Unkari

Kyllä minua tämä Unkarin, aika pienen maan,  käyttäytyminen alkaa ihmetyttää. Nyt siis tarkoitan tätä Putinin suosimista. Silmiinpistävimpinä penseä suhtautuminen Suomen NATO jäsenyyteen ja nyt tämä että Venäjän putkiöljylle ei saisi asettaa hintakattoa.

Onko Unkarin kansa kaiken tämän takana vai onko diktatuurin aste siellä jo niin pitkällä että kansan mielipiteestä ei tarvitse välittää. Niin tai näin kovasti surettaa myös Unkarin tulevaisuuden osalta. Tällä pelillä ehtyvät EUn avustusmiljardit ja kaikki se negatiivisuus jota muu maailma tai ainakin Eurooppa maahan kohdistavat.

Kovasti riskillä myös Erdogan pelaa sillä Putinin luhistuminen jättäisi hänet kovin yksinäiseksi ja vaikka Putin jotenkuten selviäisi ”voittajana” niin mitkä olisivat hänen mahdollisuutensa ja halunsa tukea Unkaria.

Tämän kaiken kerroin syvällisemmin asiaan perehtymättömänä, kadunmiehenä, ihmettelijänä. Voisiko täällä esimerkiksi joku persumielinen tai vahvasti vasemmistolainen auttaa minua ymmärtämään Unkarin (Erdoganin) toimintaa.

22 vastausta artikkeliin “Unkari”

 1. ”Tällä pelillä ehtyvät EU.n avustusmiljardit”…..
  Koska Matti halusi mielipiteen joltakin persumieliseltä, niin totean vain sen, että miljardejakin tärkeämpänä Unkarilaiset pitävät oman kulttuuris/taloudellis/oikeudellis/historiallis perinteensä ja identiteettinsä säilymistä, toisin kuin esim. suomessa, joka on EU.n mallioppilaana uhrannut nämä yllämainitsemani arvot ja meistä on tullut Globalisaation kasvottoman oravanpyörän polkijoita.
  Pareet olla vähän köyhempänä kuin enempi orjana.

  1. ….jatkan vielä sen verran, että Suomi on auliisti avustanut EU.n ”sivistysaltioita” miljardi tolkulla säilyttämään omat historiallis,-taloudelliset perinteensä ja luopumalla sitä kautta omasta kansallisesta identiteetistään solidaarisuus-artiklaan nojautuen.

  2. Orjana? Eikö siellä Unkarissa ole ollenkaan pelkoa joutua EU globaalisuuden sijasta venäläisten tapojen huomaan?

   Siinä olen osin samoilla linjoilla kanssasi että osin, soveltuvin osin, on kunkin maan perinteistä pidettävä kiinni.

   Kiitos Arvi asiallisesta palautteestasi.

   1. Matti jos sallit niin jatkan vielä siltä osin, että Unkari vastustaa Suomen Nato jäsenyyttä siksi, koska Suomi on suurimpaan ääneen Unionissa vaatinut Unkaria korjaamaan kansallista lainsäädäntöään ja osin siihen vastustukseen liittyy myös Venäläinen energia, joka 70% pyörittää Unkarin kansantaloutta. Eli sen lauluja laulat jonka leipää syöt ja EU.n miljardit ovat pieni silahkoita joulupöydässä Venäläiseen ”mustaan kaviaariin” verraten.

    1. Jos nimenomaan suurimpaan ääneen on vaatinut niin kyllähän se harmittaa. Mutta mielestäni pakko olisi Unkarin hakeutua eroon sidonnaisuudestaan Venäjään (Putiniin) ja Erdoganista muuten voi olla edessä pohjoisen Korean tai valkoisen Venäjän tie.

     1. Matti,- jos nyt pelkistäen sanon, että ennemmin EU.lta hyytyy setelipainokoneet, ennekuin Venäjältä energia, olipa Putin vallassa tai ei.

      1. Näinkin voi olla ja tien päässä olo uutena Valko Venäjänä.

       1. Näyttää vahvasti siltä, että Venäjä, Kiina, Intia ja muutkin samaan ryhmään kuuluvat valtiot haluavat oman napansa vastavoimaksi Yhdysvaltain johtamalle yksinapaisuudelle.

 2. Unkari, on siinä meillä sukulaiskansa, kova oli aikanaan pelaamaan jalkapalloa. Nyt taitaa pelata pahasti itsensä pussiin, jää ilman Venäjän, Turkin ja Suomen apuja.

  1. Orban tunnustaa Unkarin sukulaiskieleksi, mutta ugrisukuisuuden kiistää. Pitää unkarilaisia enemmän hunnien, kuten Anttilan, jälkeläisinä.

 3. Unkarin on vallannut nationalistinen pölhöpopulismi, joka on alistanut tuomiovallan Orbananin diktatuurimaiselle otteille kuten Putin. Venäjä jää yksin. Kiina erkaantuu. Intia sanoi sen suoraan. Ei jää kuin Pohjois-Korea. Siinäkö leirissä Unkarikin haluaa olla.
  Vähän niinkuin persut. Rajat kiinni. Oikeuslaitoskin on perseestä Suomessa jne. ja muutenkin kaikki on päin helvettiä.

 4. Unkarissa on myös ”kaksi totuutta”, tästä voin referoida vain Ylen lukuisia politiikan keskusteluohjelmia.

  On ”uho-Unkari” ja ”realpolitik-Unkari”. Edellinen on se jota siteeraamme usein mutta jälkimmäinen on se joka aina jonkinlaiseen kompromissiin pääsee. Ei siltä ehkä näytä, mutta ymmärtääkseni heillä on jo parannuksia tehty muutamiin ongelmiin. Toki vielä on valovuosi matkaa ja onhan tuo melkoinen häpeäpilkku, mutta totuus on hieman parempi kuin lööpeissä.

  Jos haluaa syyllisyyttä potea niin EU:n katastrofaalinen maahanmuuttopolitiikka (tai sen puute) 2010-luvulla pitkälti pönkitti Orbanin valtaa ja antoi heille niin vahvan aseman. He pystyivät kerta toisensa jälkeen toistamaan miten heillä ei ole maahanmuuttajataustaista rikollisuutta, heillä on kaduilla turvallista, heillä ei ole sitä ja tätä ja tuota ongelmaa.

  1. Toivottavasti edes kaksi totuutta myös säilyy.
   Myös venäläistyyppisessä tiukkaan valvotussa maassa on turvallista kadulla kunhan pitää mölyt mahassaan..

 5. Unkari on aika lähellä diktatuuria, mikä tukeutuu venäjään.
  Ei siinä mikään kansallinen kulttuuri tai muu ole perustana, vaan Orbanin vallanhimo ja opposition tukahduttaminen venäjän malliin.
  Tällaista lienee arvi haluaa Suomeenkin…

 6. Nato-Unkari ja olisi todella heikoilla ellei veljeilisi venäjän kanssa, mutta mihin sen rajan vetää se on veitsen terällä tanssia…

  1. Mitä tarkoitat Nato-Unkarilla ja miksi se olisi heikommalla kun muut Itä Euroopan Nato ja EU maat.

 7. Unkari kiukuttelee katkeruuttaan. Maa on kokenut historiassaan sekä myötä- että vastamäkeä – jälkimmäistä ehkä enemmän. Tänä päivänäkin vielä vahvasti unkarilaisten sielussa vaikuttaa ensimmäisen maailmansodan Trianonin rauhansopimus, jossa hävinneelle keskusvaltojen puolelle kuulunut Unkari menetti peräti kaksi kolmannesta maa-alueestaan ympäröiville uusille valtioille. Revanssimielialat eivät ole hiipuneet. Konkreettiseti Budapestissa vieraileva voi todeta tämän katselemalla Tonavan vastarannalta ylisuurta uljasta parlamenttitaloa, jonka Unkari rakensi suuruutensa päivinä valtansa symboliksi suuren valtakunnan tarpeisiin, mutta aivan tarpeettoman suurta tynkä Unkarille. Yleensäkin Unkarissa kävijä voi suorastaan aistia kaikkialla hienokseltaan leijuvan henkisen apeuden ilmapiirin. Itä-Euroopan Pariisiksi Budapestia perustellusti luonnehdittiin ensimmäistä maailmansotaa edeltävän ”Belle Epoquen” päivinä, mutta Trianonin jälkeen kaikki on ollut toisin. Seurasi kutistuminen tynkävaltioksi, fasismi, saksalaismiehitys, venäläismiehitys ja stalinistinen sovjetisointi unohtamatta traagisesti päättynyttä kapinointiyritystä 1956. Venäläismielisyyttä ei unkarilaisista löydä 1900-luvun tapahtumien johdosta. Siellä muistetaan sekin miten Venäjän armeija verisesti kukisti 1800-luvun puolivälissä unkarilaisten vapaussodan Itävaltaa vastaan tämän pyynnöstä taantumuksellisen ”pyhän allianssin” nimissä. Ei voida sanoa että Unkari vähääkään myötäilisi Putinin Venäjää . Jarrutellessaan (ei toki lopullisesti) ..Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimista se toimii näin protestina Länsi-Euroopalle. Unkarille on ollut ja on ominaista liberaalin demokratian vieroksunta. Maalla on autoritaariset juuret parlamentarismin asemesta.

 8. Budapesthan oli muutama vuosi sitten se/ ”it” trendikohde, jonne kuului matkustaa ja postata kilpaa kuvia sosiaaliseen mediaan.

  Mutta Wikipedian artikkelista Habsburg:

  ”Habsburg-suku oli eräs merkittävimmistä eurooppalaisista historiallisista hallitsijasuvuista. Suvun ollessa mahtavimmillaan sen jäsenet hallitsivat samanaikaisesti Itävaltaa, Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa, Saksan kuningaskuntaa, Unkaria, Kroatiaa, Böömiä, Espanjaa, Portugalia, Alankomaita ja Napolia. Habsburgit olivat yhtäjaksoisesti Itävallan hallitsijoita vuodesta 1282 ja Saksan kuninkaita/keisareita 1400-luvulta aina vuoteen 1740, jolloin suku sammui mieslinjalta.”

  __

  Wikipedian artikkelista otsikolla ”Unkarin kuningaskunta”:

  Unkarin kuningaskunta (unk. Magyar Királyság) perustettiin vuonna 1000, kun vuonna 896 unkarilaisten valloittama alue tunnustettiin omaksi kuningaskunnakseen. Unkarin ensimmäinen hallitsija oli Tapani I Pyhä, joka kruunattiin 31. joulukuuta 1000. Keskiajalla kuningaskunta oli varteenotettava mahti Keski-Euroopassa. Siihen kuuluivat Unkarin ja Transilvanian lisäksi muun muassa Kroatia-Slavonia.
  Unkarin kuningaskunta hajosi Osmanien valtakunnan valloitettua Unkarin keskiosat 1500-luvulla. Maan länsi- ja pohjoisosat joutuivat Habsburgien valtaan, vaikka kuningaskunta säilyikin muodollisesti. Kun osmanit karkotettiin Unkarista 1600-luvulla, Itävallan keisarista tuli koko Unkarin hallitsija. Vuoden 1867 kompromississa syntyi Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia, ja keisari Frans Joosef kruunattiin myös Unkarin kuninkaaksi.

  Unkarin valtiomuoto vaihtui tasavallaksi vuonna 1918, mutta vuonna 1920 perustettiin uusi kuningaskunta. Kuningaskunta lakkautettiin lopullisesti vuonna 1946.

  Täällä Pirkan Blogeillahan tulee luettua uudestaan historiaa, mistä lukioissa en ollut yhtään kiinnostunut sota-painotuksen vuoksi. Kulttuurihistoria ja taidehistoria kuitenkin avaavat ymmärrystä minunkin kaltaiselle feminatsille ja putin trollille.

  1. Valtiomuoto oli kuningaskunta, mutta maassa ei koskaan enää ollut kuningasta sen jälkeen kun viimeinen Habsburg-kuningas Kaarle oli joutunut eroamaan suursodan aselepoehtojen mukaisesti. Kaarle yritti vielä 20-luvun alussakin pariin otteeseen palata ulkomailta käsin Unkarin valtaistuimelle mutta hänet torjuttiin. Kuningaskunnan valtionpäämiehenä toimi yli toisen maailmansodan valtionhoitaja, amiraali Horthy. Sisämaavaltiolla oli ennen sotaa ollut kaistale Adrianmeren rannikkoa ja toimiva sotalaivastokin ja sen myötä amiraalikin. Horthy oli isänmaan ystävä joka ei ollut fasisti natsista puhumattakaan. Toki autoritaarinen johtaja hän oli mutta ei oman kansan sortaja Francon ja Salazarin tapaan. Hän oli pidettykin. Ehkäpä kansa näkee Orbanissa jonkinasteisen muistuman Horthysta.Horthy tasapainoili Saksan puristuksessa aina vuoteen 1944 saakka, jolloin Saksa syrjäytti hänet ja hänen hallintonsa ja otti peukalonsa alle siihen saakka suhteellisen itsenäisen Unkarin. Esim. juutalaisvainot Unkarissa joita ei ollut aikaisemmin esiintynyt, alkoivat silloin tehokkaasti ja rankasti paljolti Unkarin sisäisten natsien, Nuoliristi-järjestön, toimesta..

 9. Ei voi kuin ihailla Helsingin hepun tietomäärää. Itselläni historiantietämys on aika vaillinaista ja minun pitäisi lukea enemmän.

 10. Hyvää tietoa joo, ei ole noita kolkkia noin tarkkaan tullut luettua, pääpiirteet vaan.
  Vaikka Unkari ei venäjämielinen olisikaan, niin Orban pelaa hänen pussiinsa. Tavallaan Putin on jyrkemmin sitä mitä Orbankin haluaa olla. Ja halpa kaasu tuo kansan tukea. Pelaaminen saattaa silti vielä koitua Orbanille kohtalokkaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *