16 vastausta artikkeliin “Viron puolustus ei ole vahva. Heikkeneekö se vielä…”

 1. Se virolainen everstiluutnantti Leo Kunnas on hyvin pitkäaikainen tuttavani, etten sanoisi ystäväni. Olin samaan aikaan Viron Suojeluskunnan neuvonantaja ja Viron Maavoimien komentajan neuvonantaja kun Leo oli Viron Puolustusvoimien Pääesikunnan Operatiivisen osaston päällikkö.

  Pidämme nykyisinkin tiiviisti yhteyttä.

  Viro kasvattaa koko ajan erittäin merkittävästi sekä puolustuskykyään, että puolustusvalmiuttaan. Leo yksinkertaisesti pelkää mitä tapahtuu vuosien kuluttua – minä taas oletan, että järki voittaa.

 2. Viron inhorealismi on vaikea pala purtavaksi – mutta aika paljon helpompi pala kuin työntää pää pensaaseen. Sitä kokeiltiin jo. Ei toiminut.

 3. On silti otettava Eestin koko aina huomioon vauvasta vaariin väkeä on vain n 1,3 miljoonaa tuskinpa siellä on mahdollisuutta nytkään tehdä kunnon puolustusta

  Mutta onhan sekin että nythän esim ilma tilan valvontaa onkin suunniteltu

  Suomen tehtäväksi kun Suomi liittyy Natoon ja joka kaiken lisäksi tulee toteutumaankin terv tepivaari

 4. Yksi syy miksi Suomi ja Ruotsi erityisesti halutaan Natoon on vahvistaa Baltian puolustusta. Venäjän tv:ssä jo spekuloitiin miten Venäjä voisi Kaliningradista ja Valko-Venäjältä katkaista ns. Suvalkin käytävän joka on maayhteys Baltiaan, valloittaa Gotlannin ja ottaa Baltian maat nopeasti haltuun. En usko, että Venäjä olisi ollut moiseen valmis kun Biden on presidenttinä, mutta Trumpin kaudella kuultiin lausuntoja ( republikaani senaattori Newt Gingtrich) siitä miten Viro on ”Pietarin esikaupunkia” eikä USAn kannattaisi sotia sen takia. Tuollaiset puheet ovat erittäin vaarallisia, ne saattavat johtaa virhearvioihin Kremlissä, ”kasakka ottaa sen mikä on löysästi kiinni” tai jonka se LUULEE olevan löysästi kiinni. Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon lisää Venäjälle pidäkettä huomattavasti ryhtyä mihinkään uhkayrityksiin, Baltia ei ole enää vain Suvalkin käytävän varassa ja Gotlantia puolustaa Nato. Siihen kun lisää vielä Venäjän armeijan nyt nähdyn surkean toimintakyvyn niin uskon että luulot on Venäjältä vähäksi aikaa otettu pois ja rauha turvattu.

  1. Myös Biden on itse puhunut hyvin vaarallisia ja idioottimaisia lausuntoja.

   Esimerkiksi ennen 24.2.2022 puhui siihen suuntaan, että ei USAn tarvitse tehdä mitään jos Venäjä ottaa Ukrainasta ”pienen alueen”.

   Toinen ”sammakko” oli, kun Biden sanoi, että USA ei lähetä missään tapauksessa joukkojaan Ukrainaan.

   Olisi ollut parempi, että Biden olisi pitänyt ne mölyt mahassaan.

   1. Sammakko meidän pääminsterin suusta: Marin sanoi:

    Pääministeri Marin Reutersille: Suomen liittyminen Natoon ”hyvin epätodennäköistä” tällä hallituskaudella (YLE 20.1.2022)

    1. Marinin lausuntoko sammakko? Kuka muka EI ollut silloin tuota mieltä? Jos Orpolta olisi kysytty viekö nykyinen hallitus Suomen Natoon niin olisiko hän katsonut kristallipalloonsa ja todennut ” hyvin mahdollisesti”?
     Ainoa joka Suomessa silloin uskoi Suomen nopeaan Nato jäsenyyteen oli Risto E.J. Penttilä joka taisi sanoa sen jo ennen joulua.

   2. Totta, Biden on puhunut välillä sekavia. Pölhöt puheet voivat tulla todella kalliiksi.

 5. Mutta tuo ”kyllä NATO meitä puolustaa” – ajattelu on tietysti vaarallista ja se on ollut viime vuosina kai aika yleistä. Suomelle on siinä mielessä ollut onnikin olla Naton ulkopuolella, muuten meillä todennäköisesti olisi jonkinlainen pieni palkka-armeija ja 35 hävittäjää. Kunhan sota Euroopassa taas loppuu niin sama älyllinen epärehellisyys uhkaa taas: halutaan ”tasa-arvoa” ja lopetetaan asevelvollisuus kun kerran ”NATO puolustaa meitä” eikä muillakaan ole tällaista ”historiallista jäännettä kuin miesten yleinen asevelvollisuus”. Ensin se on Vasemmistoliitto ja Vihreät joka alkaa ajaa tuota ja koska muissakin puolueissa ”halutaan edistää tasa-arvoa ja olla edistyksellisiä” niin aletaan liukua samaan suuntaan.

 6. Viro hankkii mm. raskaita raketinheittimiä, joiden ohjusten kantama kattaa koko Viron alueen. Viron Suojeluskunnan aseistetun osan (mm. sissejä) koko kasvatetaan nykyisestä 10 000:sta 20 000:n. Nimenomaan hyvin varustettuja ja aseistettuja sotilaita. Viro hankkii lisää panssarihaupitseja K-9, jne.

  1. Sota ei saisi mennä sissisotaan Virossa koska se kertoo sen että koko Viro on silloin miehitetty ja venäläiset raiskaa jo vauvoja, lapsia, naisia, miehiä ja tappaa sen jälkeen.

   1. Marko, ei huolta.

    Virolla on erikseen:

    1. Keihäänkärkenä kaksi omaa iskukykyistä hyvin varustettua prikaatia – vakinaisessa palvelukesessa olevia sotilaita ja nuoria hyvin koulutettuja reserviläisiä – hyvin varustettuina ja hyvin aseistettuina. Toki myös joukko tukevia joukko-osastoja.

    2. Viron valtion Viroon vaatimia NATO-liittolaisten joukkoja jo rauhan ajalla merkittävä määrä, jota määrää lisätään edelleen, ja valmiudessa lisää liittolaisten joukkoja Viroon.

    3. Kaitseliiton joukkoja voitaisiin periaatteessa verrata Suomen paikallisjoukkoihin. Paitsi, että Virossa se toiminta on minusta järkevämpää. Tehdään väijytyksiä vihollisen huollolle, jotta tuotetaan viholliselle hyvin suuria tappioita mahdollisimman vähäisin omin tappioin. Kulutetaan vihollista, että se on mahdollista myöhemmin lyodä.

    Niin, minä olen ollut siinä hommassa mukana melko tarkasti 30 vuotta ja olen edelleen ihan syvällisesti.

Kommentoi