Älä sairastu kesällä

Henkilökunta pula saa sulkemaan päivystyksiä ja niihin on yhä pidempi matka

ja kun pääset ilmoittautumaan saat odottaa jopa 8 tuntia!

Pitää olla hyvävoimainen että jaksaa istua päivystyssalissa!

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008909126.html

Yllä linkki.

Hyvinvointialueet on perustettu ja johtajat sekä valtuustot valittu, mutta lähtivätkö he lomalle jättäen hoitamatta sen tärkeimmän?

20 vastausta artikkeliin “Älä sairastu kesällä”

 1. Kannatan julkista, mutta kävin yksityisellä hoidattamassa pikku operaation ja maksoin 1500,- joka julkisella olisi ollut 180,-.
  Tarttisko päättäjien tehdä jotakin?

  1. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008909126.html

   30.6.2022

   Karjalan lennostossa vieraili Britannian ilmavoimien F-35B-hävittäjiä – Niillä on erikoinen kyky, jota ei löydy Suomen hankkimista koneista

   **********************************************************************************

   Olisiko tämä oikea linkki:

   https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008773187.html

   2.6.2022

   Anna Laakkonen sinnitteli rikkinäisen jalan ja kipujen kanssa kuukausia – Näin dramaattisesti leikkaus-jonot ovat nyt tukossa Suomessa

 2. Eipä sitä nykyään kannata juuri sairastua muutenkaan.

  Sanovat että työterveyden asiakkaille ei ole ongelmaa koska se on heille maksutonta. Katin kontit, kyllä firmalle tulee joka käynnistä lasku. Jos on yrittäjä, ei siinä hirmuiset juhlat ole.

  1. Yritys maksaa siitä, että sillä on työntekiiät tekemässä tuottavaa työtä eikä jonottamassa sosialistiseen systeemiin.
   Tuo jatkuva räksytys siitä, kuinka työterveys muka on poissa sosialistiselta systeemiltä, on lähinnä säälittävää, koska sen maksavat yritykset eikä sitä rahaa millään saada siirretyksi tuolle sosialistiselle puolelle jaettavaksi kaikkien eduksi.

  2. Työterveyshuoltoon kuitenkin tarvitsija pääsee nopeasti, joten sairaus ei pääse pahenemaan ja sairauspoissaoloja on vähemmän. Julkisen sektorin puolella jonot ovat kohtuuttoman pitkiä.

 3. Kaikille Sote uudistusta ylistäneille, olkaa huoletta, paratiisin portit aukeavat ihan kohta, tai vaihtoehtoisesti syvimmän helvetin.
  Ikävä kyllä jälkimmäinen on ollut koko ajan se todennäköisempi vaihtoehto sirkuksen loppunäytökseksi.

 4. Raskaiden uutisten seuraaminen voi myöskin olla terveysriski. T. u-wish-i-was-a-rölli

 5. Yrittäjänä, työterveydestä ja sairaskuluvakuutuksesta maksavana ymmärrän kyllä esitetyn kritiikin.

  Työterveys on hyvin tehoton järjestelmä ja vaikka siitä ison osan maksavatkin yritykset, se ei ole peruste tehottomuudelle. On myös hyvä muistaa että verovähennysten yms. kautta kulu jakaantuu myös kaikille veronmaksajille.

  Lisäksi on todellakin epätasa-arvoinen tilanne, yksinyrittäjät ovat pahnanpohjimmaisia monelta osin tässä.

  On nostettu esille perusteltuja huolia. Mielestäni niitä voi kuunnella.

 6. Mutta vakavammin, myös Tampereen kaupungin sekä TAYS.in toiminnan fuusioitumisesta johtuen jonot hoitoon saattavat olla kesäjarrun päälle kymmenen kuukaudenkin pituisia. Tästä saattaa seurata sellaista, että lähetteen saanut saattaakin jonottaa tyhjää, kun organisaation sekä hyvinvointi-alueiden uudistamisesta johtuvista syistä odotettu poliklinikka ehtii lopettaa toimintansa ennen kuin asiakas sinne olisi vuorossa.

  Ja kun terveysasioissa kerran olemme, niin jonkin verran kritisoisin meidän suomalaisen median sota-uutisoinnin myönteisyyttä. Ihan vaikka jo nuorten vuoksi, mutta myös mm. siitä psykologisesta näkökulmasta, että tutkitusti aivojemme evolutiiviset informaation säätely-mekanismit toimivat ilmeisesti tunteiden tasolla noin viiden-suhde-yhteen painotuksella, eli yhtä kielteisiä tunteita herättävää asiaa balansoimaan tarvitaan noin viisi myönteisiä tunteita herättävää asiaa/tekoa.
  Ja kun näin ei ole, varmasti moni ylikuormittuu herkästi yrittäessään hahmottaa tätä tulehtunutta poliittista kenttää haavoineen-hirveyksineen. Tuntuu melkein, ettei tästä kansanterveyteen liittyvästä asiasta saisi edes aukaista suutaan, koska on niin vahva konsensus toisaalta sen suhteen, miten vaikkapa itänaapurin mediasensuuria paheksutaan. Mielestäni tällaisestakin olis tärkeää keskustella…

  Alla pari linkkiä aiheeseen.

  https://www.psychologytoday.com/us/articles/200306/our-brains-negative-bias#:~:text=The%20brain%2C%20Cacioppo%20demonstrated%2C%20reacts%20more%20strongly%20to,good%20reason%E2%80%94to%20keep%20us%20out%20of%20harm%27s%20way.
  __

  https://www.tiede.fi/artikkeli/riippuvuus-voi-syntya-mihin-tahansa

  1. Juuri näin miten Albanus sanoo.
   Lisäksi näen itse niin, että herkille ja äärimmäisen tunnollisille ihmisille tällaiseen nykyisen kaltaiseen globaaliin poliittiseen avohaavaan sekä painajaismaisiin hirveyksiin sisältyy kohtuuton ristiriita, kun systeemiajattelun ongelma-avaruudessa ihminen yrittää ja yrittää päässään löytää ratkaisua kokonaisia kaupunkeja tuhoavalle hirveydelle, ylikuormittuen itse sekä ajautuen ahdinkoon sekä loppuun palamiseen. 😔

   https://mlab.taik.fi/polut/Yhteiskunnalliset/tyokalu_systeemiajattelu.html

   Ymmärrän että kollektiivinen viha voimaannuttaa auttamaan, mikä on erinomaisen hienoa. Kuitenkin minulle tuo viha myös näyttäytyy niin, että meidän suomalaisten symbolinen itkumuuri on vuorattu palopeitteellä, joka on kuin teflonkerros paistinpannulla, jonka pinnalla viha kuin kiehuva öljy. Eikä nyt liene aikakaan itkumuurille.

   Kuitenkin psykologisesta näkökulmasta jokaista herkkää ja empaattista ihmisyksilöä ajatellen soisin hieman itsemyötätuntoa ja ymmärrystä siinä mielessä, että huomioisimme että usein vihan alle on hautautunut paljon syvempiä tunteita kuten surua.
   Ja suru on mielestäni kaunis asia, joka voi kauniilla, arvokkaalla ja kunnioitettavalla tavalla ihmisiä syvästikin yhdistää toisten tueksi.

  2. Ja lisättäköön vielä, ettei herkkyys näkemykseni mukaan viittaa heikkouteen, vaan on päin vastoin vahvuus sekä osoitus älykkyydestä. 🌱

 7. Julkinen yksityinen ja työterveys monen tahon kanssa voisi selkeytyä jos päästäisiin yhden toimivan organisaation systeemiin?
  Niin ja miksi ilmaiseksi kun sen kuitenkin joku maksaa?

 8. Eihän se kipeenä olo ole paras mahdollinen tila edes talvella mutta tuo kuumuus on toisille liikaa ja silloin voi sairauskin yllättää vaikka oliskin kesä aika

  Mutta toivotaan silti aina parasta terv tepivaari

 9. Jatkaen Niilon ajatuksesta, on mielestäni mahdollista yhdistää nämä.

  Voisi olla yksi malli, yksi katto-organisaatio, yksi byrokratia, ja resurssien jako tasaisemmin. Siinä voisi silti olla mahdollisuus priorisoida hoitoja rahalla, jolle voi olla jossain kohtaa kansantaloudellista perustetta sekä maksajan että järjestelmän puolelta.

  Jos yksityiselle lääkärille pääsisi kahdessa päivässä kahden tunnin sijaan, joustovara olisi aivan eri maailmasta ja haitta mitätön.

 10. Minun mielestäni kilpailu tekee hyvää myös terveydenhoidossa. En usko sosialismin autuuteen – on hyvä, että kuluttaja saa itse valita millaista palvelua käyttää.

 11. Kyllä yksityiselle pääsee koska vaan, jos on vakuutus. Mutta pääoma on nopeasti syöty.
  Ja työterveydelle, joka ostetaan yksityiseltä, koska vaan, jos on töissä.
  Tai ostopalveluna Mehiläisestä ja hammas Coronariasta julkiselta nopeastikin.
  Mikä se ongelma on ?

  1. Ongelma on se, ettei sitä ostopalvelua saa eikä osialistiselle pääse hampaita hoidattamaan.
   Samoin sosialistiselle ei näytä pääsevän pitkäaikaissaurautta hoidattamaan kuin pitkän ja moninkertaisen käyntisarjan kautta systeemillä varaa aika terkkarille – kuukausi odotusta – varaa aika yleislekurille – kuukausi tai enemmän odotusta – ja vasta, jos saat luvan, niin sitten varaa aika erikoislääkärille – odotusaika kuukausi tai enemmän – eikä silloinkaan ole takuuta siitä, että sitten erikoislääkärille päästyäsi joka kerran olisi sama lääkäri.

   1. Joo, joudut heittopussiksi, toistamaan samaa asiaa ihmisille, joista jokainen vetää oman siivun siitä että kuuntelee viisiminuuttisen. Tapailin joskus vuokralääkärinä duunaavaa yleislääkäriä, joka naureskeli minulle, miten hän vastaanotolla oli naiselle sisätutkimusta tehdessään työntänyt vahingossa instrumentteja väärin päin asiakkaaseen aiheuttaen kovaa kipua.

 12. Meillä on iso epäsuhta, sairaita ihmisiä entistä enemmän ja hoitavaa ammattihenkilökuntaa liian vähän. Ja koko terveydenhuolto on liian pirstaleinen kaikkine yksityisasemineen, joilla moni tekee töitä molemmille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *