Kazakstan – Venäjän provokaatio?

Kazakstanissa on vallassa korruptoitunut venäjämielinen diktatuurihallinto. Pitkäaikainen venäjämielinen diktaattori (Putinin hyvä ystävä) Nazarbajev joutui nimellisesti luopumaan vallasta, mutta ei käytännössä. Nykyinen presidentti on myös venäjämielinen ja Nazarbajevin porukkaa.

Kazakstanilaiset ovat pitkään olleet tyytymättömiä hallintoonsa, sillä maavaroiltaan rikkaassa maassa tavallinen kansa on köyhää. Maavaroista saadut tulot menevät jonnekin muualle.

Siten kansalla on luonnollisesti halua järjestää mielenosoituksia hallintoaan vastaan, ja ovatkin järjestäneet. Viimeksi kun kaasun hinta köyhälle kansalle tuplattiin kerralla. Siellä ei ole kuitenkaan ollut tapana mellakoida, polttaa, ryöstää ja tappaa.

Mistähän onkaan kysymys?

Nyt Kazakstanissa on poltettu, tuhottu, tapettu, haavoitettu, jne.

Venäjä tietysti lähetti äärettömän nopeasti ”rauhanturvaajia” Kazakstaniin. Ne on tietysti naamioitu paitsi rauhanturvaajiksi, niin myös Itsenäisten Valtioiden Yhteyden (tai jotakin muuta kummallista maskirovkaa) joukoiksi. Se  IVY on teoriassa Venäjä, Armenia, Valkovenäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadzikistan.

Käytännössä Kazakstaniin lähetetyt joukot ovat kuitenkin venäläisiä maahanlaskujoukkoja (laskuvarjojääkäreitä).

Viroksi validia tietoa

Valitettavasti suomettuneessa Suomessa siitäkään Kazakstanin tilanteesta ei ole saatavissa adekvaattista tietoa.

Annan linkin artikkeliin, jossa Viron Parlamentin (Riigikogu) Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson ja Viron suurlähettiläs Kazakstanissa Toomas Tirs, ihmettelevät tilannetta. Tilanne vaikuttaa heidän mielestään Prahan keväältä ja Venäjän miehitysjoukkojen marssilta Tshekkoslovakiaan 1968.

https://jput.fi/Tshekkoslovakia_1968.htm

Minusta se voisi olla myös Unkarin Kansannousun kaltainen.

https://jput.fi/Unkari_1956.htm

Imperialistinen roistovaltio Venäjä syyttää tietysti demokraattisia länsimaita tilanteesta, mutta se on vain tavallista venäläistä valehtelua:

https://jput.fi/Venalainen_valehtelu.htm

 

49 vastausta artikkeliin “Kazakstan – Venäjän provokaatio?”

 1. Niin, tämä voi olla hyvinkin järjestettyä. Sanoinko tuossa taannoin että 06.01.2022 alkaa tapahtumaan Venäjän osalta…näin menee vaikka näilläkin blogeilla on punaisia jotka vetää persiljaa korviin ja menee pankon päälle ylisille ettei vaan kohdalle osu.

  Taidan osata ennustaa…🤔

  Nyt kun Putin saa rähinää aikaiseksi rajoillaan se voi hyvinkin oikeuttaa hyökätä mm Ukrainaan (ennakoiva isku) ja vaikka Suomeen, koska täällä alkaa kansa kääntymään NATO kannalle. Kazakstan on tärkeä Venäjälle ja nykyinen johto ei toimi kuten aiempi toimi n 30 vuotta….

  Putin kolistelelee ja kokeilee kuka antaa periksi.

 2. 10.1.2022 Biden ja Putin ovat taas yhdeydessä. Putin esittää taas Ultimatumin ja homma menee Putinille mieluisaksi…pääsee harrastamaan terroria rosvojoukkoineen rajojensa ulkopuolella koska Biden ei taivu tälle.

  Maa on silkkaa anarkiaa ja korruptiota (Venäjä). En vaan käsitä kuinka venäläiset nielee kaiken lannan … ehkä ne pitää että ruoska sivaltaa ja yksi ukko saa kaiken. En tiedä.

  1. Tavallinen venäläinen on tyypillisesti äärimmäisen köyhä. Venäläinen on myös yleensä oppinut valehtelemaan sujuvasti joka suuntaan ja aina valmis varastamaan tilaisuuden tullen.

   Siten on ymmärrettävää, että se tavallinen venäläinen on aina valmis ryöstöretkille mihin hyvänsä – mieluiten sinne missä on saatavissa eniten ryöstösaalista (kuten Suomeen).

