USA:n aborttimuutos muistuttaa verkon vaaroista

Kuten tiedämme, USA:n korkein oikeus päätyi odotetusti poistamaan liittovaltion tasolla oikeuden aborttiin, siirtäen päätöksen osavaltioiden tasolle. Monissa länsimaissa selkäpiitä karmiva muutos on käsitelty varsin pinnallisesti asian vakavuudesta huolimatta. Rapsutan nyt pintaa yhdeltä osalta, nimittäin verkkopalveluiden kannalta. Lainmuutosten myötä viaton kännykän käyttö voi muodostua hirttosilmukaksi.

Viatonta ja hyödyllistä

Vaikka olen itse kaukana kännykän tehokäyttäjästä käsivammani vuoksi, tiedostan järjestelmän monet hyödyt. Sijainti- ja karttapalveluista on merkittävästi apua niin työssä kuin vapaallakin. Terveyssovellukset rohkaisevat ja neuvovat kuntoilussa sekä tarjoavat hyödyllisiä tilastoja terveyden kehittämiseksi. Viestisovelluksilla saan nopeasti yhteyden tuttaviin pitkänkin matkan päässä. Keskiverto EU-kansalainen voi jatkaa näiden parissa melko huoletonta elämää, mutta monelle amerikkalaiselle naiselle tilanne on tyystin toinen.

Demokraatteihin kallellaan oleva tekniikkamedia Engadget listaa huolia artikkelissaan. Monen osavaltion aborttikielto kun ei ole vain kielto hankkia abortti kyseisessä osavaltiossa, vaan paljon enemmän. Abortin hakeminen toisesta osavaltiosta, jossa se on laillista, voidaan nähdä myös rikolliseksi. Tietojen jakaminen abortista tai jopa sellaisen suunnitteleminen voi niinikään olla laitonta. Jos tämä ei tarpeeksi pelottaisi, moni osavaltio lupaa hulppeita palkkioita henkilöille, jotka paljastavat abortin tekijän viranomaisille. Jenkkilässä jos missä raha jyrää lähimmäisenrakkauden 10-0.

Kerää todisteet itseäsi vastaan

Vaan milläpä todistat? Noh, jospa nainen matkaa toiseen osavaltioon aborttiklinikalle, hänellä lienee kännykkä mukana. Ja kännykkä tallentaa sijainnin. Kännykän käyttöjärjestelmä ja sovellukset ovat amerikkalaisia, joten poliisi saa tiedot haltuunsa. Pelkkä kännykän tallentama tieto siitä, että henkilö on ollut aborttiklinikan läheisyydessä voi riittää tuomioon. Niinikään aborttitietouden hankkiminen verkosta tai siitä keskusteleminen ovat kovaa valuuttaa tuomioistuimessa. Ehkä karmivin osa ovat naisille tehdyt kuukautiskierron seuraussovellukset. Jos kuukautiset eivät tule, tai vaikka vain unohdat kirjata ne sovellukseen, voi se riittää todisteeksi vuosikausien vankeustuomioon.

Pitkän aikaa on varoitettu siitä, että kännyköiden kivat palvelut ja sovellukset saattavat olla maksuttomia, mutta maksuttomuudelle on kova hinta. Edellä on vain pari esimerkkiä siitä, miten tämä varoitus olisi ehkä kannattanut kuulla ajoissa. Tietenkin osaava käyttäjä pystyy välttämään itsekriminoinnin ja vinkkejä on jo jaettu. Moni heikoimmassa asemassa oleva, jo muutoinkin heitteille jätetty uhri, jää kuitenkin tällaisten vinkkien ulottumattomiin ja voi päätyä hyvin nopeasti tiilenpäitä lukemaan. Varhaisia merkkejä on jo ja lähimmän vuoden-parin sisällä pääsemme näkemään tämän groteskin prosessin täydessä hirveydessään. Olen varma, että moni räyhäuskovainen nukkuu yönsä niin hitosti paljon paremmin tietäen, että vankiloissa on pian tuhansia naisia, joista ole vaaraa kenellekään.

Ongelmaa ei korjata

Päinvastoin kuin edellisestä voisi kuvitella, minä ymmärrän ja hyväksyn, että abortin vastustamiselle on olemassa monissa uskonnoissa kestävät perusteet. Olen aina valmis kuulemaan tällaisia aatteita ja perusteita, vaikken niitä itse allekirjoita. On myös mielestäni turha väittää etteikö abortti olisi elämän lopetus, vaikka sitten murha. Se on traaginen päätös traagisessa tilanteessa ja kaukana ongelmattomasta. On olemassa asiallisia (ja asiattomia) perusteita sen vastustamiseen.

Yhteiskunnan tulisi kuitenkin käyttää järkeä. Aborttien määrä ei vähene kieltämisellä tai tiukalla moraalisäännöstöllä yhtään, päinvastoin. Ainoa ero on, että toimenpide muuttuu turvallisesta ja valvotusta turvattomaksi ja valvomattomaksi. Se on siinä mielessä sama kuin sota huumeita vastaan. Halutaan kieltää jotain pahaa ja niin tehden luodaan monin verroin pahempi tilanne. Laillinen abortti kenties tappaa lapsen, mutta laiton abortti tappaa usein myös äidin. Äidin laittaminen vankilaan puolestaan tappaa hänen loppuelämän ja rokottaa yhteiskuntaa hurjasti.

Moni ajattelija, monin eri sanamuodoin, on ilmaissut tätä samaa peruspointtia: yhteiskunta, joka ottaa tähtäimeensä kaikkein heikoimmat, on yksinkertaisesti läpimätä.

Laki, joka pahentaa ongelmaa jota se väittää parantavansa, on kasa haisevaa orgaanista lannoitetta.

Ja yhteiskunta, joka haluaa vähentää aborttien määrää, ymmärtää että se ei tapahdu tuomitsemalla, vaan ymmärtämällä, auttamalla ja opastamalla.

9 vastausta artikkeliin “USA:n aborttimuutos muistuttaa verkon vaaroista”

 1. Abortin vastustamisen ei tarvitse nojautua uskontoon sen enempää kuin aseistakieltäytymisen tai aktiivisen eutanasian vastustamisen, ne ovat eettisiä ongelmia. Meidän yhteiskuntamme perustuvat uskoon siitä että on olemassa tiettyjä kaikille ihmisille yhteisiä moraalinormeja joita kaikkien ihmisten pitäisi noudattaa. Oikeudettoman tappamisen, ” murhaamisen”, kieltäminen on yksi sellainen normi. Nyt ongelmana vaan on se, että eri ihmiset pitävät joitain asioita ”murhaamisena” kun taas toiset eivät. Abortti on yksi sellainen asia: ollaan eri mieltä siitä, koska ihmiselämä alkaa. Näissä omantunnon kysymyksissä yleensä demokratioissa mennään enemmistön kannan mukaan. Lääkäri ei voi alkaa tehdä eutanasioita vaikka itse kannattaisi sitä jos valtion laissa sitä ei ole sallittu. Abortti on paljolti samanlainen asia, omantunnon kysymys ja lain päättää enemmistö. Ei siis ole varsinaisesti perusteita väittää vääräksi enemmistön säätämää lakia joka kieltää abortin. Vaikka tietenkin niin tehdään ja siihenkin on sananvapauden puitteissa mahdollisuus.

  Sitten on tietenkin vielä mahdollisuus ajatella asiaa velvollisuusetiikan tai seurausetiikan kannalta. Velvollisuusetiikan kannalta oikean normin rikkominen, ts. murhaaminen, on väärin eikä niin voida tehdä. Seurausetiikan kannalta taas voidaan valita ns. pienempi paha, kuten alkoholin laillinen myynti koska kieltolaista olisi enemmän haittaa kuin alkoholin juonnista rajatusti, tai abortti koska siten vältytään naisten kuolemilta laittomissa aborteissa.

  Kiinnostavaa olisi nähdä perustelut sille väitteelle, ettei aborttien määrä ainakaan laske jos se on laitonta. Vaikea uskoa että niin olisi.

 2. Poliittista peli nykyistä hallitusta vastaan?
  USA rikkaat tarvitsevat köyhiä nöyriä palvelijoita itselleen.
  Raakaa peli varsinkin kun ei ole sosiaaliturvaa.
  Ilman tätä lakia olisi Meksikosta tulossa nöyrää työväkeä mutta?
  Toisaalta miksi näin kun maapallon väki lisääntyy liikaa!

 3. Onneksi en kuulu mihinkään uskonlahkoon enkä muihin mileikuvitusseuroihin.

 4. Norppa, aiheesta on tutkimusta, aika hyvä tiivistelmä muutaman vuoden takaa tässä paketoituna.

  Samahan tosiaan on huumeissa. Huumeiden käyttö ei dekriminalisoinnin myötä lisäänny vaan jos paketti tehdään fiksusti, vähenee.

  On liian helppoa määritellä asia laittomaksi ja ajatella että se on sitten siinä.

  1. Niin tuossa linkittämässäsi artikkelissa taas väitetään, mutta mitään selitystä ei anneta. Onko korrelaatio sama kuin jäätelön syönnin ja hukkumiskuolemien välillä? Eli kun syödään vähemmän jäätelöä, hukkumiset vähenevät?

   Maissa, joissa abortti on kielletty, suhtaudutaan usein myös ehkäisyyn negatiivisesti.

   Abortin kieltäminen ei tietenkään abortteja lopeta, mutta voisi silti ajatella, että hengenvaarallisiin menetelmiin turvaudutaan vain äärimmäisessä epätoivossa. Eli josvaihtoehdot ovat turvallinen abortti laillisesti tai jonkun puoskarin sukkapuikkomenetelmä, niin miksi ihmeessä naiset olisivat halukkaampia aborttiin jälkimmäisellä menetelmällä? Eli kun abortti lailistettaisiin niin osa naisista jättäisi sen tekemättä kun ei tarvi mennä puoskarille?

   Propagandaa, väitän.

   Huumeiden suhteen niiden käytön dekriminalisoinnilla en usko olevan vaikutusta juuri puoleen tai toiseen, mutta hoitoon hakeutumista se voi ehkä helpottaa, tosin moniko narkomaani sitten jättää hakeutumatta pelätessään käytöstä tulevia rangaistuksia? No, ehkä sellainen joka on salaa addikti ja jolla rikoksesta syytetyksi joutuminen voisi viedä työpaikan yms

 5. Lapsen etu ja henki menee naisten tunteiden edelle. Jos ei halua tulla raskaaksi, älä harrasta seksiä.

 6. ”Jos ei halua tulla raskaaksi, älä harrasta seksiä.” – hah ..

  Miten saateisiin kehitysmaiden ihmiset haluttomiksi seksiin? – tuskin millään

  *
  Kehittyneissä maissa luulisi ihmisten olevan perillä ehkäisystä.

  Muutoin olen sitä mieltä , että jos nainen ei halua synnyttää lasta, niin abortti on oikea ratkaisu.

 7. Suomessa abortteja tehdään suhteessa aika vähän. Silti noin kolmasosa aborteista tehdään sellaisille joille on tehty jo vähintään yksi abortti. Mikä mahtaa olla tämä porukka joka ei kerrasta opi? Päihdeongelmaiset ehkä ovat ainakin osa sitä.

Kommentoi