Afrikan kehitysavun tie on kuljettu

Ajatus heikommassa asemassa olevien auttamisesta on mainio, ehkäpä jopa niin universaalin mainio että se heikentää kykymme kriittiseen ajatteluun. Mitä kauniimpi ajatus, sitä tärkeämpää terveen kritiikin pitäisi olla. Muuten saattaa käydä kuten juuri nyt on käymässä, kun antamillamme rahoilla tilanne huononee paranemisen sijaan.

Saisimme hävetä

Ylen tuore Afrikka-reportaasi oli paljonpuhuva, vaikka sen aiheet olivat ennalta jo surullisen tuttuja. Mitä enemmän EU antaa Afrikkaan rahaa, sitä enemmän sitä vihataan. Mitä enemmän koulutamme ihmisiä, sitä enemmän koulutetut käyttävät taitojaan kaameisiin rikoksiin. Mitä enemmän ehdotamme rauhaa, sitä enemmän he rakentavat sisällissotia. Yhä useampi afrikkalainen tietää totuuden, jossa EU ja länsimaat ovat kaiken pahan takana.

Toki länsimaiden toiminnassa on korjaamisen varaa. En aio keskittyä sukupolvien takaiseen historiaan, koska kuolleita ei voi tuoda oikeuden eteen. Tässä ja nyt, viime vuosikymmeninä, olemme olleet kykenemättömiä näkemään esimerkiksi Afrikan maissa paikallisia tapoja tehdä asioita hyvin erilaisesti mutta kuitenkin toimivasti. Olemme olleet kapeakatseisia ja joustamattomia. Olemme myös syvästi rakastuneita projekteihimme ja kvartaalitalouteemme. Emme ole yrittäneet rakentaa pitkän jänteen tulevaisuutta vaan ainoastaan hienon show-hyvänteon hetkeksi aikaa. Lisäksi olemme antaneet huijareiden vetää meitä nenästä joka mutkassa.

Kehitysapu on raha, joka on mennyt pahempaan kuin kaivoon. Paitsi että maat eivät ole paremmassa jamassa, ne ovat paljon huonommassa. Emme ole luoneet ystävyyksiä vaan vihollisuuksia. Emme ole korjanneet yhtään globaalia ongelmaa. Emme ole vähentäneet turvapaikanhakijoiden määrää vaan kasvattaneet sitä. Emme ole hillinneet väestönkasvua vaan lisänneet sitä. Olemme hävinneet pääosan taisteluista ja taatusti koko sodan. Ihmisiä on kuollut ja kärsinyt tunarointimme vuoksi.

Kalaa ei voi vapauttaa vedestä

On tullut yhä selvemmäksi, että monessa avun kohdemaassa on nyt vallassa itänaapurin putte-possu. Yhä useampi afrikkalainen on hullaantunut valeuutisiin ja propagandaan, huumaantunut väkivallan käyttöön ja ihastunut sotaan. Meistä on tullut heille pyhä ja absoluuttinen vihollinen. Haluan korostaa mitä väkevimmin, ettei tämä ole rotu- tai ihonvärikysymys, vaan ihmiskysymys: heistä on tullut ja/tai tehty täysiä idiootteja, pahempia kuin yksikään jenkkilän kiihkotrumpisti, holokaustin kieltäjä tai black lives matter -rettelöitsijä.

Kun maa ja kansa on tuossa tilassa, ei meillä ole enää yhtään mitään sanottavaa ja tehtävää. Ei yksinkertaisesti mitään. Meidän on tehtävä se yksi asia, joka on kaikkein vaikeinta: ei mitään. Meidän on hyväksyttävä että kaikki työmme on ollut täysin turhaa. Meidän on paettava häntä koipien välissä ja suljettava rahahanat. Vastuu pitää jättää paikallisille. En tietenkään tarkoita että kauppa- ja diplomaattisuhteita suljettaisiin, mutta kehitysapu/kehitysyhteistyö on nyt loppu, ainakin Afrikkaan.

Huominen on vielä tekemättä

Pallo jääköön afrikkalaisille. Lopulta tässä voi käydä kuten ihmiskunnassa usein: kova shokki ja surkea tilanne pakottaa pohtimaan asioita uusiksi. Ehkä he tappavat toinen toisiaan kahta kovemmin venäläisillä aseilla. Ehkä he päättävät nousta omille jaloilleen ja löytää oman paikkansa maailmassa. Ehkä joku päivä afrikkalaiset luksustuotteet ovat Pariisin rikkaiden suosiossa. Voi mennä syteen tai saveen, mutta sentäs he joutuvat ja/tai saavat hämmentää itse oman soppansa.

Jos olemme puoliakaan niin fiksuja ja moraalisia kuin väitämme olevamme, meidän on myönnettävä virheemme ja tunnustettava häviömme. Mitä nopeammin, sen parempi.

11 vastausta artikkeliin “Afrikan kehitysavun tie on kuljettu”

 1. Olen jo vuosia todennut, että rahan syytäminen gepardihattujen tileille ja aseostoksiin on järjetöntä.
  Tätä ei punavirheiden ja koko maailman sossutoimistoa ajavien ns. humanistin mielestä saa edes sanoa, vaan se on heidän mielestään rasismia.

 2. ”Africa is our motherland and we therefore have a responsibility to develop her. The developed Africa and together with her children will for sure play their rightful role in the global economy. President Obama made our responsibility to Africa clear when he said the following in his recent visit to Africa.

  “Ultimately I’m a big believer that Africans are responsible for Africa.” Barack Obama, USA president

  We therefore have to develop Africa in a sustainable way as no one else will do it for us.
  Let us join together in the spirit of ‘Harambee Africa’ to develop Africa.”

  (https://fortuneofafrica.com/about-us/)

  https://youtu.be/JNW845KjitQ
  (Ras Michael – Run Come Rally)

 3. Asia ei ole mitenkään taas niin yksinkertainen kuin tuo blogi antaa ymmärtää.
  Kiina on jo sitonut monet valtiot rahalla. Venäjä samoin. Mitenkähän muut diktaattorivaltiot siellä mellastavat ?

  Jos kaikki YK:n demokraattiset valtiot sulkusivat hanansa Afrikka ”kuolisi”.

  Hoideaan ensin omat hommammamme ja Orbanin perheen ja dynastian kahmimat EU:varat takaisin ja tulppa kiinni.

 4. Suomi kippaa gebardihatuille uimaaltaiden täyttöön ja muuhun oleskeluun 1 200 000 000€ / vuosi rahaa.

  Luuleeko joku oikeasti ettei nämä syö kuormasta ja se joku vähäosainen saisi muutakin kuin malariaverkon petinsä päälle…

 5. Aiheestahan taitaa olla eräs toinen bloggaaja täällä jonkin verrankin kirjoitellut, ettei sinälläänkään uusi aihe. 🙂

 6. Kehitysapu ruokkii väestön kasvua ja lisää kehitysavun tarvetta.
  Venäjä valtaa lisää kannatustaan siellä yllyttäen heitä lännen vastaisuuteen.
  Väestön liikakasvu on se alkusyy johon ei oikeasti paneuduta.

 7. Jos Afrikka kuolee siihen, että emme enää maksa heidän diktaattorien orgioita niin pirulauta, kuolkoon sitten siihen paikkaan.

  Itse en usko että Afrikka siihen kuolisi. Menisi vähän sekaisin, olisi levoton, mutta lopulta löytäisi tiensä. Kuten Mikan kirjavinkissäkin oli, ei nykymenosta ole kuin haittaa kuitenkaan.

 8. Asialla on ainakin kaksi puolta. Korruptio ja välinpitämättömyys varmaan kukoistaa Afrikassa. Toisaalta, jos kehutysapu kanavoituu, niin kuin usein lienee, selkaisten järjestöjen kuin Kirkon ulkomaanapu tai Unicef kautta, niin uskon sen auttavan. Ei pidäkään antaa rahaa gepardihatuille vaan luotettaville järjestöille jotka esimerkiksi auttavat lapsia pääsemään kouluun tai naisia parantamaan asemaansa. Ehkäisyneuvontakin voi olla kehitysapua ja hillitsee sitä väestönkasvua.

Kommentoi