Susi ei ole ihmiselle vaarallinen – eivätkö lapset olekaan ihmisiä?

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ca6bbac2-b666-4831-b440-adcf67628a18

”Susi hyökkäsi pienten lasten kimppuun Venäjällä – yksi kuoli, toinen sai vakavat vammat
Susi hyökkäsi uimassa olleen poikakolmikon kimppuun.”

Yksinäinen susi siis hyökkäsi kouluikäisen kolmikon kimppuun.

Meillä virheet ja kaupukilaiset susien suojelijat väittävät, ettei susi ole ihmiselle vaarallinen.

Muualla maailmassa tätä tapahtuu koko ajan, mutta Suomen sudet ovat ”vaarattomia”…

42 vastausta artikkeliin “Susi ei ole ihmiselle vaarallinen – eivätkö lapset olekaan ihmisiä?”

 1. Olen törmännyt suden kanssa muutaman kerran, kumpikin kunnioitti toisiaan. Ei mitään ongelmia.

  1. Riski on siinä, että lapsi saattaa lähteä juoksemaan karkuu suden nähdessään ja se yleensä saa pedon saalistamaan.

 2. Susiin en ole törmännyt mutta vihaisiin koiriin olen. Lapsena kun leikin hiekkalaatikolla irrallaan juossut terrieri raateli jalkani. Tuli sairaalareissu.

  1. Ps. Niin kutsutut alkukantaiset koirarodut eivät useinkaan pidä siitä, että niitä silitetään, eivätkä useinkaan halua ottaa kontaktia ventovieraiden ihmisten kanssa, vaan kiintyvät vahvasti niille tuttuihin ihmisiin, eivätkä helposti hyväksy uusia ihmisiä tai eläimiä heti ”laumaansa”.

   Lisäksi uskoisin, että siinä missä ykinäinen ja kenties huonokuntoinen susi saattaa hyökätä ihmislapsen kimppuun, saattaisi myös joillakin naarassusilla herätä toisenlainen vietti rääkyvän ihmisvauvan kohdatessaan, jota kenties voisivat jopa yrittää hoivata. Kärsiväthän monet lemmikkikoiranaaraat hyvin stressaavista valeraskauksista, joiden aikana saattavat nähdä omat lateksiset vinkulelunsa poikasinaan, joita sitten raivokkaasti puolustavat perheen muilta lemmikeiltä tai ihmislapsilta vaikkapa. Kaikenmoisia viettejä, kuten meillä Sapienseillakin….

 3. No kyllä saa varoen liikkua metsään kun menee ja kyllä se susi voi hyvinkin hyökätä jopa aikuisen ihmisen kimppuun
  Vihreät voi kertoilla satujaan paikkaansa ne kyllä pidä terv tepivaari

 4. Kyllä ne koirat ovat se todellinen vaara lapsille. Tässä kun lähteenä on venäjän valtionmedia niin saattaisi olla juuri siitä kyse. Tämähän on itse asiassa siellä vanha tarina: sopivan varakkaan valtaapitävän koira raatelee lapsen, pitää pelastaa maine niin väitetään että se oli susi.

  Ei sillä etteikö sairas susi voisi tähän pystyä, mutta pidän sitä äärimmäisen epätodennäköisenä.

  1. Koiran hyökkäys on tyyppillisesti puremista ja retuuttamista.
   Sen sijaan se, että raahaa ihmisen metsään puremisen jälkeen, ei ole koirille tyypillistä, vaan se on tyyppillistä nimenomaan susille.
   Susien hyökkäyksiä ihmisten kinppuun uutisoidaan eri puolilla maailmaa jatkuvasti, mutta Suomen mediaan niitä uutisia ei juurikaan tule.

   1. Kelvottomat ja vastuuntunnottomat koiranomistajat ja laittomat kasvattajatovat isompi riski, eivät niinkään sudet. Doberman, shäfer, bullmanstif, husky, dalmatialainen tai jotkut risteytykset.

    1. Näkisin, ettei ongelma niinkään liity eläimiin, joita ihminen selektiivisellä rodunjalostuksella on saanut valjastettua omiin eri käyttötarkoituksiinsa.
     Erot eri koirarotujen välillä ovat valtavia, ja esimerkiksi lastenkin kanssa hyvin toimeentuleviin seurakoiriin on vuosisatojen rodunjalostuksen kautta saatu korostuneiksi tietyt hyvin pentumaiset piirteet ja luonne. Esimerkkinä vaikkapa Coton De Tulear, joka kuuluu FCI:n seurakoiraryhmään.

     Terriereillä ja metsästyskoirilla puolestaan vahva riistavietti, josta syystä hyökkäilevät herkästi kaiken liikkuvan kimppuun ja saattavat pentuina jo rettuutella omistajiaan lahkeista sekä juosta iloisesti kirkuvan ipanan housunlahkeeseen, vailla mitään tappamis-aikeita.

     Suuret koirat saattavat herkästi nähdä pienet rodut riistana, samoin mitä pienet koirat herkästi pelkäävät suuria, ja räksyttävät herkästi uhriutuen.

     Mitä vähemmän koira on ihmisen jalostama, sitä terveempiä taitavat yleisesti ottaen olla.

     Päihtyneet ihmiset ovat monille koirille helvettiä.

     Käsitykseni mukaan villiä sudenpentua ei saa kesytetyksi kaupunki-ympäristössä pärjääväksi mitenkään, vaikka sitä kuinka ihmiseen totuttaisi ja se oppisikin luottamaan johonkuhun/joihinkuihin. Kaupunkiympäristö ihmisineen lienee jalostamattomalle ja vähän jalostetuille eläimille helvetti. Varmaankin tästä syystä myös epä-eettistä vaikkapa koirasusien kasvatus ja tuominen ihmisasutusten keskelle, mistä eläimet kovasti kärsinevät ja stressaantuvat.

     Työkoira ja vahvasti vahtiviettinen koira stressaantuu ellei saa toteuttaa ominaispiirteitään, jolloin tällaiset koirat lienevät onnellisimpia saadessaan aktiivisesti palvella ihmistään. Samoin susilaumassa on mielestäni hyvin kaunis lauman sisäinen roolitus sekä työnjako, jossa sudet toimivat yhdessä, eikä ihmisasutuksen ohi kulkevaa eläintä ehkä kannattaisi nähdä tyhjää toimittavana norkoilijana, jos se esimerkiksi vain suorittaa laumansa mukaista tehtäväänsä laumansa ulkopuolisia alueita laumalleen turvallisiksi arvioiden tms. Toki varmasti eläimenä ja lihaa syövänä hyödyntää helpon saaliin jos on kovin nälissään tai laumasta pois ajettu/ omaa laumaa etsivä/ vanha/ nuori/ ahdingossa oleva susi.

     Kissan pidossa viihdykkeenä kerrostaloasunnoissa sen sijaan en näe juurikaan ideaa, koska kissa ei käsitykseni mukaan ole jalostunut mihinkään yhteistyöhön ihmisen kanssa, vaan se toimisi hyvin maalaistaloissa hiiriä tappaen, tosin vapaana sielläkin varmasti haitallisena paikalliselle luonnolle. Kissa villinä on myös luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

  1. Suomessa ei ole ollut susikantaa vuoden 1882 jälkeen, koska se tapettiin käytännössä kokonaan.
   Vain joku satunnainen yksinäinen susi saattoi jäädä erämaahan.
   Olemattomat sudet eivät mitään oineet edes saadaaikaan ja silloin todella pelkäsivät ihmistä.
   Vasta 1980-luvun jälkeen alkoi susikanta kasvaa ja on päätynyt nykyiseen.

 5. ”Heikkinen muistuttaa, että lähtökohtaisesti susi pelkää ihmistä.”

  Susi ilmeisesti varoo aikuisen ihmisen kohtaamista. Pienen lapsen susi, etenkin laumassa, saattaa mieltää sopivan kokoiseksi saaliiksi.
  .
  Aiheeseen liittyvä artikkeli – alla otteita siitä

  *
  https://www.kaleva.fi/susi-on-peto-muttei-vaarallisin-niista-suden-vaara/1655100
  .
  ”Susi on peto, muttei vaarallisin niistä” – Suden vaarallisuutta ihmiselle on vaikea määritellä
  .
  – Tätä keskustelua on oikeastaan käyty niin kauan kuin minä muistan, sanoo Luonnonvarakeskus Luken tutkija Samuli Heikkinen.

  Hänen mukaansa suden vaarallisuutta ihmiselle on vaikea määritellä. Tilastollisesti suden suuhun joutuminen ei ole järin todennäköistä.

  – Sellaista mittaria ei oikein voi rakentaa. Näihin kysymyksiin liittyy aina tunteita mukaan, Heikkinen pohtii.
  .
  – Mutta lähtökohta on, että onhan susi vaarallinen. Se on petoeläin. On selkeää faktaa, että susi tappaa elääkseen muita saaliseläimiä. Toisin kuin karhu, susi ei voi käyttää myös kasvisravintoa. Toki suden vatsalaukusta voi löytyä kaikenlaista, mutta se on ihan minimaalista. Susi on puhtaasti eläinperäisen ravinnon käyttäjä.
  .
  Heikkinen muistuttaa, että lähtökohtaisesti susi pelkää ihmistä.

  .

  1. Suomessa on muutama sata tuhatta koiraa.
   Tilastollisesti riski on lukumäärään verrannollinen eli se, että koira tappaa, on todennäköisesti suurempi.
   Samoin kissoja on satoja tuhansia ja siitäkin seuraa isompi riski.
   Suhteessa lukumäärään riski joutua suden hyökkäyksen kohteeksimkasva koko ajan, kun sudet saavat likimain vapaasti käydä kotieläinten ja koirien kimppuun asutustenkin lähellä.
   Riski on jo sellaisenaan eläintä kohden suurempi kuin koirilla ja kissoilla eikä sitä pidä lisätä järjettömällä suojelulla.
   Sudelle on tilansa, mutta se on erämaissa – ei asutusten liepeillä.
   Riskien vähättely ei myöskään niitä pienennä saati poista.

 6. ”Omalla reviirillään liikkuessaan susi saattaa kulkea läheltä ihmisasutusta. Se ei tarkoita, että eläin olisi etsimässä saalista. Tutkija sanoo, ettei Suomessa enää ole niin laajoja erämaita, että susi voisi kiertää kaikki ihmisen alueet.”
  .
  Tuosta voisi vetää johtopäätöksen, että ihmisiä pitäisi harventaa.

  ***
  https://global.chinadaily.com.cn/a/202202/07/WS6200a8b0a310cdd39bc85191.html
  .
  The tiger is also Bangladesh’s national animal

  Näin, vaikka tiikerit tappavatkin jonkun ihmisen joka vuosi.

  ***

  https://www.kaleva.fi/susi-on-peto-muttei-vaarallisin-niista-suden-vaara/1655100
  .
  Viime vuosina susihavainnoista on uutisoitu taajaan ja suden on sanottu käyneen tuttavallisemmaksi ja rohkeammaksi.

  – Mikä tässä itse asiassa on muuttunut, on se, että susi on levittäytynyt alueille, joissa sitä ei viime vuosikymmeninä ole ollut. Ja kun susi tulee etelään, jossa asutusta on tiheästi, ihan varmasti susi tulee havaittua. Siitä tulee mielikuva, että susia on paljon ja ne tulevat ihmisten pihapiiriin, Heikkinen sanoo.
  .

  Hänen mukaansa sudet ovat 2000-luvulla levinneet eteläiseen Suomeen. Perinteisesti susia on ollut lähinnä Itä-Suomessa ja sieltä Pohjanmaalle ulottuvalla kaistaleella. Susikanta on kuitenkin levinnyt länsirannikkoa etelään. Varsinais-Suomessa on useita laumoja ja niitä majailee myös esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän välisellä alueella.
  .
  Heikkinen huomauttaa, että pihapiiriin tuleva susi ei välttämättä ole häirikkösusi. Omalla reviirillään liikkuessaan susi saattaa kulkea läheltä ihmisasutusta. Se ei tarkoita, että eläin olisi etsimässä saalista. Tutkija sanoo, ettei Suomessa enää ole niin laajoja erämaita, että susi voisi kiertää kaikki ihmisen alueet.

  1. Tämä tarkoittaa lähinnä etelä-Suomea.
   Tosin siellä on kaikki liikkuneet pedot tähän asti pikaisesti tapettu samaan aikaan, kun muualle Suomeeen tämä saman sakin vaatima suojelu on ollut hysteeristä.

    1. Viherpaskaa ilman tosiasiaa.
     Ihmisasutus ei ole pitkään aikaan vallannut tilaa merkittävästi eikä niiltä todellakaan luonnollista ruokaa ole viety.
     100 000 hirveä, 100 000 peuraa, 60 000 kaurista, lukematon määrä jäniksiä, myytiä, hiiriä, lintuja jne. jne. riittää villieläimille penteleen monituhatkertaisesti viherpaskasta huolimatta.

 7. Kunpa siihen kuinka paljon rattijuopot ja huumehörhöt tappavat ihmisiä suhtauduttaisiin samanlaisella kiihkolla kuin uhkaan susista niin olisipa hyvä juttu.

  1. Ne ovat ongelma sinänsä.
   Niihin pitää sossuhörhjen mukaan suhtautua ymmärryksellä.
   Niinpä moninkertaista rattijuoppoa tai huumehörjhöä ei voi laittaa linnaan.
   Monikymmenkertaiset kortitta ajavat saavat vapaasti jatkaa puuhiaan eikä poliisi mahda mitään
   Sen sijaan muutaman kilometrin yli sallitun nopeuden tyhjällä tiellä ajava on suuri rikollinen ja häntä rangaistaan kovimman mukaan.

 8. https://www.metropoli.net/uutiset/venajalta-paljastui-laiton-susikasvattamo-elaimia-vapautettu-luontoon/.30.1.2012.

  Suomen rajan läheisyydestä, Venäjän Karjalasta on paljastunut laiton susitarha, jossa eläimiä on vapautettu myös luontoon.

  Susia kasvattanut venäläisaktivisti kertoo vapauttaneensa luontoon ainakin 57 eläintä ja osan niistä epäillään sekoittuneen myös Suomen susikantaan.

  Keskieurooppalaiset susien suojelijat tukevat rahallisesti laitonta toimintaa. Varoja kerätään mm. saksalaisilta, ranskalaisilta ja sveitsiläisiltä aktivisteilta.
  ———————————————
  Nimimerkki Ekofasistit täpinöissään.

 9. ”Suomen susikanta on vuoden 2000 jälkeen Luonnovarakeskuksen mukaan vaihdellut 100 yksilöstä noin 300 yksilöön.[27] Maaliskuussa 2021 Suomessa oli 279–321 sutta, mikä on suurin luku 120 vuoteen. Susilaumoja Suomessa vuonna 2018 oli 20, ja lisäksi viisi laumaa Suomen ja Venäjän välisen rajan molemmin puolin. Vuonna 2018 Suomen susikannan painopiste oli siirtynyt itäisestä Suomesta läntiseen Suomeen, jossa Suomen susista on noin 70 prosenttia. Suomessa kanta ei kuitenkaan juuri kasva, vaikka poikastuotto on hyvä. Syynä on joidenkin tutkijoiden mielestä sitkeä susiviha, joka ilmenee muun muassa salakaatoina, sudella pelotteluna ja susitutkijoiden uhkailuna.”- Wikipedia.

  Uskoisin että Suomessa on susia vähintäänkin riittävästi niiden ravintoon suhteutettuna. Ja jos ei ole, Itärajan yli tulevat sudet tuskin tarvitsevat passia ja viisumia.

 10. https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/lukijan-mielipide-ihminen-on-uhanalainen-kainuussa-eivat-sudet-211682225/

  Ihminen on uhanalainen Kainuussa, eivät sudet.12.2.2020.

  Oli oikein mukavaa lukea maakuntalehdestä Antero Komulaisen tekemä juttu Saunajärven susilauman vaikutusalueella asuvista ihmisistä. Se oli sitä vastuullista journalismia, toisin kuin Ylen helsinkiläistoimittajien radiossa ja televisiossa esittämät juonnot vakavasti uhanalaisesta sudesta Suomessa ja Kainuussa.

 11. Suden hohotus: https://www.europeana.eu/en/item/11622/TIERSTIMMENARCHIVXMFNXGERMANYXTSAXCANISXLUPUSXFXFAMILIARISXTREXNX127X2X1

  Laulavan uudenguineankoiran ääntelystä: ”Koiran ulvonta on hieman saman tapaista kuin susilla. Laumassa ulvoessaan eri yksilöt ulvovat eri äänenkorkeuksilla. Koirat voivat päästää ulvomisen ohella myös lähes lintumaisia äänähdyksiä”
  (Wikipedia)

  Susivauva lasipurkissa: https://www.europeana.eu/en/item/2021657/resource_document_museon_231740

 12. Ihminen uhanalainen… siinä on kaveri kyllä nauttinut jotain paljon vahvempaa kuin kansalaisluottamusta.

  En tiedä mitä pitää polttaa että väittää ihmisen olevan vaarassa ja sudella olevan kissanpäivät (heh heh), mutta se kuulostaa niin hyvältä aineelta että mulle sitä kans.

 13. Yhdetäkään eläimestä ei ole ihmiskunnan väkimäärän kasvun hillitsijäksi.

  *
  https://tekniikanmaailma.fi/nama-ovat-maailman-15-tappavinta-elainta-listalla-useita-yllattajia-kuten-lude-virtahepo-ja-koira/
  .
  Nämä ovat maailman 15 tappavinta eläintä – Listalla on useita yllättäjiä, kuten lude, virtahepo ja koira!

  *

  14. Susi – 10 kuollutta vuodessa

  Susi saattaa ajoittain lähestyä ihmisiä aggressiivisesti, ja tapauksia raportoidaan vuosittain joitain Euroopassakin, mutta kuolemantapauksia on vähän. Viimeinen suomalainen suden uhri oli 5-vuotias poika vuonna 1881. Intiassa sen sijaan raportoidaan jostain syystä vuosittain lähes kymmenen kuolemantapausta.
  *
  13. Leijona – 25 kuollutta vuodessa

  Tansaniassa tehty tilasto kertoo, että vuosina 1990–2005 leijona olisi tappanut 563 ihmistä, eli noin 22 vuodessa. Sen päälle on laskettava Tansanian ulkopuolella sattuneet tapaukset, mutta niistä ei ole saatavilla luotettavia tilastoja.

  *
  9. Krokotiili – 1 000 kuollutta vuodessa

  YK ja FAO arvioivat krokotiilin olevan Afrikan vaarallisin eläin, mutta tarkkoja tilastoja asiasta ei ole. Länsimaissa sen sijaan krokotiilien tai alligaattorien aiheuttamat kuolemantapaukset ovat varsin harvinaisia.

  1. Suistokrokotiili on krokotiileistä suurin ja vaarallisin muunmuassa Australiassa.

 14. Niin, ehkä Kainuun ihminen ei ole uhanalainen. Liekö tuo edes ihminenkään, ainakaan (vihreään) kaupunkilaiseen verrattuna. Jos nämä ovat lähtökohdat, onko johtopäätös sitten: kainuulaiset syöttäköön lapsensa susille jotta susipopulaatio itärajalla kukoistaisi. Kainuulaisten metsästyskoirista ja muista koirista puhumattakaan: susien ruuaksi vain!

  1. Lasse Kallo: ” ..kainuulaiset syöttäköön lapsensa susille jotta susipopulaatio itärajalla kukoistaisi. ”

   Viimeinen suomalainen suden uhri oli 5-vuotias poika vuonna 1881.

   Poika ei ollut kainuulainen vaan varsinaissuomalinen.

  2. Mietin, että jos Lasse Kallo sinua todella kiehtoo tutustua siihen, miltä tuntuu olla vähemmistön edustaja ja epäihminen, voin asiaa sinulle avata niin halutessasi sinun johonkin omaan blogiin.

 15. https://www.kaltio.fi/vanhat/index8e29.html?25

  Yleisessä mielikuvassa absoluuttista pahuutta edustava kansallissosialistinen Saksa oli eläinsuojelun edelläkävijä, ja natsien eläinsuojelun keskeiset ajatukset on nykyisin yleisesti hyväksytty ja sisällytetty länsimaiseen lainsäädäntöön.
  ————————————————-
  Punavihreä ideologia on ominut natseilta fanaattisen eläin – ja luonnonsuojelun (kasvisyöntiä myöten). Kommunismista he ovat omineet internationalismin ja vallankumousmentaliteetin. Sisaraatteita, murhaajaideologioita molemmat.

  Kun ollaan niinku hyvällä asialla, voidaan ihmisiä ruveta vähentämään niinku. Natsit sanoivat vain tämän ääneen ja panivat myös toimeksi.
  Ketkä sitten ansaitsevat elää? Tietenkin ne paremmat ja arvokkaammat ihmiset. Ne jotka ovat niinku hyvällä asialla…

  1. Voinko kysyä, Lasse Kallo, mihin sinä pyrit näillä rinnastuksilla ja olettamuksilla?

   Tiedätkö, minä luin tänään Puolalais-Ukrainalais-Venäläisen Kazimir Malevichin ”Musta neliö” maalaussarjasta, jonka hän toteutti myös osana näyttämöverhoa futuristiseen oopperaan ”Voitto auringosta”, johon idea syntyi Itä-Suomessa Uudellakirkolla.
   Musta neliön on laajasti taidehistoriassa nähty edustavan taiteen erottautumista esittävästä taiteesta abstraktiin, jonka voisi myös nähdä monumenttina jonkinlaisen henkisyyden puolesta. Neliö on myös saattanut olla osa diptyykkiä yhdessä punaisen neliön kanssa, jossa kaksinasettelussa mustan voisi nähdä edustavan ”sokeaa toivottomuutta”.
   Voitto auringosta oopperassa ”kuvataan, miten aurinko vangitaan ja miten voimaihmisten valtakunta saa alkunsa” (Wikipedia), ja sillä venäläiset futuristit lienevät yrittäneet vastustaa sodassa tappamisen tarkoituksettomuutta.

   Venäläinen runoilija-näytelmäkirjailija Velimir Khlebnikov kirjoitti oopperaan prologin, ja oopperan puvustusten luonnostelmissa ”paha” todellakin oli kuvattu geometrisena vihreätakkisena sotilaana, jolla punainen käsi sekä musta neliö jalassa: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Victory_over_the_Sun_evil.jpg
   Venäläiset futuristit lienevät kuvittaneet myös Bolshevikkien propaganda-junia, joilla ajeltiin maaseudun perifeerisille alueille levittämään Bolshevikkihallinnon poliittista sanomaa. Lopulta taiteilijat vaiennettiin poliittisen sanoman tieltä — ja mustat neliöt päätyivät ties minne alhaisimpiin varastoihin.

   Myöhemmin pahasti kärsineitä maalauksia konservoineet taidehistorioitsijat löysivät mustan maalikerroksen alta tekstin/ viestin, jossa on tulkittu lukeneen ”tummien taistelu pimeässä luolassa”.
   Teoksen symboliikkaa ja merkitystä on verrattu myös saksalaisen Anselm Kieferin teoksiin, kuten tähän: https://www.artsy.net/artwork/anselm-kiefer-sulamith

   Kiefer käsittelee taiteessaan tabu-aiheita ja on saanut inspiraatiota töihinsä hyvin tunnetun Juutalais-taustaisen Paul Celanin runoista kuten ”Kuolemanfuuga”, jossa tuhoamisleirillä itsekin ollut Celan kuvaa leirien järkyttävyyttä ja kuolemaa.. Kuolemanfuugaa on sittemmin kansainvälisesti pidetty yhtenä täkeimmistä toisen maailmansodan jälkeisistä runoteoksista.

   Kaikissa näissä taideteoksissa taidetaan olla tavalla jos toisella absurdin äärellä, mitä ihmisten tappamiseen ja sotaan ilmeisesti liittyy kun sitä tarpeeksi lähelle pääsee/joutuu. Tuota absurdiutta ja tunnelmaa on myös kanadalainen muusikko Danny Michel kuvannut ”Khlebnikov”-kappaleessaan, johon osan äänimaailmasta hän on nauhoittanut ollessaan ekskursiolla neuvosto-ajan jäänmurtajalla vuonna 2016 astronautti Col. Chris Hadfieldin kokoaman ryhmän kanssa.
   Kappaleessa on kuultavissa susien/ rekikoirien ääniä: https://youtu.be/rgGI68KDWCo (Danny Michel – Khlebnikov)

   En tiedä, lohduttaisiko tämä kulttuuriannos Lasse sinua, mutta toivon että lohduttaisi.

  2. Lasse Kallo: : ” ..kansallissosialistinen Saksa oli eläinsuojelun edelläkävijä, ja natsien eläinsuojelun keskeiset ajatukset on nykyisin yleisesti hyväksytty ja sisällytetty länsimaiseen lainsäädäntöön.”

   ’ ..yleisesti hyväksytty ja sisällytetty länsimaiseen lainsäädäntöön.’ – siis varman myös Suomessa, vai mitä Kallo? Näin ollen lainsäädäntä on tältä osin Suomessa kunnossa.

   Kansallissosialistinen Saksassa juutalaiset, mustalaiset, lesbot ja hintit eivät ilmeisesti olleet eläinlainsäädännön piirissä.

   1. Jäljet johtivat sylttytehtaalle ..

    ********************************************************************************
    http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2007/eduskuntavaalit/ehdokkaat/14_40.htm

    • Aikio, Aslak
    • VIHR
    • tutkija

    https://www.kaltio.fi/vanhat/index8e29.html?25

    Kolmannen valtakunnan eläinoikeudet

    Teksti: Aslak Aikio

    Yleisessä mielikuvassa absoluuttista pahuutta edustava kansallissosialistinen Saksa oli eläinsuojelun edelläkävijä, ja natsien eläinsuojelun keskeiset ajatukset on nykyisin yleisesti hyväksytty ja sisällytetty länsimaiseen lainsäädäntöön. Heidän jyrkimmätkin kaiken eläinten hyväksikäytön kieltävät ajatuksensa ovat edelleen hengissä.
    – Kirjoittaja on väestöhistorian tutkija Oulun yliopistossa

 16. Liisa Iso-Mörkötalo:”Voinko kysyä, Lasse Kallo, mihin sinä pyrit näillä rinnastuksilla ja olettamuksilla?”

  Ehkä pyrin tutustumaan susiin lampaiden vaatteissa, tai päinvastoin.
  Ehkä tämän lisäksi yritän myös selvittää johtaako mathusialainen ihmisviha nihilismiin (kun ne eivät uskalla sanoa ääneen sitä minkä natsit uskalsivat) ja epätoivoon, oman elämän kaaokseen.

  Jordan Peterson on kirjoittanut tästä (-kin) supersuositussa kirjassaan ”12 Elämänohjetta, Käsikirja kaaosta vastaan”.
  Peterson on jungilainen psykologian ammattilainen. Hän on kuulemma tulossa luennoimaan Suomeen loppuvuodesta, ja koska Freud ampui enemmän harhaan kuin Jung, freudilaiset ja kommunistihenkiset mustaavat Petersonia parhaansa mukaan, koska totuus on vaikea niellä.
  Totuus on se, että kristinopin ja sen maallisen version, kommunismin, heiketessä, Freudin virhepäätelmät myös paljastuvat.

  1. Lasse Kallo: aivoni ovat jo melko unessa, mutta mietinpähän silti, mahtaako tällaiseen mainitsemaasi ”tutustumiseen” ja epäsuoraan syyttelyyn ehkä sisältyä jonkinasteista tietoista sadismia? Viittaat jonkun/joidenkin ääneen sanomisen ongelmaan, enkä enää oikein tiedä miten tulkita; siis että viittaatko ehkä sitten itseesi jos sinulle on jotenkin vaikeaa tunnustaa sitä tosiasiaa, että meitä ihmisiä alkaa olla tällä pallolla jo melko sankoin joukoin. Eikö me jo sovittu, että susi palaa ja ihminen elää ja että hyttynen on suurin uhka ihmiselle heti ihmisen jälkeen, joka polttaa itsensä varmaan tilastojen kärkeen taas tuoreimman sodan myötä. Ääh.
   Oli miten oli, raittiita öitä.

 17. Menee aika käsittämättömäksi ”kaatuvien tornien taisteluksi korkealla linkkimastoissa ”.
  Kannattaa palata maan pinnalle savijaloille ja miettiä sitä, että susia on ja pysyy ennen kuin ajamme ne väkivalloin pois tai vesi tai kusi nousee päämme korkeudelle.

 18. Olisipa tosiaan kiva lukea se Antero Komulaisen juttu oikeastikin kun ollaan oltu samassa sissiporukassa siellä Saunajärvellä. Taitaa olla maksumuurin sisällä.

Kommentoi