   1. Suomelle alkaa olla kiire…

    (Petteri Tuohinen HS)

    ”TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö sekä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ovat ilmaisseet huolensa Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentinkanslia kertoi lyhyessä tiedotteessaan.

    Niinistö ja Andersson tulivat tähän lopputulemaan keskusteltuaan puhelimitse torstaina.

    ”Presidentti Niinistö totesi, että Naton avoimien ovien politiikka on tärkeä, ja sen jatkuvuus on vahvistettu”, presidentinkanslia totesi tiedotteessa.

    Tiedotteessa ei kerrottu tarkemmin siitä, mihin Anderssonin ja Niinistö turvallisuushuoli keskittyy. Viime aikoina on kuitenkin käyty laajalti keskustelua Venäjän mahdollisista sotilaallisista toimista Ukrainassa. Venäjä on sijoittanut joukkojaan Ukrainan suuntaan.

    SUOMEN SUHTEET sotilasliitto Natoon tulivat esille myös Niinistön uudenvuodenpuheessa.

    ”Liikkumatilaan kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme”, Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan.

    ”Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu.”

    Idästä ei ole tiedossa mitään hyvää vaikka näilläkin blogeilla eräät pistää välihousua jalkaan ja menee piiloon liiteriin.

    Tuolta tullaan vielä …

 3. Suomen asia voisi olla monen muunkin asia, tämä talvisodankäynti koulutus on tullut Suomeen jäädäkseen. Täällä koulutetaan NATO joukkoja. Hyvä näin!

  ”Jääkäriprikaatin perinteinen talvisodankäynnin kurssi käynnistyy tällä viikolla Sodankylässä. Kaksi viikkoa kestävälle kurssille osallistuu suomalaisten lisäksi sotilaita Yhdysvalloista, Virosta, Ranskasta ja Isosta-Britanniasta. Osallistujista yhteensä 12 on ulkomaalaisia.

  Talvisodankäynnin kurssilla harjoitellaan arktisten talviolosuhteiden taistelutekniikkaa, toimintakyvyn ylläpitoa ja henkilökohtaisia selviytymistaitoja. Kurssin ensimmäisessä vaiheessa osallistujille koulutetaan talvisodankäynnin perusteet sekä toimintakyvyn säilyttämiseen liittyvät selviytymistaidot. Toisessa vaiheessa testataan osaaminen sovelletussa harjoituksessa.

  Ulkomaalaisten sotilaiden kurssille osallistumisen ideana on, että he vievät kokemuksensa kotimaansa koulutukseen ja kansallisen puolustuksen kehittämiseen.” (RUOTUVÄKI)

  1. Niin, nykyihminen läntisissä demokratioissa on oppinut nukkumaan lämpimässä huoneessa (ääritapauksessa lämmitetyssä teltassa). Siirtymään paikasta a paikkaan b lämpimässä autossa. Syömään hänelle valmiiksi tehtyä lämmintä ruokaa lautaselta (ääritapauksessa muovipussilla sisustetusta pakista). Jne.

 4. Onko Suomi jo sinnekin taas menossa, ei oikein saa sen ulkoministerin jutuista selvää. Kai sielläkin niitä avustettavia löytyy, kun vaan on avustajia.

 5. Kazakstanissa louhitaan toisiksi eniten bitcoineja maailmassa.. kun huomioidaan että siellä sähkö tuotetaan kivihiililellä…aikamoinen pazka siitä ilmakehään menee ja senkin tuotanto ei juuri kansaa hyödynnä, serverit ei ketään ruoki. Raha menee valtaapitävien taskuun…

  Tämmöistä asiaa juuri kukaan ei mieti.

   1. Diktatuurissa ei kansa rellestä, keppiä ja kuria. Tälläistä haaveilee moni punainenkin Suomessa, en pääse sisälle näiden ”ajukoppaan” jotta miksi ovat noin itsetuhoisia aatteineen.

 6. Taisi ”kapina” katketa ainoastaan Venäjän joukkojen väliintulolla…

  ” Fresh violence erupted in Kazakhstan’s main city of Almaty on Thursday as Russia sent in paratroopers to put down a countrywide uprising in one of Moscow’s closest former Soviet allies.” (Reuters)

  Olisi mielenkiintoista tietää paljonko Venäjä raahasi paikalle joukkojaan,,,miksi nämä joukot oli ”valmiina” ja paljonko maahan siirretään lisää joukkoja ja mitä joukkoja…

  1. Ainakin Kazakstanin poliiseja siirtyi mielenosoittajien puolelle ja kieltäytyi ampumasta mielenosoittajia.

   Ryssillä ei ole sellaisia estoja.

   1. Erikoista on myös uutisointi jossa puhutaan että n 20 000 olisi osallistunut kapinaan…tällä lausumalla 20 000 toisinajattelijaa voidaan listiä olemasta…nyt on Kazakstanin johdon helppo poimia ei mielyttävät henkilöt pois äänestä

 7. Lainaan Verkkouutisia:

  ”Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on antanut erikoisjoukoille valtuudet ampua mielenosoittajia ilman varoitusta, kertoo BBC.

  Presidentti kuvaili televisioidussa puheessaan kaduilla protestoivia ihmisiä ”aseistautuneiksi roistoiksi” ja ”terroristeiksi”.

  – Meidän on tuhottava heidät, ja tämä tehdään pian.”

  https://www.verkkouutiset.fi/kazakstanin-erikoisjoukoille-lupa-ampua-ilman-varoitusta/#8ecc4ea0

  1. Eli menee kuin Stalinin vainojen aikaan….kun naama ei miellytä niin ammutaan.

   Venäjän joukot on varmasti antamassa ”tulitukea” …siviilejä on helppo ampua. Ihan tyypillistä.

 8. Sama kaava: Venäjä, Krim, Valko-Venäjä, Kazakstan – osa Ukrainaa…

  1. Ensimmäisessä Tshetshenian sodassa Venäjä yritti naamioida aluksi hyökkäyksensä Tshetsheniaan muka Tshetshenian opposition hyökkäykseksi – eli sisällissodaksi.
   https://jput.fi/ensimmainen_tshetshenian_sota.htm

   Talvisodassa Suomea vastaan Venäjä väitti, että Venäjä ei suinkaan hyökkää Suomen kimppuun, vaan että Venäjä auttaa Suomen Kansanhallitusta sen pyynnöstä:
   https://jput.fi/Nukkehallitus_Suomelle.htm

   Eli erilaisiakin variaatioita on.

 9. Tämä sama kaava toistuu …toinen valtio ”pyytää” apua. Venäjä tulee ”auttamaan”…

  Oikeasti, kuka tälläistä shaibaa edes uskoo.

  Tietenkin jos sama levy pyörii ja yleisö ei tajua levyä kääntää niin tuskinpa sitä Venäjä tekee, se roistoaa naapurimaita ja leikkii hallitsijaa mielinmäärin. Kummaa on ettei silmät aukea ihmisillä…?

  1. On poikkeus. Tshekkoslovakiasta ei löytynyt vuonna 1968 ketään, joka olisi pyytänyt apua.
   https://jput.fi/Tshekkoslovakia_1968.htm

   Artikelissani on kerrottu armeijaryhmien komentajat ja mitkä armeijat niihin hyökkäysjoukkoihin kuuluivat.

   Siellä Spetsnaz valtasi ensin Prahan lentokentän, jonne sitten saapuivat maahanlaskujoukot.

   Kazakstanin Almatyn lentokentän tilennetta en tiedä spetsnazin osuuden suhteen, mutta oletan niiden olleen sielläkin. Kenttä on ollut jo pitkään täydellisesti Venäjän maahanlaskujoukkojen hallussa.

 10. Eipä kait kyse ole siitä että kukaan uskoo vaan että on ”virallinen” versio kerrottavaksi joten sitä voi käyttää argumenttina kun joku valittaa.

  1. Meiltä Suomestakin löytyy niitä, jotka selittävät tapahtuneet Venäjän hyväksi ja hyökkäyksen uhria syylliseksi. Esimerkiksi kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan 2008, niin Väyrynen väitti Georgiaa hyökkääjäksi.

  2. Meiltä löytyy Suomesta sakkia jotka puhuu ”torpparikapinasta”, ”veljessodasta” ja ”sisällissodasta” vaikka oikeasti kävimme taistelua Suomen vapaudesta! Eli Vapaussodasta. Oma näkemykseni on että YYA ajan aivopesu teki myös tehtävänsä ja siitä kärsii päättäjämme edelleen.

   Tarja Halonen luovutti kilpaa diktaattoreille kunniamerkkejä, myös tälle alemmalle Kazakstanin ”johtajalle”, jos meillä edelleen on tämän saman koulukunnan päättäjiä sekä niiden manttelinperijöitä niin päätökset on mallia perzeeztä!

   Presidentti Tarja Halonen antoi Suomen korkeimpia kunniamerkkejä tyranneille https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005048017.html

   1. Kas kun Taja Halonen ei myöntänyt kunniamerkkiä Aljaksandr Lukašenka’lle.
    .
    Suomen korkea-arvoisin kunniamerkki – Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin ketjuineen

    Hmm.. – halusiko Tarja Halonen häpäistä merkin?

    **********************************************************************
    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005048017.html

    Kuva:

    https://is.mediadelivery.fi/img/978/7fe6184b17d54bd788e4ef944b5461a5.jpg.webp

    Bashar al-Assadille ja Nursultan Nazabajeville on myönnetty Suomen korkea-arvoisin kunniamerkki. KUVA: LEHTIKUVA, EPA
    .
    Presidentti Tarja Halonen antoi tasavallan presidenttinä toimiessaan suurristin ketjuineen Syyrian presidentille Bashar al-Assadille (2009), Kazakstanin presidentille Nursultan Nazarbajeville (2009) ja Saudi-Arabian kuningas Abdullahille (2007).

    Suurristit on myönnetty, vaikka mm. Human Rights Watchin raportit olivat kertoneet kyseisistä valtiomiehistä karua kieltään. Suurristin ketjuineen sai vuonna 2009 myös Senegalin presidentti Abdoulaye Wade.

     1. Halonen osoitti kannattavansa vasuridiktatuureja ja muita diktatuureja, kunhan niissä eivät vahingossakaan päässeet vaikuttamaan ainakaan vähääkään demokratiaa vaativat.

   2. Vapaussodan 100-vuotisjuhlavuodesta Valtioneuvoston kanslia, päällikkönään venäjämielinen Lehtomäki (kepu), ohjeisti, että kaikkien pitää puhua ja kirjoittaa sisällissodasta. Onneksi kaikki eivät totelleet ja esimerkiksi silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö puhui ja kirjoitti aivan oikein Vapaussodasta.
    https://jput.fi/Vapaussota.htm

     1. Niistä venäjämielisistä kepuleista ei ole puutetta: Lehtomäki, Kulmuni, Volanen, Talvitie, Väyrynen, jne.

      Myös Saarikko paljasti nahkansa oikean värin pari päivää sitten.

      1. Edelleen … minun 70-luvulla tehty maalaus Varkauden kirkosta on Venäjällä. Sinne se meni kiertueelle kun voitin Suomen koulujenvälisen kilpailun ja sinne se jäi…

       Syy edelleen se että liityin Suomi-Yhdysvallat ystävyysdeuraan…🤔

       Se olisi jo syy lähteä ”viisumivapaalle” vierailulle…Petroskoihin…Varkauden Ystävyyskaupunki Venäjällä …prrrrkle.

 11. On erittäin harmillista, että Suomessa ei osata yleensä viroa.

  Viron mediasta löytyy nopeimmin asiallista tietoa tällaisista Venäjän operaatioista.

  Esimerkiksi tämä Viron ”Hesarin” artikkeli:
  https://www.postimees.ee/7425481/kross-moskva-hakkas-kasahstani-sundmusi-planeerima-ilmselt-juba-suvel

  Siinä Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja entinen tiedustelupäällikkö Eerik-Niiles Kross kertoo kiinnostavia asioita. Hänen mukaansa Kremlissä alettiin valmistelemaan tätä Kazakstanin operaatiota jo kesällä, viimeistään kun jenkit lähtivät Afganistanista. Hyvä tilaisuus monessa suhteessa. Käyttäkää vaikka Googlen Translatoria. En viitsi kääntää pitkää artikkelia suomeksi.

  Kross pitää tilannetta Venäjän provokaationa, kuten minä artikkelini otsikossa kysyn.

  Muuten, Venäjä aloitti valmistelut hyökätäkseen Georgiaan jo toukokuussa 2008 ja hyökkäsi elokuussa.

  1. Suomi ei ole NATO maa ja täällä media kertoo varovaisesti edelleen monta asiaa mitä moni muu kertoo suoraan. Emme ole kehittyneet 1986 ydinonnettomuus uutisoinnin jälkeen juuri pätkääkään.

   1. Kannattaa muistaa, että Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos valmisti punaisia toimittajia.

    Niinpä Suomen toimittajien valtaenemmistö on punaisia ja vihreitä, jotka oikeasti ovat punaisia.

    Kestää pari sukupolvea päästä siitä punaisesta saastasta eroon.

    Virossa taas Siperia opetti – julkisesti punaisia ei löydä suurennuslasillakaan.

    1. Tampere aivopesi lapsia kouluissaan.

     Tämä oli siihen aikaan okei…?

     ”Vuonna 1975 keskeytynyttä Pirkkalan marxilaista koulukokeilua on pidetty yhtenä suomettumisen ajan ääriesimerkkinä. Hätkähdyttävä tapaus on kuitenkin katsottu kuriositeetiksi. Keväällä 2016 julkaistu poliittisen historian tutkimus toi aiheeseen uutta valoa: sen mukaan virkamiesten ja psykologien tarkoin valmistelema koulukokeilu oli huomattavasti laajempi ja määrätietoisempi hanke, kuin on tiedetty. Poikkeuksellisesta kokeilusta tallentui merkittäviä osia Ylen ääni- ja kuvanauhoille.

     Suomessa elettiin 1970-luvun alussa vahvasti politisoituneita aikoja: koulutuspolitiikassa erityisen voimakkaasti vaikutti vasemmisto eri ääripäineen. Meneillään olleen peruskoulu-uudistuksen vuoksi opetussuunnitelmiin haettiin uutta kulmaa erilaisten kokeilujen kautta. Niistä eniten puhutti kolmessa pirkkalalaisessa koulussa vuosina 1973–1975 toteutettu opetuskokeilu.

     Pirkkalan koulukokeiluprojekti alkoi kaksiviikkoisella esikokeilulla maaliskuussa 1973. Tähän ensimmäiseen kokeiluvaiheeseen osallistui 520 oppilasta ja 39 opettajaa Pirkkalan kirkonkylän koulun ala-asteelta ja keskuskoulun yläasteelta ja lukiosta.”

     Ylen linkki mutta löytyy muitakin, mutta tämmöistä…nämä ja näiden lapset (Manna Sarin …?) ovat nyt meidän ”päättäjiä”, sattumaa, minä kun en usko sattumiin…

     https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/30/uusi-tutkimus-osoitti-pirkkalan-marxilaisen-koulukokeilun-vaietut-mittasuhteet

     1. Toki se Pirkkalan moniste oli ihan perseestä, mutta oleellisesti vaarallisempaa oli että toimittajista pääsääntöisesti opetettiin stalinistikommunisteja. Toki kaikki eivät suostuneet siihen aivopesuun.

      Ihan sama asia oli Teatterikorkeakoulussa – porukasta piti tehdä kommunisteja, jotka levittävät kommunismia.

  1. Siellä paikan päällä ei varmaankaan naurata. Jos nauraa väärässä paikkaa, niin se on viimeinen nauru. Siellä saa ampua varoittamatta kenet hyvänsä.

 12. Pakotteita ja kovempaa tulossa Venäjälle Ukrainan osalta…tämä Kazakstanin operaatio oli ennalta suunniteltu, näin Venäjä saa ulottuvuutta ja pystyy hallitsemaan isompia alueita ja intressejään.

  Ukrainan kohdalla USA toivottavasti pitää sen mitä nyt lupaa:

  ”Pakotteet, joista USA on keskustellut liittolaistensa kanssa, tulisivat voimaan tuntien kuluessa mahdollisesta hyökkäyksestä. Niiden puitteissa Venäjän suurimmat rahoituslaitokset suljettaisiin ulos kansainvälisistä rahasiirroista, Yhdysvalloissa valmistettuja tai suunniteltuja kulutus- ja puolustustuotteita kohtaan asetettaisiin teknologiapakotteita ja Yhdysvallat aseistaisi Ukrainassa sotilaita, jotka kävisivät sotaa Venäjän miehitystä vastaan.” (IS)

 13. Tämä Kazakstanin case ei suinkaan ole vielä ohitse.

  Siellä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Venäjän Speznats sisällä. Nyt varmaankin pari divisioonaa Venäjän maahanlaskujoukkoja.

  Pirukaan ei tiedä ketä tottelevat Kazakstanin asevoimat ja poliisi.

  Kansa ei tykkää omasta hallinnostaan, eikä ryssistä.

  Länsimaat eivät puutu asiaan tapahtuipa siellä mitä hyvänsä. Juuri kuten Venäjä haluaa.

  1. Tämmöistä…eli operaatio Kazakstan on suunniteltu ajat sitten..nämä on myös suunnitelleet operaatio Suomen, siihen on Pihkovassa koulutettu joukkoja ja suomenkieltä, ainiin, eihän täällä saa sellaista puhua, tulee vastablogi joka väittää minuakin ”sotahulluksi”…

   Putinin peite­sotien luotto­mies sai uuden sala­peräisen tehtävän – Krimin ”vihreiden miesten” komentaja johtaa nyt ”rauhan­turvaamista” Kazakstanissa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008527333.html

   1. Arja Paanaselta varsin hyvä artikkeli jälleen. Kaikki se on ollut kuitenkin virolaisten tiedossa aiemmin. Viron media on nopeampi kuin Suomen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *