Seuraava mielipuolia täynnä oleva valtio saa kyvyn valmistaa atomipommin

Meininki on kuin 007 leffasta jossa Spectre (pahikset) hääräilee ympäri planeettaa ja kaikenlaiset sekopäät saa rellestää pitkin ja poikin. Nyt Venäjän, P-Korean ja muiden sekopäiden joukkoon tulee Iran. Kyky valmistaa ydinpommi antaa näille hulluille mahdollisuuden leikkiä muiden hullujen kanssa.

13 vastausta artikkeliin “Seuraava mielipuolia täynnä oleva valtio saa kyvyn valmistaa atomipommin”

 1. Ensi tiistaina kolme epävakaata henkilöä tapaa Teheranissa.
  *
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008940702.html

  12.7.2022
  *
  VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin sekä Iranin presidentin Ebrahim Raisin ensi tiistaina [19.7.2022] Iranin pääkaupungissa Teheranissa, Kreml tiedottaa.
  *
  Uskaltaako Putin tosiaan lentää?

  Mielestäni Putin on ukrainalaisten kannalta laillinen sotilaskohde.

  I think Putin is a legitimate military target for the Ukrainians
  Я считаю Путина законной военной мишенью для украинцев

 2. Ilmeisesti atomipommia tullaan käyttämään mutta missä ja kuinka pian?

 3. Uudessa Top Gun -elokuvassa näytetään, miten Tom Cruise eliminoi Iranin ydinaseen ja pihistää iranilaisten viimeisen F-14 ”Tomcatin”. Tosin jostain syystä iranilaisilla näyttää elokuvassa olevan viidennen sukupolven hävittäjiä ja amerikkalaiset käyttävät Super Horneteja. Elokuvan ”roistovaltio” on kuitenkin elävästä elämästä. Todennnäköisimmin iskun tekisi Israel. Israelhan on aimminkin hoidellut näitä lähidiktaattoreiden ydinasehankkeita. Nyt käytössä on F-35 joka sopii hommaan, mutta vastus olisi kovempi kuin aiemmin: suurempi maa ja kohde syvällä maan sisässä.

  Politiikan koukerot ovat monimutkaisia. Iran lupasi myydä Venäjälle valtavan määrän drooneja Ukrainaa vastaan. Jonkinlaista drooni-osaamista Iranista löytyy, koska Israel on niitä havainnut ja torjunut. Venäjä ja Israel ovat pyrkineet olemaan kohtuullisissa väleissä koska molemmilla on intressejä Syyriassa eikä kumpikaan haluaisi ottaa yhteen toisen kanssa. Venäjä on katsonut läpi sormien Israelin iskuja Iranin tukikohtia vastaan Syyriassa ja Israel on varonut jyrkästi tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tai toimittamasta aseita juutalaiselle presidentti Zelenskylle. Suhteisiin on kuitenkin tullut uusia kupruja kun Venäjän juutalaisten johtaja ei asettunut tukemaan Putinin sotaretkeä. Venäjän juutalaistoimisto, joka hoitaa juutalaisten maahanmuuttoa Israeliin, ilmeisesti suljettiin tai ainakin se sai jonkinlaiset ”ehdot”.

  Iran ja Turkki taas ovat vihollisia Syyriassa: Turkki tukee ääri-islamilaisia kapinallisia, Iran taas diktaattori Assadia, kuten Venäjäkin. Iran uhoaa Israelin tuhoamista ja Israelin sekä USA:n lippuja poltetaan ahkerasti. Turkin Erdogan taas oli ensin hyvissä väleissä Israeilin kanssa, mutta tuki samalla Hamasia ja poltti päreensä ja välit kylmenivät äärimmilleen. Nyt Erdogan on taas lämmitellyt niitä, turkkilaiset väittävät estäneensä Iranin terrori-iskun israelilaisia turisteja vastaan Turkissa ja Israelissa ollaan ainakin uskovinaan.

  Tuosta voinee vetää sellaisia johtopäätöksiä, etteivät aatteet ja uskonnot paljon paina, kuka tahansa voi olla kenen tahansa puolella tai vastaan tilanteesta riippuen. Diktaattorit pyrkivät laajentamaan valtioitaan ja Israel selviytymään.

 4. Pitkään meni Iran pois tästä suunnasta.

  Sitten tuli Trump ja Netanyahu ja nyt Iranilla on pommi.

  Miten meni noin niinku omasta mielestä?

 5. No, emme voi tietää varmasti miten Iran valnisteli ydinasevalmiuttaan silloin kun sopinus USA:n kanssa oli voimassa. Netanyahu halusi sopimuksen nurin, tuskin ainakaan siksi että Iran saisi sitten tehdä pomminsa. Mutta arvioiko Netanyahu tilanteen väärin? Ehkä, ehkä ei. Nyt uutta sopimusta on taas väännetty. Iran halusi siihen ehdon ettei seuraava USA:n presidentti voi sitä taas purkaa, Biden taas ei pysty sellaista lupaamaan. Israel ei mieti onko sopimusts vai, se iskee jos näkee tilanteen sitä vaativan. Ei sikti välttämättä jos iskun lopputuloksena ei voida saavuttaa sitä mitä halutaan. Israelin tukena on tässä asiassa hieman erikoisedti myös arabivaltioita kuten Saudi-Arabia joille Iran on myös vihollinen.

 6. Toki Norppa, onhan tuo ihan hyvä spekuloida mitä oikeasti tapahtui.

  Mutta kun sopimus oli voimassa, tarkastajat sahasivat pitkin Iranin laitoksia ja käänsivät kiviä. Kun sopimus revittiin, tarkastajat poistuivat ja Iran itse kertoi että pelataan sitten kovaa peliä.

  Israelille tämä on sisäpolitiikkaa koska mikäpä siellä ei olisi.

  1. Sillä kannalla olen kyllä itsekin, että sopimuksesta olisi kannattanut pitää kiinni. Mutta en ole olkenkaan varma etteikö Iran olisi silti jatkanut pommin kehittelyä. Jotain epäselvää taisi olla vähän väliä Irsnin puolella.

 7. On toki spekuloitavissa että koittavat hakea parempaa diiliä pelaamalla kova kovaa vastaan. Vaikea sanoa sinänsä.

  Mutta jos – siis jos – Iranin kanssa päästäisiin diiliin ja heistä tulisi ns. normaali kauppakumppani, he tuskin pääsisivät edes 50 pahimman maan listalle tahoja joiden kanssa ollaan parhaita kavereita. Ja tuo ei johdu siitä etteikö Iran yrittäisi tuhota ihmisoikeuksia minkä ehtii. Muut vain yrittävät vielä heitäkin kovemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *