Tällaista ehdokasta äänestäisin

Vaaleihin on vielä aikaa mutta tykkään pohdiskella itselleni ideaalia ehdokasta. Tämä on muutenkin hyvä ajatusharjoitus jota voi toistaa lähempänäkin vaaleja. Mitkä asiat ovat itsellesi kaikkein tärkeimpiä, mitkä tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä? Tätä pohtimalla voi etsiä ehdokkaansa järjellä.

Kaikkein tärkeimmät

Tällä hetkellä tärkeintä on yleisellä tasolla voimakas sitoutuminen julkisen menojen laskuun ja siten velkaantumisen lopettamiseen kohtuullisella aikajänteellä. Luonnollisesti rahaa pitää osata tuoda myös sisäänpäin lisää, mutta menojen lasku on ehdotonta. On osattava sanoa mistä tingitään ja mihin tieteelliseen tutkimukseen se perustuu. Henkilökohtaisesti asetan lisäksi seuraavat tiedeperusteiset vaatimukset: kannabiksen sääntelyyn ottaminen, rikosseuraamusten kehittäminen ja ydinvoimamyönteisyys. Ensimmäinen ja viimeinen ovat itsestäänselviä, keskimmäisessä haen rikosseuraamuksen tutkijoiden parempaa kuulemista ja rangaistusten kehittämistä siihen suuntaan, että toisesta päästä tullessaan ei tule rikoksen uusijoita vaan parempaa huomista etsiviä kansalaisia. Viimeisenä haluan, että ehdokas osaa tarvittaessa sanoa sanat en tiedä, jos se on rehellinen vastaus.

Tärkeät, joista saa lisäpisteitä

Edellisistä en tingi, mutta tämä lista taas on sellainen että jokainen osuma lisää on eduksi. Ensin nostan esiin liberalismin sanan perinteisessä merkityksessä, eli yksilönvapauksien kunnioittamisen, ilmaisunvapauden turvaamisen ja terveen demokraattisen dialogin ylläpidon. Pohjoismaisessa mallissa liberaalin tulee pohtia jokaisen työikäisen ja -kykyisen auttamista töihin, ei sosiaaliturvaan, kykyjensä mukaan, tarvittava apu tarjoten. Arvostan myös ehdokasta, joka kehittää suomen kielen osaamista maahanmuuttajissa. Maahanmuutossa muutoin annan pisteitä henkilöstä, joka ymmärtää että siitä voi olla sekä hyötyä että haittaa, ja on valmis myöntämään ongelmakohdat ryhtymättä sen paremmin rasistiksi kuin sokeaksi idealistiksikaan. Idealismista puheen ollen, annan aina pisteet ehdokkaalle, joka osaa ehdotuksissaan vedota tieteeseen ja ymmärtää että poliittisten kansalaisjärjestöjen julistukset ovat usein valovuoden päässä puolueettomasti tutkitusta tiedosta.

Nämäkin ovat kivoja

Hieno juttu olisi nähdä ehdokas, joka palauttaisi järkeä lemmikkiteollisuuteen, vähän parhaiden eläinlääkärien ja lemmikkien kouluttajien neuvojen tyyliin. Nykyinen malli, jossa on puolenkymmentä huonosti hoidettua koiraa keskustayksiössä ja eläinten pääsy vapaata jokaiseen kauppaan ja laitokseen, ei vain ole hyvä malli. Jonkun on näytettävä tietä parempaan sekä kansanterveyden, mielenterveyden että talouden kannalta.

Arvostan ehdokasta, joka ei vain lupaa kansalaisille kaikkea, vaan myös vaatii. Hän tuputtaa ihmisiä metsälenkille ja näyttää itse mallia. Hän tutustuu ruohonjuuritason harrastusmahdollisuuksiin ja markkinoi niitä. Erinomaista on myös, jos ehdokas ymmärtää liikunnan ja urheilun eron. Edellistä pitää väkevästi tukea, jälkimmäiseltä voi julkisen rahan viedä pois viimeistä senttiä myöten. Liian moni niputtaa nämä samaan ja se on tuomittavaa.

Jos ehdokasta sattuisi kiinnostamaan kiertotalousajattelu, niin että hän vielä ymmärtäisi siitä, tämä on hieno juttu. Olisi myös eduksi, että tietotekniikasta olisi edes perustason osaamista, tai ainakin halu opiskella tarvittaessa ja tapauskohtaisesti mistä kyse – muualtakin kuin lobbareilta.

Näillä ei ole väliä

Ehdokkaan sukupuolella tai iällä ei ole väliä. Puolueen suhteenkin olen melko avarakatseinen, eli jokainen ei-kepulainen, suomalainen puolue on minulle sopiva (eli siis venäjän liike nyt ja ruotsalaisten rkp jäävät pois). Saa olla duunari, yrittäjä, opiskelija, naimisissa, sinkku, metsästäjä tai keräilijä. Hassu hattu on eduksi, mutta siitä voidaan joustaa.

10 vastausta artikkeliin “Tällaista ehdokasta äänestäisin”

 1. Mä olen edellisissä kunnallis- ja eduskuntavaaleissa äänestänyt enemmänkin ihmistä enkä puoluetta.

 2. Mulla on ehdokkaan vaihto kun edellinen lopettaa ehdolla olon terv tepivaari

 3. Hyvän ehdokkaan puolueella on merkitystä sillä puolueen ohjelmasta ei voi poukkoilla.
  RKP -läinen ajaa eliitin asiaa
  Vas ajaa heikoimpien asiaa
  PS llä on pari hyvää asiaa kielipolitiikka ja maahanmuutto
  Kepu on taas näyttänyt karvansa
  Kokoomus karsisi heikoimmilta
  Kristilliset ? en saa otetta
  Harkimo yksi ääni
  SDP kannatus on kestänyt hallitusvastuun
  – Juu henkilö on hakusessa

 4. Vasemmistolla on muutama fiksu ihminen, mutta niiden nimekkäimmät hahmot ovat sen verran autoritäärisiä että pelottaa.

  Siinä persut ja punavihreistön kovin pää kohtaavat, molemmat ovat väkevästi autoritäärisiä. Se on itselle punainen vaate.

 5. Näissä bloggaajan kriteereissä on varmaan kaikki kohdat eri painotuksessa sekä arvotuksessa kuin mitä itselläni kenties, jos äänestäisin (:

 6. Minä olen aivan päinvastaista mieltä. Arvot ensin, jota raha palvelee, jos sitä on tai ei ole.

  1. Pitää tehdä yhteiskunnallinen ”arvotaulu” joka naulataan Eduskunnan oveen, että tämä on se paikka, jossa sinä olet määräämässä.
  2. Taulussa lukee että, täällä päätetään siitä, että jokaisella kansalaisella tulee olla lämmin katto pään päällä, ruokaa elämiseen, vaatteet ja puhtaus.
  3. Tästä huolehtivat jokainen samoin säännöin; ne joilla on ja on kyky, antavat. Ne, joilla ei ole, ottavat vastaan omalla kykenevällä vastikkeellaan.
  4. Kaikkien täytyy osata lukea, laskea päässään, ymmärtää opetuksella yhteiskunnan perusarvot.
  5. Jokaisen tulee tuntea naapurinsa Suomessa ja maaimankartan sekä saada varhaislapsena jo usean kielen ymmärtämisen perustaidot.
  6. Jokaisen kansalaisen pitää saada tuki löytää omat erityislahjojensa piirteet ja tuki suuntautua sinne.
  7. Kaikkien pitää oppia tuntemaan luonnon peruslait ja sen eri roolit kärpäsestä auringon säteisiin ja kiven tai höyhenen putoamisesta varpaaseen.

  Nämä jokainen erikseen ja jokaiselle viikon päivälle erikseen seliyksin.

 7. Juu ja edustajaehdokkaiksi asettuu niitä joiden naama on tullut tutuksi jossain mediassa, mutta ovatko he kaikki ajatelleet muuta kuin omaa pyrkyä?
  Kepu taitaa sittenkin pelastua kun Paavo on pyörtänyt sanansa ja asettuu ehdolle perä-pohjolan edustajana eikä luovu paikastaa ns asioista päättävästä kepu-sisäpiiristä!

 8. Marin ehdolla ja häntä hehkutetaan maailmallakin – Sanna Marin valittiin Finansial Timesin 25 vaikutusvaltaisimman naisen listalle! Se poliittinen asiantuntemus…

  1. Onhan se aikamoista sokeutta ja suomalaisten kansantautia, sisäistä naapurikateutta, jos ei huomata täällä, että meillä on kyvykäs pääministeri kokonaisroolissaan. Ja meille se täytyy kertoa ulkomailta käsin.

Kommentoi