OL3 tuottaa taas sähköä valtakunnanverkkoon – toki edelleen koekäytössä

TVOn ennuste oli, että sähköä rupeaisi tulemaan tänään noin kello 18. Olivat jopa etuajassa, sähköä tuli jo noin kello 17 – seurasin tarkkana kuin porkkana. Ensin se näkyi Fingridin numeroissa ja kesti pitkään ennen kuin se alkoi näkyä TVOn kotisivulla.

Ovat hiljalleen nostelleet tehoa ja tätä kirjoittaessa TVOn kotisivun mukaan varovaisesti teholla 321,9 MW. Huomen aamuksi kello 9 tehon ennustetaan olevan 836 MW.

Toivottavasti se ”Iisakin kirkko” pysyy pystyssä ilman pidempiä seisakkeja. OL3 ydinvoimala on Suomelle äärimmäisen tärkeä.

En epäile pätkääkään, etteikö ydinreaktori toimisi kunnolla. Sitä on syynätty jo suunnittelu, rakennus ja koekäyttövaiheissa taatusti perusteellisesti. Sen sijaan pelkään, että valtavan suuri generaattori ei ole tykännyt olla ”10 vuotta” koipussissa – ne on tarkoitettu pyörimään, pyörimään ja vieläkin pyörimään.

103 vastausta artikkeliin “OL3 tuottaa taas sähköä valtakunnanverkkoon – toki edelleen koekäytössä”

   1. Kulutus heilahtelee yhtä paljon kuin tuulee tai paistaakin. Säätövoimaa tarvitaan siksi eri mekanismein kuten vesi jne…
    Ydinvoima on tasaista perusvoimaa.

    Juttu vaan kertoo sen, ettei ydinvoimalla hinnat muutu markkinamekamismissa, vaan tuulen ja aurinkovoiman suurella kapasiteetin lisäyksellä nopeasti.
    Näin se menee markkinoilla jos tuulee tai ei.

    1. Lopettaisit idioottimaisteen kommenttien kirjoittamisen minun blogiini.

     Suomessa on yli 4000 MW rakennettua tuulivoimakapasiteettia. Kun sattuu tuulemaan hyvin, niin tuulivoimalla tuotetaan valtakunnanverkkoon lähes 4000 MW teholla – ja sähkön markkinahinta tippuu nollan hujakoille.

     Kun ei tuule tarpeeksi voimaakkaasti, niin kaikki Suomen tuulivoimalat tuottavat yhteensä sähköä noin 20 MW teholla ja sähkön hinta kohoaa taivaisiin arkipäivinä talvipakkasilla.

     Viikonloppuna sähkön kulutus on oleellisesti alhaisempaa kuin arkipäivinä. Kovalla pakkasella sähkön kulutus on huipussaan ja juuri silloin Suomen tuulivoimalat eivät tuota sähköä valtakunnanverkkoon ainakaan mainita saakka – päinvastoin silloin tuulivoimalat kuluttavat sähköä valtakunnanverkosta pitääkseen itsensä lämpimänä.
     https://jput.fi/Pakkasella_ei_tuule.htm

     Sen sijaan jos Suomessa olisi edes 3000 MW enemmän käyttöön otettua toimivaa ydinvoimaa – niin se pudottaisi sähkön hinnan normaalille tasolle. Tarjonnan lisääminen alentaa hintaa.

     Minä kerron kylmää faktaa esittäen luotettavat lähdeviitteet. Karjalainen jauhaa taas ihan täyttä paskaa.

   2. Olisikohan mennyt miinukselle, jos olisi ollut parinkymmenen asteen pakkanen, jolloin voimalat olisivat jo kenties tarvinneet lämmitystä.

    Herää kysymys, ovatko vihreät aidosti tyhmiä, vaiko sabotöörejä ja kenen laskuun, jos ovat?

 1. Pörssi pitää huolen että hinta pysyy monopolinomaisesti korkealla.
  Sähköautolla ajava maksaa kohta maltaita eihän ne omat paneelit yöllä tuota autosähköä ladattavaksi.

  1. Ongelmana on, että Suomeen on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo yli 4000 MW nimellisteholla. Todellinen verkkoon tuotettu sähköteho kuitenkin vaihtelee aivan hulluna välillä 20 MW ja 4000 MW riippuen tuulisuudesta. Katso oheisen linkin takaa millaista tuulivoima on aikuisten oikeasti. Viimeisin kuva on heinäkuun 2022 tuulivoiman tuotanto.
   https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

   Toinen ongelma on, että Suomeen ei ole rakennettu tarpeeksi ydinvoimaa, joka tuottaa erittäin suurella toimitusvarmuudella sähköä täydellä nimellistehollaan juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (kovilla talvipakkasilla).

   Molempiin yllämainittuihin ongelmiin on syynä punaiset ja vihreät, jotka ovat vihreiksi naamioituneita punaisia – toki ahneet kepulit ovat osasyyllisiä. Nimenomaan Kokoomus on koko ajan ajanut ydinvoiman lisärakentamista Suomeen.

     1. Se pitää paikkansa, että tuulivoima vaihtelee, mutta niin vaihtelee kulutuskin, jolloin tarvitaan säätövoimaa tasaamaan vaihteluväli, joka taas ei ratkea ydinvoimalla missään.

      1. Kulutus muuttuu hitaasti sitä on mahdollista kompensoida sekä vesivoimalla, ydinvoimalla, kivihiilivoimalla, öljyvoimalla, jne.

       Sen sijaan tuulivoiman tuotanto vaihtelee erittäin nopeasti sitä vaihtelua ei riitä kompensoimaan mikään – tuulivoima on markkinahäirikkö. Mitä enemmän tuulivoimaa on, sitä haitallisempaa tuulivoima on.

       Meillä on nyt yli 4000 MW tuulivoimaa ja sen tuotanto vaihtelee noin 20 ja 4000 MW välillä hyvin nopeasti – kuten kuvistani näkyy. Jos meillä olisi rakennettua tuulivoimaa 8000 MW, niin sen tuotanto vaihtelisi karkeasti 40 ja 8000 MW välillä.

       Etelä-Korean APR1400 ydinvoimaloita voidaan hyvin käyttää myös säätövoimana jos niin halutaan.
       https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

       Ranskassa sähkön tuotannosta noin 70% tapahtuu ydinvoimalla.

       1. Hukkamyllyjen puolustelijat uskovat satuihin ja sivuuttavat tai, kuten täsäkin blogissa on näkynyt, kieltävät tosiasiat ja hukkamyllyjen vaihteluiden aiheuttamat ongelmat.
        Saksassa siirtoverkot eivät kykene siirtämään pohjoisen hukkamyllyjen tuotantoa etelään, joten niitä pitää lepuuttaa kovalla tuulella.
        Tsekki ei ole enää vuosiin suostunut kompensoiman Saksan hukkamyllyjen vaihteluita, koska Tsekin verkko ei sitä kestä.
        Briteissä maksettiin tukiaisia hukkamyllyjen omistajille, että pitivät myllynsä tuotamattomina kovien tuulien aikaan, koska säätökapasiteetti ei riittänyt jne, jne.
        Näitä tosiasioita hukkamyllyjen utopistiuskovaiset kannattajat eivät suostu myöntämään, mutta, kun nämä elävät pienessä kuplassa jalat tukevasti ilmassa, se ei yllätä.

       2. Kyseessä on tosiaankin uskovaiset – mitkään kovat tosiasiat eivät kiinnosta. Ja punavihreät toimittajat eivät esitä kysymyksiä.

  2. Eivät sähköatoilijat maksa, ellei panna maksamaan, vaan meinaavat ajella pummilla.

   Autojen latauksille pitäisi laittaa kaukoseuranta ja periä käyttömaksu lataushetken sähkön hinnan mukaan.

   Autojen hankinnassa pitäisi maksaa samat verot kuin muidenkin.

   Sähkösutoilun myötä Kiina saa liian suuren vaikutusvallan maailmanpolitiikassa. Eikö ole opittu Venäjän tapauksesta mitään?

 2. Strategia on kuitenkin rakentaa roimasti tuulivoimaa ja aurinkovoimaa, joilla markkinahinnat saadaan nopeasti alas. Tämä on markkinatouhua, jossa on järkeä tai ei.
  Tuulivoimaloita ei varmasti pureta eikä muuta takaisin paluuta ole kuin lisätä uusiutuvaa biovoimaa, turvetta, haketta, biokaasua jopa hätään kivihiiltä. Nyt ollaan ”hevosen selässä” !

  1. Veronmaksajien rahapusseista tuetut haitalliset sattumavoimat tuulivoima ja aurinkovoima nimenomaan sekoittavat sähkömarkkinoiden normaalin toiminnan. Rakennetaan täyttä paskaa.

   Sen sijaan ei ole kannattavaa rakentaa hyödyllistä sähköntuotantoa. Koko ajan mennään yhä huonompaan suuntaan täysin idioottimaisesti.

   Kun Suomessa kulutetaan sähköä kaikkein eniten – tammikuun ja helmikuun kovilla pakkasilla – niin juuri silloin tuulivoima ja aurinkovoima eivät tuota sähköä valtakunnanverkkoon ja sähkön hinta on taivaissa.

   Päättäjämme ovat täysiä idiootteja.

 3. Tänään 29.8.2022 kello 11.48 ollaan tilanteessa, että Ydinvoimalla tuotetaan Suomessa sähköä teholla yli 3000 MW vaikka toinen Loviisan ydinvoimaloista on suunnitellussa vuosihuollossa.

  Tarkennetaan sen kello 11.48 faktatietoa:
  – Ydinvoima 3027 MW, josta OL3 (TVOn mukaan) 787,5 MW;
  – Kulutus 8553 MW;
  – Tuonti 1415 MW;
  – Vesivoima 1986 MW;
  – Tuulivoima 489 MW;
  – Sähkön markkinahinta Suomessa 529,97 €/MWh.

  Tiedot ovat peräisin täältä:
  https://www.fingrid.fi/online

  Kannattaa muistaa, että vielä vuonna 2018 tuulettomanakin aikana sähkön markkinahinta heilui noin 40 €/MWh hujakoilla.

  Tammikuun ja helmikuun pakkasilla on odotettavissa, että sähkönkulutus Suomessa on noin 13 000 MW, eli noin 4500 MW suurempi kuin yllä olevana tarkasteluhetkenä.

  Siis nyt kesällä meiltä puuttuu käytännössä noin 4500 MW luotettavaa sähköntuotantokapasiteettia, joka voidaan ottaa käyttöön kulutuksen lisääntyessä.

  Loviisan ydinvoimalan huoltotyön päättyessä Suomen ydinvoiman tuotanto kasvaa karkeasti 500 MWlla. Toisaalta huippukulutushetkellä poistuu karkeasti 500 MW tuulivoimatuotantoa.

  Ei ole suinkaan ”kirkossa kuulutettua”, että huippukulutushetkellä saisimme tuotua nykyistä karkeasti 1500 MW nettona.

  Tällaiseen tilanteeseen ovat päättäjämme ajaneet Suomen energiaomavaraisuuden, sähköhuoltovarmuuden ja suomalaisten kokonaisturvallisuuden. Sähkön hirmuinen hinta vaikuttaa suoraan Suomen kilpailukykyyn ja suomalaisten hyvinvointiin.

  1. Meillä on Fortumin kotimaista lauhdevoimaa täysin käyttämättä, joka varavoimala on seisokissa. Se käyttää puuta, haketta, turvetta, kuivihiiltä. Eikä ole ainoa varavoimala.ym.ym.
   Sitä ollaan ajamassa ”ylös” .

   1. Onneksi niitä varavoimaloita on olemassa – on kuitenkin myös olemassa poliitikkojemme tekemät ”suurenmoiset” päätökset joiden mukaan Suomi luopuu kivihiilen, turpeen, öljyn, jne. käyttämisestä. Puu on arvokas raaka-aine sitä ei kannattaisi polttaa, vaan jalostaa korkean jalostusasteen tuotteiksi ja myydä vasta ne tuotteet.

    Jotkut varavoimaloistamme eivät ole edes otettavissa käyttöön ilman pitkäaikaisia kunnostus ja huototoimenpiteitä.

 4. Nyt (kello 12.09) OL3 tuottaa taas vaihteeksi sähköä verkkoon teholla 0.0 MW. Käytännössä kuluttaa verkosta sähköä. Hyvin menee.

  1. Ennemminkin joku muu heräsi, koska persutkin ova asiaa käsitelleet jo pidemmän aikaa.

 5. Muutama edistyksellinen valtuutettu (14)

  Pitäisi löytää ensinnä pienydinvoimalan toimittaja.

  https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009035272.html?share=0c5fc4ca5a13acc275d2d2d316d483fb

  Tampereen valtuustossa on maanantaina esillä poikkeuksellinen aloite. Joonas Kiviranta (ps.), Matti Höyssä (kok.), Antti Hiitti (sd.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.) ovat laatineet aloitteen, jolla halutaan Tampereen valmistautuvan pienydinvoiman käyttöönottoon.
  Heidän lisäkseen aloitteella on kymmenen muuta allekirjoittajaa.

  1. Niin, modulaarisia pieniä ydinvoimaloita ei ole vielä myytävänä. Ei ole myöskään niitä koskevia lakeja, eikä säädöksiä.

   Suomalaisten kaavailema tuottaa vain lämpöä, ei sähköä. Sellaista ei ole mitään järkeä hankkia. Tarvitaan nimenomaan sähköä.

  1. Toivottavasti olet väärässä ja OL3 tuottaa kovimmilla pakkasilla sähköä, muuten Suomi on todella kusessa.

   Turbiiniongelmia on ollut ennenkin ja on nytkin. Ei tainnut tykätä olla kymmenkunta vuotta koipussissa.

