Tällainen on OL3 syöttövesipumpun juoksupyörä

Tälläkin foorumilla on ihmetelty miten kaikissa neljässä syöttövesipumpussa voi olla säröjä. No, ei sitä vieläkään tiedetä, vaan asiaa vasta tutkitaan.

TVOn kotisivulta löytyi tilannekatsaus eiliseltä päivältä, jossa oli myös kuva juoksupyörästä, joten laitan kuvan tähän muidenkin ihmeteltäväksi.

 

16 vastausta artikkeliin “Tällainen on OL3 syöttövesipumpun juoksupyörä”

 1. Katsokaapa niitä OL3 laitoksen pumppujen kokoa ja mihin rasitukseen ne joutuu versus nämä pilipalipumput mitä tässä nyt esitetään…

  Amatööri saa olla muttei ammattilaisten kehissä pärjää

 2. Taitavat OL3:n pumpput olla vähän erilainen kuin talomme kiertovesipumput.

  https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2022/olkiluoto3nsyottovesipumppujensisaosienvaurioidenselvitystyotjatkuvat.html

  Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumput ovat rakenteeltaan yleisesti voimalaitoksissa käytössä olevia, mutta Olkiluoto 3:n toimintaan suunniteltuja kooltaan suurempia pumppuja.

  Syöttövesipumput ovat Olkiluoto 3:n suurimpia pumppuja ja niiden avulla pumpataan vettä syöttövesitankista höyrystimille.

  Kuva:

  https://www.tvo.fi/material/collections/20221028143143/HnVr162S1/OL3_syvepumppujen_juoksupyorien_sarot_20.10.2022-1_800.jpg

 3. Tuo juoksupyörä on aivan tavallinen malliltaan ja kooltaan, mitä käytetään muissakin lauhdevesivoimaloissa. Mutta myös kooltaan samaa luokkaa, selluteollisuudessa, vesilaitoksissa, missä painevesi oleelisen tärkeä.
  Tuo ei ole missään tekemisessä radioaktiivisen veden kanssa.
  Se pumppaa kylmää vettä höyrystymään generaattoriin.
  Toiset pumput lauhdevettä ulos laitoksesta.
  Se, että se yksi oleellinen osa ydinvoimalan sinänsä ”vaarallista”, tuotantoprosessia varmaan asettaa joitakin vielä tiukempia vaatimuksia luotettavuuteen, mitä, en tiedä.

 4. Kyseinen saksalainen pumpputehdas on aiemmin valmistanut vastaavia, mutta pienempiä pumppuja.

  Olkiluoto 3 syöttövesipumput on ilmeisesti suunniteltu aiemmista piirustuksista yksinkertaisesti skaalaamalla kaikkea suuremmaksi.

  Joku asia on sitten ehkä skaalatessa muuttunut niin, että isompi ei olekaan enää luotettava.

  1. Jokin ajankohtaisohjelma tuli taannoin ja siinä näytettiin noita OL3 pumppuja ja selostaja totesi jonkun asiantuntijan kanssa että ovat kooltaan sitä luokkaa että aivan pieni virhe näissä mm kulumisen ja tärinän suhteen saa aikaan ongelmia. Kaipa siinä jotain perää ….?

  1. Jotenkin ymmärsin siitä ohjelmasta että juuri tämän ison koon vuoksi voi tulla rasituksia joita ei ole osattu odottaa? Tiedä häntä. Kyllä siinäkin puhuttiin että ovat melko yksinkertaisia laitteita mutta se koko?

   1. Roottorin halkaisijan tuplaantuessa samalla pyörimisnpeudella vetojännitys nelinkertaistuu.

  1. https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2022/olkiluoto3eprnturbiinilaitoksensyottovesipumppujensisaosissaonhavaittuvaurioita.html

   OL3 EPR -laitostoimittajakonsortio rakentaa laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen sopimuksella. Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG, jotka ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimuksen kuuluvista velvoitteista laitosyksikön takuuajan loppuun asti.

   Lisätietoja:
   Johanna Aho, viestintäpäällikkö, puh. 040 729 0822

 5. Neljä lähes käyttämätöntä pumppua, joissa on samankaltaisia kestävyysongelmia. Mikä on sellainen syy, jostä aiheuu samanaikaisesti sanankalataiset viat samanaikaisesti?
  Kunka laadunvarmistus on varmistanut pumppujen kunnon ennen käyttöönottoa? Onko pumppujen laakutarkastus näyttänyt virheetöntä ennen käyttöönottoa. Onko laadun tarkastus laadukas?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *