Kun oikeuksia vain lisätään, niin se on kaikki pois velvollisuuksilta.

Ei voi muuta sanoa kuin että,  ollaankohan meillä menty jo hyvinvointivaltion rakentamisessa ja tavoittelussa jo liian pitkälle, että vaaka onkin kallistunut pahoinvoinnin puolelle, kun velvollisuuksista on tullut kirosanoja,  jotka koetaan rangaistuksina  omille oikeuksille.

Yhteiskunta kun yrittää saada virikkeellisyyttä niihinkin, jotka ovat valinneet elämänuransa ja tulevaisuutensa kelan luukun ottoautomaattien asiantuntijoina ja joille sanaa työ eivät ole kuulleet kuin joskus Kuopion torilla vieraillessaan.  Eräskin haastateltu ”syrjäytynyt” sanoi kun työtä tarjottiin, että on se nyt yhtä helvettiä, että eikö tässä yhteiskunnassa saa edes syrjäytyä rauhassa.

Lähtökohta tulisi olla, että ilmaisia lounaita ei kukaan, ei herrat eikä narrit nauti tässä yhteiskunnassa, että aina pitää rahanjaolle olla myös vastikkeellisuuden pykälät olemassa, pois lukien sairaat, mutta tällä nykyisellä yksilön ”koskemattomuudella” saamme rakentaa hoito,-ja hoivalaitoksia yhä suuremmalle joukolle niitä, joille mikään ei enää tunnu miltään ja joille säännöt ja velvoitteet ovat helvetistä.

Nyt kaikki muut paitsi perussuomalaiset huutavat ja vaativat suomeen lisää maahanmuuttoa, mutta sen minä sanon teille, että mitä enemmän me tänne vedellään jos vaikka minkä  sortin ”osaajia ja asiantuntijoita” toiselta puolelta maapalloa, niin sitä suurempi joukko on myös niitä joista jo mainitsin, eli  kotimaisia syrjäytyneitä omasta tahdostaan ja halustaan, kun ulkomaiset antavat heille hengähdystauon työvoimaneuvojien armeijoilta.

Tällä ”suvaitsevaiston”, eli hyvien ihmisten  resehdillä maassamme voimistuu entisestään ilmiö, jossa yhä pienempi joukko elättää yhä suurempaa joukkoa ihmisiä, jotka uskovat hyvinvointivaltion olevan vain heidän suojelemisekseen tarkoitettuja koskemattomuuspykäliä ja ihmisoikeus momentteja vailla minkään valtakunnan velvoitteita.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta se on ainakin varmaa, että joskus se kermakakkukin on syöty loppuun ja Kelan luukut on naulattu umpeen jossa lukee, että työ on parasta sosiaaliturvaa.

 

14 vastausta artikkeliin “Kun oikeuksia vain lisätään, niin se on kaikki pois velvollisuuksilta.”

  1. Otin väkivaltaisesti irti Arvin tarinasta tämän:

    ”Lähtökohta tulisi olla, että ilmaisia lounaita ei kukaan, ei herrat eikä narrit nauti tässä yhteiskunnassa”

    Pidin siitä. Jäin siinä pohtimaan sanaa ”ilmaisia”

    1. Matti,- Minä pidän ilmaisina kaikki ne ”lounaat”, joista puuttuu vastikkeellisuus yhteiskunnassa.

  2. Mitä Arvi tiedät, minkä ja kuinka suuren vastikkeen työttömäksi joutunut on antanut yhteiskunnalle työllisyysaikanaan ?
    Se joukko, joka on tarkoituksellisesti työttömämänä on marginaalinen ja on ollut aina.

    1. Älähän nyt Heikki sekoita asioita, minä puhuin niistä jotka ovat urakseen valinneet sosiaaliturvalla elämisen ja niistä joille kaikki työ on paskaduunia.
      Onhan tämä nyt käsittämätöntä, että koko elämänsä voi elää suomessa melko säällistä elämää, laittamalla tikkuakaan ristiin yhteisen hyvän puolesta.
      Ei tämä ongelma ole sillä selitettävissä, kun sanotaan, että mitäs noista, sehän on vain marginaalissa ja se marginaali kun tuppaa vain lisääntymään samaan tahtiin, kun tänne näitä ”moniosaajia” haalitaan meidän omien työtä pelkäävien lisäksi..

  3. Niin ikävää kuin se onkin, arvi on jossain määrin oikeassa.
    Meillä huudetan koko ajan oikeuksia simme ja tänne, mutta velvollisuukdsista ei saisi puhua.
    Kuitenkin yhteiskunnan jäsen, joja saa yhteiskunnalta kaikenlaista, on myös velvollinen osallistumaan yhteiskunnan tukemiseen jollain tavalla ja lusmujen puolustelu ei kuulu asiaan.

  4. Valitettavasti ei voi kuin yhtyä Arvin ajatuksiin tässä, kun terveet nuoret suomalaiset tuntuvat menettäneen kosketuksen tosiasioihin. Hyvä tarkoitus kuten naisten ja vähemmistöjen oikeuksien turvaaminen onkin kääntynyt ikään kuin nurinkuriseksi, kun vähemmistöstatuksen tahtovatkin kaikki aivan terveet ja tavalliset nuoret ihmiset, joiden elämiin tällainen oikeuksien ja etuuksien sekä helppouden ja vaivattomuuden tavoittelu tuottaneekin hallaa sekä heille itselleen että yhteiskunnalle ja ympäristölle.

    Näkisin että terve nuori ihminen kykenee tekemään lähes mitä hyvänsä työtä, jossa onnistuminen tuottaa hyvinvointia ihmiselle, samoin kuin mielenterveyden ongelmistakin kärsivä fyysisesti terve nuori jos ei akatemiassa kykene suorittamaan, pystyy silti hyvin toimimaan sellaisissa töissä, joissa aivot eivät joudu liian kovalle paineelle!
    👍🏼🙂

  5. Työ on monta asiaa.

    Se on elämään ja arkeen mielekkyyttä, tarkoitusta.

    Se on ”kärryillä pysymistä”, sosiaalisen verkoston ja oppimisen ylläpitämistä.

    Se on osallistumista yhteisiin talkoisiin nimeltä Suomi.

    Se myös pitää terveenä, ylläpitää fyysistä ja ruumiillista terveyttä.

    Sen pitäisi aina myös olla kannattavaa, ja tässä on vielä parannettavaa. Haluaisin edelleen nähdä Anna Kontulan (vas) ja Elina Valtosen (kok) johtavan työryhmää ongelman ratkaisemiseksi sillä järki, ymmärrys ja osaaminen ylittävät aaterajat.

    Ja toki olisi hyvä että työ olisi tekijälleen sopivaa. Haastavaa, mutta ei mahdotonta.

    1. Mitä tällä valitetaan, kun työllisyys on huipussa, työtä osaajille olisi, ammattitekijöitä ei löydy. Loput ovat kaukana työpaikoista tai eivät pätevöidy tai ikää on liikaa työnantajille.
      Rupusakille pitää vain osoittaa työ- mitä ?
      Ei täällä kannata filosofoida työn merkityksestä. Kyllä sen joka iikka tietää, jos ei muuten niin lompakossaan.

      1. Työllisyys huipussaan?
        Halllujaa ja aamen.
        Pätkätöitä tarjolla, mutta ei tarpeeksi täysipäiväistä.
        Työllistyneistä iso osa on pätkätyöläisiä ja työtuntien määrä on pienempi kuin ennen.
        Toki on liikaa sitä, ettei haluttua työtä ole kotikylässä ja muuttamaan ei suostuta.
        Ammattitaidon päivittäminenkin olisi tarpeen, mutta tarpeellista koulutusta ei hallitusvalta ole kyennyt järjestämään edes useamman halituksen aikana.

        1. Näin se on Juha. Työtä olisi mutta järjestelmä pitää keinotekoisesti monia siitä ulkona. Pätkä- ja nollatuntisopimukset vuodesta toiseen ajavat ihmisiä tarpeettomaan kärsimykseen. Asumistukien keinotekoisesti paisuttamat vuokrat tekevät yhtälöstä monelle mahdottoman.

          1. Mikä on nopea ratkaisu ammattiväen saamiseksi, kun sitä ei ole saatavilla ? Puola/ EU ? Viro, Baltia, Ukraina, Vietnam, Thaimaa halvalla ?
            Vuosikymmenet on laiminlyöty koulutuksessa. Nyt ei edes perustasolla osata lukea ja laskea.
            Työ on keskittynyt maantieteellisesti. Edes palvelualoille ei saada väkeä, kun kaikki riistävät selkänahasta eli kauppa etunenässä.
            Terveydenhuolto, jota rahoitetasn verovaroin ja, jota pitäisi alentaa. Yhtälö ei ole toiminut vuosikymmeniin kikyineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *