11 vastausta artikkeliin “Uunista tulee jo hyvät tuoksut”

 1. Kauhean kalliiksi tulee rahan laittaminen possupihveihin ja valmiiseen majoneesiin. Huomattavat säästöt tulisi, jos vetäisi noiden sijaan litra-pari paksua piimää sekä hyvin umaamiseksi maustettua soijarouhetta.

  Omalla koirallani aikanaan oli liiallisen ruokahalun kanssa ongelmaa, johon kasvattaja neuvoi antamaan piimää, jolla koira sai täyden vatsan tuntuman ilman että sitä piti pitää nälässä tai ylensyöttää.

  Nykyinen pilalle jalostamaton koirani ei edes söisi enempää mitä se tarvitsee ja on aina kovin hoikassa kunnossa. Lemmikkinsä pulskeiksi syöttäneet läheiseni päivittelevät, vaikka eläinlääkäriltä terveystarkastuksessa kun kysyn koirani painosta, sanovat aina, ettei mitään huolta, vaan Suomessa se huoli on ylipainoiset lemmikit!

  Oma läheiseni syötti mopsinsa niin lihavaksi, ettei se vanhana kuluneilla nivelillään enää jaksanut pihalle kävellä asioilleen, vaan teki sisään tiputellen pipanoita kävellä-rahistessaan vaivalloisesti ja matot inkontinenssin vuoksi myös pilalla sitten.
  Vanha koirakin kiittää, kun se pidetään hoikkana ja nivelet eivät joudu kovalle rasitukselle, vaan koira viimeisiin päiviinsä asti pystyy kävelemään ulkona pikku lenkit hihnassa ihmisensä ohjaamana vaikka olisi sokea ja kuurokin.

  1. Enkä tuota kirjoittanut tuomitakseni kenenkään elämänvalintoja tai myöskään terveysvouhotuksessa, vaan sillä, koska itse satun tietämään mitä krooniset kivut ovat kun nivelet ovat kuluneet täysin loppuun 30-vuotiaana.
   Siksi on minulle irvokasta, kun ihmiset tajuamattaan lesoilevat vaikkapa sillä, kuinka huonoja elintapoja heillä on vielä varaa kultivoida tai vastaavasti valittelevat jostakin pikkurillien kynsiensä kolotuksista tai jalkakivuista, joihin mieluusti voisin vaihtaa heidän ja minun kehoja viikoksi, niin he oppisivat, mitä kipu on ja miksi ihmisen kannattaa hiljaa iloita elämän pienistä, hyvistä asioista kuten siitä, että oma keho toimii.

   Läheiseni sairasti nielusyövän tupakoinnin takia ja hänet leikeltiin aika tavalla, mikä myös on asia, johon suosittelen kaikkien tupakoivien reippaasti perehtyvän — käykää vierailemassa jossakin paikallisen sairaalanne syöpä-osastolla katsomassa miltä se näyttää ja kuulostaa kun aikuinen mies sädetetään niin kipeäksi, ettei pysty vuoteen syömään kiinteää ravintoa, vaan ruoka mitä menee menee letkulla vatsaan, eikä yöllä pysty nukkumaan kun on niin helvetin kipeä, että joutuu herätä purskuttelemaan puudutus-aineella. Ja vetämään kipulääkkeitä joista lentää oksennus kaiken syöpähoidoista jo valmiiksi olemassa olevan pahoinvointisuuden päälle.

   Tai jos huumeet kiehtovat ja kannabis kutkuttaa, käykää vierailemassa sairaalanne kuntoutus-osastolla, jossa raajansa amputoiduiksi narkanneet nistit opettelevat kävelemään proteeseilla kun heidän jalantynkiä hoitavat hoitsut pukeutuvat hepatiittien vuoksi suojavarusteisiin mennessään nistien huoneisiin hoitamaan heidän amputoitujen raajantynkien leikkaushaavoja, joita syntyy kun ihonsiirteitä joudutaan ottamaan muualta kehoistaan, jotta saadaan katkaistu raajantynkä iholla peitetyksi ja kuntoon. Kädet heillä ovat turvonneet kun suonia ei enää näy kämmenselissä, kun nekin on piikitetty pilalle.

   1. Diabetekselläkin saa melko tehokkaasti jalkojensa verenkierron ja terveyden pilattua sekä jalkansa amputoiduiksi, joita yhdellä jalalla pyörätuoliaan hitaasti sairaalan käyävillä tökkiviä papparaisia olen myös tavannut, joiden kunto eikä ylävartalon lihakset ole sillä tasolla, että edes kykenisivät omatoimisesti ulkona käsivoimin liikuttamaan itseään pyörätuoleissa, vaan tarvitsevat avustajan, joka heitä työntelee, vaikka hyvin voisivat elintavoillaan joko estää pyörätuoliin joutumisen tai vähintäänkin kävelykyvyn menetettyään mennä salille parantamaan kuntoaan vaikka käsipyörää polkien!

 2. Hyvältähän tuo kuulostaa Timo.
  Itse juuri pistin 1½ kiloa hirveä, puolikkaan lantun ja 4 porkkanaa paloina – liha ruskistettuna – ja tietenkin suolaa ja pipuria, uuniin 110 asteeseen.
  Se saa hautua siellä pari tuntia ja sitten lisään sinne perunaa lohkoina vielä ainakin tunniksi.
  Riittää viikonlopuksi minulle ja pojalle ja jää vielä antaa pojalle mukaan sunnuntai-iltana.

  1. On tietysti makuasia, mutta minusta hirvi tarvitsee kaverikseen myös rasvaa – esimerkiksi rasvaista sianlihaa, jossa on myös ihan oikeaa läskiä.

   Tai toinen vaihtoehto on marinoida sitä hirvenlihakönttiä hyvässä marinadissa jääkaapissa monta päivää, ennen uunitusta. Ääh, nyt tuli vesi kielelle.

   1. Kun hirvenlihan palat ruskistaa runsaalla voilla, tulee sitä rasvaa ihan mukavasti.
    Toki, jos sattuu käymään kauppahallissa, voi kaveriksi ostaa sian rasvaista kylkeä.
    sitä kun ei saa marketeista mistään.

    1. Kyllä sian rasvaistakin on saatavilla vaikka kuinka paljon vikana vaan onkin se ettei sitä saa Suomeen tuoda
     Etelä naapurista saa mutta se onkin suu ja sorkka taudin vuoksi kielletty
     Sieltä saisi mm villisikaa mutta sillekkin on tuonti kielto samasta syystä kun sian lihalla terv tepivaari

 3. Lapsuudessani oli ihmisillä kotisikoja, ne syötettiin hyvin, ruuantähteet osana ravintoa, perunoita niille keitettiin myös. Niillä oli selkälihoissa päällä tuuman paksuinen läski mitä ihannoitiin. Yksi naapurin isäntäkin kehui että ruuan pitää olla niin rasvaista että saa rukkaset suupielistä rasvata. No eihän ne isännät silloin kovin vanhoiksi eläneet, nyt valistuksen ja vegen aikana arvellaan että liika läskinsyönti lyhensi elinvuosia. Niin oli sekin että ei oltu silloin vielä jalostettu sikoja vähäsilavaisiksi, ei saa kaupasta ihraa talitinttien evääksi talvipakkasilla, joutuvat epäilyttäviä teollisia rasvapalloja viluissaan nokkiman.

   1. Itse juon litran täysmaitoa päivässä ja syön paljon rasvaisia juustoja, enkä ole sairastanut kuin koronan.

Kommentoi