Saamelaiskäräjien puheenjohtaja ihmettelee keskustan venkoilua – venkoilee itse selkeästi

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000009199887.html

”Saamelaiskäräjien puheenjohtaja ihmettelee keskustan venkoilua – oikoo nyt virheellisiä väitteitä julkisuudessa”

”Yhtäkään yksittäistä ihmistä ei poisteta, vaan vaaliluettelo kootaan alusta uudelleen yhdenvertaisesti. Tämä on ainut tapa, jotta ihmisoikeusloukkauksilta vältytään.”

Tämähän tarkoittaa selkeäti, että vaaliluettelo tehdään uusiksi ja valitaan hnkilöt uudelleen niin, että osa nykyisistä heivataan pihalle.

Jostain syystä tämä kiero ilmaisu ei yllätä.

23 vastausta artikkeliin “Saamelaiskäräjien puheenjohtaja ihmettelee keskustan venkoilua – venkoilee itse selkeästi”

 1. Olen ihan aikuisten oikeasti koittanut lukea ja tutkia asiaa, että ymmärtäisin mistä kyse. Eri asiantuntijat tuntuvat olevan lähinnä siitä yhtä mieltä, että ei ole ratkaisua joka olisi kaikille edes tyydyttävä (Ykkösaamu, Politiikkaradio). Kepu tietenkin haluaa ratkaisun jossa kepulaiset saisivat paremmin paikkoja, punavihreät niitä jossa punavihreät saisivat paremmin paikkoja – peruspolitiikkaa.

  Sanotaan, että alkuperäiskansan pitää saada päättää ketkä heitä edustavat – tietenkin näin. Vaan kun ensin pitäisi päättää mikä on se alkuperäiskansa, joka voisi päättää mikä se alkuperäiskansa on. Muna ja kana.

  En usko, että demarit tuovat parasta mahdollista esitystä. Enkä usko että kepukaan toisi. Tai kukaan muukaan. Sellaista ei ole. On vain huonoja ja enemmän huonoja ehdotuksia.

 2. Siltä näyttää, että Marin koittaa saada päähänsä jollain konstilla yhden jo valmiiksi virttyneen sulan…

 3. Kysymys on siitä, että Suomen on tehtävä muutos EU- ihmisoikeuspykälän vaatimuksiin pian määrittelemällä perustellusti, kuka on saamelainen alkuperäiskansan määritelmän mukaan.
  Siihen ei auta mitkään puhtaasti siellä vain asuminen tai maan omistaminen, vaan saamelaiset sukujuuret kielineen.
  Nyt käräjille on pesiytynyt muuta poliittista joukkoa muin määritelmin ja he pitävät nyt melua kepun siunauksella.
  Halitus ja käräjien pj. on oikealla asialla pl. Kepu.

 4. Saamelaiskäräjät ovat itsekin kahtiajakaantuneet siitä ”kuka on saamelainen” – jos he eivät itsekään tiedä, miten joku Helsingin herra voisi tietää?

 5. Olen kääntynyt tässä Kepun kannalle. Jos sukupuolikin pitää saada määritellä oman kokemuksen perusteella niin millä perusteella joku itsensä saamelaiseksi kokeva ei voi olla saamelainen?

 6. https://jounikitti.fi/suomi/politiikka/uusiyritys.html

  Hallitus on viimein saanut käsiteltäväksi esityksen saamelaiskäräjälain muuttamiseksi. Esitys on saamelaiskäräjäpainotteinen, sen enemmistön tavoitteiden mukainen. Se ohittaa kaikkein tärkeimmän saamelaisryhmän – statuksettomat saamelaiset jättäen heidät tuuliajolle.

  Parempi olisi vetää esitys takaisin, koska se ei koske Suomen 10 000 saamelaisesta kuin 3000 saamelaista jotka asuvat laissa määritellyllä Saamelaisten kotiseutualueilla.
  Suurin osa saamelaisista, yli 7000 asuu muualla Lapissa ja Suomessa.
  Helsingin Sanomissa 11.11.2022 oikeusministeri Henrikssonin kirjoitus noudatteli samaa vanhaa hokemaa, jolla hän puolusti 2015 rauennutta esitystä – esitystä, jonka saamelaiskäräjät hylkäsi.
  Selvennyksen vuoksi on todettava, ettei uusin esitys poista tiedossa olevia ongelmia, vaan aiheuttaa niitä lisää. kaikkien saamelaisten huomioimiseksi tulisi tehdä kunnollinen väestölaskenta ja olosuhdekartotus.
  ———————————————–
  Tietoja kirjoittajasta: Inarinsaamelainen Jouni Kitti (s. 1943), Saamenkielisen Sabmales-lehden päätoimittajana 1981-1988, saamelaiskäräjien ex-jäsen. Jouni Kitti työskenteli eläkkeelle jäämiseen asti maa- ja metsätalousministeriön kala- ja riistaosaston vapaa-ajan kalatalouden tarkastajana.

  1. Hyvin toispuolueellinen kirjoitus:

   -Tottakai saamelaisia asuu pitkin maailmaa, mutta eivät ole tai äänestä tai edusta saamelaiskäräjillä. Eräs opetushallituksen pääjohtajakin oli saamelainen.
   – Ja, että koko asia on väärä, kun oikeusministeri on RKP:stä, on käsittämätön.
   – Kun lakiasetus annetaan, niin sitä voidaan korjata myöhemmin, jos siinä on korjattavaa
   – Siirretään epäsopua taas eteenpäin seuraaville hallituksille ja vältetään ratkaisuehdotuksia.
   – EU- tuomioistun ohitetaan ja Suomi saa leiman koko kansana ihmisoikeuksia syrjivänä maana.

   Kyllä kaikki lakia vastustavat voimat on nyt pantu liikkeelle.
   Kepu vetää nyt maton jalkojensa alta lopullisesti- hyvästi !

 7. Aika jäätävä ajatus että tässä pitäisi kääntyä sokeasti vallanpitäjän puolelle. Muutenkin tämä ajatus ihmisten etnis-rodullisesta lokeroinnista on jotain minkä luulin jääneen historiaan.

  Oleellisin pointti on tässä: mitä tahansa hallitus nyt tekeekin, saamelaiset häviävät. Kysymys on vain ketkä heistä. Veikkaan että enemmistö. Hallitus on tehnyt surkeaa työtä tasa-arvoaiheissa muutenkin (SK:n selvitys), joten on syytä olettaa sen tekevän surkeaa työtä tässäkin.

 8. RKP Anna-Maja lienee se oikea taho joka on tehnyt parhaansa ja hallitus kannattaa paitsi kepu.

 9. Varsinaisesta asiasta en tiedä juuri mitään, enkä ole siihen perehtynyt, mutta sen tiedän, että saamelaiset ovat kovia tappelemaan keskenään ja ovat aina olleet.

  Yhteisymmärrystä ei lienet muusta löydy kuin viinan juonnista, jossa ovat hyviä ja petoeläin korvausten hakemisesta, jossa ovat vieläkin parempia, sama poro rahastetaan moneen kertaan.

  Hauskaa kööriä saunassa.

 10. Tämän inarinsaamelaisen Jouni Kitin tulin tuntemaan 2005 kun kansainvälinen Greenpeace piti leiriä Inarissa tarkoituksenaan saada näkyvyyttä metsäsertifikaatilleen alkuperäiskansa-aatteella ratsastaen.
  Kitti kirjoitteli silloin Lapin Kansan mielipidesivulle ja sanoi Aikion porukan tilanneen GP:n (”Aikion porukka” oli näitä Norjan puolelta Suomen lappiin muuttaneita saamelaisia) Lappiin, tarkoituksena oli etninen puhdistus. Inarinsaamelaiset oli tarkoitus polkea jänkään. Eikä Jouni Kitti ollut suinkaan tämän käsityksensä kanssa yksin. Myös monet muut inarinsaamelaiset olivat samaa mieltä.

  Koska rikollisjärjestö Greenpeace osaa panna tunteet liikkeelle, LK:n mielipidesivulla kävi silloin sellainen kähinä, että sivutuotteena mm. minulle selvisi varsin paljon uutta tietoa Ylä-Lapin asukkaista ja etnisistä kiemuroista. Osallistuin keskusteluun minäkin omalla vaatimattomalla panoksellani ja toivotin GP:n ja sitä tukevat suomalaiset viherhörhöt (joihin kuului myös maaherra Hannele Pokka) enemmän tai vähemmän kohteliaasti korjaamaan luunsa pois näistä kairoista.

  Mitä tulee saamelaisten saamaan alkuperäiskansastatukseen, en ole ollenkaan varma, että he olisivat olleet täällä ennen suomalaisia.
  Kyllähän saamelaisia sorrettiin ja kurmuutettiin silloin ennen: heitä verottivat ja alistivat niin suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset kuin venäläiset.
  Summa summarum: Saamelaiset painivat kuitenkin eri sarjassa kuin esim. Kanadan ja Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaat.

 11. Olen seurannut saamelaisuutisia ja aina ne kitisevät jostakin. Jos ne eivät hauku Suomen, Ruotsin ja Norjan valtioita, ne riitelevät keskenään. – Tämä puhe saamelaisten oikeudesta harjoittaa perinteisiä elinkeinojaan on enemmän tai vähemmän pittoreskia. Mitä perinteistä on esim. porojen loislääkinnässä, siinä että moottorikelkoilla viedään poroille talvella jäkälää ja muuta ravintoa kairaan, kerätään poroja syksyllä erotukseen mönkijöiden, älypuhelimien ja helikoptereiden myötävaikutuksella?

 12. ”Saamelaiskäräjien ajama malli maaoikeuksien järjestämiseksi tuo saamelaisille ja lappalaisille enemmän ristiriitoja kuin mitä sillä pyritään poistamaan. Harva näyttää muistavan minkälaisia vaikeuksiin joutuivat itärajan takana asuvat saamelaiset kommunistivallan aikana. Neuvostoliitossa suoritettiin saman tyyppisiä maanomistusta ja hallintaa koskevia kokeiluja kuin mistä Suomessa nyt keskustellaan. Siellä tällainen utopia käytännössä ei toiminut alkuunkaan. Ruotsalaisen kansanpuolueen kannattaisi ryhtyä valmistelemaan lakiesitystä, jonka perusteella täällä etelässä rannikkoalueen kuntiin voitaisiin ryhtyä muodostamaan samantapaisia kalastukolhooseja kuin mitä saamelaiskäräjät ajaa Ylä-Lappiin RKP:n tuella muodostettavaksi.”

  Lainaus tänne linkittämästäni Jouni kitin kirjoituksesta.

 13. Ensi kertaa tänään oli vähän avattu aiheita Uutispodcastissa. Erinomaista asiantuntemusta ja erinomaisia vastauksia. Ongelma vaan että nyt kysymyksiä on kahta enemmän.

  Laki määrittää saamelaiskäräjien äänestäjien listan – mutta lopulta saamelaiskäräjät (nykyiset) tekevät uuden listan. Pukki kaalimaan vartijana?

  Ja joka toisessa lauseessa puhutaan että kyse on kunta/aluehallinto/maankäyttö yms politiikasta, joka toisessa puhe ei ole niistä lainkaan.

  Lähtökohta toki on että kepu pettää aina. Jos olettaa kepun valehtelevan, osuu lähes aina maaliin. Silti kiinnostaisi tietää enemmän.

 14. ”Nyt puhuu Suomen ainoa saamelainen kansanedustaja: Tämän takia hallituksen kohuesitys tulee hylätä
  16.11.2022.

  Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto Lapin vaalipiiristä kertoo Uuden Suomen haastattelussa, miksi hallituksen riitaisa esitys saamelaiskäräjälaiksi tulee hylätä. Hän kuuluu saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, johon kiteytyy repivin kiista. Kokoomus saattaa olla eduskunnassa vielä ratkaisijan paikalla.”

  Siinä otsikko ja ingressi Uusi Suomi-lehdestä. Artikkelia ei päässyt lukemaan, koska maksumuuri.

Kommentoi