Hiekan ja sepelin kylväminen on suurin syy pölyongelmiin – eivät nastat

https://yle.fi/uutiset/3-12358443

”Hiekkaa ja sepeliä on kylvetty jäisille kaduille niin paljon, että sitä kerätään Helsingissä pois vielä pitkään vapun jälkeenkin

Ilmanlaatu on tällä hetkellä paikoin huono Uudellamaalla, etenkin pääväylillä. Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna.”

Levitetty hiekka jauhautuu pölyksi niin nasta- kuin kitkarenkaidenkin alla samalla tavalla.

Kitkarenkaiden lamellit on muotoiltu lisäämään pitoa kaikin keinoin, minkä seurauksena ne nostavat pölyn ilmaan paljon nastarengasta tehokkaammin.

Pölyongelmatjohtuvat pääosin nimenomaan hiekan levittämisestä ja kitkarenkaista eikä suinkaan nastojen aikaansaamasta kulutuksesta tien pinnassa.

 

10 vastausta artikkeliin “Hiekan ja sepelin kylväminen on suurin syy pölyongelmiin – eivät nastat”

 1. Meidän yksi naapuri kulki Tampereen kaupungin katusepeliä pesemässä. Ei ole tullut puheeksi tekeekö sitä vielä, mutta viimekevään ja syksyn kuitenkin. Sitten se taas kylvettiin pitkin katuja ja säästettiin miljoonia.

 2. Pitää myös ottaa huomioon että sitä hiekkaa jos ei kylvetä paljonko siinä menee ranteita lonkkaluita ja nilkkoja hajalle ja paljonko se maksaa

  Kivusta ei tiedä siinä kukaan sanoa mitään jota taatusti myös on enemmän kun vakuutus yhtiöiden salapoliisit asiasta ymmärtää

  Ja paljonko maksaa autojen korjaukset kun menee pelliä taikka muovia kasaan vaikka ei aina ole edes toista osapuolta

  Pölyä siitä hiekasta aina tulee joskus aika paljonkin siitä ei ole epäilystä

  Taitaa olla että kerran vuodessa tuleva pöly on pienempi haitta kun tuplaten nilka ja rannevammat kustantaa terv tepivaari

  1. Totta se näin on.
   Valitettavasti se pöly on siitä seurausta ja joku räksytttää joka vuosi nastarenkaista.
   Kuitenkin ne säästyneet vammat menevät kannattavuudessaan tuon pölyräksytyksen yli mennen tullen.
   Toki sitä hiekkaa voisi ehkä aikaisemmin alkaa poistaa pölyhaitan pienentämiseksi ja niitä keruulaitteita vesihuuhteluineen kehitellä paremmiksi.

 3. Juuri noin ne asiat paranee koska emme me talvella voi olla hiekkaa käyttämättä terv tepivaari

 4. Hieman harhaanjohtava tuo uutinen. Hiekkaahan sinne tielle ei saa laittaa vaan kalliosta murskattua ja seulottua sepeliä. Raekooltaan 3-6 mm. Lisäksi ainakin osa tekijöistä pesee sepelin ennenkuin se menee asiakkaalle. Mitä tulee sepelin rikkoutumiseen tiestöllä niin kyllä ne nastat rikkoo huomattavasti tehokkaammin kiveä kuin pehmeä kitkarengas.

  1. Tiellä oleva aines hankautuu renkaan ja kadun välissä ja siinä on aivan sama, onko se kitka- vai nastarengas.
   Nastarengas toki hienontaa nastalla asfalttia, mutta se kiviaines kumin ja asfaltin välissä tekee aivan saman eli jälleen on aivan sama, onko kumi kitka- vai nastarenkaassa.
   Myös niiden kiviainesrakeiden määrä pintaa kohden on moninkertainen nastojen määrään verrattuna, joten on turha räksyttää nastoista.
   Edelleen kitkarenkaiden lamellien rakenne nostaa pölyä ilmaan paljon nastarenkaita tehokkaammin eli ilman pölyämiseen ovat erityisesi syynä kitkarenkaat.
   P.S. Missähän lakipykälässä muka hiekan käyttö on kielletty?

   1. Lakipykälistä en tiedä tarkemmin, mutta parikymmentä vuotta olen noita tuotteita ollut tekemässä. Asiakkaitten yksi laatuvaatimus on ollut, että hiekkaa ei saa hiekoitussepelin sekaan tulla, Ja ovat hyvinkin tarkkoja ko. asiasta.

    1. Noita murskeita ja hiekkaa ei pidä sekoittaa keskenään sehän on selviö mutta kyllä hiekkaa saa kotipihaan kylvää liukkauden estoon ja näin säästää vaikka nilkkansa ehjänä
     Mutta kun ostat murseketta siellä ei hiekkaa saa olla sehän on selviö terv tepivaari

    2. Se on katsos ilpo ihan eri asia, että, mitä asiakkaat vaativat, ja, mitä saa muuten tehdä.

 5. No nimi nyt voi olla ihan mikä vaan sepeliä se on mitä tielle kylvetään 7 jyvää euun direktiivin mukaan

  Mutta pölyksi se sepelikin menee tosin hitaammin kun hiekka

  Nuot kitkat niistöä tuleva hyöty on vain siinä ettei tarvii vaihdella niitä keväällä ei syksyllä

  Mutta eipä mitään muuta hyötyä sitten ole kulutuskin nousee kun ne on alla terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *