Terve/sairas sielu, terveessä/sairaassa ruumiissa.

Nyt on Suomessa eduskuntaa myöden kova pulina siitä, että maamme lapset ja nuoret ovat rapa kuntoisia, että jotain tarttis tehdä.

Mutta turhaa on taistella tutkainta vastaan.  Sitä mukaan ja samaan tahtiin kun maailma ”kehittyy”, niin samaan tahtiin laskee myöskin lasten ja nuorten fyysinen ja myös henkinen hyvinvointi.

On aivan turhaa lisätä rahaa ja viikkotunteja opetukseen liikkunnan lisäämiseksi, kun toisella kädellä työnnetään kullannupuillemme mitä erilaisempia omaa ajattelua ja innovointia  tuhoavaa ”helvetinkonetta” ja härpäkettä  käteen.

Mikä sitten olisi se keino jolla lapset ja nuoret saataisiin vapaaehtoiseen liikkumiseen koulun ulkopuolella, kun maailma menee yhä hurjempaa vauhtia toiseen suuntaan, eli siihen suuntaan jossa helvetinkoneet tekevät kaiken puolestamme, ajattelua myöden. Ja jos et tätä omaksu, niin pian huomaatkin olevasi pudokas ”kehityksen” oravanpyörässä.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että tietoyhteiskunta valtavinen tarjontoineen on pääsyy lasten ja nuorten niin henkiseen kuin fyysiseenkin pahoinvpointiin.

Toista se oli omassa lapsuudessa, jossa liikunta ja urheileminen oli lähes ainoa harrastus kesät talvet ja mitä enemmän harrastit niin sitä korkeammalle kohosi fyysinen ja sitä kautta myöskin henkinen jaksaminen.  Nyt ei lapsilla enään kasva muu kuin aivot ja muu keho surkastuu käyttämättömänä.

Minun lapsuudessani 99% lapsista ja nuorista oli fyysisesti hyvinvoivia ja väitän, että heistä siksi lähes kaikista kasvoi tervepäisiä aikuisia. ( itsestäni en ole varma )

Hullu paljon työtä/liikuntaa tekee, viisas pääsee vähemmällä, tätä kehityksen pyörää ei vippaskonsteilla muuteta vaikka haluaisimmekin, peli on siltä osin menetetty.

Kun katselee keitä tuolla lenkkipoluilla ja pururadoilla kohtaa, niin pääosin ne ovat senjoreita ja eläkeläisiä, lapset ja nuoret ovat naama ruudussa ja aivot solmussa omissa kammioissaan, pois silmistä pois mielestä.

27 vastausta artikkeliin “Terve/sairas sielu, terveessä/sairaassa ruumiissa.”

  1. Kyllä ennen kaikki oli paremmin, niukkuudesta huolimatta.
    Oltiin tyytyväisiä siihen mitä oli, eikä haikailtu sitä mitä ei ollut.

    1. ….tosin kun kerron nuorille sukupolville lapsuuteni ja nuoruuteni elosta ja olosta, niin heltä kuuluu kuin yhdestä suusta että….kyllä sinulla on ollut kurja lapsuus.

  2. Entinen ei palaa paitsi muistoissa ja jäljellä olevassa kropassa.
    Tukka on latvasta hiukan harmaantunut, mitä nyt siellä on jäljellä. Pukinpartaa ei ole, jota tukan juurina monen leuan alla kasvaa.
    Paino siitä alle 75 kg-sarjasta on kasvanut 10 kg, mutta ”raudan” sijasta vain sitkoa. Parin leuan kanssa saa pirusti irvistellä. Jaloilla prässäämällä parin äijän paino. Ryhti suora ja sata rappua ylös, että henki pihisee. Pillerit saavat odottaa apteekissa.

  3. Olen aivan samaa mieltä tästä digihulluudesta. Myöskään opetusministerimme ajama hanke pakkoruotsin oppituntien lisäämiseksi peruskoulussa ei ole laillinen, koska se asettaa jälleen kerran suomenkieliset oppijat pakkopullan eteen. Tätä pakkopullaa rkp on syöttänyt lapsillemme ja vanhemmillekin opiskelijoillemme jo vuodesta 1968. Milloin muu eduskunta lopettaa pakkoruotsittamisen laittomana ja suomenkielisten lasten oikeuksien räikeänä loukkaamisena?

    1. HK kannattaa sanavapautta – siis samamielisilleen, mutta kieltää sen persuilta ja heitä ymmärtäviltä.
      Yhtä lailla HK:n mukaan demokratia kuuluu vain punademuille ja kannattajilleen – ei persuille.

    2. HK

      Kyllä muillakin on oikeus käyttää älyään, ei ainoastaan persuilla.

      ——–

      Tunti sitten älysin virvatulien salaisuuden;

      Wiki:

      ”Yhden teorian mukaan suolla havaittu sininen tai vihertävä liekki aiheutuu suosta nousevasta metaanista, joka jostain syystä syttyy itsestään palamaan – esimerkiksi siksi, että se joutuu kosketuksiin hapen kanssa. Metaania syntyy kun eloperäinen aine lahoaa, käy tai mätänee. Monet yksityiskohdat tässä selitysmallissa ovat kuitenkin ongelmallisia; metaani esimerkiksi palaa nopeasti ja räjähdysmäisesti. Ilmeisesti jotkut virvatulet palavat vain hetkellisesti, toiset taas voivat palaa vakaasti pitkiäkin aikoja. Vakaa palaminen edellyttää kaasun tasaista virtausta suon pinnalle. Metaani palaa keltaisella liekillä, kun taas virvatulia kuvaillaan yleensä sinertäviksi.[3] Metaani myös palaa kuumalla liekillä, mutta virvatulien ei ole kerrottu sytyttäneen mitään tuleen.”

      Vihreistö on vähä-älyistä monin eri tavoin.

      Vihreistö on ruvennut tukkimaan suo-ojia. Tämä johtaa siihen, että metaania hiilidiksidiksi hapettava mikrobisto tukehtuu veteen. Ja metaanipäästöt moninkertaistuvat.

      Wikipedian mukaan ei ole keksitty täydellistä selitystä virvatulille.
      Älyä omaava henkilö löytäisi selityksen:

      Suosta nousee metaanin lisäksi yhtä aikaa myös metaania hapettavia mikrobeja, jotka hapettavat metaanin ilmassa nostamatta kuitenkaan ilman lämpötilaa merkittävästi. Mutta hapetuksessa vapautuva energia näkyy mikroskooppisina valopisteinä.

      1. Virvatulet, jatkoa:

        Metaanikaasut mikrobeineen purkautuvat suosta joko pussahdellen tai jatkuvalla syötöllä. Tästä syystä toiset virvatulet ovat leimahduksenomaisia, toiset tasaisia, kolmannet tanssivia. Ilmiöitä en ole itse havainnut. Ehkä elokuun pimeinä öinä voisi mennä bongailemaan.

  4. Alustuksessani ei mainittu eikä edes sivuttu millään lailla Heikki perussuomalaisia, joten näet pirujasi jo sellaisilla oksilla jossa niitä ei olekkaan….rauhoitu.
    Tottahan minulla on oikeus kommentoida Antin mielipidettä ja jos se on hänen kanssaan yhteneväinen, niin se on sinun ongelmasi, ei minun.

      1. Jos Heikki sinä saat blogissani osoittaa persuvastaisuuttasi, niin kai persumyönteisilläkin on oikeus lausua mielipiteensä blogissani….vai.

          1. En minä ainakaan rajoita kenenkään sananvapautta blogissani, vaikka ne eivät aina ihan aihepiiriin kuuluissikkaan.
            Kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin.

  5. Ilokseni tunnen nuoria ja lapsia jotka liikkuvat ja heitä yhdistää pari tekijää, joiden uskon olevan aivan avainasemassa.

    1. Liikkuvat vanhemmat, eli ihan pikkunassikasta on jompi kumpi tai molemmat vanhemmat vieneet ja olleet mukana liikkumisessa.

    2. Rajoitettu ruutuaika, eli ei kytätä puhelinta,tablettia, tietokonetta tai televisiota pelikonsolin näyttönä kuin määrä aika per päivä ja vasta kun on tärkeämmät hoidettu ja ellei hoidu niin ei ole ruutuaikaa.

    Lasten kanssa rajat on rakkautta ja vanhempien tulee olla vanhempia, ei kavereita.

  6. Tietääkseni kun sanotaan ruumis henkilö on kuollut eikä hän ole mitenkään sairas

    Mutta se on totta että ei nuoret suurin osa liiku kun pakon edessä pelaamalla sormien kunto korkeintaan paranee

    osa nuorista liikkuu mutta sen myös näkee siitä nuoresta jo vartalosta terv tepivaari

  7. Mika,- Varmasti kohta 1 pitää paikkansa, mutta monasti se vanhemman/vanhempien heikko menestys urheilussa saa vanhemman ottamaan lapsen omien pettymyksiensä paikkaajaksi ja sillä tapetaan lapsen kiinnostus ja motivaatio koko urheilua ja liikuntaa kohtaan.
    Kohta 2 taitaa valtaosin jäädä toteutumatta kun vanhempien omat harrastukset asetetaan prioriteetissa lasten harrastusten edelle.
    Rajat on tosiaan rakkautta ja vanhemmat ovat kotona auktoriteetti sen hyvässä mielessä.

    1. Arvi, otokseni on varsin suppea, mutta sitäkin tervehenkisempi.

      On ihan aito ilo tuntea liikkuvia lapsia ja nuoria, joskus heitä vähän saa myös ohjata ja opastaa niiltä osin kun nyt jotain tietoa on jakaa.

  8. Olen kirjoittanut poikien ja tyttöjen varhaiskoulun monipuolisen voimistelun ml.telinevoimistelun palauttamisen puolesta Vantaalaiselle opettajalle kunnallispoliitikolle Kai-Ari Lundelille, Kummolalle ja muutamalle palstallekin.
    Kaikki ovat olleet sitä mieltä, että se pitää palauttaa takaisin lukujärjestykseen.

    Nykyiset nuorien urheiluvammat kertovat lihaksiston, luuston ja nivelistön puutteellisesta ja yksipuolisesta kehityksestä aloitettaessa nopeatempoinen futis, jääkiekko, koris, sähly yksipuolisiksi kehittyvien lihaksin liian varhain.
    Voimistelutaito kehittää varhain harrastettuna koko kropan tasapainoiseksi koordinaatioineen ml. psyyken tietämään omat rajansa.
    Se on paras pohja mille tahansa urheilulajille.

    1. Tämän allekirjoitan.
      Omassa lapsuudessani oli harrastettujen lajien kirjo monipuolinen kesät talvet ja ei siinä paljon mietitty lihaksiston ja luuston kehittymistä. Ei minullakaan koskaan esim.ollut yleisurheilussa valmentajaa, luontaisten lahjojen mukaan mentiin ja tulihan niillä joitakin piirinmestaruuksia plakkariin.

      1. Jos ei voimisteltu, niin kiipeiltiin puissa, ryömittiin luolissa, hypittiin heinäladon orrelta, hiihdettiin, hypättiin mäestä, uitiin, soudettiin kesät talvet, joskus saatiin turpaan, joskus toisin päin. Harrastettiin, mitä keksittiin.

    2. Pakkoruotsi voitaisiin korvata monipuolisella liikunnalla. Oppimistulokset paranisivat kautta linjan. Hurrailtaisiin pisapisteille.

      Mutta kun opetusministerit ovat ajaneet väärää politiikkaa. On rakennettu raiskausstudioita eli yhteisvessoja murrosikäisille. Uusspartalaista kulttuuria.

  9. Onhan sitä tullut liikuttua ja urheiltua kakarasta asti, joukkuelajeista pesäpallo ja jalkapallo ovat olleet ne rakkaimmat, mutta kyllä höntsälätkä oli talvisin ihan päivittäistä.

    Yksilöurheilussa kamppailulajit ovat olleet lähellä sydäntä.

    Monipuolinen harjoittelu aerobista ja voimaa, yhdistettynä oikeaan ravintoon ja riittävään lepoon on kyllä auttanut paljon myös kroonisen sairauden hallinnassa.

    Jalkapallossa oli joskus mahdollisuus pelata eräänlaista” puulaaki ” sarjaa niin huikeassa porukassa, että ei mitään järkeä.

    Mukana oli Arsenalin ja Evertonin junioreissa pelanneita, kaksi eri Afrikan maan juniori maajoukkueissa käyneitä, Yhdysvalloissa yliopistosocceria pelannut, yksi latvialainen, pari Eestimaan edustajaa, hurri, irkku ja yksi vaasalainen ja yksi porilainen.

    1. Yleisurheilussakin oli valintana kaikki lajit ja kymmenottelustakin on pari mitalia piirinmestaruus tasolta.
      Lentopalloa pelasin vielä 60v SM-sarjaa

  10. Minulla telinevoimistelu alkoi 7v ja loppui 14v. Taso Hämeen piiri, useita saavutuksia; rekki, nojapuut, arkku, permanto.

    Ohessa alkoi painonnosto alle 75 kg sm-tasolle pojissa.
    Sen loputtua pikajuoksua mm. 60m sisäratamestaruus pojat 7,0 sek. Oppikoulujen sm 4× 100 m.
    Juoksu loppui tylsiin maratoneihin. Ei sopinut Vasala-tyyliselle mailerille.

    Nykyään hev…in paljon askeleita luonnossa, hyötykävelyä, rappusia ylös ja alas sekä voimaharjoittelua joka päivä. Talossa on upouusi kuntosali, pilates jne..
    ..ps. joskus joku nuori on erehtynyt kädenvääntöön.

    Niin kuin me tässä iässä, kaikki lajit on koluttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *