Miksi populismi ja äärioikeisto on ollut kasvussa

Niin kuin nyt Suomessa, niin myös maailmalla, on yhteinen lieveilmiö, populismin ja äärioikeiston nousu. Se nousun syihin on muutama perussyy:

 1. Lehdistön ja muiden asiamedioiden yleissivistävän roolin hiipuminen ml. lukemistaito sekä medialukutaito. Ihmisten keskittyminen lukemaan vain oman kuplansa asioista. Suomi huonon- hyvä esimerkki.
 2. Laaja tv- some-valemedian ja hömpän nousu ohi asiaohjelmien.
 3. Samalla joidenkin hyvin koulutettujen poliitikoiden ja populismiin perehtyneiden mediapersoonien nousu kritiikittömästi yhteiskuntavastaisen politiikan ihailun  kohteiksi.
 4. Vastustaa lähes kaikkea, joka saa vähän sivistyneet kansan kerrokset mukaansa.
 5. Rahan ihailun ottamien yhteiskunnan arvojen ykkösasiaksi moraalin ja yhteysvastuun  rapistuessa.

Populismi Pohjoismaissa: lieveilmiöstä politiikan valtavirtaan

Mihin tämä johtaa ? Siihen, että vieraat voimat pääsevät nostamaan yhteiskunnan eri osia toisiaan vastaan kyseenalasin toimin, jota myös hybridisodaksi kutsutaan.

Hyviä asiaohjelma:  Maakuntalehdistö, Hesari. Yle-1 laajasti. Kritiikkiohjelmat: Ruben Stiller, Roman Schatz, A-Talk, A-studio, MOT, Viimeinen sana…

Suomen Kuvalehti, Kanava, harrastelehdet

 

 

46 vastausta artikkeliin “Miksi populismi ja äärioikeisto on ollut kasvussa”

 1. Hyvä lista Heikillä siitä mihin suuntaan paljolti ollaan menossa, sivistystason lasku, lyhytjännitteisyys, viihteellisyys, materialismi nousussa. Huono juttu, mutta mikä on vaihtoehto. Monet kokevat että vasemmiston mielipuuha eli holhous, siitäkään ei tykätä. On suo siellä ja vetelä täällä

 2. Kun eilen seurasin eduskunnassa vasemmiston tekemää välikysymystä, niin kyllä siinä vasemmistolainen punain populismi oli kukkeimmillaan, kun niin köyhät, sairaat, opiskelijat, vanhukset, työttömät, lapsiperheet ja perheettömät, jne jne olivat joutuneet vasemmiston keppihevoseksi ja uhkailut, vaatimukset, kiristykset tulivat vaahtona vasemmiston suupielistä.
  Mutta toki tämä vasemmiston vuorisaarna uppoaa hyvään maaperään siellä, jotka viime hallituskaudella tottuivat elämään, että syömävelkakin on itseasiassa investointi ja kakku kasvaa sitä syömällä. Vasemmisto jos miettii syitä kansallisvaltion ja aatteen leviämiselle ja voimistumiselle kansalaisten keskuudessa, niin ei tarvitse kuin vasemmiston vilaasta omaan peiliinsä, siltä se isänmaavastaisuus tapittaa vastaan.

  1. Populismin vuorisaarna Arvilta: ”Raha on se herran antama siunaus, sen kansa minut taskut täynnä haudattakoon”,

   Nyt kun vielä on maahanmuuttoon erikoistunut hallituspuolue, joka ei osaa erikoisasiaansa, tyssätä haittamaahanmuuttoa, niin on meillä muilla ihmettelemistä.

   Edellinen hallitus on kaiken tämän ihanuuden seurauksina päästänyt valtaan mm. persut !

   1. Tämä nk. hallituksen toiminta on suoraan verrattavissa koulukiusaamiseen/koulukiusaajiin. Heikompia kyllä kiusataan ja alistetaan mutta kun pitäisi ”vertaisiaan tai ”isompia” saada ruotuun niin seisotaan tumput suorana ja ollaan hyvin näkymättömiä. Hyi h….tti mikä sakki…

    1. Vuoroin vieraissa, neljä vuotta aina kerrallaan tykätään tai sitten ei. Kahteen leiriin paljolti jakaudumme, pääjakolinja on yhteiskunnan holhousta arvostaviin ja omillaan toimeentuloon pyrkiviä. Maailman parhaassa maassa elämme molemmat porukat.

     1. Eikös se ollutkin Sanna suuri ensimmäinen, joka halusi kansan jakaa hyviin ja pahoihin ja meihin ja muihin, eli jos et ole meidän puolella, niin olet meitä vastaan.
      Mutta onneksi kansalaiset eivät tätä hajoita ja hallitse ideologiaa ostanut omakseen vaaleissa ja siksi sen airueet istuvatkin nyt oppositiossa.

      1. Olisiko se niin että vasemmistolaiset kärkkäämmin puheillaan ja teoillaan edistävät tätä ihmisten jakamista kahteen leiriin. Jos et ole puolellamme olet kansan vihollinen?

       1. Kyllä kansan jakolinja kulkee persuissa ja kokoomuksen äärioikealla ja jossakin muissa vanhoillisissa ryhmissä. Ne ovat pahinta omahyväisintä porukkaa.
        Muut mahtuvat suureen valtalinjaan eli noin 75 % kansasta niin maltilliselta keskeltä, oikealta ja vasemmalta.

       2. Kylläpäs se nyt Heikkiä kirveltää, kun hallitus tekee perussuomalaista politiikka sillä painoarvolla jonka perussuomalaiset vaaleissa saivat.
        Nykyiset oppositiopuolueet hokivat vaalien jälkeen, että antaa nyt perussuomalaisten mennä hallitukseen kantamaan vuorostaan vastuuta, olettivat kai että me emme siihen kykene. Nyt kuitenkin nähdään, että perussuomalaiset ovat varmasti se hallituksen koossapitävä liima, sillä muut hallituspuolueet tietävät senkin, että jos liiaksi kiristävät suitsia perussuomalaisten suussa, niin nurkan takana jo kieli pitkällä odotta vasemmiston toivotaan toivotaan utopistit ja ”raahaa on” ja jos ei ole niin lainataan.

 3. Tämä koko asia on enemmänkin moraalipolitiikkaa kuin hallituspolitiikkaa.
  Toisaalta tällaista oikeistohallitusta kansa ei halunnut, vaan enemmistö oli entisen hallituspolitiikan kannalta äänin laskettuna.
  Tämä epäonnistunut hallitus muodostettiin täysin valheellisin väittämin valtion mahdottomaan velkaa kokoomuksen pitkäaikaisella median manipuloinnilla, johon entinen ei pystynyt vastaamaan taustalla olleiden kriisien hoidon syyn ja kustannusten vuoksi.
  … ja nyt on täysin selvä, ettei mikään vaalilupaus ole lähelläkään luvattua tonttia.
  Ja lisäksi toimintakyky nyt monessa kriisissä yht´aikaa on 0.

  … mutta populismi puree yksinkertaisempaan kansanosaan, joka valitettavasti kasvaa ja, josta juuri avauksessa mainitsin syineen, seurauksineen.

  1. Orpo puhuu mielellään ”Suomilaivasta” jonka suuntaa nykyhallitus on muka kääntämässä. Se on helvetin huono vertaus kun ”kapteenina” on mies joka pystyy ehkä olemaan korkeintaan risteilyisäntä. Ja miehistönä ns. halpamaista hommattu ammattitaidoton ylipalkattu soutumiehistö ilman airoja. Tulee käymään kuten Costa Concordialle aikoinaan..

  2. Hallitusohjelma on kompromissipaperi monen puolueen kesken ja mikään puolue ei omia esityksiään saa ”sukkana sisään” eikä varsinkaan täysin vaalilupaustensa puitteissa.
   Mutta se minun on nyt kuitenkin perussuomalaisista sanottava, että nyt maahanmuuttokirjaukset ovat lähes I/I.teen perussuomalaisten vaalilupausten kanssa ja aika lähelle samaan pääsee kokoomus työelämän lakisääteisessä uudistamisessa.

    1. Äläs nyt Heikki hullujas haasta.
     Maahanmuutto oli hurjaa vauhtia ajautumassa Ruotsin tielle vasemmistohallituksen leväperäisen politiikan seurauksena, mutta nyt perussuomalaisen sisäministerin ja hallitusohjelman mukaan sille on laitettu stoppi, jota oikeusministeri Meri vielä saattelee kovennetuilla pykälillä koijareille.
     Työelämän uudistaminenkin olisi tullut tehdä jo parikymmentä vuotta sitten sille tasolle pykälineen jota nyt muut pohjoismaat toteuttavat menestykselliseksi.
     Mutta kun tämä meidän ulkoparlamentaarisen korruptio-korporaation annetaan toimia yhteiskunnan kokonaisvaltaisen edun vastaisesti, niin tässä on tulos, persettä penkkiin vaan, kyllä valtio kyydin maksaa.

     1. Oletkos, Arvi, perehtynyt tarkemmin esim. Ruotsin tai Tanskan työelämäuudistuksiin ??? Tämä hallituksen Suomeen ajamalla mallilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa. Suomeen ajetaan mallia jossa vaan ja ainoastaan heikennetään työntekijän asemaa. Kannattaa tutustua naapurimaiden malleihin ihan itse eikä uskoa noita sössö-Satosen tai Orpo-pojan muka pojkoismaisesta mallista.

      1. iivo,- Minä olen saanut Ruotsin työlainsäädännöstä ja työmarkkinoista yleensäkkin tietoa sukulaisteni kautta jotka asuvat ja työskentelevät Uddevallassa jo paljon ennenkuin Satonen ja Orpo ne nyt ovat ottaneet tavoitteekseen.

       1. He ovat varmaan osanneet kertoa totuuden. Itselläni on tuttuja töissä SAK:ssa ja olen saanut sitä kautta luettavakseni niin Ruotsin kuin Tanskankin ja vieläpä Norjan työlainsäädännöt suomennettuna ja tuo mitä meidän nk. hallitus ajaa ei ole lähelläkään noita. Niistä on poimittu vain ne kohdat joilla heikennetään työntekijän asemaa. Sama koskee työttömyysturvaan liittyviä lakeja. Joten ei kannata puhua pohjoismaisesta/Ruotsin mallista kun sellsista Suomeen ei olla ajamassa.

     2. Tämä Rotsin tie ollut tiedossa ja on tukittu hyvin pitkälle.
      Suomessa on jo yli 0.5 milj. mamua kotoutettuina, 2-3 sukupolvi, joku tietty osa ongelmineen. Tiedossa.
      Nyt on kysymys tapauksesta Venäjä, jota hallitus persuministereineen ei osaa hoitaa. Ihan ”honolulutouhua”.

      1. Heikki,- Luulempa jos perussuomalaiset yksin saisivat päättää, niin itä rajan yli ei tulisi hyttynenkään ilman papereita, mutta kun löytyi tällainen vasemmistokamreeri Puumalainen vaatimaan punaista mattoa levitettäväksi turistien sandaaleiden tallottavaksi.

 4. Some itsessään ei ole syy, vaan somet jotka perustuvat rahan tekemiseen vihalla. Perinteisiä nimiä ovat facebook ja instagram, uudempia tiktok. Twitter/X:ssä logiikka ei ole aivan samanlainen, vaikka oireissa onkin samaa.

  Esim. pelkällä Youtubella on huomattavan vaikea radikalisoitua.

  1. Ihmiset somen käyttäjinä ovat hukassa omine arvoineen, koulutuksineen, nimettömyyksineen.
   Itse olen Hesarissa, US:ssa, kaikkialla omalla nimelläni, fb:ssäkin ja vain asiaryhmissä. En x:ssa, instassa, en tik-tokeissa, en muualla.
   Mutta olen media-alan ammattikasvatti ja tiedän kuplaantumisen ongelmat ja syyt.
   Yksi pirunmoinen ongelma ”on ainut kaveri” maailmassa nuorilla ja lapsilla, joka on käteen kasvanut kännykkä.

 5. Helppoja vietäviä ne jotka lukevat vain otsikoita ja valikoivat niistä itselle sopivat ja ryhtyvät korostamaan vain itselle sopivaa …

 6. Pidän X/Twitteriä edelleen erittäin hyödyllisenä mediana seuraamaan politiikan ilmiöitä. Siellä kun minun ei tarvitse katsoa sitä sisältöä mitä X tarjoaa (optio, ei pakko) vaan voin täsmätä sen itselleni. Esimerkiksi Ukrainan ja venäjän tilanteista saa mainiota täsmätietoa, myös Israelista saa paljon, kuten myös politiikan tutkijoiden kulmia.

  Se toimii siihen asti kun luen ylläolevia näkökulmina, en totuutena.

 7. Eihän nyt hyvänen aika somea voi syyttää siitä, että meillä täällä ihanaisessa porsasten valtaamassa lintukotosessa vallitsee jonkinlainen oikeistokonservatiivis-junttilainen älyllisen laiskuuden, kunnianhimottomuuden sekä helppouden tavoittelun ilmapiiri, jossa kun siirtymä uudenlaiseen media-aikakauteen on haastanut perinteiset tavat voida vaan asioita itse ajattelematta, kritiikittömästi nojautua jonkun telkkarin tai sanomalehden varaan, niin ilmeisen suuri joukko vaikuttaa jättäneen tekemättä vaaditun vaivannäön sekä älyllisen pinnistyksen oman mediankäyttönsä sivistävän hyödyn saamiseksi.
  Toisin sanoen kun ei valmiiksi tuotettua tasokasta sisältöä enää saa, jäädään lapsenomaisesti odottamaan että joku sen kuitenkin maagisesti kauhoisi nenän eteen.

  Jostain syystä suomalaisia ei kiinnosta kuratoida tai ehkei heillä ole edellytyksiä eikä näkemystä kuratoida itse itselleen eri medioista sellaista sisältöä, joka voisi olla fiksua ja kiinnostavaa.
  Kallistun vahvasti ajattelemaan, että populismi vetoaa monella tasolla avuttomiin ja ryhmiin tai vaan laiskoihin ihmisiin, joille joku perssuomalainen media on kuin mamma kauhalla ammentaisi sosekeittoa suu auki odottavaan onttoon tynnyriin, joka sitten täyttyy vain ja ainoastaan juuri siitä itsestään, mitä sinne päädytään kauhomaan.
  Populismissa ja persuilussa ei tarvitse ajatella mitään, vaivata aivojaan millään, kun kaikista yksinkertaisimmat ja helpoimmat höpönlöpöt kauhotaan valmiiksi suuhusi juuri niin yksioikoisesti ja helposti ymmärrettävästi kuin mitä 5-vuotias lapsi osaisi ensimmäisenä ajatella nähdessään omenan. Omena on omena ja sillä hyvä, mitään enempää ei tarvitse ajatella — ja sekös ihmisiä miellyttää.

  Itse en jaksa surra sitä, jos ihmiset eivät viitsi vaivautua kuratoimaan mielenkiintoisia asioita elämiinsä, joiden myötä hekin voisivat olla kiinnostavampia — ei mikään pakota minua olemaan tekemisissä ihmisten kanssa, joiden päänsisäiset maailmat ovat yhtä kiehtovia kuin aaltopahvi.

  1. Olen edelleen sitä mieltä, että laajaa mediaa ja sen tuottamaa sisältöä ja sen vaikutuksia eri kansan osiin pitää tuottaa koulutetut ja
   vastuulliset media-alan ammattilaiset.
   Sitten ovat erikseen ammattijulkaisut, harrastejulkaisut, erikoisalueiden julkaisut- nekin vastuullisten tuottamia.
   Kontrolloimaton, nimetön some saa aikaan anarkiaa, mikä on jo menneillään kuplien törmäillessä toisiinsa.
   Mutta, on somessakin mielenkiintoisia ryhmiä, jopa fb:n useat asia-harrasteryhmät, kun tietää/tuntee ”valvojan”- ylläpitäjän taustan.

 8. Kun ottaa huomioon edellisen hallituken holtittoman populismin ja somejulkisuuden, ei yhtään ihmettele, että ihmiset saivat siitä tarpeekseen.

  1. … js taas muka kerran edellinen hallitus on syylinen. Tämän hallituksen populisiset hölötykset veloista ja niiden syistä ja hoidosta ovat pölhöille uppoavaa populismia.

 9. Heikki, olen samaa mieltä: jo oikeistopopulismin ja rasismin suosio osoittaa, että suuri joukko ihmisiä kipeästi tarvitsee heille valmiiksi kuratoidun, valmiiksi nenän eteen tarjoillun yleissivistävän paketin ja auktoriteetteja.

  Jospa persut tätä vaativatkin merkantilistis-protektionistisilla ulostuloillaan.

  1. Mitenkäs olisi, jos miettisit, olisiko teillä ”muita paremmilla” ihmisillä syytä tutkistella omia mielipiteitänne?

 10. Avointa tutkiskelua-ajatustenvaihtoahan tämä täällä on; miten olisi jos edellä oleva yrittäisi uskaltautua itsekin avoimeen pohdiskeluun kiroilun, tylyttämisen ja toisia vastaan henkilökohtaisen hyökkäilyn asemesta?

  1. Aina ei tarvitse tietää oikeata vastausta, kun voi pätemättäkin ihan vaan vaihtaa ajatuksia, pohtia ja keskustella.

   Hyvä keskustelu itsessään voi synnyttää uusia ajatuksia tuttuihin omiin mielipiteisiin tarrautumisen ja niiden loppuun hokemisen asemesta. Vaihteeksi jotakin uutta pöydälle, jonka ei tarvitse olla oikea eikä väärä vastaus 🤷🏻‍♀️

 11. Rehellisesti, on jokseenkin epäproduktiivista kansalaisaktivismia / vuorovaikutusta sellainen, jossa pyritään hallinnoimaan / kontrolloimaan toisia erimielisiä ihmisiä.

  Vuorovaikutus tervehtyy kun keskittyy hallinnoimaan omaa itseä, joka on terve ja kärkevä kohde jonka toimintaan itse voi vaikuttaa.

  1. Voisihan olla rakentavampaa, jos tältä juhak:lta saisi joskus pohdittuja ajatelmia ja vaikutuksia oikeaan elämään tai vaikka edes mediaan kuin nälvimistä.
   Nyt se on sitä populismia !

   1. Saattaapi olla tai sitten toisinpäin.
    En kuitenkaan ole ainakaan erityisemmin keskittynyt itseni kehumiseen blogiasian sijaan…

 12. Voi hyvänen aika. Mitä väliä kehuuko joku itseään tai millainen joku on; suurimmalla osalla ihmisistä on todella negatiivinen sisäinen monologi sekä tapa ajatella itsestään, joten tekisi monille suomalaisille hyvää opetella kääntämään tuota sisäistä maisemaa hieman valoisammaksi ja keveämmäksi, ajattelen.

  Hyvä neuvo vieraiden/ erilaistenihmisten kanssa paremmin toimeen tulemiseen oli hiljattain kuulemani toteama: jos jokin toisessa ei miellytä, on hyvä tiedostaa, ettei se ole toisen vika, vaan aivan oma ongelma.
  Näin kun suhtaudumme toisiimme itsekriittisesti ja samalla itsemyötätuntoisesti, voi kanssakäyminen varmaan helpottua.

  1. Valitettavasti en katso olevan velvollinen syyllistämään itseäni toisten tekosista ja käyttäytymisestä.
   Vastaan itsestäni – en toisista.

  2. Minä kyllä tunnustan olevani Heikkiin ja Liisaan verraten vain yksinkertainen tahkonkääntäjä ja kun mainitut henkilöt perussuomalaisia haukkuvat milloin mistäkin, niin toki heillä on siihen oikeus ja jos se heidän pahaan oloonsa helpotusta tuo, niin jatkakaa vain samaan malliin, persuherja päivässä pitää lääkärin loitolla.

 13. Niin tosiaan, meillä kaikilla on sananvapaus, eikä kenenkään itsekehu satuta ketään.

  Persuherjoissa on vieläpä se myönteinen puoli, etteivät ne ole sukupuolittuneita herjoja edes, kuten vaikkapa femakoksi tai maalais-naudoiksi naisten haukkuminen päivittäisen rasismin sekä punakkotautologian ohella.

   1. Femakko on miehiä vihaava ja mollaava telaketjufeministi ja niissä on miehiäkin – jostain ihmeen syystä.

 14. Tulkitsin sanan alkuosan/ etuliitteen ”fem” viittaavan naisiin, mutta tuskinpa kukaan ketään pakottaa identifioitumaan feministiksi, mies voi olla vaikka feminismin tukija tai jättää ismejä vähemmälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *