pettynyt Neuvostoliiton romahdukseen ja aioin jättää politiikan kokonaan.

Mihin koira karvoistaan pääsee, joten palasin aikanaan yhteiskunnallisiin asioihin mukaan. Yhä kuitenkin karsastin Vasemmistoliittoa, koska näin ja koin kuinka kovalla kädellä siellä kohdeltiin esim. Esko-Juhani Tennilää, Mikko Kuoppaa ja myöhemmin Markus Mustajärveä ja Jyrki Yrttiahoa.

Juha Sipilän kovaa oikeistolaista politiikkaa tehneen hallituksen aikana aloin miettiä todenteolla miten saada vasemmistolainen työväenliike vastavoimaksi porvarilliselle hegemonialle. Ja nimenomaan sosialidemokraateista vasemmalla olevat koottua yhteen. Siitä ei sen valmiimpaa koskaan tullut, ei ainakaan tähän päivään mennessä.

Olin kuitenkin ensialkuun ollut melko tyytyväinen Sanna Marinin hallitukseen. Pidin Marinia vasemmistolaisena demarina ja yhdessä Vasemmistoliiton kanssa saivat hyviä asioita vietyä eteenpäin, huolimatta koronan riivamasta yhteiskunnasta.

Ajattelin naivisti saavani mukaan muitakin empijöitä, liittymällä Vasemmistoliittoon, josko sittenkin Vasemmistoliitto olisi se kokoava voima työväenliikkeen vasemman laidan yhtenäisyydelle. Olin aidosti innoissani ja tein töitä pitkästä aikaa tunteella, että tästä syntyy jotakin – kunnes hallituksen eteen tuli hävittäjähankinnat.

Koko ikäni asevarustelua vastaan kamppailua käyneenä, oli valtava takaisku kuinka Vasemmistoliitto nieli uusien hävittäjien hankinnat. Pettymys oli kova ja olin ymmälläni, eikö tosiaan muisteta ketkä sodista eniten kärsivät? Työläiset ja työväenluokka, eikö sen kuuluisi olla jokaisen kommunistin, sosialistin ja edistyksellisen rauhaa, ystävyyttä ja solidaarisuutta ajavan selkäytimessä??

Sinnittelin kuitenkin mukana, mutta Ukrainan sota toi mustia pilviä elämääni. Kaiken nähneenä työväenliikkeen veteraanina oli kamala järkytys, kuinka Marinin johdolla työväenpuolueista hallituksessa tuli militarismin kannattajia ja mukana olevia. Ihan itku pääsi kun kuunteli pääministerin Marinin solvauksia ja muita ulostuloja. Mihin oli kadonnut diplomatia, mihin rauhanaate ja hallituksen ja Suomen valtionjohdon sovittelijan rooli? Me kaikki olemme tuominneet Venäjän hyökkäyksen, mutta se, että maamme ja sen hallituksen vasemmisto lähti yksituumaisesti aseistamaan sotaa käyvää maata, oli jotain aivan sietämätöntä.

Eilen 7.5 2022 Ilta- Sanomat kertoi Venäjän väittäneen tuhonneensa USA; n ja EU; n (Suomen) asevarastoja Ukrainassa. Jos asiassa on perää, niin siinä hetkessä Suomenkin sadoilla miljoonilla luovuttamia aseita tuhoutui taivaan tuuliin. Tuuliin joilla olisi ollut käyttöä hoitajien, kunta-alan työntekijöiden palkkojen korotuksiin ja moniin muihiin tärkeisiin sosiaalisiin kohteisiin. Voiko karmeampaa esimerkkiä työväenpuolueiden alennustilasta olla??

Muutamassa yössä hukattiin se arvokas työ jota melkien 80 vuotta oli hyvässä hengessä naapurin kanssa rakennettu. Sen myötä myös hyvinvointivaltio alkoi rakentua, kunnes 1987 Kokoomuksen päästyä hallitukseen sen alasajo alkoi. Ja yhä edelleen Kokoomus vetelee naruista.

Hetkessä saatiin myös sotapsykoosi aikaan. Vihdoin viimeinen Kokoomuksen natotus alkoi kantaa hedelmää. Käsittämätöntä kuinka tähän sotkeentui vasemmistolainen työväenliike? No, tannerilaiset sosialidemokraatit ovat aina vihanneet Venäjää, mutta että Vasemmistoliitto – aivan anteeksiantamatonta.

Hyvät ystävät ja toverit. Odotin eilistä Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokousta sydän kylmänä. Toivoin, että järjen ja aatteen sekä arvomaailman ääni olisi kantanut Naton vastustamiseen ja hallituksesta pois jättäytymiseen, jos hallitus vie Nato asian eteenpäin.

Näin ei käynyt. En vain voi olla enää puolueen jäsen. En halua historian kirjoihin nimeäni, jonka työväenpuolue hyväksyi liittoutumisen läntisen imperialismin kanssa. On surullista ja ikävää kuinka Vasemmistoliitto näin repäisi itsensä irti suomalaisen työväenliikkeen juurista joista toverimme ovat taistelleet ja vaalineet.

Olen Pirkanmaan Hyvinvointialueen erään valiokunnan varajäsen, puolue tai piiri päättäköön voinko jatkaa sitoutumattomana. Pyydän anteeksi äänestäjiltäni jotka minulle antoivat äänen puolueen perusteella. Mutta en vain olisi voinut elää aatteeni ja arvomaailmani mukaisesti, jos jatkaisin puolueessa.

Hannu Tiainen

Kihniö

8.5 2022

23 vastausta artikkeliin “Vasemmistoliiton Natokanta tyrmistyttää”

  1. Minä olen iloinen siitä, että vasemmistoliittokin asettuu Suomen turvallisuutta tukemaan ja hylkää vihollisnaapurin etupiiriin alistumiseen ja häikäilettömän diktatuurin alistetttuksi tulemiselle.
    Vasemmistoliitto voi edelleenkin ajaa työväenluokan asiaa ja sulkea ulos itsensä kuvitteellisesta itänaapurin rauhan aatteesta, kommunismidiktatuurista, jossa ihminen on vain häkäilemättömän konediktaattorin mutteri.

  2. Työväenliikkeessä on tehty raskaita virheitä kun on pragmaattisen edunvalvonnan asemesta lähdetty nimeämään kansainvälisen politiikan piiristä hyviksiä ja pahiksia joita teoreettisen ideologian perusteella. kannattaa ja joita vastustaa. Tannerilainen työväenliike ymmärsi tämän, pitäytyi siinä mikä oli mahdollista tässä ja nyt ja saavutti hyviä tuloksia työväestölle ja siinä sivussa muillekin säädyille.

  3. Minunkin silmissäni on vasemmiston selkäranka valahtanut housuihin NATO myönteisyytensä vuoksi. Enkä nyt rupea Amerikkaa kehumaan en haukkumaan mutta kommunismin näen kauheana vitsauksena ihmiskunnalle.

  4. En näe mitä järkeä vasemmistolla olisi tukea Venäjän imperialistista maata ja olla mukana vastustamassa Natoa …

    1. Eli rikollista ei saa kutsua oikealla nimellään?
      Vai onko kyse ideologisesta uskosta?

    2. Mitenkäs Tiainen puolustelet tuon imperialistisen roistovaltion tekemisiä nyt?
      P.S. Käyttämäni nimitys on pätevä varkaasta niin kauan kuin tuo imperialistinen roistovaltio pitää hallussaan sukuni omaisuutta eikä luovuta sitä laillisille omistajilleen kansainvälisten sopimusten mukaan tai maksa siitä asiallista korvausta.

  5. Hyvä että kansa on yhtenäinen Nato-kannassa.
    Aitoa vasemmistoa ei taida olla sillä sielläkin toteutuu harvainvalta.

  6. Ei voi elää rauhanomaista rinnakkaiseloa valtion kanssa joka tällä hetkellä käy rikollista hyökkäyssotaa. Natojäsenyydessä hyvät puolet voittavat huonot puolet.

  7. Tavallaan ihailen Hannun määrätietoisuutta tässä. takki ei käänny heti kun pieni tuuli puhaltaa.

    Olen täysin eri mieltä aiheesta, mutta annan arvoa sille että pitää kiinni siitä mihin uskoo.

  8. Ymmärrän toki ideologian, mutta en sitä, että yhden rikollisesti toimivan sakin tekosista ei piitata ja vastustetaan jotain pelkän tosiasioista piittaamattoman ideologian nimissä.
    Suomen suojaamisen vastustaminen on toki ollut vasureiden ideologinen peruslinja eikä sille typeryydelle mitään voi.

    1. No, ei se nyt ihan noin mene. Noita pesii persuissa, vasureissa, demarrissa ja kepussa, mutta ovat pieni vähemmistö.
      Mutta, ne jotka syyttävät venäjän tekemiä rikoksia ihmisyyttä vastaan, lapsille, rasiskatuille, murhatuille muiden syyksi, täytyy sanoa, että sokeus ja harhaisuus on hirvittävä.

  9. Aatteen sokaisema kommaria ei mikään muuttaa voi.

    EHT: ”Eilen 7.5 2022 Ilta- Sanomat kertoi Venäjän väittäneen tuhonneensa USA; n ja EU; n (Suomen) asevarastoja Ukrainassa. Jos asiassa on perää, niin siinä hetkessä Suomenkin sadoilla miljoonilla luovuttamia aseita tuhoutui taivaan tuuliin. ”

    Kommaria kiinnostaa vain raha ja materiaali.

    Kommaria ei kiinnosta 20000 ( ..30000) kuolleen venäläisen sotilaan kohtalo.

    Kommaria ei kiinnosta tuhansien päähän ammuttujen ukrainalaisten siviilien kohtalo.

    Kommaria ei kiinnosta tuhannet ryssien (n.s) sotilaiden raiskaamat naiset, tyttö- ja poikalapset

    *****************************************************************
    Ryssien tuhot Ukrainassa ovat vertaansa vailla. Missään muualla toisen maailmansodan jälkeen ei ole nähty tällaista tuhoa. Putin ja hänen hännystelijänsä kutsuvat tätä erikoisoperaatioksi.

    *
    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008678707.html

    Kuvat paljastavat Mariupolin tuhon – katso, miltä kaupunki näytti ennen ja millainen näky on nyt

    Ankarasti pommitettu ja kovia tuhoja kärsinyt Mariupol on aiemmin tunnettu yli 400 000 asukkaan teollisuus- ja satamakaupunkina.

  10. HK. ”Meille kommunisteille on aina ollut itsestään selvä lainalaisuus..”

    Tarkoittaako HK myös Stalinin ajan kommunistivaltiota Neuvostoliittoa?

    Tuskin hän tarkoittaa Putinin ajan Venäjää? – maa, jossa oikeuslaitos harjoittaa mielivaltaa

  11. HT:” Sinnittelin kuitenkin mukana, mutta Ukrainan sota toi mustia pilviä elämääni.”

    Jokainen ajattelee vain itseään (vai?) -niin näyttää ainakin HT

    Ryssien hyökkäys Ukrainaan on luonut mustia pilviä kaikkien urainalaisten elämään vuosiksi eteenpäin.

  12. Oliko se nyt loppuviikosta, kun Vasemmistoliitto piti kokoustaan, ainakin Yle teki haastattelujaan. Silloin Li Andersson sanoi olevansa vastaan, mutta pakko oli äänestää natomyönteisesti, koska hän ei halunnut siitä muodostuvan hallituskysymystä. Samassa tilaisuudessa haastateltiin paria herrasmiestä, kumpainenkin sanoi, että pakkohan heidän oli äänestää vastaisesti ihan vaan periaatteen vuoksi.

    Kuinkahan moni äänesti itse natoasian myönteisesti, tai vastaan.

    1. Vasureista enemmistö äänestää vastaan periaatteella ”neukkula” hyvä – USA ja Nato paha.
      Ei siinä ”neukkulan” rikoksista välitetä, kunhan ”pahaa” saadaan vastustaa – vai mitä Tiainen?

  13. Mitenkäs Hannu selität sen että ”tuomitset Venäjän hyökkäyksen” mutta Ukrainalle ei saisi antaa aseita puolustautumiseen? Ja eikö hyökkäys naapurimaahan ja yritys liittää se omaan maahan ole juuri sitä imperialismia? Vai onko imperialismi jotain muuta?

    1. Kommunisteille imperialismi on vain ja ainoastaan lännen asia.
      Entinen neukkula ei heidän mielestään ollut imperialistinen, vaikka piti laittomasti vallassaan ja miehitettynä useita ennen itsenäisiä valtioita.
      Myöskää putinan puuhailu ei sen perusteella voi olla imperialismia, koska tekijä ei ole länsimaa.
      Se, että muka tuomitsee hyökkäyksen, mutta hyökättyä ei saisi auttaa asein, on juuri tyypillistä kommunistien kaksinaamaisuutta.

  14. Sanon vielä, että todellinen Venäjän ystävä vastustaa Putinin hallintoa koska se vie maan sotaan ja köyhyyteen. Siellä Venäjällä ne rahat pitäisi käyttää kansan hyväksi eikä Putinin palatseihin ja uusien hyoersoonisten ydinaseiden kehittelyyn joilla sitten uhkaillaan koko maailmaa tuholla. Ja säästyisi niiden nuorten miesten henki jotka nyt on lähetetty Ukrainaan kuolemaan Putinin imperialististen haaveiden takia. Kukaan aito Venäjän ystävä ei voi muuta kuin toivoa nopeaa loppua tuolle hirmuhallinnolle.

  15. Laukkuryssien aika on mennyttä jolloin raja ylitettiin puolin ja toisin ilman valvontaa.
    Natorajana raja tulee olemaan kallis valvottavaksi ja ylläpidettäväksi, mutta entiseen ei ole paluuta ei edes Suomen kommunisteilla. Voisipa muistella sitäkin aikaa jolloin sinne mentiin aina Amerikasta asti ja ottivat vastaan avosylin mutta mitenkäs kävikään? Olisko hyvä muistaa myös miten ovat omia kohdelleet?

  16. Hyvä kirjoitus Hannu Tiaiselta. Olen täysin samaa mieltä ja lienen samaa ikäluokkaakin koska olen kokenut suunnilleen samat tapahtumat (apartheidin, Vietnamin sodan, jne. vastustamisen) omakohtaisesti sekä luonnollisesti työväenluokan asian ajamisen. Myös minua tyrmistyttää se miten Vasemmistoliitto näyttää siirtyneen luokkavihollisen puolelle niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

    Liitossa Yhdysvaltain imperialismin kanssa ajaudumme lopulta samankaltaiseen yhteiskuntaan kuin siellä, missä rikkain prosentti kansasta omistaa puolet kaikesta ja köyhin neljännes yrittää tehdä jopa neljää työtä pysyäkseen hengissä. Kaikkein köyhimmät elävät kaduilla, tai muissa tilpäisasunnoissa ilman terveydenhoitoa tai muutakaan sosiaaliturvaa. Keskiluokkakin hupenee kovaa vauhtia.

    Jossain kohtaa tulee kuitenkin raja vastaan ja systeemi romahtaa Yhdysvalloissa se voi tapahtua piankin. Nyt on ainakin selvää se, että yksinapainen maailma muuttuu moninapaiseksi. Kiina ja Intia ohittavat Yhdysvallat (Kiina on sen jo tehnytkin) ja Venäjä myös tulee lähelle entistä suurvalta-asemaansa.

    Viimeisimmässä Maailmanpankin katsauksessa Venäjän talous oli kasvanut Euroopan suurimmaksi ja 5. suurimmaksi koko maailmassa (kasvua v. 2022 n.2,5% sodasta huolimatta). Samalla Venäjä ohitti Saksan, jonka talous kyykkää. Siihen ovat vaikuttaneet Venäjä-pakotteet sekä Saksan liittolaisten räjäyttämät Nordestream-kaasuputket. Yhdysvallat ei suinkaan ole Euroopan ystävä vaan kilpailija. EU tekee sen pillin mukaan tanssiessaan itsemurhaa – ja hyvä niin.

    Koko ”länsi”, jos mukaan luetaan myös sellaiset ”länsimaat” kuten Japani, Australia ja Uusi-Seelanti, käsittää vain n. 15% maailman väestöstä. ”Valkoisen miehen” (eli länsimaiden) kolonialismi on tulossa tiensä päähän. Siinä vaiheessa Li Andersonin ja muiden maansa ja aatteensa myyneiden paikka on jo historian roskakorissa.

    Nimimerkkini tulee siitä, että olen koko aikuisen ikäni ollut piikki porvarin lihassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *