”Rakenteellinen rasismi” – olemme siis rasisteja, kun käyttäydymme normaalilla suomalaisella tavalla

https://www.is.fi/urheilulehti/parhaat/art-2000009682009.html

”Rakenteellista rasismia on esimerkiksi sekin, että suomalaisessa kulttuurissa ”maan tapa” on hillitty ja vakavahko käytös. Tutkimushankkeessa Kananen todisti, kuinka erilaisessa kulttuurissa kasvanut poika eli ensimmäisen viikon harjoituksissa tunteella, mutta sopeutui sitten suomalaisen kulttuurin odotuksiin.”

Eli, kun käyttäydymme tavalla, mihin olemme tottuneet koko ikämme emmekä hihhuloi ja metelöi, olemme siis automaattisesti rasisteja.

Pitääkö meidän opetella tulijoiden tapa käyttäytyä sen sijaan, että he sopeutuvat suomalaiseen tapaan?

22 vastausta artikkeliin “”Rakenteellinen rasismi” – olemme siis rasisteja, kun käyttäydymme normaalilla suomalaisella tavalla”

 1. Tässä on klassinen ristiriita.

  Erilaisuus on rikkautta, paitsi kun erilaisuus on rasismia? Ei siinä ole vikaa että suomalainen käyttäytyy kuten suomalainen, kunhan ei ole ilkeä ja tekee parhaansa.

  Tuleepa hauskoja kohtaamisia kun koitetaan tajuta toinen toisiamme.

 2. Muistan itse elävästi aikanaan Suomeen muutettuani sen henkisen ”muurin” johon törmäsin ja jonka koin konkreettisena hyvin ankeana ilmiönä, kun kaikki se normaali sosiaalisuus mihin olin tottunut oli Suomessa kuin kiellettyä, ja ihmiset tuntuivat pelkäävän toisiaan niin paljon, että pakenivat laitteisiinsa normaalia vuorovaikutusta vaikkapa bussipysäkillä.

  Vanhemmilla ikäpolvilla tunneköyhässä kasvatuksessa varttuminen näkyy erityisenä pelkona kaikkea erilaista kohtaan, jossa aito ja luonteva tunnepalaute ja tunteiden ilmaisu korvataan älyllistämisen kulttuurilla, jossa ihminen kilpailee roboruttusen kanssa älyllisestä suorituskyvystä ollen urheilevan/ jumppa-simpanssin ja tietokoneen risteytys.
  Vanhemmat keskivartalolihavat äijät korostaen yksipuolisesti matemaattista älyä siinä missä nuoremmilla repertuaariin on tullut jumppailu ja twerkkaus.

  Ihanat suomalaiset jumpparobotit!

 3. Tunneilmaisun mahdottomuus ja kykenemättömyys normaaliin tunnepitoiseen holistiseen ilmaisuun on niin dominoivaa, että muille normaali vuorovaikutus ei ikään kuin käy suomalaiselle järkeen eikä perssuomalainen sitä tajua, joten alkaa yliälyllistäen haukkua sitä, mihin itse ei pysty.
  Muut on pakotettava samaan ankeuteen, koska erilaisuus ja ihmisyyden kokonaisvaltaisuus on liian suuri uhka omalle identiteetille.

 4. Nuorena koulumaailmassa se suomalainen ilmapiiri näkyi ihan konkreettisesti tietynlaisena jännitteenä, jota muualla ei ollut, kun lapset vaan olivat rennosti ja vapautuneesti läsnä.
  Suomessa se tunnelma luokissa oli kiusallinen: kukaan ei viitannut eikä kehdannut osallistua tunneilla, ihmiset ikään kuin olivat luoneet valtaisan jännitteen keskuuteensa, joka oli tällainen sanaton, mykkä vaikenemisen seinämä. Ihmiset keskittyivät jännittämään toistensa sanomisia sen sijaan että olisivat keskittyneet ilmaisemaan itseään.

  Ja sitten kun avoimesti toin normaaliutta kursseille, joilla kävin, syntyi keskustelua ja jännitteet jopa vähenivät ja joku nörttipoika minua jopa tuli tunnin jälkeen kiittämään pidettyäni filosofian kurssilla oman vuoroni esitelmäsarjassa, joka oli heille jotenkin avautunut sitten erityisesti, vaikka tiesivät minua enemmän kirjoista lukemastaan.

 5. Rasismi on paha asia, paitsi silloin jos halvennetaan mustaa ihmistä kuvaamalla hänet kannibaaliksi, joka himoitsee vakoisen miehen lihaa syötäväksi (?)

  1. Maailmaa voi katsoa aina kielteisen pelon kautta, kuten eräs entinen läheinen, joka pelkäsi minun myrkyttäneen hänen ruokaa kun vein vaan jotakin syömistä alipainoiselle hänen luonaan käydessäni.

   Blogini voi tulkita stereotyyppisesti tai sitten vaikka leikkisämmin siten, että valkoinen emojipata edustaa kulttuurin kypsyttämistä, jossa haudutus sekä juustofonduen nuoleskelu ja imeskely voi tuottaa lopulta tilanteen, jossa valkoiset emojit kypsempinä aikanaan vapautuvat todellisuuteen, jossa voivat elää muiden parissa harmonisemmin…

   1. Valkoisten äijien nuoleskelun ja imeskelynkin voi kukin nähdä kuten tykkää, itselleni se edustaa vastenmielisyyttä, ei himoa.

   2. Selitys sekin kun jää housut kintuissa kiinni rasismista, vaikka ollaan muka niin rasismin vastaisia.

    1. Kuvahan ei edusta realismia millään tasolla, vaan on hymiöiden symboliikkaa, jossa musta emoji olen itse asiassa itse.

   1. Kerropa, milloin punavirheet ja femakot ovat tuosta asiasta nosteneet metelin?
    Minulle kun ei millään tule mieleen noilta kuin suomalaisten ”rasismi” multikulttuuria vastaan.

   2. Heikki Karjalainen:”…jo on sutta ja sekundaa tuo mielipide. Lappi ja Kallon pitäjä taitaa olla eri maata kuin Suomi.”

    Karjalainenko ei kannata Lokakuun liike-nimistä ihmisoikeusjärjestöä?

    ”Lokakuun liike on ihmisoikeusliike, joka tekee rakenteellista sosiaalityötä ja tutkivaa journalismia.

    Toiveet ja tarpeet uudenlaisesta, rakentavasta, auttavasta sekä kansalaisia kuuntelevasta lastensuojelusta synnyttivät Lokakuun liikkeen lokakuussa 2012.
    Se oli alun perin kansalaisliike kaltoin kohdeltujen lastensuojeluperheiden auttamiseksi (vrt 1960-luvulla perustettu Marraskuun liike). Tahdoimme kohentaa kodistaan pois sijoitettujen lasten ja heidän vanhempiensa oikeusturvaa sekä palauttaa pahoiksi leimatuille lastensuojeluperheille heille kuuluvan ihmisarvon.
    Vuonna 2014 Lokakuun liikkeen toimintakenttä laajeni. Nyt Lokakuun liike nostaa ihmisoikeusliikkeenä laajemmin ja näkyvämmin esiin lapsiperheiden oikeuksista, velvollisuuksista ja vastuusta käytävää keskustelua. Uutisoimme esimerkiksi erityislasten sekä neurologista ja psykologista tukea tai muuta kuntoutusta tarvitsevien lasten ja näiden perheiden todellisuudesta. Puhumme myös vammaisten lasten ja heidän perheittensä asioista.” Lokakuun liike-sivusto.

 6. Sinänsä näyttää joiltakin unohtuvan se olennainen asia, että käyttäytymisemme kulttuurimme mukaisella tavalla on jonkun mielestä rasismia muualta tulleita kohtaan.
  Jostain syystä mieleen tulee muutaman merkittävän henkilön kommentti, että ”maassa maan tavalla”.
  Yhtä lailla suomalaist ovat mualle muutettuaan joutuneet sopeutumaan sen maan oloihin eikä sitä kutsuta rasismiksi.
  Niinpä sama koskee muualta Suomeen tulleita – ”talo elää tavallaan vieras tulee ajallaan”.
  Jos suomalaiset tavat eivät kelpaa, ei tänne ole pakko jäädä, mutta on perusteetonta vaatia suomalaisa muuttamaan kulttuurissamme olevaa tavanomaista käyttäytymistä tulijoiden mieleiseksi.
  Ja tähän on turha huutaa impivaaralaisista ja persuista.
  .

  1. Oikein Juha!

   Suomi on suomalaisten kotimaa ja suomalaiset elävät kitimaassaan perinteisten tapojensa mukaisesti.

   Tänne tulevilla ulkopuolisilla ei ole sanan sijaa miten suomalaiset elävät omassa itsenäisessä kotimaassaan.

   Jos suomalaisten tavat eivät kelpaa muukalaisille, niin täältä saa vapaasti poistua.

    1. Joku se jaksaa mulkkuilla asiasta, mistä häntä suuremmat tekijät ovat lausuneet totuuden.
     Maassa maan tavalla ja se saa kelvata persukammoisellekin.

 7. Poliittinen korrektius, PC on yhtä amerikkalainen kuin omenapiirakka. Se on syntynyt sen maan olosuhteista ja tarpeista, se alkoi rajoittamattoman sanan- ja ajatuksenvapauden oloissa ja on nopeasti edennyt yhä kauemmas kohti orwellilaista totalitarismia.

  Asiasta alettiin puhua 1980-luvulla ja silloin se näytti merkitsevän lähinnä hienotunteisuutta, jota kohteliaasti käyttäytyvän oli syytä osoittaa tiettyjä ryhmiä kohtaan. Ennen pitkää se kuitenkin muuttui ortodoksiaksi, jolla oli selkeät käskynsä ja kieltonsa ja joka häpeilemättä pyrki kahlehtimaan sanan- ja jopa ajattelun vapautta. Julkinen puhe vaadittiin sopeutettavaksi kaikkein tyhmimpien tasolle.

  Kuitenkin myös Amerikassa vallitsi sangen merkittävä henkinen vapaus vielä pari vuosikymmentä sitten. Miksi nyt on painuttu yhä syvemmälle epä-älylliseen sensuurimentaliteettiin ja jopa sen karikatyyrimuotoon, woketukseen, on kiinnostava kysymys. Ainakin ilmiön kehitys näyttää liittyvän amerikkalaisen yhteiskunnan yleiseen rappioon myös sosioekonomisella tasolla.

  Nykyisellä roskajournalismin tuottamalla kansallisella kriisillä on joka tapauksessa myös meillä vahvat juurensa nimenomaan poliittisessa korrektiudessa, jonka olemme saaneet tuontitavarana. Kun asia tuli taas päivänpolttavaksi, päätin vilkaista mitä olen siitä aiemmin tullut sanoneeksi.

  https://timo-vihavainen.blogspot.com/2023/07/poliittisen-korrektiuden-lahteilla.html

 8. Ruotsalaisen kansanpuolue RKP ei näytä pääsevän itsensä kanssa sopuun siitä pysyykö se Orpon-Purran hallituksessa vaiko ei. Se katsoo 10 edustajan pääomalla oikeudekseen pitää vankina koko hallitusta ja eduskuntaa ja kansamme laillisissa vaaleissa ilmaisemaa tahtoa vastaan. Hallitusohjelma on hyväksytty, ministerit puolueittain valittu ja tasavallan presidentti on nimittänyt hallituksen, jonka eduskuntakin on ennen kesätauolle lähtöä hyväksynyt.

  Kuitenkin on ulkoparlamentaarisin voimin lähdetty yksittäisiä perussuomalaisten ministereitä vainoamaan. Näille voimille RKP on antanut tukeaan ja ”diskuteerannut” omaa ja hallituksen kohtaloa viikosta toiseen, ilmeisesti eduskunnan syyskuussa tapahtuvaan kokoontumiseen asti.

  Verkkokeskusteluissa on vilahdellut Axel Olof Freudenthalin nimi. Hän näyttäisi edelleen olevan RKP:lle aatteellinen peruskivi, jolle puolue rakentuu.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattiantero/freudenthalilainen-rasismiko-jurppii-rkpssa/

 9. Lopulta tämän asian voi vääntää helposti.

  Kumpi on tärkeämää: rehellisyys ja kohteliaisuus – vai epämääräiset rituaalit ja sensitiivisyys?

  Rehellisyys ottaa aina osumaa jos lähdetään pakottamaan ilmaisua rankoilla ennakkoehdoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *