Biojäte

Pelastamme maailmaa biojätekeruulla, mutta paljonko kuluu energiaa keruuseen?
Omakotitaloilta aletaan kerätä biojäte? Eikö omakotiasukas saa itse kompostoida jätteen lannoitteeksi kasvimaahansa niin säästyisi keruuautojen ajelu eikä asukkaan tarvitsisi ostaa keinolannoitteita?
Juu sain myös kesämökkini kompostointikyselyn?
https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000009251101.html
Aikanaan kokeiltiin kyläyhteisössä jätelajittelun yhteiskeruupistettä joka ei toiminut sillä se oli parin kilometrin päässä ja sinne jotkut veivät asiaan kuulumatontakin.
Itse vein kerran jätettä oikein kaatopaikalle jossa oli lavat eri lajeille, mutta minusta se maksu oli kohtuuton. Ilmankos jätekasoja löytyy tienvarsilta.
Miksei jätteestä makseta kuten tölkkien ja pullojen palautuksesta?

7 vastausta artikkeliin “Biojäte”

 1. Volyymikysymys. Biojätettä syntyy keskivertotaloudessa paljon enemmän kuin vaikkapa metallia.

  Kompostointi on tietenkin hieno juttu – mutta muista ilmoittaa kompostitarkastajalle, kompostitarkastusviraston ohjeistamispäällikölle, EU:n kompostointivaliokunnan järjestösihteerille, YK:n kompostoituneen tulevaisuuden tutkimusryhmän johtoryhmälle sekä kepun paikallistoimistoon. Kolmena kappaleena. Ilmoitusten hinta 932 euroa per kappale per vuosi. Tarkastukset suoritetaan sunnuntaisin, paitsi silloin kun ei, ja jos asukas ei ole paikalla, tulee sakkoja ja/tai vähintään ehdoton vankeustuomio.

  1. Ei ole ihan vielä mikään aprillipäivä, eikä ole tuo jätelakikaan voimassa tänä, eikä ensivuonnakaan. Kerkee siis hyvin mädännyttämään ne jätteet kotonakin.

 2. Keskitetty taloyhtiöiden jäteasema on loistojuttu. 4 biojätelaaria, 3 pahville, 2 lehdille. 10 sekajäte 3 muovi. 1 lasi ja 1 metallille. Suljettu, läpituuletettu, asema. Tyhjennetään lähes päivittäin eri lajit, eri jäteautot. Sisältyy yhtiövastikkeisiin tai vuokriin.

 3. Mökkikunta haluaa rahaa vaikka sieltä ei tulisi jätettä. Biolanin kompostori seisoo mökin nurkalla todisteena asiallisesta kompostoinnista.
  Kerrostalossa vakiasunolla on syväkeräyssäiliöt joihin lajitellaan ja se on ok kun kerrostaloasukas ei pidä kasvipuutarhaa…

 4. Se biojätteen keräys on melko mieletöntä. Suuri jäteauto hakee hyvin pienen määrän biojätettä ja sitten lopuksi kuljettaa sitä pitkän matkaa.

 5. Siis meillä kotona on kompostori, jossa mädännytetään, kaikki biojätteeksi mainittava. Sitä ei kuljeteta mihinkään, ainostaan ensi kesänä kukkamaille multana. Meillä on keittiössä ämpäri, johon kaikki mätänevä laitetaan. Se sitten tyhjennetään kompostoriin keskimäärin kerran viikossa ja kesällä useimmin. Aika vähän meillä tulee sitä biojätettä, kun se minulla yksin täyttyy. Se on pirskatin hyvä järjestelmä.

  Ymmärrän kyllä, jos se kaupungissa tuntuu vaikealta, mutta sille on tietysti syynsä. Kai suurin on se mätänevä aines, ainakin kesällä ja rotat, joita alkaa jo olla huomattavan paljon. Rotat sitten ovatkin niitä kotielämistä kurjimmat.

Kommentoi