Mersu-persut yrittäjinä

Kannattaa lukea Hesarin juttu, joka on tämän jutun sisällä, joka kertoo persujen maahanmuuttopolitiikan kulmakivistä. Alipalkata ja suhmuroida maahanmuuttajien palkoilla. Samalla persut kun vaativat 3 000 €:n/kk minimipalkkaa heiltä, että saisivat tulla Suomeen  ”eläteiksi”.

Eli kierrättävät minimipalkan ylittävät työt ja ylityöt toisen firman kautta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/perussuomalaista-maahanmuuttajien-tyollistamista-kitupalkoilla/

 

 

12 vastausta artikkeliin “Mersu-persut yrittäjinä”

 1. Kaikki jotka joutuvat tekemään työtä alipalkalla ovat sitten sosiaaliturvan varassa, eli onko oikein että sosiaaliturvalla maksetaan osa palkkaa?

 2. Jos tässä on perää, on toki vakavaa – mutta jos kerran viranomaiset ovat tarkistaneet eikä perää ole, vähän haiskahtaa satuilulta. Koska aiheesta ei ole mitään oikeaa uutista, on paha sanoa.

  Sinänsä minulla ei ole mitään vaikeuksia uskoa siivousalan väärinkäytöksiä koska olen nähnyt niitä itsekin. Tässä jutussa kuitenkin on keskitytty puolueeseen, ei tekoon, joka väkisinkin pistää epäilemään.

 3. ”MARRASKUUSSA 2021 työsuojeluviranomaiset tekivät yhtiöiden siivouskohteisiin useita tarkastuksia. Niissä ei havaittu puutteita. Haastatellut työntekijät kertoivat kaiken olevan kunnossa.

  Työsuojeluviranomaiset tekivät myös valvontaiskun poliisin kanssa yrityksen järjestämään majoitukseen Helsingissä. Majoittujat kertoivat työskentelevänsä sekä Keradurille että Keramorelle. Heillä ei ollut huomautettavaa, eivätkä viranomaiset havainneet puutteita.

  Joulukuussa 2020 työsuojeluviranomaiset tarkastivat Keradurin ja Keramoren toimiston ja kävivät läpi työvuoroja, työaikakirjanpitoa ja palkkalaskentaa. Puutteita ei löytynyt.

  Työsuojelutarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen avista sanoo, ettei epäkohtiin voi juuri puuttua, jos työntekijät eivät itse tuo sellaisia esille.

  Mutta onko kahden yhtiön malli työsuojelun näkökulmasta hyväksyttävä? Voisiko jokainen suomalainen työnantaja perustaa rinnakkaisyhtiön ja välttyä näin maksamasta ylityökorvauksia? Onko työaikalailla tällöin mitään merkitystä?

  ”Meidän valvoman lainsäädännön näkökulmasta tällainen järjestely on laillinen, mikäli työntekijää ei ole painostettu tällaiseen”, hän vastaa.

  HOK-Elannon siivouspalvelupäällikkö Aino Aho sai Keradurin työjärjestelyistä nimettömän vihjeen viime vuonna.

  ”Pyysimme nähtäväksi Keradurin työvuorolistoja ja palkkalaskelmia ja haastattelimme siivoojia. Esiin ei noussut mitään, minkä vuoksi olisi syytä olla huolissaan.””

  Hassua kyllä HS ei vaalien alle onnistu tutkivassa journalimissa muiden kuin PS: n osalta.

  Al Tae ja vastaavien tapaukset ilmestyvät aina vaalien jälkeen, mutta kuten Wille Rydmanin HS-vaalimainoksessa todettiin , kaikki mikä tässä lehdessä lukee,ei ole totta.

 4. Vaatii lisäselvityksiä: tämä on paha paikka:

  ”Helsingin Sanomat on kuitenkin saanut viitteitä siitä, että kahden yhtiön mallia käytettäisiin myös siivoojien ylitöistä koituvien kustannusten välttämiseen.

  Neljä työntekijää kertoo HS:lle, että Keradurin siivoojat tekevät kaikki normaalin viikkotyön ylittävät tunnit Keramorelle.

  Näiden kertomusten perusteella siivooja saattaa esimerkiksi tehdä Keradurin palveluksessa työpäivän Prismassa, jonka jälkeen hän siirtyy tekemään lisätunteja vaikkapa kuntosalille Keramoren lukuun.

  HS ei kerro siivoojien nimiä. He pelkäävät julkisuuden aiheuttavan ongelmia heidän työlleen ja oleskelulleen Suomessa.

  ”Keradur ja Keramore ovat samaa yhtiötä. Niillä on yhteinen toimisto. Keradur on pääyhtiö. Lain mukaan voin tehdä 160 tuntia työtä kuussa. Jos teen sen yli, ne menevät Keramorelle”, kertoo yksi työntekijä.

  Hän ei näe järjestelyssä paheksuttavaa.

  Yksi yrityksessä pitkään työskennellyt siivooja sen sijaan epäilee yrityksen rikkovan työlainsäädäntöä.

  ”Keramore on olemassa siksi, ettei heidän tarvitse maksaa ylityöstä. Sitä varten he perustivat sen. Kun normaalit viikkotunnit on täynnä, teemme Keramorelle. Kaikki tietävät sen. Teen ensin 160 tuntia Keradurille ja sen jälkeen yli menevät tunnit automaattisesti Keramorelle”, sanoo filippiiniläinen siivooja. ”

  … että tallaista !

  1. Työntekijät eivät yksinkertaisesti uskalla valittaa mistään ihan oman työn säilymisen puolesta. Tämä on aivan yleistä eri maahanmuuttajien työalueilla.

  2. Ylitöistäkin mainitaan

   ”Mikko Kumpulaisen mukaan siivousalalla ei ylipäänsä tehdä ylitöitä.

   ”Kukaan asiakas ei maksa kaksinkertaista hintaa siivouksesta siksi, että se on ylityötä.”

   Kysely suurille siivousyhtiöille ISS:lle, Solille ja L&T:lle vahvistaa, ettei ylityötä juuri synny. Esimerkiksi Solilla ja L&T:llä sitä kertyy alle kymmenen tuntia per työntekijä vuodessa.”

   1. Eikö tuo selvitys kerro juuri, etteivät ylityöt ilmene, koska siivoajat tekevät ne toisen yrityksen palkkalistoilla. Tämä ei ole minun keksimä juttuni, vaan Hesarin. Moitteet sinne, jos on aihetta.

Kommentoi