Kyllä saamelaisia sitten sorsitaan…

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hallitus-kielsi-tenojoen-lohen-kalastamisen-tana-kesana-taysin-valtiovalta-ei-millaan-tavalla-ole-huomioinut-saamelaisten-oikeuksia/8441904

”Ymmärrämmehän toki, että tavallisen kansan voi olla vähän vaikea käsittää Tenon kalastukseen liittyviä ominaispiirteitä. Mutta valtiovalta vähän ihmetyttää, eikä ihan vähänkään, paikkakuntalaisia. Se ei millään tavalla ole ottanut huomioon näitä saamelaisten oikeuksia, joita perustuslain pitäisi turvata, Aikio syyttää.”

Saamelaisten siis pitäisi saada kalastaa lohikannasta ja sen tulevaisuudesta piittaamatta, koska se on heidän ”oikeutensa”.

Seuraukset ja vastuu sitten puolestaan on muilla kuin heillä.

Ymmärrän toki, että saamelaisten ”oikeudet” menevät tosiasioiden ja terveen järjen ohi…

8 vastausta artikkeliin “Kyllä saamelaisia sitten sorsitaan…”

 1. Vuonna 2001 heinäkuussa tuli käytyä tenojoella. Itse en saanut kalaa mutta kalakaverini sai rannalta virvelillä 2,5 kiloisen merilohen. Paistettiin se heti nuotiolla ja olihan rasvaista ja herkullista. Nyt tuo lohen kalastamiskielto tenolla on täysin perusteltu ja se pitäisi saamelaistenkin ymmärtää.

   1. Paikalliset saamelaiset rosvoavat jo kaikesta muutenkin yli kohtuuden, joten tuo kielto kalakannan suojelemiseksi on kohtuullinen.
    Kiintiöt ovat täysin pätemättömiä noille paikallisille.

 2. Järviämme ei osata hyödyntää.
  Oikein hoidettuna voitaisiin tuottaa kalaa yli oman tarpeen.

 3. Saamelaisia on kuulemma sorsittu aina.

  Kun kansainvälinen Greenpeace tuli hillumaan Ylä-Lappin vuonna 2005, kerrottiin että sen olivat tilanneet saamelaispoliitikko Pekka Aikio ja kumppanit.

  Inarinsaamelainen Jouni Kitti kirjoitti silloin Lapin Kansassa, että ”Aikion porukan” tarkoitus oli GP:n avulla suorittaa Ylä-Lapissa etninen puhdistus eli tarkoitus oli polkea inarinsaamelaiset suohon. Ja muistaakseni Jouni Kitti esitti, ettei tietyille Ylä-lapin saamelaisille voi palauttaa menetettyjä oikeuksia koska heiltä ei ole koskaan mitään oikeuksia vietykään.

  Sinä vuonna kun kansainvälinen GP miehitti kevättalven Ylä-Lappia, oli Lapin Kansan mielipidepalta sakeanaan ko.miehitystä koskevia kirjoituksia puolesta ja vastaan.
  Ja osallistuinhan siihen minäkin omalla vaatimattomalla panoksellani.
  Ja sanottakoon vielä, että kyseisen episodin jälkeen olen käytänyt Greenpeacen nimeä kirosanana enkä taida olla siinä lajissa ainoa.

  http://veikkovaananen.blogspot.com/2012/05/jouni-kitti-kiitetty-ja-vihattu.html

 4. Mielestäni patokalastaminen pitäisi kieltää kaikissa Suomen joissa joihin lohet ja taimenet nousevat.

Kommentoi