Leikkauslistan tärkein kohta – 50 mrd hankinnat / vuosi

Vaaliohjelman tärkein teema; missä se nyt on, kun puhutaan aidan seipäistä  ?

Mitkä ovat ns. julkisessa omistuksessa olevia ”inhouse”-yhtiöitä, joiden ei tarvitse kilpailuttaa hankintojaan. Tarkoittaa samaa kuin konserninyhtiöt yksityisellä puolellakin, joissa hankinnat, voitto, tappio ja tulos voidaan siirtää ja siistiä sisäisesti konsernin tulokseen. Julkisen puolen hankinta-asiakkaita ovat pääosin yksityiset firmat, jotka osaavat myydä ja julkinen ei osaa ostaa.

Selvitetään lisäksi se, että julkinen puoli osallistuu vain sellaisiin hankkeisiin osakkuusyhtiöidensä kautta, jotka ovat läpinäkyvä ja valvottuja alalla kuin alalla. Lisäksi ovat huoltovarmuuden vuoksi strategisia.

Kaupungin elinvoimaa tukevia yhtiöitä ovat kuten Tampereella Särkänniemi ja Tamperetalo. Sen sijaan Finnpark ei ole, vaikka se on suuri voittosampo Tampereelle. Se kuuluu yksityisille, vai onko kysymys Finnparkin tarvitsemasta rakennusoikeudesta maan alla ja päällä, joka on Tampereen omaisuutta ? Ja tähän liittyy varsinainen kähmintä  kaupunkien maa-alasta rakennusoikeuksien myynnissä yksityisille yrityksille kaupunkikuvasta ja metsä-puistojen vihreydestä välittämättä vain raha silmissä ?

Kaupunkien sisäinen organisaatio, joka on pitkälti poliittisesti ohjattu, pitää käydä lävitse riippumattomien erityistarkastajien kanssa, ettei Tampereen ja Helsingin kaltaisia kähmintöjä tapahdu. Mikähän lienee ”Turun tauti”.  Nämä ovat suuri Sampo ja kähmintöjen potentiaali.

Hankintamarkkinat” näille on 50 mrd vuosi eikä tarvitse edes epäillä, että kenttä on puhdas. Säästöt tasoa 10 % helposti vastaa 5 mrd/ vuosi / heti viivan alle. Entä ”kähmintämarkkinat” organisaatioiden sisällä ?

Tässä on leikkauslista, jossa muut ovat murusia kuten nyt on ratsastettu vaaliteemana sosiaali- koulutus-asumistuki-työttömyyseduilla, jotka purevat suoraan verotulojen vähenemiseen ja mutkan kautta laajemmin perhekuntiin valtakunnallisesti.

9 vastausta artikkeliin “Leikkauslistan tärkein kohta – 50 mrd hankinnat / vuosi”

 1. … että tallaista: https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009547604.html

  AL /Tampere:

  ”Työntekijöille ostettu satojen eurojen haalareita, valtavia summia jaettu seuroille ilman perusteluja – Tampereen liikuntapalveluista paljastuu taas iso määrä vakavia ongelmia
  Esihenkilöt eivät ole noudattaneet lakeja ja kaupungin ohjeita. Työnjohtaja hyväksyi lähisukulaisensa työvuoroja. Kalliita työvaatteita on ostettu epämääräisellä tavalla. Eritystarkastus­raportin mukaan kaupungin liikuntapalveluissa on useita vakavia puutteita, jopa epäilyjä lain rikkomisesta.”

 2. Pellossa elävät valitettavasti ei korjaannu vaikka kokoomuspormestarit päsmäävät?

 3. Olihan tuossa melkoinen soppa. Itse vähän puntaroin Finnparkia – se toisaalta toteuttaa palvelua jossa on vaikea kilpailla ja joka on niitä asioita mistä sopiikin kupata rahaa julkiselle sektorille. Sen pitäisi vain toimia avoimemmin.

  Tampere-talossa itsessään ei ole mitään vikaa että kaupunki omistaa, koska välillisesti se tuottaa kaupungille rahaa ovista ja ikkunoista. Ongelma ovat ne Tampere-talon oheistoiminnot joilla ei ole mitään tekemistä itse talon kanssa.

  1. Vaalien teema, leikkauslista, oli näihin nähden pääosin väärä kohde kurjistaa kansantaloutta ja kansalaisten elinvoimaa, kun hömötinttipuolueet olisivat hoksanneet tarttua oikeisiin ongelmiin.
   Ihmettelen VVM:a ja hallitusta, ettei hoksannut tätä ja päästivät vaalivoittajat helpolla osavoittoon.

 4. Juuri nyt, Suomen Pankki tyrmää hallitusohjelman kaavaillut leikkauslistat.
  Sen sijaan demarien esittämä hallituksen sopeutusohjelma tukee Suomen Pankin näkemyksiä.

  Kommentti: Suomen Pankki kertoi yllättäen syyt, miksi nyt on harvinaisen huono hetki talouspolitiikan kiristyksille https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009551077.html

  … on meillä porsaat (Orpon sakki ) ahneuden kaukalolla ryystämässä jopit perunan kuorineenkin.

 5. … kuitenkin sopeutusta vaaditaan myös SP:ssä ja jopa suurempaa, mutta ajankohta on pitkä ja taloustilanteen mukaillessa.
  Tuo julkisen talouden hankintalista 50 mrd. on todellinen aarre alkaa säästökuuri heti ja vahingoittamatta juuri ketään muita kuin väärinkäyttäjiä.

 6. Tätä kannattaa todella ajatella:

  ”Kuin sillä ei olisi oikeassakaan elämässä mitään merkitystä, että julkisen talouden vyönkiristyksissä jokainen miljardin euron menoleikkaus tai veronkorotus on pois jonkun käytettävissä olevista tuloista ja kulutuskyvystä – ja koko talouden kasvuvoimasta.”

  Jos asiakkaalta viedään rahat niin yrityskin menettää asiakkaan ja tulonsa.

  1. Aivan selvä yhtälö.
   Jos taas julkisia palveluja kilpailutetaan oikein, palelut eivät kärsi ja voivat jopa parantua, samalla kustannussäästöjä tulee leikkaamatta. Se on asiakkaiden etu, mutta ylihinnalla tai huonoa palvelua myyneen tappio.

Kommentoi