Jussin Jauheliha-kaalipata

Kun minulla on tapana välillä kokeilla jotakin ihan uutta, niin tänään tein sellaisen kokeilun. Tosin taitaa olla epäselvää onko kyseessä pata, vaiko keitto.

Hieman vähemmän vettä, niin kyseessä olisi selvästi pata –  tai hieman enemmän vettä niin kyseessä olisi selvästi keitto. Keksijän oikeudella annoin sille nimen pata.

Resepti

Kuuden litran kattilaan kaksi litraa vettä ja kaksi Maggi Kostilja lihaliemikuutiota lämpenemään hellalle.

Paloittelin reilusti alle kaksi kiloa keräkaalia liemeen kiehumaan. Mustapippurirouhetta myllystä mausteeksi.

Teflonkattilassa paistoin/haudutin kaksi kiloa Nauta-Viljapossujauhelihaa (pikkuisen ruokaöljyä ja köntti voita pohjalle). Suolaa, cayennepippurijauhoa ja valkopippurijauhoa lihan sekaan.

Lihat kaalien sekaan ja silloin tällöin sekoittelua. Kattila tuli niin täyteen, että oli sekoitettava varoen, että ei mene ylitse.

Keittelyä ”miedolla tulella” ja haudutusta pari tuntia.

 

Vaikka itse sanonkin, niin hyvää tuli. Sitä kelpaa nyt pistellä poskeensa varmaankin kymmenkunta päivää.

23 vastausta artikkeliin “Jussin Jauheliha-kaalipata”

  1. Kaaliruokaan kannatas laittaa puoli desiä siirappia kaalista tulee parempaa terv tepivaari

    1. itse taitan myös yrteillä ym. (timjami, katajanmarja, rosmariini) tuota lihan epämieluisaa sivumakua, mutta kuulostaa tuhdilta päivitykseltä säilykeversiosta. Pitäisi itsekin katsoa mitä kaikkea erilaista voisi tehdä jauhelihasta, kun sitä välillä saan. Olen usein tehnyt tottumuksesta vaan tomaattikastikkeessa kypsyviä lihapullia.

  2. Itse olen suuri kaaliruokien / kaalien ystävä ja meillä syödään erittäin usein ellei jopa lähes päivittäin jotain kaalia jossain muodossa.

    Hyvät mausteet laitoit, mutta itse suosin joko lihaliemi tai kasvis liemi fondueta, niissä on mielestäni kuutioita voimakkaampi maku.
    Et laittanut muita kasviksia kuten porkkanaa, palsternakkaa mukaan?

    Entä sipuli ja valkosipuli?

    1. En laittanut tällä kertaa mitään muuta kuin reseptissä on mainittu.

      Kaalikeittoon voi kyllä laittaa sipulia ja miksipä ei tähänkin ruokaan. Minulla on sipulia melkein joka sapuskassa.

      Porkkanaa minä jyrsin sellaisenaan raakana – en laita yleensä mihinkään ruokaan.

  3. Vasta tein liha keiton jossa oli reilusti kasviksia, sipulia, porkkanaa, palsternakkaa ja mausteita sopivasti. Kolme päivää siitä söi. Parasta se on aina viimeisenä päivänä kun mausteet ja kaikki semmoinen on imeytynyt ruoka-aineisiin. Ruisleipää pitää kastaa keittoon ja ruisleivän päällä pitää olla hiukan voita että siitä jää keittoon oma makunsa 👍

    1. En yleensä syö leipää ruokailun yhteydessä – enkä juo mitään.

      Ruisleipää syön yleensä välipaloina aamupäivällä, iltapäivällä ja usein vielä ruisnäkkäriä iltapalana.

  4. Omissa kaaliruoissani on aina sipuleita, siirappia, mustappippuria ja meiramia, lihana ruskistettu jauheliha tai erikseen kypsäksi keitetty kokoliha suikaleina.
    Kaalipataa ja kaalikeittoa valmistan usein, kaalikääryleisiin ei riitä kärsivällisyyteni vaikka yksi parhaista ruokamuistoista on äidin tekemät kaalikääryleet.
    Hapankaalistakin saa oivan keiton mutta se ei emännälle kelpaa.

    1. Kaalikääryleet ovat liian työläitä meikäläisen sapuskaksi. Nytkin omaa pataani syödessä ajattelin, että ei ne kaalikääryleet edes ole parempaa kuin tämä lihainen pata. Kun jauhelihassa on puolet nautaa, niin se on maukasta.

      1. Se siirappi vie kaalin normaalia kitkeryyttä ja loppyutulos on monin kerroin parempaa terv tepivaari

  5. Minä tein äsken Pannullisen sianlihapataa. ruskistin ensin punasipulia öljyssä ja lisäsin 450g sianlihasuikaleita. Kun seos alkoi olla kunnolla käristynyt niin lisäsin vielä tölkillisen valkoisia papuja. olen minä huonompaakin syönyt.

    1. Todennäköisesti en itse ole koskaan tehnyt pavuista sapuskaa. Ehkäpä tässä elämässä ostan vielä paputölkin ja kokeilen.

      Punasipuliakaan en yleensä käytä mihinkään, vaan tavallisia suuria keltasipuleita. No, Karjalanpaistiini myös pieniä keltasipuleita.

  6. Muistan aina lapsuudesta kun isä ei antanut laittaa sipulia karjalanpaistiin eikä muihinkaan ruokiin.

    1. Karjalanpaistikin tarvitsee rasvaista lihaa ollakseen hyvää.

      Viimeksi erehdyin ostamaan Premium karjalanpaistilihoja 1,8 kg. Ne olivat liian rasvattomia ja liian suurina paloina. Jouduin pienimään niitä lihoja pienemmiksi ennen uuniin laittamista. Vaikka laitoin suuren köntin voita pohjalle, niin rasvaa oli kuitenkin liian vähän.

  7. Huom! Minä valmistin nimenomaan Jussin jauheliha-kaalipadan.

    Huomatkaa myös se, että padassa on hyvää jauhelihaa enemmän kuin kaalia. Se minun patani on minun mielestäni hyvää ilman mitään muita aineksia kuin mitä siinä on.

    Jokainen voi tehdä millaisia sapuskoja hyvänsä itse haluaa. Minä tein tällaisen ja minusta se on hyvää.

    Täällä Pirkan blogeissa julkaisemani Jussin keitetty kukkakaali – resepti on ollut hyvin suosittu ja sekin erikoinen ruokani on aivan herkullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *