Virossa kutsutaan vuonna 2023 kertausharjoituksiin 25700 reserviläistä

Niin, Virossa otetaan maanpuolustus tosissaan – puolustusmäärärahat ovat 3% bruttokansantuotteesta.

https://www.postimees.ee/7627661/reservoppekogunemistele-kutsutakse-jargmisel-aastal-rekordarv-reservvaelasi

Pahoin pelkään, että virolaiset ovat jälleen oikeassa ja suomalaiset jälleen väärässä.

19 vastausta artikkeliin “Virossa kutsutaan vuonna 2023 kertausharjoituksiin 25700 reserviläistä”

 1. Kertausharjoitusten tärkeys ja maanpuolustuskurssit kaikille.
  Kauankohan päätöksen teko kestää?

  1. Suomessa kutsutaan vähemmän reserviläisiä kertausharjoituksiin kuin Virossa. Maanpuolustuskurssit ovat hyvä asia, mutta erittäin harvoille.

   1. Tiedoksi, että MPK ei järjestä oikeaa sotilaskoulutusta, eikä sotaharjoituksia.

    Viron kertausharjoitukset eivät ole kahvinjuontikursseja, vaan esimerkiksi:
    – ensin kutsutaan reservin upseerit suunnittelemaan ja valmistelemaan kertausharjoitusta;
    – sitten tulevat aliupseerit ja erikoishenkilöstö tekemään valmisteluja;
    – viimein tulee paikalle miehistö, kaikki varustetaan kunnolla;
    – kertauskoulutusta ja uuden koulutusta;
    – oikea sotaharjoitus suurella joukolla: puolustus; viivytys; hyökkäys.

    1. Tiedoksi. Järjestää ihan tarpeeksi ja PV käyttää MPK:n kouluttajia omissa koulutuksissaan kert harjoitusten ja VEH harjoitusten kouluttajina.

     Homma toimii ihan hyvin. Tänä vuonna on ollut niin paljon koulutettavia Suomessa että sinne jonotetaan jotta pääsee kursseille.

     Moni on saanut tätä polkua pitkin sodanajansijoituksen.

     1. Tiedoksi, että MPKlta on lailla kielletty varsinainen sotilaskoulutus, sitä saa Suomessa antaa vain Puolustusvoimat – Virossa myös Suojeluskunnat.

       1. Kyllä, sen minkä voivat lakien ja pykälien mukaan järjestää.

        ”Reserviläisliiton tehtävänä on ylläpitää ja kehittää kansalaisten maanpuolustustahtoa sekä reserviläisten ns. kenttäkelpoisuutta. Yleisimpiä toimintamuotoja ovat ammunta, maastotoiminta, liikunta ja urheilu, erilainen koulutus sekä maanpuolustustahdon ylläpitäminen.”

        https://www.reservilaisliitto.fi/jasenille/liity-jaseneksi/

       2. Reserviläisliitto ei järjestä minkäänlaista sotilaskoulutusta – se on lailla kelletty. On urheiluammuntaa, marssia ilman asetta, ihan siviilisuunnistusta, kuntoa kohottavaa liikuntaa. Kaikki se on hyödyllistä, mutta se EI ole sotilaskoulutusta.

        Minä olen syyllinen siihen, että Varkauden reserviläiset järjestävät silloin tällöin ammuntoja nouseviin tauluihin. Mitä ilmeisimmin tällaista ei järjestä Suomessa mikään muu taho.
        https://jput.fi/Ammunnat_nouseviin_tauluihin_040622.htm

        Linkin takaa löytyy ammunnoista artikkeli, josta puolestaan löytyy linkki videoon ammunnoista – minä ammun ensimmäistä kertaa noin puoleen vuoteen rynkyllä, joten se ei suju kovin hyvin. Video ei enää ole niin suurikokoinen kuin artikkelissa sanotaan.

        Huom! On tarkoitus vaihtaa lipas siten, että on patruuna piipussa, joten taulun noustessa kesken lippaanvaihdon ammutaan kesken lippaanvaihdon ja jatketaan. Ensimmäisellä kerralla olin tehnyt laskuvirheen, joten meni mönkään, toisella kertaa onnistui – kesken lippaanvaihdon laukaus.

       3. Niin, eihän liitto mitään järjestä vaan paikalliset reserviläiset. Mutta sekin on muutamien aktiivien toimintaa. Fiksuinta on liittyä PV:n alaisiin paikallispuolustusjoukkoihin, joissa saa sodanajansijoituksen
        mm MAAK ja MPK:n tehtävien kautta.

      1. Niin. PV:n kertausharjoituksissa PV määrää MPK:n kautta kouluttajat juuri sotilaskoulutuksen kouluttajajiksi mm krt harjotuksiin. MPK:lla on taas sotilaskoulutusta tässä muodossa:

       ”Tarjoamme runsaasti erilaisia perus- ja soveltavia ammuntoja, joilla kehitetään ja ylläpidetään reserviläisten ampumataitoa osana sotilaallisia valmiuksia palvelevaa eli SOTVA-koulutusta. SOTVA-ammuntojen sisältö perustuu Maavoimien Esikunnan ohjeeseen MPK:n ampumaohjelmistoista. SOTVA-ammuntoja kuuluu myös joihinkin aselajikohtaisiin jatkokursseihin.”

       https://mpk.fi/koulutukset/ase-ja-ampumakoulutus/

       1. Niin, MPK EI anna sotilaskoulutusta, vaan ”sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta” – oikea sotilaskoulutus on kielletty myös MPKlta.

        Suomeen tarvitaan Suojeluskunnat Viron esimerkin mukaisesti.

      2. Tiedoksi että myös ilmavoimat on nyt mukana ei vain maavoimat ja maasotakoulu:

       ”Uutta osaamista Ilmavoimien reserviläiskouluttajille
       Vastaavaa keskitettyä kouluttajakoulutusta on aiemmin toteutettu ja kehitetty Maavoimien ja Maasotakoulun kanssa. Näissä harjoituksissa vuosien varrella kerättyjä hyviä käytänteitä päästiin nyt tuomaan ilmavoimalliseen koulutukseen. Tarve keskitetylle kouluttajakoulutukselle on ollut olemassa myös Ilmavoimissa.

       — Reserviläisillä on erittäin tärkeä rooli osaajina ja kouluttajina, joten pyrimme tarjoamaan heille mahdollisimman laadukasta kouluttajakoulutusta, kertoo harjoituksen johtaja, kapteeni Anton Grabar Ilmavoimien esikunnasta.

       Kapteeni Grabar toteaa, että yhtenä harjoituksen tarkoituksista on reserviläisten rekrytointi ja sitouttaminen kouluttajatehtäviin. Pääosalla osallistujista on jo sitoumus MPK:n toimintaan, mutta kouluttajakurssilaisten joukossa on myös uusia kasvoja, joiden toivotaan sitoutuvan kouluttajiksi.

       — Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni nyt koulutettavista reserviläisistä jatkaa kouluttajatehtävissä sekä MPK:n SOTVA-kursseilla että Ilmavoimien reservin harjoituksissa. Reserviläisiä todella tarvitaan moniin tehtäviin, Grabar kertoo.”

       https://mpk.fi/ajankohtaista/kouluttajaosaamista-yhteistyossa-mpkn-ja-ilmavoimien-keskitetty-kouluttajakoulutus-tikkakoskella/

 2. Juuri nyt venäjällä ei ole sotilaita saati edes ammuksia, mutta niillä pirulaisilla on taipumus tehdä niitä lisää ja joku kaunis päivä ylitetään taas seuraavan maan raja.

 3. Eräs tuttavani Matti , reservin majuri, yritti päästä Ukrainaan taistelemaan, mutta häntä ei huolittu kun on pitkän päälle 60-vuotias. Matilla on kuitenkin 40-vuotiaan fysiikka ja ulkonäkö.

  1. Siis taistelemaan venäläisiä vastaan, täsmennän ja haki tulenjohtotehtäviin, mutta ikä oli este.

 4. Minun on pakko lisätä vielä, että Suomen Puolustusvoimissa on monta asiaa hyvässä kunnossa:
  – hyvin huomattava osa miesten ikäluokasta saa varsin hyvän koulutuksen varusmiespalvelun yhteydessä;
  – vapaaehtoisia naisia on yhä enemmän suorittamassa vapaaehtoisen varusmiespalveluksen;
  – varustus on kohtalaisen hyvä jokaiselle varusmiehelle ja kertausharjoitukseen tuleville reserviläisille;
  – on hankittu aivan liian pienten puolustusmäärärahojen puitteissa hyvää käytettyä kalustoa (panssarivaunuja, telahaupitseja, jne.), se että kalusto on käytettyä ei tarkoita, että se olisi huonoa;
  – jne., jne.

  Jotkin asiat voisivat kuitenkin olla vieläkin paremmin, ja joissakin asioissa kannattaa ottaa oppia Virosta.

  1. Niin, ei ole olemassa täydellistä mutta meillä on paremmin kuin monella muulla

Kommentoi