   Turbiinien ja generaattoreiden kanssa voi olla ongelmia niissäkin pitkään poissa käytöstä olleissa tavallisissa voimaloissamme.

   1. Tämmöisiä hintoja nyt tulossa, tässä yksi joka raivoaa nyt Twitterissä korotettua hintaa:

    ”Sähkösopimus päättyy 1.10. ja uuden toistaiseksi voimassa olevan hinta 63,30c/kwh”

    Näitä alkaa nyt postiluukusta tippumaan. Onneksi ei ole sähkölämmitystä eikä erämökillä ole kuin aurinkopaneelit.

    1. Niin, sähkön markkinahinta pyörii noin 500 €/MWh, eikä vielä ole edes pakkasia. Tuulivoimaa on Suomessa nimellisteholla yli 4000 MW, tuulivoimahuijarit väittivät, että kun rakennetaan tuulivoimaa, niin sähkön hinta laskee. Vuonna 2018 sähkön tukkuhinta pyöri 40 euron hujakoilla vähätuulisina aikoina. Selvästikin sähkön hinta on laskenut kun on rakennettu tuulivoimaa.

     1. Moni on Suomessakin siirtynyt öljylämmityksestä sähkölämmitykseen kun syrjässä ainut edullinen vaihtoehto on ollut pistää ne sähköpatterit …menivät ojasta allikkoon ja jos ei ole talossa tulipesiä niin voivat varautua 1500-2000€ /kk sähkölaskuihin.

 6. Uimahalleja ja liikuntahalleja yms kiinni talvella ja muuta mukavaa. Vasta oltiin se pari kuukautta korona sulussa ja nyt valtio tarjoaa kansalaisilleen sellaisen sähkön hinnan että monen harrastus tyssää siihen. Kummaa touhua että voimaloita ei voida pitää niin päällä että hommat toimii…kuinkahan tämä toimii sodan aikana, veikkaan että vielä kurjemmin.

  Näin rajusti sähkön hinta iskee talvella liikuntapaikkoihin – aukioloajat supistuvat, saunat kiinni, luonnonjääkentät kortilla? https://www.is.fi/urheilu/art-2000009034722.html

  1. Etkö ole huomannut Marko, että tälle hallitukselle on tärkein asia ”vihreä siirtymä” – pitää luopua kaikista fossiilisista polttoaineista alta aikayksikön ja rakentaa lisää haitallisia sattumavoimia tuulivoima ja aurinkovoima. Ei puhettakaan, että voitaisiin luopua päästökaupasta, edes hetkeksi.

   Eteenpäin torvet soiden kohti vihreää tulevaisuutta. Ainakaan ydinvoimaa ei saa rakentaa lisää missään tapauksessa. Hurraa, hurraa, hurraa! Grrr…

    1. Niin on, monella eri rintamalla.

     Mutta sellaista demokratia on – me suomalaiset ihan itse annoimme vapaissa vaaleissa äänemme tällaiselle paskahallitukselle.

     Ajatelkaapa edes ihan pikkuisen – Suomen kansan suuri enemmistö kannatti eduskuntavaaleissa porvareita – eikä suinkaan punikkeja – kuitenkin Suomessa on punikkihallitus. Grrr…

 7. Perehtykää nyt Pohjoismaisen sähköpörssin hinnoitteluun. Se pörssisähkö ja markkunakeplottelu on perussyy, ei mikään hallitus Suomessa.
  Se vaan on niin, ettei ydinvvoima ratkaise mitään hinnoittelun suhteen, vaan muut energiamuodot.

 8. ”Kova väite: Fortum seisottaa valtavaa voimalaitosta pitääkseen Suomen sähkön hintaa korkealla
  Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen: ”Ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava.” (IL)

  1. Enemmän tarjontaa

   https://www.uusisuomi.fi/uutiset/asiantuntija-fortumista-tilanne-on-tosi-vakava/fa12586a-846a-4d73-95bd-491d95b01c8d

   Fortumin hiilivoimalasta nousi kohu

   Suomen sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen on arvioinut, että sähkön käyttäjät maksavat tänä vuonna tuottajille noin 5 miljardia euroa enemmän sähköstä, tästä teollisuuden osuus on puolet. Miten tilanteeseen pitäisi puuttua?

   ”Enemmän tarjontaa”, hän kiteyttää Markkinaraadissa.

  2. Ja tämäkin on totta eikä Karjalaisen tarvitse siinäkään valehdella. Fortum seisoo Meri Porissa hintataktisin syin estääkseen Fortumille lisätappioita. Sähkön hinta on pörssiyhtiöiden, Pohjoismaisen sähköpörssin spekuloimas tuottajan hyväksi. Siis markkinasähköä.

 9. Se, mitä hallitus voi tehdä nyt heti, on päättää varavoimaloiden ylösajosta ja lisätä sähköä markkinoilke nopeasti. Se vaikuttaa heti hintoihin roimalla pudotuksella.
  Toinen tekijä on lisätä nopeasti aurinkovoima-asemia ja antaa lupia tuulivoimalle ( se taas tärvelee luontoarvoja, ei lisää), mutta vaikuttaa spkulatiiviseen pörssisähkön hintaan pudottavasti.
  Ainoa nopea ydinvoimatekijä on Ol 3 säköntuotannon saaminen käyttöön.
  Näin se pörssimaailma vaan menee ja nauttii niukkuuden jakamisesta korkeilla hinnoilla, se vähät välittää kotitalouksuen hädästä.

    1. Todellisuudessa markkinahintaan vaikuttaa tarjonta tiettynä tuntina tietystä vuorokaudesta. Esimerkiksi tammikuun 15 päivänä kello 5 ei aurinkovoimalat voi tarjota ensimmäistäkään megawattia, joten se ei vaikuta markkinahintaa alentavasti – tuskin tuulivoimakaan ainakaan mainita saakka.

 10. Nämä kaikki yhteiskunnan kriittiset toiminnot kuten vesi, sähkö verkkoineen, väylät, puolustus, terveydenhoito pitää ottaa joko julkishallintaan/omisteisiksi kokonaan tai yhdistää yhtiöiksi, joissa julkisomistukset ovat määräenemmistöinä. Se nähdään taas kerran, kun yhteiskuntaa verovaroineen pakotetaan puuttumaan peliin.
  Se ei ole sosialismia!
  Fortum on hyvä ja huono esimerkki, jos yllätetään housut kintuissa.

 11. Sähkö on Ranskassa tuulettomassakin säässä halvempaa kuin Saksassa – ydinvoima Ranskassa ei kaipaa tuulta.

  Sähkö snst/kWh

  Ranska (merkittävin lähde ydinvoima) : 18.3
  Suomi : 19,6
  Saksa (maakaasu, aurinko, tuuli): 33,2

 12. Tampereen sähkölaitoksen myy kaiken pörssiin – syyhän on ilmeinen, raha ratkaisee

  *
  Moni on ihmetellyt mikä on nostanut sähkön tuotantokustannusten äkkinäisen nousun Suomessa.

  Moni vastaan: Ei niin mikään

  Euroopan talouden mahtimaassa sähköntuotanto on perustunut suurelta osin venäläiseen halpaan maakaasuun. Nyt tarvitaan kallista nesteytettyä kaasua – siinä merkittävä syy Saksassa.
  *
  .
  Aikaisemmasta:

  Fortumin hiilivoimalasta nousi kohu

  Suomen sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen on arvioinut, että sähkön käyttäjät maksavat tänä vuonna tuottajille noin 5 miljardia euroa enemmän sähköstä, tästä teollisuuden osuus on puolet. Miten tilanteeseen pitäisi puuttua?

  *
  Hmm.. Fortumille on nyt otollinen hetki kerätä takaisin (m.m. suomalisilta) Saksaan ja Venäjälle hukkaamansa miljardit.

  **********************************************************************

  https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000009035159.html

  Muutama sähköyhtiö myy yhä itse tuottamansa sähkön pilkkahintaan kilpailijoihin verrattuna – Kysyimme, eikö Tampereen sähkölaitos voi tehdä saman

  Tampereen sähkölaitoksen tuotanto kattaisi noin 30 prosenttia sen asiakkaiden tarpeesta, mutta yhtiö myy kaiken pörssiin.

 13. OL3 tuottaa sähköä verkkoon, mutta hintaan se ei näytä vaikuttavan mitenkään.

  Pörssisähkö juuri nyt 93,4 c/kWh

  1. Suomi joutuu edelleen tuomaan sähköä Ruotsista nettona – ja Viro ostaa Suomesta hirmuisen kallista sähköä (571,95 €/MWh) teholla 887 MW. Virolla olisi omaa kapasiteettia tuottaa sähköä, mutta se perkeleen päästökauppa on niskassa.

   1. Päästökauppa pelleily on perzeeztä kun samaan aikaa Suomen rajan läheisyydessä Venäjä polttaa 10 miljoonan euron edestä / päivä kaasua ja tunkee paxkaa ilmaan. Tähän ei viher-ja ituhipit puutu mitenkään, koska se on normaalia.

    Putinin ”punainen virva­tuli” loistaa Viro­lahdella yötä päivää https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009034696.html

    1. Sanasta ’perzeeztä’ minulle tuli heti mieleen Venäjä ja Fortumin sijoitukset Venäjälle.
     .
     Nii’i – lupa saattaa tullakin, mutta kuinka alhaisen hinnan venäläiset pakottavat Fortumin hyväksyvän?

     *
     https://www.hs.fi/talous/art-2000009035797.html

     Veli-Matti Reinikkala sanoo, että neuvottelut Venäjän-toimintojen myymiseksi ovat pitkällä, ja yhtiö voi hakea myyntilupaa jo lähiviikkoina.

     1. Se, että Fortum on lapioinut miljardeja euroja Venäjälle on todella syvältä /Cstä. Olen siitä maininnut julkisesti useita kertoja vuosien varrella.

 14. Oma tuotanto saattaisi riittää, kun Olkiluot3 saadaan täyteen tuotantoon. Varmistukseksi voitaisiin ottaa Porin Fortumin hiilivoimala.

  *
  https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

  Sähköjärjestelmän tila

  Tervetuloa seuraamaan Suomen sähköjärjestelmää!
  Näet palvelustamme mm. sähkön tuotannon ja kulutuksen sekä sähkön tuotantomuodot tällä hetkellä.
  Yhden ruudun näkymä: https://www.fingrid.fi/online
  *

  Viimeisin päivitys: 30.08.2022 14.28

  Kulutus: 8363 MW
  Tuotanto: 7830 MW
  Tuonti: −528 MW

  1. Huippukulutuksen aikana oma tuotanto ei tule riittämään, vaikka Suomen kaikki ydinvoimalat, ml. OL3, tuottaisivat sähköä täysillä, sillä juuri silloin tuulivoima ei tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

 15. Tuotantohinta ei vaikuta pörssissä sähkön hintaan, vaan ensijaisesti sen saatavuus ja pörssispekulaatot ja markkinapeli.
  Tämä pörssitoiminta sähkön kanssa on päin persettä, joka paljastui puhtasksi ihmisten huijaamiseksi, jossa valtio veronmaksajineen pannaan pörssikeinottelun maksumiehiksi.

  1. Loppujen lopuksi kysyntä ja tarjonta vaikuttavat myös sähkön hintaan – kun ei ole kulutusta vastaavasti tarjontaa, niin hinta karkaa taivaisiin.

   Haitallisen sattumavoiman tuulivoima tukeminen veronmaksajien pussista miljardeilla euroilla on syyllinen siihen, että sähkömarkkinat eivät toimi normaalisti. Jos tuulivoimaa ei olisi, niin kysynnän kasvaessa rakennettaisiin lisää kysyntään vastaavaa tuotantoa ja hinta laskisi.

    1. Juu, hukkamyllyjen omistajat tekevät tiliä ja maksattavat tarvittavan vara- ja säätövoiman muilla.

 16. Kyllähän on helposti nähtävissä tuulivoiman heiluttavan sähköborssin hintaa.

  Tässä on faktaa /ei tuuliuskovaisille)

  Tuulivoima ei vain heiluta sähkön hintaa, vaan se näkyy keskihinnassakin – halpa ei olekaan halpaa

  Sähkö on Ranskassa tuulettomassakin säässä halvempaa kuin Saksassa – ydinvoima Ranskassa ei kaipaa tuulta.

  Sähkö snt/kWh

  Ranska (merkittävin lähde ydinvoima) : 18.3
  Suomi : 19,6
  Saksa (maakaasu, aurinko, tuuli): 33,2

 17. Juuri tulleen uutisen vuoksi Keski-Euroopan ydinvoimakin on ongelmissa, kun vesi on vähissä eikä sitä pystytä käyttämään jäähdytykseen, haloo !

 18. Jotkut sisämaassa olevat ydinvoimalat käyttävät jokivettä jäähdytykseen. Jos joesta menee vesi vähiin, niin sitä on hankalaa käyttää jäähdytykseen. Yleensä sisämaan ydinvoimaloilla on kuitenkin myös suuri jäähdytystorni, jossa kiertävää vettä jäähdytetään ilmalla.

  Suomessa vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä käytetään merivettä jäähdytykseen, eikä ole kovin todennäköistä, että Suomenlahti tai yleensäkään Itämeri kuivuisi ihan heti.

 19. Parhaillaan sähkön markkinahinta Suomessa on 799,97 €/MWh. Kulutus Suomessa 8276 MW. Tuonti nettona 786 MW. Ydinvoimalla tuotetaan teholla 3055 MW.

  Ihmetyttää, että onko Suomen vesivoimaloiden vesialtaiden tilanne ja ennuste heikko, kun tälläkään hinnalla ei kannata vesivoimalla tuottaa kuin vain teholla 1293 MW, vaikka teoriassa pitäisi voida tuottaa yli 2000 MW teholla, jos altaissa riittää vettä.

 20. Varsinainen ”hauskuus” on siinä, että punavihreiden ilmastonlämpenemiskahjojen mielestä ilmaston lämpeneminen johtaa sateiden lisääntymiseen ja merien pinnan nousuun – sehän taas tarkoittaisi, että ydinvoimaloille riittäisi yhä enemmän jäähdytysvettä nyt ja tulevaisuudessa.

  Kannattaisi ajatella ihan omilla aivoillaan, eikä uskoa ilmastonmuutoshuijareita.

 21. Täällä on taas muutamia henkilöön kohdistuvia kommetteja. Samoin eräs blogisti käyttää pelkkiä nimien etukirjaimia, mutta ne ovat helposti yhdistettävissä tiettyyn blogistiin, poistettu.

 22. SDP:n Alv tuki auttaa sähkölämmityksessä 50€/ kk ja samaan aikaan kuluttaja maksaa n 1500€/kk itse 😅😅😅✋

  Kyllä he jotka on sähkölämmityksen halunneet saa nyt ottaa velkaa että selviävät maksuistaan…

  1. Sähkölämmitys on sinänsä ihan hyvä asia monessa suhteessa:
   – investointikustannus on erittäin alhainen, sähköpatterit asennuksineen eivät maksa juuri mitään;
   – sähkölämmityksen huoltokustannukset ovat aivan olemattomat – liikkuvia (vikaantuvia) osia ei juurikaan ole – toimii, toimii ja toimii;
   – sähkön toimitusvarmuus Suomessa on erittäin hyvä (harvoin sähkökatkos ja sekin lyhyt);
   – sähkölämmitys ei saastuta;
   – jne.

   Nykyinen ongelma on siinä, että:
   – on rakennettu valtavasti haitallista sattumavoimaa tuulivoima;
   – ei ole rakennettu riittävästi erittäin suuren toimitusvarmuuden omaavaa ydinvoimaa;
   – on ideologisista syistä päätetty luopua ”fossiilisista polttoaineista”;
   – omavaraisuus ja huoltovarmuus eivät ole kiinnostaneet päättäjiämme pätkääkään.

   1. Nyt näyttää siltä, että edes hiukan alkaisi kiinnostaa, vaan myöhään.

   2. Sähkölämmitys päälämmitysmuotona on heikoin mahdollinen vaihtoehto juuri sähkön hinnan heilahtelujen vuoksi. Yösähköä ei ole varaavaksi lämmitykseksi saatavilla kuin harvoin.
    Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan talon arvoon.
    Yhdistelmä varaavia uuneja, aurinkopaneeleita, maalämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja, eristystä, jopa tontin sijainti pitää optimoida.
    Minulla on ollut 8 erilaista, eri-ikäistä taloa, aivan uusia ja jopa 170 v vanha hirsirunkoinen, eri aikoina erilaisin lämmitysmuodoin.

    1. Sähkön hinta heilahtelee hillittömästi nimenomaan haitallisen sattumavoiman tuulivoima vuoksi. Tuulivoiman rakentaminen Suomeen täytyy lopettaa kokonaan.

     Suomeen pitää ehdottomasti rakentaa lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa. Kun on runsaasti oikeaa luotettavaa sähköntuotantoa, niin sähkön hinta pysyy vakaana ja alhaisena.

 23. Olkiluodon sähkö menee Fingridin kantaverkkoon ja edelleen TVO:lle, omistajilleen, jotka päävät sen kohtalosta, eli menee välitettäväksi pörssiin, joka vahvistaa Suomen sähkötasetta, jolloin vain siihen liitetty lisätuulivoima voi alentaa sähkön hintaa.
  Näin toteaa Fingrid.

  Pörssisähköstä ja kaikenkaisesta johdannaisten spekulaatioista on päästävä irti. Edelleen hallituksen on pantava hintakatto sähkölle pian.
  Olkiluoto sinänsä turvaa fyysistä energian saantia, mutta vaikutaa vain hieman spekulaatoiden kautta hinnan alenemiseen.
  Tässä tilanteessa pörssisähkössä vai tuulivoiman iso lisäys pudottaa hintaa. Näin se valitettavasti menee.

   1. Ei mene noin, vaan vaan pörssisähkö määrittelee hinnan, ei hetkellinen sähkön määrä tuuli tai ei.
    Tuo on kaikki on TVO:n omistajien käsissä ja pörssinoteerausten hinnoin.

    1. Jos tiettynä päivänä, tiettynä tuntina on runsaasti tarjontaa, mutta vähän kysyntää, niin hinta tippuu olemattomiin. Jos taas on runsaasti kysyntää (kovalla pakkasella) ja vähän tarjontaa (ei tuule), niin pörssihinta kipuaa taivaisiin.

     Nimenomaan tuulivoiman valtavat tuotannon muutokset ovat syyllisiä hinnan mielettömään heilumiseen.
     https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

    2. HK :” ..pörssisähkö määrittelee hinnan..”

     Mikäs pörssihinnan märittelee? -pitäisi olla aika selkeä juttu

     No , onneksi Juhani antaa tähän vastauksen, joka on varsin ymmärrettävä.

     [ Luulenpa, että asia on tullut esille joissakin aikaisemissakin blogeissa.]

      1. Näin toteaa Fingrid.”
       Missä ja milloin?

       Vastaus on varmaan: Kato itte..

 24. Tänään 1.9.2022 päivällä pitäisi olla suunniteltu noin 6 tunnin tuotantokatko OL3 sähköntuotannossa, saapas nähdä miten käy.

 25. Rakensin itselleni vuonna 1987 suuren omakotitalon – ainoana lämmitystapana sähkölämmitys:
  – paksu teräsbetoninen lattialaatta, johon varattiin öisin halvalla yösähköllä lämpöä – mitä kylmempää ulkona, sitä enemmän varattiin;
  – jokaisessa huoneessa kattolämmitys, jolla tehtiin tarkka huonekohtainen lämmönsäätö;
  – ilmastoinnissa sekä tuloilmakoje, että poistoilmakoje, talvella otettiin ulospuhallusilmasta lämpö talteen kompressorilla, kesällä jäähdytettiin tuloilmaa samalla kompressorilla.

  Pieni sähkönkulutus suuressa rakennuksessa – halpaa ja luotettavaa.

   1. Just näin, kuten arvasinkin – eli hatusta.

    Näin toteaa Fingrid.”
    Missä ja milloin?

    Vastaus on varmaan: Kato itte..

 26. Olkiluoto 3 vakauttaa Suomen sähköjärjestelmää – just’ näin, sen tuotantoa ei tuulet keikuta

  *
  https://www.tvo.fi/material/collections/20220505094305/7Z1gUzChd/Ytimekas_OL3_juhlanumero_2022.pdf

  Olkiluoto 3 vakauttaa Suomen sähköjärjestelmää entisestään. Suomalaiset saavat sähköä, joka tuotetaan luotettavasti, kohtuuhintaisesti ja päästöttömästi. Olkiluoto 3 myös osaltaan mahdollistaa Suomelle siirtymän sähkön omavaraisuuteen.

  [ linkki on esillä, jottei kenenkään tarvitse pohtia, että onko väite ihan jostakin ..]

 27. Onneksi OL3:n varavoimala suunniteltiin toimimaan öljyllä eikä venäläisellä kaasulla.
  ***
  Fingrid Oyj Olkiluodon kaasuturpiinilaitoksen …

  5.11.2004 — Sähkömarkkinalaissa Fingrid Oyj on määrätty järjestelmävastuuseen, joka tar- … sen rakentamista Teollisuuden Voima Oy:n (TVO) omistamalle …
  *
  file:///C:/Users/35840/Downloads/fingridturpiini%20Selostus.pdf
  .
  Fingrid Oyj 1 OLKILUODON KAASUTURPIINILAITOKSEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS

  Polttoaineen kuljetuksen ja vastaanoton järjestelyt Polttoöljysäiliöiden täyttö tapahtuu säiliöauton omilla pumpuilla purkauspaikalta, jonne säiliökohtaiset täyttöputket on vedetty. Purkauspaikalle mahtuu yksi säiliöauto kerrallaan. Täyttöyhteiden välittömässä läheisyydessä on liitäntä säiliöauton sähköiselle ylitäytön estolaitteistolle. Ylitäytön esto toimii, kun säiliö saavuttaa ylitäyttörajan

 28. Sähkön pörssihinnan heilunta – alennus tuuleta temmaten.

  *
  HK : ..jolloin vain siihen liitetty lisätuulivoima voi alentaa sähkön hintaa.
  Näin toteaa Fingrid.”

 29. Sähkön hinta Saksassa (ja Tanskassa) kertovat miksi sähkön hinta asettuu runsaalla tuulivoimalla ( siis jo ennen Ukrainan sotaa)

  Sähkö on Ranskassa tuulettomassakin säässä halvempaa kuin Saksassa – ydinvoima Ranskassa ei kaipaa tuulta.

  Sähkö snt/kWh

  Ranska (merkittävin lähde ydinvoima) : 18.3
  Suomi : 19,6
  Saksa (maakaasu, aurinko, tuuli): 33,2

Kommentoi