Näitä voisi kysyä pressaehdokkailta

Paljon on paneeleja, haastatteluja ja julistuksia. Vaikka parhaat haastattelijat osaavatkin kaivaa kontekstia, on lähtökohdassa pehmoilun makua. Mielestäni näin haastavaan asemaan valittavalta henkilöltä pitää kysyä merkittävästi vaikeampia kysymyksiä. Ehdotan muutaman.

Halla-aho ja Haavisto: miten koko kansan presidentiksi?

Vaalien kaksi polarisoivinta ehdokasta pitäisi laittaa vastaamaan aivan konkretian tasolla tähän tärkeään kysymykseen. Maassamme on hurja määrä ihmisiä jotka eivät ikinä voisi sietää Halla-ahoa ja ei-aivan-niin-hurja-mutta-silti-hurja määrä joilla on sama ongelma Haaviston kanssa. Konkretiaa peliin ehdokkailta, mitä he tekisivät että koko kansa voisi kokea heidät omakseen.

Harkimo: syvällinen, ei pinnallinen venäjä-selvitys

Harkimo on kovasti kertonut että heti kun venäjä seitsemännentoista kerran rikkoi tarpeeksi törkeästi kansainvälisiä lakeja niin hän alkoi heti meinaamaan pohtia yhteistyön lakkauttamista. Hänen koko elintaso, poliittinen ura, puolue ja tämäkin vaalikampanja on kuitenkin tehty venäjän rahoilla. Kokeeko hän syntiä luksuselämän elämisestä verirahoilla? Tai jos hän ihan oikeasti katuu toimiaan, onko harkinnut rikoksilla saatujen tulojen lahjoittamista Ukrainan armeijalle? Onko hän tehnyt mitään tekojensa hyvittämiseksi kuin pari hutiloitua muka-anteeksipyyntöä? Onko mitään sanoja kovempaa?

Essayah: kytkökset kiinalaisiin

Olin yllättynyt kun sain kuulla miten syvästi ja absoluuttisesti urheiluvaikuttajista moni vihaa Essayahia. Yksi monista kuulemistani syistä ovat mittavat kytköt Kiiinaan. Hän käytti paljon aikaa ja rahaa puolustaakseen kiinalaisten toimia olympiamaailmassa, orjatyövoimalla tehtyjä urheilijoiden tarpeita, yms. Hän on kiitettävästi tuominnut esimerkiksi venäjän ja hamasin terroriteot, mutta ei sanaakaan kaukoidän kavereista. Tästä sopisi haastaa kunnolla.

Stubb: tunnetko uhrejasi?

Stubbin pitkä ura koulu- ja työpaikkakiusaajana on tuttua. Hän on joskus pitänyt pientä teatraalisuutta klassisilla ”pahoittelen jos” -lausahduksillaan. Häntä ei ole kuitenkaan vaadittu tilille. Tästä pitäisi kiristää ruuvia ja todella selvittää millä tavoin hän haluaisi tehdä tiliä väärinkäytöksistään. Kas, jos ihminen ei koskaan joudu vastuuseen teoistaan, ei ole mitään syytä miksei hän voisi jatkaa niitä vastakin. Pääministerinä hän aiheutti diplomaattisia selkkauksia käytöksellään, presidenttinä ne voisivat olla pahempia. Jos toimittaja pistäisi kovat peliin, nyt olisi vielä hyvää aikaa nöyristyä ja viisastua.

Urpilainen: pyhä paavo

Urpilaista on kritisoitu siitä, että hän näkee kaiken EU-silmälasein. En pidä tätä järin pahana syntinä. Sen sijaan hän on aivan viime kuukausinakin äänekkäästi puolustellut edeltäjänsä Paavo Lipposen toimia. Tämä pääministeristä putinin sylikoiraksi muuntautunut entinen suuruus ei mielestäni ole komissaarimme varauksettoman rakkauden ja ymmärryksen arvoinen. Tästä ongelmasta voisi haastaattelija vetäistä pari täsmäkysymystä. Onhan se hienoa että kunnioittaa mentoriaan, mutta rikoksia ihmisyyttä vastaan ei pidä hyväksyä, vaikka tekijä on paras kaveri. Kysymyspatteristo olisi kivulias, mutta tarpeellinen.

Ja paljon muuta…

Koville kysymyksille olisi tilaa enemmänkin, mutta pointtini toivottavasti tuli selväksi. Raja kulkee siinä, että presidenttiehdokkaan perhettä ja henkilökohtaisuuksia ei sovi sörkkiä. Kaikki sen ulkopuolella on kuitenkin pelissä ja panokset ovat kovia. Arvon toimittajat, hakekaa kaapista metaforinen haarniskanne ja varautukaa kunnon turnajaisiin. Nykyinen toimintanne on asiallista ja tyylikästä, mutta musiikkilaji on väärä ja volyymi turhan hiljainen.

Arvon toimittajat, saisinko hieman jytää pressatentteihini, kiitos.

26 vastausta artikkeliin “Näitä voisi kysyä pressaehdokkailta”

  1. Pitääkö muka koko kansan kokea presidentti omakseen? Eihän se ole mitenkään mahdollista!

  2. Antti, tuo ei ole mahdollista saavuttaa, mutta se on tärkeä tavoite. Unilukkarin pitää pystyä tavoittamaan selvä enemmistö kansasta että voi työtään tehdä. Haaviston kokemus rauhantekijänä antaa hänelle erinomaiset eväät – vaan mitä tekisi Jussi? Olisin vilpittömän utelias kuulemaan.

    1. Jussilla on Suomen kansan etu aina ensisijainen. Haavisto on tuonut ISIS-naiset Suomeen väkisin. Yrittänyt pakottaa ministerinä ollessaan alaisensa toimimaan oman tahtonsa mukaisesti. Haavisto on edelleen vain yo. Hän yritti saada yliopistollisen arvosanan oikotietä pitkin. Hän ajoi venäläisille viisumin saannin helpottamista.

    2. Jussi on myös ainoa pr-ehdokas, joka ei kannata pakkoruotsittamista. Kaikki muut hyväksyvät sen mukisematta. Tämä on kansallinen itsepetos. Siksi olen Yksikielisen Suomen Puolesta ry:n pj. Pakkoruotsittaminen polkee suomenkielisten lasten oikeuksia. Ja on vuositasolla tavattoman kallista. Menetämme miljardeja euroja hölynpölyyn. Rkp ei halua, että kustannuksista tehtäisiin kunnon laskelmat, koska silloin paljastuisi totuus kaikessa kauheudessaan. Rkp on valtio valtiossa-toimija. Kaikki eduskuntapuolueet katsovat rkp:n toimintaa sormien läpi.

  3. Olen Antin kanssa hieman samoilla linjoilla, oliko Halonen koko kansan presidentti, entä Ahtisaari?

  4. Halonen ei aloittanut koko kansan presidenttinä mutta hänen saamansa kansan hyväksyntäprosentit kasvoivat hänen kaudellaan. Hän teki jotain tämän puolesta. Halosen linjauksista ja toimista voi olla kriittinen, mutta kautensa aikana luokkaa 90% kansasta eri gallupien mukaan piti häntä presidenttinään.

    1. Pitää tunnusta, että Halosen presidenttikausien aikana oli itsellä aivan helvetillinen ralli päällä, eikä kyllä tullut kovin tarkkaan seurattua hänen suosionsa kehitystä.

  5. Mistähän tuo 90% on kaivettu?
    Toki tuttavapiirini on rajallinen, mutta kukaan heistä ei kannattanut tietääkseni Halosta kertaakaan.

  6. Ainoa presidentin saappaat täyttävä ja kaikki mahdolliset kriisit kokenut diplomaatti on Haavisto.
    Halla-ahosta puhuminen presidenttinä naurattaa jo ravihevostakin.

    1. Kovinpa on sinulla kevyt perustelu sekä Jussin mollaamiseen että Pekan pätevyyteen. Kerro konkreettisia faktoja Pekan ylivertaisuudesta.

  7. Ehdokkaista sopivin ja millä perusteilla: Kyllä pressan tulee olla koko kansan pressaja hän ei voi olla hylkäämässä ketään vaan pitää puolustaa sitä heikointakin.
    Näinä aikoina kansaa ei saa jakaa kuten nyt oikeistohallitus tekee.
    Kärkiehdokas ei ole koko kansan asialla eikä näytä osaavan edes paneutua syvällisemmin – sori siitä.

    1. Olkoon nyt nykyisen pressan suosio kunka suurta hyvänsä, niin minun presidenttini hän ei ole, hänen arvonsa joissakin kysymyksissä omistani poikkeavat toisistaan kuin yö päivästä.

  8. Ei tule punikeista koko kansan presidenttiä – ei millään ilveellä.

    Halla-aho voisi olla ihan hyväkin presidentti, mutta hänellä on niin suuri määrä ihan periaatteesta vastustavia tahoja, ettei onnistu vaikka päällään seisoisi. Moni olisi valmis äänestämään ihan ketä hyvänsä vain siksi, ettei Halla-ahosta tulisi presidenttiä (minä en kuulu siihen joukkoon).

  9. Jos minut haluaisi äänestämään Jussia, minä haluaisin todella kuulla vastauksen em. kysymykseen. Hän on erinomainen ulkopolitiikassa, mutta jos hän ei edusta koko kansaa, hän ei voi onnistua.

    Jos vastaus olisi hyvä, hän päätyisi harkintalistalleni.

    Vaan jos presidenttinä on mies jota puolet kansasta vihaa sydämensä pohjasta, ei siitä tulosta tule ilman strategiaa.

    1. Ei kansa Jussia vihaa vaan he (vihervassarit) eivät ole lainkaan vielä ymmärtäneet, mitä maailmalla ja eritoten Euroopassa on meneillään. Islamistit valloittavat Euroopan. He ovat jo valloittaneet monia suurkaupunkeja ja seuraukset ovat erittäin hyvin nähtävissä. Suomessa tämä näkyy jo esimerkiksi roadman-ilmiönä. Entiset muslimit kuten Anter Yasa saavat lokaa niskaansa islamisteilta ja heidän vihervassarihännystelijöiltään, koska hän puhuu totta. Jos kuuntelet vain vihervassari valtamediaa elät valheessa.

    2. Lue Hege Storhaugin kirja: Islam yhdestoista vitsaus. Kiuas Kustannus 2019

  10. Kyllä kansasta huomattava osa vihaa Jussia. Se on aivan sama mistä se johtuu ja onko se irrationaalista pelkoa vai ei. Ongelma on sama ja Jussilla saattaa olla tähän ratkaisu.

    Ei tässä minua tarvitse vakuutella siitä mitä Jussi on sanonut tai ei. Kysymys on miten kansa ajattelee.

    1. Kovin olet varma siitä, että kansa vihaa Jussia. Oletko kysynyt heiltä? Ehkä se viha onkin olemassa vain omassa lähipiirissäsi. Minulla on aivan päinvastainen kokemus asiasta.

      1. Oletan sen Jussi pelon olevan suurinta niiden korvien välissä, jotka ovat nielleet suvakkien valmistaman Rapalan koukkuineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *