Ajokortin osalta korttipeli sujui kuin rasvattu

Enpä olisi uskonut, että ajokortin uusiminen olisi niin helppoa kuin oli.

Traficomilta tuli minulle kirje, jossa kerrottiin milloin aiemman ajokortin voimassaolo päättyy. Kirje oli päivätty 23.8.2022. Sain kirjeen ilmeisesti 26.8.2022 ja avasin, sekä vilkaisin mitä asiaa minulle oli. Pistin kirjeen syrjään odottamaan milloin minulla olisi aikaa taistella tietojärjestelmien kanssa.

Kirjauduin Traficomin systeemiin tiistaina 30.8.2022 ja näin, että siellä oli jo valmiina ehdolla kuva ja allekirjoitus voimassa olevasta passistani ja pyyntö tarkistaa onko kaikki tiedot oikein. Vastasin OK ja maksoin verkkopankissa maksun.

Nyt perjantaina 2.9.2022 löysin postilaatikostani kirjeen, päivätty 31.8.2022, jossa oli uusi ajokortti.

Näyttää siltä, ettei aina olekaan hermoja kuluttava taistelu tietojärjestelmien kanssa.

14 vastausta artikkeliin “Ajokortin osalta korttipeli sujui kuin rasvattu”

 1. Eikö vaadita enää lääkärissä käyntiä ja jotain testiä että hahmottaa missä mennään…🤔.

  Tämä varmaan selittää senkin kun yksi päivä tuossa yhdessä liikenneympyrässä joku vanhempi ihminen ajeli laskujeni mukaan 5 kertaa ympäri sitä ja ilman vilkkua painoi vauhdilla ulos sieltä…

  1. Ei tarvinnut käydä ”räätälillä” – Traficomilla oli tiedot terveydestäni. Jos olisin törttöillyt, niin olisivat tienneet sen.

   1. Eli kun Traficom saa tiedot lääkäriltä ilman ajokoetta tai vastaavaa niin voi ajelle vaikka satavuotiaaksi. Ei sillä että sinun ajotaitoja epäilisin mutta moni voi olla lääkärin silmin ok ja muuten ihan ulalla…🤔

    1. Tuskin sentään satavuotiaaksi.

     En tiedä mitä kaikkea vaaditaan tai ei vaadita. Traficom tietää, että minulla on auto ja olen maksanut maksuni. Tietäisi jos poliisi olisi pistänyt korttini hyllylle.

 2. Ikähän sen ratkaisee, koska tarvitaan lääkärintodistus. Olikohan se nyt 70v ja kuorma- autokortilla 60v.
  Se onkin sitten ihan oma lukunsa se lääkärin testaus, tehdään tietokoneelle luodun ohjelman mukaan ja kestää muistaakseni lähes tunnin. Maksaakin melkein sata euroa.

  1. Ikä tosiaan ratkaisee ja millaisen ajokortin omistaa. Itsellä kuorma-autokortti ja lääkärintodistus vaaditaan 5 vuoden välein kun on täyttänyt 60 v. Itsellä tuo todistuksen hankinta ei kestänyt kuin ehkä 15 minuuttia. Näön tarkistus ja muutama kymmenen kysymystä,siinä kaikki. Maksaa tosiaan sen likimain satasen. Kyseistä lääkärinlausuntoa ei olisi tarvittu jos olisin antanut ”alentaa” korttini pelkäksi henkilöauton ajamisen sallivaksi kortiksi.

  1. Kuten artikkelissani totesin, niin oletusarvoni oli, että pitää taistella vaikeuksien kautta voittoon – ja yllätys, yllätys se toimi. 🙂

 3. Kyllä naapuri kävi joku vuosi sitten 70-v lääkärintarkastuksen, näkö, kuulo.
  Sitten lääkäri muistitestin, viivojen ja numeroitujen pisteiden yhdistämisen, kellotaulun ja oikean ajan piirtämisen, sormien yhteen saattamisen silmät kiinni jne.. ja ajokortti jatkui.

  1. Lääkäri toimii virkavastuulla ja, jos hän myöntää kortin jatkumisen väärin perustein ja sattuu kolari, jossa todetaan virhe, lääkäriäkin kuulustellaan.

 4. Tuttu lääkäri kertoi, hänelle oli tullut vanhempi mieshenkilö ajokorttitarkistukseen. Mies ei oikein kuullut mitään, eikä oikeastaan nähnytkään mitään ja vaikeata oli kävelykin. Hän joutui sanomaan miehelle, että hän ei puolla ajokorttihakemusta ja pyysi allekirjoitusta hakemukseen. Mies ei suostunut allekirjoittamaan ja hän joutui nykylain mukaan pudottamaan sen roskikseen. Kului pari kuukautta, kun mies oli jäänyt kymppitiellä rekka- auton alle ja kuoli. Poliisin mukaan hänellä oli voimassaoleva ajokortti. Tuttavani kertoi, että vieläkin käydään joissain piireissä huutokauppaa korteista, mutta hän ei uskalla.

 5. Meitä on moneksi. Ikä sinänsä ei ole merkittävä tekijä liikenteessä.

  Nuorista löytyy täysin vastuuttomia kaahareita, vanhoista hyväkuntoisia ja varovaisia. Sekä nuorista, että vanhoista löytyy sellaisia, jotka eivät kuulu auton rattiin ollenkaan.

  Sitten on vielä alkoholi, huumeet, sairaudet. Vaikka on ihan ”terve” ja ajokortti voimassa, niin yllättäen voi iskeä esimerkiksi infarkti.

 6. Kyllä lääkäri tutki 80 v ja se todistus kourassa trafille. Voimassa 5 vuotta edellyttäen ettei lääkäri käyntien yhteydessä puutu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *