Mnä kävisis Turuus

Oli virkistävää käydä taas kerran pois Tampereelta, Suomen entisessä pääkaupungissa, kaukana kaikesta- Turussa. Kuitenkin, meidän oma tamperelainen taideseura kehtasi sen matkan junailla Turkuun. Taide kun on rajatonta. Ja sääkin oli kuin morsian.

Matkalla poikettiin Alpo Jaakkolan patsaspuistossa Loimaalla pyllistelemässä liikenteelle. On siinä ollut mies; seppä, puutarhuri, betonimylläri, kivesmies, maanviljelijä ja taitelija samassa paketissa.

Logomolle lounasbrunssille, joka oli erinomainen ja monipuolinen kokonaisuus. Tuntui kuin olisi ollut oikeasti pois Suomesta herkuttelemassa maailman herkkuja riimihärkineen, kaloineen, lammasmakkaroineen, jälkiruokabufetteineen  jne…

Sitten Turun upeassa taidemuseossa Lars Göran Johnssonin kokoelmaan tutustumassa ja lopuksi Tuomiokirkkoon. Kaikissa kohteissa oli ammattiopas kertomassa valaisemassa kohteen historian ja nyt menneillään olevat teemat.

Jokainen kohde oli oman tarinansa arvoinen, mutta aina Turun tuomiokirkko 700- vuotisine historioineen säväyttää. Astuessamme sisään katedraalin pääurut toivottivat upein sävelin meidät tervetulleiksi. Kun pääsisi… Oppaan tunnin esitys kertasi Suomen ja Turun Tuomiokirkon historiaa kompaktissa paketissa. Vetää mielen pieneksi tässä temppelin historian havinassa.

Paluumatkalla juuri Loimaan kohdalla, hämärän laskeuduttua, juuri bussiemännän kuljettua käytävällä viinit lorauttamassa laseihin ja hänen istuttuaan paikalleen, tuli äkkijarrutus. Kauris oli päästä hengestään pompatessaan bussin nokan edestä metsään. Ei kannata maleksia bussin käytävillä ajon aikana. Olisi käynyt rouvalle pahasti.

 

 

File:Turku Cathedral organ.jpg

Kuva

12 vastausta artikkeliin “Mnä kävisis Turuus”

  1. Näkemisen arvoinen Ylämyllyineen ja suojetuine metsineen. Eräs hänet tuntenut naapuri kuvaili Jaakkolaa, että hyvä inspiraatio oli rittävän kossupullojen aikaansaannosta.

 1. Turku on kaunis kaupunki, turhaan sitä mollataan. Tuossa vuosia sitten siskollani oli lahjatavaraliike Turun keskustassa ja olin siellä jonkin aikaa töissä. Ja suunnittelin sinne myyntiin myös muutaman tuotteen.

 2. Eikös niillä ollut ratikka sitten se lopetettiin ja kiskot jätettiin ne vaan peitettiin maalla

  Mutta se mollaaminen on oikeasti huumoria ja sekin on oikeasti vain Tempereen ja Turun välistä asiaa

  Enkä usko että sitä edes muuna kummassakaan kaupunkissa pidettäs

  Tuosta Turun murteesta voi toki olla hyvä lähde huumorilla kuten tuo Turun murre onks se koira ja tuo

  Turun yleisin kukkanen onk mul kukka soittanut

  Mitä yhteistä on sitten saimaan norpalla ja Turkulaisella no ääntely onk onk

  Huumorilla kaikki ei se ole naljailua puolin eikä toisin terv tepivaari

  1. Ne vanhat kiskonpohjat ovat vielä osin näkyvissä.

   Vanha vitsi oli se, mitä tapahtuu kun tyhmin tamperelainen muuttaa Turkuun.
   Vastaus: molempien kaupunkien älykkyys nousee.

   1. Miksi Turun synnytyssairaalassa syntyy hörökorvaisia ja lyttynenäisiä lapsia. ?? …… Koska on tamperelainen kätilö joka nostaa vauvan korvista pitäen nenä kiinni ikkunaruutuun ja sanoo; – ””Siellä on Tampere nääs””

    1. Kysyin taannoin Turun kauppatorilla turun murteella, et onks sull hyvii siiklei myyrä ? Äläs ny hulluja puhus, mnä myy ne tampereel, ku ne ei kunno potuis mittä ymmärrä. Me syärää tääl annabellee !

 3. Turulla ja ypäristökunnilla on toimiva tekovesijärjestelmä, siis ei tehdä enään jokivedestä. Sehän se on Tampereen ja muiden päättäjien ikuisuuskysymys, missä vaiheessa on tänään.

  1. Täällä on tuo Pälkäneen harjuun ”uppotettava” imeytystekovesiallas tapeltavana.
   Paras olisi varmaan pumpata se raakavesi kuten Lahden mallissa Salpausselän harjun alta.
   Tai jatkaa Roineen pumppausta.

   ”Tai vedetään pitkä raakavesiputki Inarijärvestä saakka, puhdasta saa syöttää matkalla, jos on ja ostaa raakavettä haaroista, jos ei itsellä ole.”

   …hmm. Päijännetunneli yltää vesineen jo Heasasta Vääksyn vedenotton päähän. Siitä eteenpäin päästään pitkälle ylöspäin Päijänteen pohjoispään kautta vaikka mihin pohjoisen jokiin….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *